kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:64/199)

Stir-fry z indykiem, kapustą pekińską, marchewką i grzybkami mum 253

Delikatna i łagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne(...)kruche, dodatkowo całość przygotowywana na jednej patelni/woku, a wszystko to... ...w kwadrans! 🤗 2 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron chow mein- 100 g * marchewka- 2 średniej wielkości * kapusta pekińska- 1/2 główki * grzybki mum- 10 g * czosnek- 3 ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz- szczypta * sezam biały i czarny- do posypania * świeża kolendra

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem 47

jaką znam. Robię ją od dobrych 10 lat, jest niezawodna i przepyszna. Najwięcej smaku dają jej oczywiście prażone ziarna słonecznika. Im jest ich więcej, tym lepiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół malej chili (opcjonalnie) 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny szczypta suszonego oregano sól pieprz 2 łyżki(...)oliwy extra virgin   Ziarna słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Kapustę cienko szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, rozdrobniony czosnek, słonecznik. Wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Artykuł Sałatka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kimchi z kalarepą 128

Składniki: 1 kapusta pekińska 1 kalarepa 30 g cukru 30 g soli 1 marchewka 1 pęczek dymki 6-7 ząbków czosnku 30 g świeżego imbiru 50 g cukru 50 g sosu sojowego 50 g sosu rybnego 1,5 łyżeczki chilli Sposób wykonania: Kapustę kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie każdą z nich na paski. Kalarepę obieramy i kroimy na cieniutkie

Qchnia po prostu
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i porem 152

jest po prostu pyszna! Można spotkać przepis na wielu blogowych kulinarnych blogach, a to świadczy tylko o tym ,że warto ją zrobić do obiadu :) Składniki: 1 mała kapusta pekińska bądź 1/2 dużej 1 puszka kukurydzy około 4 liście z części zielonej poru (można zamiennie dać szczypiorek) 1 mała cebula - opcjonalnie  1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki stołowe majonezu sól(...)pieprz do smaku (polecam z przewagą pieprzu) Wykonanie: Kapustę pekińską drobno kroimy, następnie: cebule (jeżeli ktoś chce dodać, ja wole bez bo sam por ma w sobie już wyrazisty smak), por, dodajemy majonez z jogurtem,całą puszkę odsączonej wcześniej kukurydzy, pieprz sól i wszystko razem mieszamy Na koniec pozostało nam delektować się pysznością - gdy raz zasmakujemy już nigdy nie przestaniemy

W Moim Magicznym Domu
Surówka z pora 152

Składniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie:    Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż

Aga w kuchni
Zupa Yokisoba 275

przekrojonych na 2-3 części 10-15 g wakami , wcześniej namoczonych i odsączonych 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki 1 mała marchewka, pokrojona w ukośne plastry 1/4 małej kapusty pekińskiej, pokrojonej w grube paski lub 2-3 pak-choi 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki garść kiełków fasoli mung lub sojowych Do dekoracji: grubo posiekana zielona cebulka ( gruby szczypior(...)Składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu.  2. Jeżeli mamy pak-choi zamiast kapusty pekińskiej, najlepiej przed dodaniem do zupy pokroić ją na grube kawałki i obsmażyć na silnym ogniu przez 3 minuty na małej ilości oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Rozgrzać patelnię, wlać

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka warstwowa gyros 232

SKŁADNIKI 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa ogórek świeży 2-3 ogórki kiszone ketchup puszka kukurydzy kilka łyżek majonezu papryka kapusta pekińska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Drobno pokrojone mięso posypać przyprawą do gyrosa i obsmażyć na złoto na oleju. Kiedy ostygnie przełożyć do przezroczystej salaterki. Układać na nim kolejne warstwy w takiej kolejności, w jakiej wypisane są składniki(...)Ostatnią warstwę stanowi drobno posiekana kapusta pekińska

Przepisy Kulinarne
Kolorowa sałatka z makaronem 151

majonezu stołowego od firmy Roleski oraz kukurydzę konserwową i fasolę czerwoną od firmy Bonduelle .   Składniki: 250 gram makaronu świderki 200 gram sera żółtego 200 gram szynki Pół małej kapusty pekińskiej 2 papryki czerwone 1 mała puszka fasoli czerwonej Bonduelle 1 mała puszka kukurydzy  Bonduelle 5 łyżek majonezu stołowego Roleski Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)według przepisu na opakowaniu. Szynkę, ser żółty, paprykę kroimy w paski, kapustę pekińską drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kapusty pekińskiej z kabanosami 258

Składniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g po odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić w kostkę

W kuchni u Moniki
Gołąbki bez zawijania (oszukane gołąbki) 45

się o wiele szybciej, ponieważ nie musimy gotować kapusty, a następnie oddzielać jej liść po liściu. Gołąbki bez zawijania to takie klopsy składające się z mięsa mielonego, ryżu oraz kapusty, zapiekane w sosie pomidorowym. Do zrobienia tych gołąbków użyłam młodej kapusty, póki sezon na nią trwa. Jesienią natomiast korzystam z kapusty pekińskiej. Oszukane gołąbki są mega pyszne i delikatne(...)według Ciebie są lepsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gołąbki bez zawijania (oszukane gołąbki): 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 100 g ryżu 1/2 główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej 1 duża cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej (jeśli masa będzie mało zwarta) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku dodatkowo mąka

Gotuj z Prezesem
🥗 Sałatka z makaronem do dań chińskich, kurczakiem i kapustą pekińską 🥗 142

Składniki: Kapusta pekińska mała Filet z kurczaka 2 Kukurydza konserwowa Ogórki konserwowe  Makaron Chow Mein 125 g ( zamiennie można użyć makronu z zupki chińskiej lub dowolnego drobnego makaronu) Papryka czerwona Majonez 4 pełne łyżki Przyprawa Gyros Sól Pieprz Przygotowanie : Do dużej miski pokroić kapustę pekińską, ogórki pokrojone w kostkę.  Filet z kurczaka pokroić w kosteczką. Doprawić przyprawą Gyros

Kulinarne przygody
GOŁĄBKI MAŁEJ OGRODNICZKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 129

ogromnie ten przepis ,no jest łatwy w przygotowaniu i noe trzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam. 1 duża główka kapusty pekińskiej 25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki 1 mała cukinia 1 jabłko 1 cebula 2 marchewki 1 por 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu  2 liście laurowe(...)minut.Przyprawiamy farsz pieprzem,zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego(2-3 wystarcza).Teraz wlewamy 1/3 szkl.goracego bulionu(wołowego ,może być z kostki). Sprawdzamy czy farsz jest odpowiednio słony.Rozkładamy liście kapusty pekińskiej,na każdy kładziemy farsz,i formujemy pakieciki.W rondlu podgrzewamy resztę bulionu z kostki i z łyżki smalcu.Wsypujemy pokruszony liść laurowy,goździki,pieprz i pół łyżeczki kminku.Wrzucamy pokrojone w ósemki jabłko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z kurczakiem i serem feta 36

wpasuje się na imprezowy stół jak również na kolację czy śniadanie. Serdecznie polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 średnie pomidorki (najlepiej malinowe) 1 papryka czerwona 1 zielony ogórek mała kapusta pekińska 1 podwójny filet z kurczaka(około 600 g) 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego 3 garści płatków migdałowych ser feta ( Favita ) sól, pieprz do smaku(...)rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy do czasu, aż nie będzie surowe. Pod koniec smażenia można przykryć mięsko i chwilę podusić. Wtedy będzie soczyste.Usmażonego kurczaka odstawiamy. Liście kapusty pekińskiej drobno szatkujemy. Pomidorki kroimy w kostkę ok 1 cm. Paprykę pozbawiamy gniazda i również kroimy w kosteczkę. Ogórki kroimy w kosteczkę. Na suchej patelni zarumienić płatki migdałków. Przygotowujemy

Olcia gotuje!
Sałatka łabędzi puch 74

jajek ugotowanych na twardo  4 ugotowane  małe ziemniaki około 350 g cebulka perłowa ze słoiczka około 200 g 100 g wyrazistego w smaku żółtego sera użyłam cheddar kapusta pekińska ćwiartka małej Majonez kilka łyżek sól pieprz Filet z kurczaka ugotować w osolonej wodzie lub w rosole, wystudzić i pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki i  jajka również pokroić(...)połowę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Kapustę drobno  posiekać. Na spodzie salaterki układamy ziemniaki smarujemy majonezem. Następna warstwa to cebulka perłowa i jajka smarujemy majonezem oprószamy solą i pieprzem. Kolejna warstwa to ugotowany kurczak smarujemy majonezem. Ostatnie warstwy to ser i na wierzch kapusta pekińska. Sałatkę schłodzić w lodówce. Smacznego :)  Ps. zamiast cebulki perłowej można

Andzia Pichci
Sałatka z Gyrosa Mieszana 97

zapoznania się z przepisem! PRZEPIS NA MIESZANĄ SAŁATKĘ Z GYROSA Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 2 cebule czerwone 6 ogórków konserwowych 1/2 kapusty pekińskiej ketchup majonez przyprawa do gyrosa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Fileta z kurczaka, opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy(...)oliwek. Paprykę, cebulę i ogórki pokroić w kostkę, kukurydze odsączyć z wody. Kapustę pekińską przekroić na pół a następnie pokroić w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. W kubeczku wymieszać ok. 3 łyżki ketchupu pikantnego i 3 łyżki majonezu. Powstały sos przelać do miski ze składnikami i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle

Przepiski.pl
Sałatka ananas i sezam 245

Sałatka ananas i sezam 2 plastry świeżego ananasa (ok. 0,5 cm) kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 100g dodatki: ziarna sezamu jagody goji płatki owsiane pestki prażonej dyni kurkuma sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz fenkuł dobrze

Pij soki wyciskane
Zupa 5 smaków 149

smaków. W końcu wybór padł na zupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo.   Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego - 1 kapusta pekińska - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 mały por - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - przyprawa 5 smaków - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - 1 łyżka soku z cytryny - ½ puszki mleka(...)kokosowego (200ml) - mięso kurczaka z rosołu - prażona cebulka - natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką

mojewypiekiinietylko