białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)Papryczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (co kto ma), wstawiamy na 20 min. Po 10 minutach dobrze jest je przewrócić na drugą stronę. Sałatka : Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą
vegetaniepołowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie: gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty pekińskiej) 1 filiżanka świeżych kiełków sojowych lub fasoli mun smażony, panierowany ser tofu / kroimy w plastry, każdy obtaczamy w mące(ziemniaczana i pszenna w proporcji 1:1), roztrzepanym jajku(...)przygotowujemy miseczki. Do każdej nakładamy sporą kupkę gorącego makaronu, kładziemy obok niego pokrojony na paski panierowany tofu (powinien być ciepły), ciepłe mięso z kurczaka (lub przelane wrzątkiem paski kapusty pekińskiej), kiełki soi, zalewamy bardzo gorącą zupą, posypujemy zieloną cebulką i kolendrą. Zjadamy natychmiast, póki gorące. Przepyszne! Zupa zgłoszona do powyższej akcji
Kuchnia PrezydentowejDOMOWY KAPSALON (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 600 g fileta z kurczaka 15 pomidorków koktajlowych 1/2 świeżego ogórka 1 czerwona cebula 150 g żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 łyżki oliwy 500 g ziemniaków 3 foremki aluminiowe 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku ketchup Przygotowanie Kurczaka pokroić w kosteczkę, dodać przyprawę do gyrosa(...)szczyptę soli i cukru. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydze odsączyć z zalewy. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki bądź ćwiartki, ogórka i cebulę pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską drobno posiekać. Składniki na sałatkę wymieszać. Gotowe frytki ułożyć na dnie foremek, następnie wyłożyć na nie gotowe mięso i posypać serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
Przepiski.plSkładniki ( na ok. 20 w zależności od wielkości sajgonek) : 450-500g mięsa mielonego 1 mała cukinia lub pół dużej 2 marchewki kapusta pekińska makaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane(...)farsz nie wydostał się na patelnię, bo zacznie się przypalać). Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu, następnie układamy na talerzu, np. na pozostałych liściach kapusty pekińskiej i podajemy z sosem chilli. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościsame. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego(...)obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy
Martyna Cookssame. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego(...)obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy
Martyna CooksDziś u nas obiad wegetariański. Kotlety z grochu obłuskanego, z kaszą bulgur i pyszną surówką z kapusty pekińskiej. Kasza bulgur jest najbardziej popularna w kuchni bliskowschodniej . Smakiem przypomina ryż, a wyglądem kaszę pęczak. Zawiera dużo białka, ma niski indeks glikemiczny i daje uczucie sytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu(...)cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu
Anioły w kuchnizamienić na konserwowe, choć ja wolę kiszone) 0,5 dużej czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy majonez łagodny ketchup 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól do smaku kawałek kapusty pekińskiej sos do hamburgerów – kupny lub domowy (przepis poniżej) szczypiorek olej do podsmażenia Na domowy sos hamburgerowy: 6 łyżek majonezu 2 małe ogórki konserwowe 1 duża cebula 2 płaskie(...)wykładamy na warstwę ketchupu. Na to wykładamy warstwę kukurydzy. Następnie dajemy warstwę majonezu (grubszą niż warstwa ketchupu). Na to warstwa sosu do hamburgerów (ilość wg uznania). Następnie warstwa pokrojonej kapusty pekińskiej. Całość oprószamy przyprawą do gyrosa i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Słodkie okruszkidania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej 2 . Jajka w koszulce 2 jaja łyżka octu woda 3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden(...)możemy łyżką zawijać w wodzie białko tak aby otoczyło żółtko. Ostatnim krokiem jest osuszenie jajka na ręczniczku i doprawienie solą i pieprzem . Wykładamy wszystko na talerz i posypujemy kapustą pekińską. :) Smacznego
Wspólne smakikapusty z ziemniakami Nie będzie cienia ściemy, jeśli powiemy, że steki z kapusty to danie wybitne: mięciutkie, rozpływające się w ustach delicje o rozmaitości smaków jakie dostarcza super dresing, ser pleśniowy i szynka parmeńska. W przypadku tego dania koszty zawyżyła właśnie szynka parmeńska, którą po burżujsku dodaliśmy. Można ją zastąpić zesmażonym na chrupko boczkiem (3 zł oszczędności). Piekąc kapustę, upiekliśmy(...)mielonego kurczaka 4 zł 1 pierś z kurczaka 4 zł 2 opakowania szynki parmeńskiej 14 zł Kawałek chorizo – 10 cm 3 zł Warzywa ½ małej główki kapusty 3 zł 1 mała kapusta pekińska 3 zł 8 średnich ziemniaków 2 zł 4 marchewki 1,2 zł 1 pietruszka 0,5 zł Kawałek selera 1 zł 1 mały batat 6 zł 1 mały
Niedzielny kucharzłyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret Sos na placek Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu ) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę około(...)się uda ) Jeżeli tak jak ja robicie więcej placków, każdego placka, umieszczamy w nagrzanym do 100 - 150 o c piekarniku na oddzielnej blaszce, dzięki temu każdy będzie ciepły. Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy. Dodajemy do niej pokrojone, kolorowe papryki. Całość mieszamy z sosem typu winegret ( nie ukrywam w tym momencie ułatwiam sobie życie, korzystam z gotowego sosu ). Usmażonego placka kładziemy
Smaki Ewysezamowego z dodatkiem cukru i chilli. Na szybki lunch ale też bardzo dobrze się sprawdzi gdy macie gości - na pewno zrobi wrażenie. Podałam to danie z ryżem i kapustą pekińską na ostro . Można myśleć, że kurczak to takie pospolite i nudne mięso, i chociaż bardzo popularne u nas to też bardzo dobrze znane, a tymczasem z kurczaka można wyczarować(...)już zredukowany, podgotować jescze bez przykrywki, obracając kurczaka, aż sos będzie zredukowany do 1/3 objętości, gęsty i lepki. Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Z dodatkiem surówki z kapusty albo kapustą pekińską na ostro
Smaczny zeszytczasem wychodzą zachwycające rzeczy. Tak było z ananasem. Kimchi z ananasa to dobro, to pyszny dodatek do sałatek, tortilli, tacosów, grilli i szaszłyków. Nie jest to prawilne kimchi z kapusty pekińskiej i ananas w tym się marynuje, ale jest genialne. Kimchi z ananasa to złoto, brokat i jednorożce, a przecież każdy zasługuje na słoiczek dobroci. Kimchi z ananasa, jak sama(...)blacie. Zacznie pachnieć miło, ananas puści sok, więc lekko potrząsamy słoikiem. Po tym czasie przenosimy do lodówki, kimchi jest gotowe do jedzenia. Trzymamy w chłodnym miejscu. A kimchi z kapusty pekińskiej znajdziecie TUTAJ Post Kimch z ananasa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen