kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:81/199)

Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym 168

chilli. I już, sos pomidorowy gotowy. Pozostaje delektować się smakiem pysznych gołąbków ! Na koniec kilka informacji dodatkowych. Gołabki można zawinąć w zasadzie w każdą kapustę – młodą, białą, włoską, pekińską lub czerwoną. Młoda kapusta jest bardzo delikatna i trzeba bardzo pilnowac żeby liście podczas obgotowywania się nie rozgotowały. Biała kapusta jest najlepsza jeżeli chcecie nadmiar gołabków zamrozić a włoska jest(...)bardzo miękka, dobrze się zwija i efektownie wygląda. Pekińska i czerwona jeszcze przede mną Smacznego ! The post Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Colesław z kapusty pekińskiej. Popularna surówka obiadowa. 461

Colesław szybka i smaczna surówka obiadowa. Bardzo popularna, zapewne wszystkim znana i przez większość lubiana :) U mnie dziś w wersji z kapusty pekińskiej. Polecam :) Składniki  ( 3-4 porcje ) - pól główki kapusty pekińskiej - pół większej czerwonej cebuli - marchewka - śmietana, majonez, mleko, - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier Wykonanie Kapustę szatkuję, cebule kroję w drobna kostkę, marchewkę ścieram na tarce

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kapusty pekińskiej 338

Składniki: kapusta pekińska, 3 pomidory, 3 ogórki kiszone, szczypiorek, koperek, 1 łyżka oliwy extra virgin, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, pomidory, ogórki i szczypiorek pokroić. Posiekany koperek wymieszać z oliwą extra virgin i oliwą z oliwek, musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Fit zawijańce a la krokiety. 165

wariant zapiekany w piekarniku :) Fit zawijańce a la krokiety. Składniki: naleśniki: mąka mleko jajko szczypta soli  margaryna farsz: 400g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej mała puszka kukurydzy konserwowej mała papryka czerwona  łyżka oliwy  mała cebula sól, pieprz majeranek, papryka słodka i ostra dodatkowo: (opcjonalnie) rozbełtane jajko 1/5 szklanki bułki tartej Przygotowanie: Wymieszać(...)posiekaną w kostkę cebulę. Dodać mięso i podsmażyć z każdej strony. Przyprawić, dokładnie wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w drobne paseczki, kukurydzę, ryż. Wymieszać. Chwilkę podprażyć.  Następnie dodać kapustę pekińską. Dokładnie wymieszać. Zostawić na małym ogniu. Przykryć pokrywką. Około 5 min.  Doprawić do smaku. Wykładać na blaty naleśnika około 3 łyżki farszu. zawinąć. Powtórzyć z resztą składników. Gotowe porcje

Tagebuch po polsku
Gołąbki bez zawijania 160

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany(...)Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przek

Bajeczna Kuchnia
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 130

SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu(...)kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół

Martyna Cooks
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 181

/Brussels sprouts and fried liver salad autorka: Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle Sałatka jarzynowa tradycyjna autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUKURYDZĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Sałatka kapuściana z buraczkami autorka: gaita z bloga Katalog smaków Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych autorka: gaita z bloga Katalog smaków Surówka KOLESŁAW(...)kuchni     A teraz cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziarnista Tortilla z Indykiem 333

kurczak. Wyszło pysznie :-) Składniki na 4 porcje: 4 ziarniste tortille 300 g piersi indyczej 2 pomidory 1 papryka 1/3 ogórka szklarniowego 1/2 cebuli czerwonej kilka liści sałaty pekińskiej 1 kulka sera mozzarella Przyprawa do gyrosa 1 łyżka oleju lub oliwy sos czosnkowy z  tego przepisu Wykonanie: Mięso pokroić w małe paseczki lub kostkę i doprawić przyprawą do gyrosa według(...)uznania. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Z sałaty pekińskiej wyciąć twardy środek liścia i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę pokroić w kostkę. Mozzarellę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej. Podsmażyć mięso. Na drugiej dużej patelni podgrzać po kolei tortillę. Kiedy z jednej strony się

Anielska Kuchnia Ani
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 111

Bardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej  1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej  sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy, ścieramy

Bajeczna Kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami 122

Surówki to takie przystawki , z którymi zawsze możemy poeksperymentować. Różne dodatki i sos sprawiają ,że każda będzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 4-5 suszonych pomidorów 1 marchewka 1/4  pora  ( część biała) 1 jabłko Na sos: 1/2 szklanki jogurtu maturalnego

W kuchennym oknie Ewy
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 126

SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu(...)kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół

Martyna Cooks
klopsiki z kapustą pekińską i kaszą manną 140

Składniki: 0,6 kg mielonego mięsa duża kapusta pekińska 4 jajka 1 szkl. kaszy manny sól, pieprz,kostka rosołowa, wegeta papryka w proszku sok ze świeżych pomidorów 1,5 litra 2 ząbki czosnku polskiego pieprz w ziarenkach Sposób wykonania: Do miski wrzuciłam pokrojoną na drobno kapustę pekińską, przesoliłam, lekko wygniotłam , do dałam mięso mielone, jajka, kaszę mannę i przyprawy : sól

Darcia w kuchni
Domowe Sajgonki + film 149

zimno. Sajgonki możemy dowolnie modyfikować a najlepiej smakują podane z ulubionym sosem. składniki na 30 sztuk 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 30 arkuszy papieru ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 100 g makaronu ryżowego 4- 5 łyżek sosu sojowego 25 g suszonych grzybów mun 2 małe cebule 1 marchewka 1 jajko szczypta ostrej  papryki czarny pieprz olej do smażenia przepis(...)namaczamy w misce z gorącą wodą około 20 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i również namaczamy około 5 minut. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę a liście kapusty pekińskiej drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy pokrojoną cebulę oraz kapustę. Makaron ryżowy i grzyby mun odcedzamy. Wystudzony makaron kroimy na kilkucentymetrowe paski, grzyby mun w cienkie paseczki a następnie

Smakowite Dania
Kaczka po pekińsku Papy Wana 161

Dziś poszłam na łatwiznę, a przynajmniej tak mi się wydawało. Szukając przepisów na kaczkę po pekińsku spotykałam się z różnymi jej wersjami. Zdecydowałam się jednak nie glazurować jej przez kilka godzin sosem sojowym tylko skorzystać z przepisu Goka Wana. Użyłam więc gotowej mieszanki przypraw 5 smaków i przygotowałam kaczkę w niecałe 2 godziny. W kwestii naleśników postanowiłam samodzielnie zadziałać(...)wyszło mi coś na kształt pity, czy placków naan, tyle, że o wiele cieńszych. Fanom domowych kebabów zdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem śliwkowym to coś na kształt chińskiego mini-kebaba, bo główną rolę odgrywają tu skrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami. Składniki kaczka 1 świeża kaczka bez podrobów 1 cebula biała

W kuchni wieczorem
Pieczone sajgonki, Chicago 170

serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Danie jest bardziej sycące, gdy dodamy do niego białego ryżu. Jemy sajgonki, maczając je w sosie. Pasuje do nich również surówka z kapusty pekińskiej i szczypiorku doprawiona olejem, octem ryżowym i solą. Składniki na około 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego 1 filiżanka ugotowanego białego

Qlinarnie i Qlinarnie