kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:86/199)

Surówka z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu 176

olej z ostropestu? Warto odwiedzić stronę https://www.olejemilo.pl/ gdzie znajdziecie najróżniejsze oleje tłoczone na zimno, przyprawy i zioła, herbaty, bakalie, mąki, kawy i wiele więcej. Składniki: 0,5 główki kapusty pekińskiej 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku 1 słodkie soczyste jabłko 3 łyżeczki oleju z ostropestu – użyłam od Milo kilka kropli soku z cytryny pieprz i sól do smaku

Słodkie okruszki
Orientalna surówka 195

egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.  4-6 porcji   średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu   dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa(...)octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego   Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli

Simple Dish
Kimchi - koreańska kiszonka 108

Kiszonka Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili. W Korei to popularna przystawka i ważny element każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka 142

Sałatka ideal na przyjazd gości. Prosta w wykonaniu, aromatyczna i sycąca dzięki dodaniu kuskusu. Dodatkowo kuskus perłowy dodaje odrobinę odmienności od sałatek z dodatkiem makaronu. Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus perłowej 100g bekonu 2 garsci orzechow wloskich uprazonych 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju(...)lyzeczki sosu worczester 1 lyzeszka octu jablkowego lub winnego Wykonanie: Kapuste pokroic w cienkie paski, wymieszac z kukurydza i ugotowana kasza kuskus. Składniki na sos wymieszać i dodac do kapusty. Kurczaka pokroić na mniejsze kawalki, obtoczyc w słodkiej papryce i doprawić solą. Usmażyć na patelni i ostudzić Bekon usmażyć w piekarniku (ok 10 min – 180 stopni) lub na patelni, ostudzić

Mohiella
ZUPA RAMEN W WERSJI WEGAŃSKIEJ 81

znajdziecie na pewno w sklepie z egzotyczną żywnością. Zapraszam do spróbowania! Przygotowanie : 10 min. Gotowanie: 5 min. Porcja dla 4 osób : ● 120 g makaronu ramen* ● 120 g kapusty pekińskiej ● 1 ząbek czosnku ● 2 kostki bulionu warzywnego bio ● 1 łyżka pasty miso* ● 2 listki wodorostów nori* ● 2 łyżeczek ziaren sezamu ● pieprz Przygotowanie: Makaron ramen wrzuć do wrzącej wody, gotuj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z pieczonym bakłażanem i krakersami 212

przekąskę! Zapraszam do kuchni i jeśli się wam podobało to dajcie + Kuchni PROzdrowotnej :) Dla 2 osób Czas przygotowania ok 30 minut Składniki: 1 średniej wielkości bakłażan 2 garści pokrojonej kapusty pekińskiej kilka krakersów 1 pomidor Pół kulki mozzarelli masło sok z limonki sól himalajska i pieprz ksylitol lub cukier olej słonecznikowy kurkuma Przygotowanie: 1/ Wkroimy w grubą kostkę bakłażana

Kuchnia PROzdrowotna
Kimchi 71

leżał. Trochę mnie ruszyło sumienie i popędziłam na insta, molestować ludzkość z Korei debilnymi pytaniami. Uspokojono mnie, że wywalenie sosu rybnego, krewetek i mącznego gluta oraz za pokrojenie kapusty w kwadraty, a nie w długie kawałki, nikt mi chatki nie zbombarduje. Dostałam trochę porad, poznałam fajnych ludzi, bo ja tych fajnych to wiecie, w internetach zaczepiam i oni czasem mnie(...)słoika. Stąd wiem, że z tego przepisu kimchi może stać kilka lat i nic mu nie jest. Na kimchi przepyszne, oczywiście jedyne i najlepsze na świecie, potrzebujemy: 1 kapustę pekińską około 20 g soli (dwie płaskie łyżki) 1 białą rzodkiew (ok. 400 g) 1 pęczek szczypiorku pocięty na 2 cm kawałki 4 sztuki cebulki dymki, pozbawione cebuli i pocięte

ladykitchen
Wege sajgonki i "Zimowy ślub" 197

dania. Jednym z nich są sajgonki. Tym razem podaję aromatyczną wersję na ciepło. Składniki (na 2 porcje): 3 grzyby mun wrzątek 6 arkuszy papieru ryżowego mała marchewka 2 liście kapusty pekińskiej ok. 2 cm świeżego imbiru mała dymka (zielona część) ćwierć czerwonej papryki olej do smażenia w wysokiej temperaturze (np. ryżowy) Sos 2 łyżki sosu sojowego kapka oleju sezamowego ewentualnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka gyros mieszana 641

znów sałatka gyros, tym razem nie warstwowa, tylko wymieszana...bo można i tak zrobić. 2 piersi z kurczaka kapusta pekińska (mała główka) 2-3 ogórki konserwowe 1 ogórek zielony 1-2 papryki 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa przyprawa Gyros ketc hup, majonez Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, posypać przyprawą Gyros i usmażyć na gorącym oleju.Kapust

Moje domowe kucharzenie
Gyros babci Basi 185

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : Pół główki kapusty pekińskiej, 1 pierś z kurczaka ( moja miała 30 dag ) pomidor, ogórek zielony, 1 nieduża cebulka , vegeta czerwona, kukurydza konserwowa, 1 łyżka jogurt naturalny lub śmietana kwaśna, 1 łyżka majonezu(...)paseczki, Posypać przyprawą do gyrosa i delikatnie solą , pozostawić na 1 godz. Na patelnie wlewamy trochę oleju i wkładamy mięso i delikatnie podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy plasterki czosnku. Kapustę drobno szatkujemy, Cebulę również kroimy na drobno i blanszujemy polewając wrzącą a następnie zimną wodą . Poszatkowaną kapustę posypujemy delikatnie vegetą czerwoną. Dodajemy około pół puszki kukurydzy konserwowej., pół pomidora

Pysznosci Babci Basi
Sałatka z kurczakiem teriyaki 210

kolacja, obiad do pracy jak i propozycja na domowe przyjęcia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej  1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu(...)Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej. Kapustę posiekać i wsypać do miski. Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami

Ze smakiem i z pasją
Sałatka na sposób tajski: niby laap z wieprzowiną i kapustą pekińską 146

Dzisiaj sałatka. Nie bardzo fit, ale za to w takim wydaniu, które uwielbiamy. Czyli prawie samo mięso. I odrobina kapusty pekińskiej, bo akurat została 😉 Danie zainspirowane festiwalem laap (czyli właśnie takich sałatek z siekanego bądź mielonego mięsa), który odbył … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Zupa gyros z kurczakiem i warzywami. Wyrazista i dobrze doprawiona. PRZEPIS 65

doprawiona, a w smaku rzeczywiście przypomina gyros. Przepis na zupę gyros Składniki: 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 piersi z kurczaka, 2 ogórki konserwowe, 1 papryka czerwona, pół główki kapusty pekińskiej , 1 marchewka, pół puszki kukurydzy, pół puszki pomidorów w zalewie, natka pietruszki, 300 ml śmietany 18 proc. olej, łyżka papryki w proszku plus papryka ostra według smaku, łyżka kuminu(...)kurkumy w proszku, sól, pieprz. Jak zrobić zupę gyros? Cebulę i czosnek drobno posiekaj, kurczaka pokrój w niewielką kostkę, wszystko przesmaż razem w garnku na odrobinie oleju. Dodaj poszatkowaną kapustę, marchewkę i paprykę pokrojone w małą kostkę oraz pokrojone ogórki, smaż razem jeszcze kilka minut, dodaj kumin, paprykę w proszku i kurkumę, wymieszaj. Wlej około 1,5 litra wody, dodaj

Kulinarna Polska
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 277

dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii  kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego szczypta curry i kuminu świeża pietruszka i kolendra wg. uznania kolorowy pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś(...)przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.  Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami

Ze smakiem i z pasją
Tortilla - Kebab (z Kurczakiem) 406

Tortilla - Kebab (z Kurczakiem) -  Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska  kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa:    kapusta pekińska ok. 3 pomidory ok. 2 ogórki  (mogą być kiszone) cebula ponadto: ok. 8 tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański(...)Kurczaka kroimy podłużne paski, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc). Kapustę siekamy, cebulę, pomidory i ogórki w kostkę (lub według uznania). Odrobinę solimy warzywa. Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez

Słodka Strona