kolacja, obiad do pracy jak i propozycja na domowe przyjęcia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu(...)Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej. Kapustę posiekać i wsypać do miski. Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj sałatka. Nie bardzo fit, ale za to w takim wydaniu, które uwielbiamy. Czyli prawie samo mięso. I odrobina kapusty pekińskiej, bo akurat została 😉 Danie zainspirowane festiwalem laap (czyli właśnie takich sałatek z siekanego bądź mielonego mięsa), który odbył … Czytaj dalej
slodkokwasnapldoprawiona, a w smaku rzeczywiście przypomina gyros. Przepis na zupę gyros Składniki: 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 piersi z kurczaka, 2 ogórki konserwowe, 1 papryka czerwona, pół główki kapusty pekińskiej , 1 marchewka, pół puszki kukurydzy, pół puszki pomidorów w zalewie, natka pietruszki, 300 ml śmietany 18 proc. olej, łyżka papryki w proszku plus papryka ostra według smaku, łyżka kuminu(...)kurkumy w proszku, sól, pieprz. Jak zrobić zupę gyros? Cebulę i czosnek drobno posiekaj, kurczaka pokrój w niewielką kostkę, wszystko przesmaż razem w garnku na odrobinie oleju. Dodaj poszatkowaną kapustę, marchewkę i paprykę pokrojone w małą kostkę oraz pokrojone ogórki, smaż razem jeszcze kilka minut, dodaj kumin, paprykę w proszku i kurkumę, wymieszaj. Wlej około 1,5 litra wody, dodaj
Kulinarna Polskadodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego szczypta curry i kuminu świeża pietruszka i kolendra wg. uznania kolorowy pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś(...)przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami
Ze smakiem i z pasjąTortilla - Kebab (z Kurczakiem) - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: kapusta pekińska ok. 3 pomidory ok. 2 ogórki (mogą być kiszone) cebula ponadto: ok. 8 tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański(...)Kurczaka kroimy podłużne paski, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc). Kapustę siekamy, cebulę, pomidory i ogórki w kostkę (lub według uznania). Odrobinę solimy warzywa. Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez
Słodka Stronaryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej (zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania) Sajgonki - Sposób przygotowania: Grzyby(...)zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników
Słodka StronaDobrze jest robi ć ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy. Składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - opakowanie przyprawy gyros - pół główki kapusty pekińskiej - puszka kukurydzy - mały słoik ogórków konserwowych - 3 cebule - mały słoik majonezu - ketchup - olej do smażenia W pierwszej kolejności zajmujemy się kurczakiem - kroimy go w kostkę i smażymy na niewielkiej(...)cała paczka). Gdy kurczak się usmaży, odstawiamy go do przestudzenia. Teraz nadchodzi czas na doprowadzenie pozostałych składników do stanu ze zdjęcia powyżej - cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki podobnie, kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Do tego czasu kurczak powinien by już przestudzony, więc pora przystąpi do komponowania warstw sałatki. Na samo dno wrzucamy kurczaka... ...na niego ketchup... ...potem cebulę... ...następnie ogórki
Kulinarne zapędy Kokosawedług mnie znakomity. Domowy Kebab - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: kapusta pekińska ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków pitta olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański Domowy Kebab - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w nieregularną
Słodka Stronasmażenia w wysokiej temperaturze. Świetny wegański przepis. Przepis na tofu z warzywami i sosem sojowym Składniki: Kostka tofu naturalnego (300 gramów), 1 marchewka, 1 cebula, 4 pieczarki, ćwierć główki kapusty pekińskiej, 2 większe ząbki czosnku, około 3 cm kawałek świeżego imbiru, olej, papryczka chili, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki mąki pszennej, 5 łyżek sosu sojowego, sól. Jak zrobić tofu(...)rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża. Można użyć także moździerza. Tofu pokrój w słupki, marchewkę w bardzo cienkie plasterki (można zrobić to obieraczką), pieczarki w plasterki, kapustę w dość dużą kostkę, cebulę posiekaj. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, przesmaż tofu na złoty kolor, zdejmij. Teraz a patelnię wrzuć wszystkie warzywa poza chili, smaż
Kulinarna PolskaSkładniki dla 1 osoby (forever alone): 3 młode ziemniaczki 1 marchewka 1 szalotka 1 dymka szczypior suszona pietruszka sól, pieprz szklanka maślanki (może też być kefir) +liście kapusty pekińskiej (jeżeli przyrządzacie w parowniku bambusowym tak jak ja) 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i "szorujemy". Kroimy na połówki. Marchewkę kroimy na kawałki, szczypior w paski, a cebulki w krążki(...)2.Jeżeli używacie parownika bambusowego, wyłóżcie dno liśćmi kapusty pekińskiej, jeśli nie - pomińcie tę czynność :). Teraz układamy ziemniaki, marchew i cebulę w parowniku. Posypujemy szczypiorem i natką pietruszki, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy na parze 25 minut. Podajemy ze szklanką maślanki :) Rada: Tak przygotowane ziemniaczki fantastycznie smakują z burakami (ja niestety nie miałam...) Jeżeli dodajecie buraki, dodajcie
My Culinary Artpochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z pieczonymi frytkami, konfiturą z borówki i surówką z kapusty pekińskiej. To mój bardzo smaczny pomysł jak odmienić zwykłego kotleta schabowego Sprawdzi się zarówno na obiad ale również na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy. Post Pierś
Marta Gotujeprzepisu, a jeszcze niżej znajdziecie przepis KROK PO KROKU. Do dzieła! Składniki: – 700g piersi z kurczaka – 2 duże czerwone cebule – 1 puszka kukurydzy – 1 główka kapusty pekińskiej – 6-8 większych ogórków konserwowych – 100g żółtego sera – 6-7 łyżek ketchupu – 3-4 łyżki majonezu – 1 łyżka oleju – przyprawa do gyros(...)podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą do gyros’a. Chwilę studzimy i połowę umieszczamy w misce, w której będziemy podawać sałatkę. Wierzch mięsa polewamy kilkoma łyżkami ketchupu. Z kapusty usuwamy pierwsze liście i szatkujemy. Na ketchup układamy połowę poszatkowanej kapusty. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na kapuście. Cebule kroimy w kostkę i układamy na ogórkach. Następnie układamy drugą
Be Fit Be Strongktórej wlewa się sosy smakowe i umieszcza w niej parówkę. Wersja amerykańska daje nam trochę większą swobodę w eksperymentowaniu z dodatkami. Składniki bagietka parówki 1/2 jabłka ketchup 1/4 kapusty pekińskiej 1 marchewka ogórek kiszony 1 łyżka majonezu sól pieprz Domowa wersja hot doga – przepis Bagietkę kroimy na kawałki odpowiadające długości parówki. Nacinamy wzdłuż i wkładamy na 3 minuty(...)minuty do zagotowanej wody. Parówek nie powinno się gotować, tylko podgrzewać. Jak się podgrzeją wkładamy je do zagrzanych bułek i wstawiamy jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Kapustę drobno siekamy, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i jabłko. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Mieszamy. Przygotowaną sałatkę wykładamy na parówki, na wierzchu układamy pokrojonego w plasterki ogórka i całość polewamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!było, a owa surówka jest alternatywą dla surówki z białej kapusty, którą często podaje się jako dodatek w Chińskich knajpkach. Poniżej znajdziecie przepis na wersję surówki z udziałem kapusty pekińskiej […] The post Surówka z pekinki jak u Chińczyka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeIkea Składniki: 400 gramów suchej ciecierzycy, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 1 średnia marchewka, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 łyżki mrożonego groszku, pół papryki czerwonej, 1/3 średniej wielkości kapusty pekińskiej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić wegańskie klopsiki alla Ikea? Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody przez noc, odcedź, zmiel dwa razy na małych oczkach lub porcjami zmiksuj(...)Sprawdź jednak przepis, który znajdziesz na dole tego wpisu – te klopsiki zrobisz z ciecierzycy już ugotowanej. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj, kapustę drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę i czosnek, smaż 2-3 minuty, dorzuć paprykę, marchewkę, kapustę, kukurydzę i groszek. Smaż wszystko często mieszając około 10 minut. Następnie
Kulinarna Polska