kolację lub szybki obiad. Niewiele składników oraz szybkość przygotowania sprawiła ,że na stałe wtargnęła do mojego menu. Mam nadzieję, że i u Was też tak będzie:) Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 cebula 30 dag szynki 1 pęczek koperku pieprz sól majonez Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską, cebulę i szynkę pokroić w drobną kostkę. 2. Dodać kukurydzę oraz drobno
la cucharakolejną, tym razem z tuńczykiem. Jeśli ktoś go lubi to zapraszam. Jest szybka w wykonaniu i jakże smaczna. Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju (bądź w sosie własnym) kapusta pekińska 1 czerwona papryka czerwona cebula 5 ogórków konserwowych 4 jajka majonez, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kroimy kapustę pekińską, tuńczyka odsączamy z zalewy, a jajka gotujemy na twardo, które potem kroimy
upichcicSurówki to doskonały dodatek do obiadów, jak i dań z grilla. Możemy je przygotowywać z różnych składników, a dzisiaj mam dla was przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki oraz pora. Jest ona bardzo prosta do zrobienia ze względu na małą ilość składników, a zarazem bardzo smaczna i każdemu powinna się udać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty(...)pekińskiej 1 marchewka kawałek pora (biała część) garść posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski. 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Pora umyć, pokroić w półplasterki, dodać
Danka PichciDzień dobry :-) Macie swoją ulubioną surówkę? Ja taką mam, taką wiosenną, jak już jest rzodkiewka i ogórki gruntowe. Robię wtedy często taką jeszcze z dodatkiem kapusty pekińskiej i koperku. Surówka smakuje wszystkim bardzo, pasuje i do kurczaka i do innego mięsa. Więc korzystamy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 3-4 średnie ogórki gruntowe 1/2 małej kapusty pekińskiej
kruche babeczkipojawiających się w ogrodzie nowalijek,a jeśli Masz warzywniak to już Wiesz, jak pięknie rośnie młoda natka pietruszki, o tej porze roku jest najbardziej pachnąca składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek, świeżej natki pietruszki 1 mały kawałek, białej części pora ( mniej więcej długości małego palca ) 1 mała zielona papryka, grubościenna bardzo prosty dressing : 2 łyżki(...)dobrej oliwy z oliwek, najlepiej tłoczonej na zimno 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Kapustę pekińską poszatkuj drobno, tak samo pora i paprykę. Przełóż do miski dodając odcedzoną z zalewy kukurydzę i pociętą natkę pietruszki. Osobiście pietruszkę rwę palcami , ładniej wtedy pachnie i nie jest taka zmiażdżona. Na koniec wymieszaj
Ogrodnik w podróżyjadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania postu podpatrzyłam, jak inni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat z jedną surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej oraz usmażoną piersią z kurczaka. Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą(...)pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam ochotę na łagodniejsze smaki. Tak, więc oto przed Wami w swej odsłonie kebab, który został oceniony następująco: „smakuje jak z budki”. Należy jeszcze wspomnieć
Fabryka pomysłówSmaczny dodatek do obiadu: kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej kukurydzy i pikantnego sosu czosnkowego na bazie jogurtu, z dodatkiem domowego majonezu...Mmmm... Taka surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska. Składniki: - główka kapusty pekińskiej (u mnie 660g po usunięciu wierzchnich liści) - 1 pełna łyżka domowego majonezu np. tego lub tego (można dodać również dobry sklepowy) - 1 puszka kukurydzy (u mnie
Smaczne ZdroweWiniary 3 łyżki sosu salsa Winiary 2 duże podudzia z kurczaka lub pierś z kurczaka 1 łyżka oleju 2 ogórki kiszone z chilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki i pomidorki koktajlowe do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka(...)olej, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Ogórki kiszone i pomidory kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem. Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na godzinę przed podaniem kapustę pekińską szatkujemy i solimy aby ją zmiękczyć. Mieszankę meksykańską odsączamy z zalewy. Mięso smażymy. W naczyniu układamy warstwami wg uznania: mięso, kapustę pekińską, ogórki, pomidory, mieszankę meksykańską, czerwoną cebulę. Warstwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny przepis na danie w stylu sero-waste. U mnie w domu nic się nie marnuje. Po zrobieniu surówki z kapusty pekińskiej zostało mi trochę tej białej części. Połączyłam to z resztką produktów, które znalazłam w lodówce i tak powstały pyszne kotlety. Z podanych składników wyszło mi 8 kotletów. Uwaga! - bardzo szybko znikają :) Składniki: - część biała z kapusty pekińskiej
Kuchnia Pełna Emocjisałatek. Nie jest więc niczym dziwnym, że połączyłam go z pekinką. Na dodatek udało mi się dostać młodą kapustę. Surówka będzie dobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika pół porcji sosu farmerskiego sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy(...)miski. Dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy sos, dorzucamy słonecznik, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykomponują się z selerem naciowym - dodają sałatce charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta. Składniki: buraki kiszone sałata lodowa lub kapusta pekińska seler naciowy jajka ser feta słonecznik czarnuszka sok z cytryny oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Sałatę lub kapustę pekińską drobno kroimy i ukladamy na talerzu lub w salaterce. Buraki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedużą ilością warzyw, w sam raz na śniadanie lub kolację . składniki na 2 hot dogi 1 bagietka 2 długie parówki 2 plastry żółtego sera pół ogórka 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 1 mała cebula czerwona łyżka oliwy z oliwek sól pieprz keczup przepis Umyte liście kapusty pekińskiej osuszamy i siekamy w paseczki, dodajemy pokrojonego w plasterki
Smakowite DaniaPyszna i chrupiąca surówka z tak lubianej przez wszystkich kapusty pekińskiej. Smaczny dodatek do obiadu, do grillowanych mięs, a dla nie mięsożerców - może stanowić pyszną lekkostrawną kolację. Składniki: kapusta pekińska 5 rzodkiewek 1/2 zielonego ogórka mała puszka groszku (200g)(kupuję drobniutki Bonduelle lub Pudliszki) 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz szczypta cukru koperek Wykonanie: Pekinkę, rzodkiewkę oraz
Walijskie Pichcenieokresie wiosenno-letnim, kiedy biała kapusta jest młoda, miękka i soczysta, wówczas przygotowuję surówki głównie z jej udziałem. Natomiast w okresie jesienno-zimowym sięgam po kapustę pekińską. Dzisiaj przygotowałam surówkę z samych zielonych warzyw z dodatkiem kukurydzy konserwowej i sosu na bazie śmietany oraz majonezu. Surówka taka pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty(...)pekińskiej 2 nieduże ogórki gruntowe 1 por (biała część) 1/2 pęczka świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Pora dokładnie umyć, pokroić na plasterki, dodać do kapusty. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce
Danka Pichci