kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:78/199)

Smażony kurczak po azjatycku 43

sezamowego z dodatkiem cukru i chilli. Na szybki lunch ale też bardzo dobrze się sprawdzi gdy macie gości - na pewno zrobi wrażenie. Podałam to danie z ryżem i  kapustą pekińską na ostro . Można myśleć, że kurczak to takie pospolite i nudne mięso, i chociaż bardzo popularne u nas to też bardzo dobrze znane, a tymczasem z kurczaka można wyczarować(...)już zredukowany, podgotować jescze bez przykrywki, obracając kurczaka, aż sos będzie zredukowany do 1/3 objętości, gęsty i lepki. Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Z dodatkiem surówki z kapusty albo  kapustą pekińską na ostro

Smaczny zeszyt
Kimch z ananasa 83

czasem wychodzą zachwycające rzeczy. Tak było z ananasem. Kimchi z ananasa to dobro, to pyszny dodatek do sałatek, tortilli, tacosów, grilli i szaszłyków. Nie jest to prawilne kimchi z kapusty pekińskiej i ananas w tym się marynuje, ale jest genialne. Kimchi z ananasa to złoto, brokat i jednorożce, a przecież każdy zasługuje na słoiczek dobroci. Kimchi z ananasa, jak sama(...)blacie. Zacznie pachnieć miło, ananas puści sok, więc lekko potrząsamy słoikiem. Po tym czasie przenosimy do lodówki, kimchi jest gotowe do jedzenia. Trzymamy w chłodnym miejscu. A kimchi z kapusty pekińskiej znajdziecie TUTAJ Post Kimch z ananasa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Meal prep weekendowy 66

zawsze w lodówce), drugą część po wystudzeniu przekładam do pudełek i do lodówki. Może stać do 2 dni. Taki makaron można też w razie potrzeby zamrozić . umyta i gotowa kapusta pekińskakapustę odcinam od podstawy, kroję na pół jeśli jest bardzo duża, wrzucam do dużej miski z zimną wodą i zostawiam na godzinkę. Potem dokładnie płuczę i odwirowuję

Dorota Smakuje
Rolada gołąbkowa z piekarnika 2184

rolada z mięsno – ryżowym farszem i w gęstym sosie pomidorowym smakuje jak najlepsze gołąbki. Tradycyjne gołąbki, to danie, które ma wielką rzeszę zwolenników. Najczęściej spotyka się gołąbki w kapuście białej. Niektóre przepisy na domowe gołąbki w sosie pomidorowym przewidują tylko mięsny farsz, bez dodatku ryżu. Są również amatorzy na gołąbki z mięsem i kaszą i bardzo sobie tę wersję(...)zdaniem świetnym kompromisem pomiędzy tradycyjnymi gołąbkami oraz tzw. gołąbkami bez zawijania. Jest przy niej zdecydowanie mniej pracy, a efekt naprawdę wart przetestowania. W przepisie wykorzystaliśmy kapustę włoską. Do zawijania dobrze sprawdzi się też kapusta pekińska. Kapusta biała o tej porze roku może okazać się zbyt twarda do formowania. Istnieje też możliwość, że mogłaby się w przeznaczonym czasie nie upiec. Dłuższe

Kuchnia Na Wypasie
Dozwolone warzywa i owoce – dieta dr Dąbrowskiej 94

warzywa psiankowate: pomidor papryka bakłażan warzywa dyniowate: ogórek (również kiszony i małosolny) cukinia kabaczek dynia różne odmiany np piżmowa, muszkatołowa patison warzywa kapustne: kapusta biała kapusta czerwona kapusta włoska kapusta pekińska kapusta chińska pak-choi brukselka jarmuż kalafior biały kalafior kolorowy np romanesco brokuł kalarepa owoce: jabłka grejpfruty cytryny kiwi owoce w ilościach dekoracyjnych: granat pomarańcza porzeczki wiśnie czarne jagody

Dorota Smakuje
MARCHEWKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I POMIDORKAMI 124

dworze i duchota w domu że nie chce się gotować ani piec cokolwiek. Dzisiaj przepis na suróweczkę do obiadu.Szybka lekka i bardzo smaczna. SKŁADNIKI 2 marchewki pół kapusty pekińskiej pomidorki koktajlowe kilka rzodkiewek szczypiorek 3 łyżki jogurtu naturalnego sól,pieprz do smaku WYKONANIE Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach,kapustę pekińską szatkujemy lub drobno kroimy. Pomidorki kroimy na połówki

Mała w garnku miesza
Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej) 200

Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej). Dziś zapraszam Was na prostą, szybką i co najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanych skrzydełek w ostrej marynacie), jak i zwykłego obiadu. Przygotowując surówkę pamiętajcie, że przyprawy to podstawa. Spróbujcie. Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 2 pełne łyżki kukurydzy

Słodkie okruszki
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 111

dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka 1 duża cebula 1 pół główki kapusty pekińskiej 3-4 grzyby shitake (wcześniej namoczone) 40 g smalcu Sos do sukiyaki 100 ml sosu sojowego 100 ml mirinu 100 ml sake (można zastąpić białym winem) 100 ml wody(...)podsmażać przez 2-3 minuty, aż każdy z plasterków zacznie zmieniać kolor. W międzyczasie marchew i pory pokroić w dość grube plastry (2-4 mm), a cebulę piórka. Kapustę pekińską pokroić w dość duże kawałki. Do mięsa wlać połowę wcześniej przygotowanego sosu i gotować około 3-5 minut. Dodać warzywa i grzyby shitake (duże grzyby przekroić na połówki lub ćwiartki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wtorek: Kaczka po chińsku 111

bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej nie powstydziłaby się kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu, a kaczkę po chińsku można zrobić w godzinę poświęcając na nią minimum pracy. Jaka jest tajemnica kaczki po chińsku? Mięso piecze się

Niedzielny kucharz
Surówka z kapusty w kilka minut – na grilla 106

dodatek do obiadu. Jest smaczna, prosta do przygotowania i robi się ją dosłownie w parę chwil. W sezonie letnim najlepiej będzie wykorzystać młodą kapustę, ale równie dobrze sprawdzi się pekińska. Jeśli mamy białą kapustę najlepiej po posiekaniu ją posolić, ugnieść ręką i odstawić na 15 minut, następnie odcisnąć z wody. Kapusta będzie dzięki temu bardziej miękka. Surówka jest bardzo zdrowa(...)diecie, można ją przygotować. Jeśli natomiast nie dbamy aż tak bardzo o kalorie, jej smak można wzbogacić łyżką majonezu.   Składniki: pół główki młodej kapusty (poza sezonem biała lub pekińska) 2 pomidory cebula czerwona pęczek szczypiorku łyżeczka octu winnego łyżka oliwy pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypior drobno

e-PrzepisyKulinarne
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 176

Pożywne i pyszne gołąbki z moją ulubioną kaszą gryczaną białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej !  Najlepiej smakują polane domowej roboty sosem pomidorowym lub grzybowym. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy gryczanej białej 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego 6 pieczarek 1 pomidor malinowy Oliwa lub olej Suszony lubczyk, sól, pieprz liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej) PRZYGOTOWANIE: 1.Kasz

Marcepanowa kuchnia
sajgonki z mięsem mielonym i grzybkami mun 154

rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy - 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalałam wrzątkiem i po kilku minutach odcedziłam. Grzybki mun zalałam gorącą wodą i po chwili zagotowałam(...)grzybki się ugotowały pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Pozostało rolowanie :D Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam

Pieprzyć z Fantazją
sajgonki z mięsem mielonym i grzybami mun 280

rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy - 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalałam wrzątkiem i po kilku minutach odcedziłam. Grzybki mun zalałam gorącą wodą i po chwili zagotowałam(...)grzybki się ugotowały pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Pozostało rolowanie. Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam

Pieprzyć z Fantazją
zupa chińska z kurczakiem - po polsku 242

porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2  liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego * przyprawa chińska 5 smaków * sól * łyżka masła albo oleju Masło rozgrzałam w garnku i podsmażyłam na nim pokrojona w kostkę pierś(...)skórki. Gotowałam jeszcze ok 6 minut i wyłączyłam ogień pod zupą. Przyprawiłam do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i solą. Przed podaniem chciałam dodać do miseczek pokrojonej kapusty pekińskiej.....no zapomniałam...Trudno, następnym razem będę pamiętać :D Nie trzeba kapusty gotować, można wrzucić garść przed samym podaniem i jest pycha! Polecam :) Zupka pyszna, fakt rozgrzewająca odrobinę

Pieprzyć z Fantazją
Wołowina z kapustą po chińsku 103

orientalnych aromatów i przepyszna.   Składniki: 50 dag polędwicy wołowej kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku łyżka oleju sezamowego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżka wódki 1/3 kapusty pekińskiej 90 g suszonych grzybów mun 100g pędów bambusa natka pietruszki lub kolendra Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem wódki przez 30 minut.. Grzyby(...)sezamowym przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy pokrojone w paski mięso i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy odsączone grzyby mun, bambusa i poszatkowana w paski kapustę pekińską. Dodajemy pół szklanki wody z moczenia grzybów i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta będzie poł twarda i sprężysta. Serwujemy posypane kolendrą lub pietruszka w towarzystwie ryżu lub makaronu ryżowego

Pyry na Gaz