dodawać je nie tylko do popularnej "chińszczyzny" :)) bo oprócz walorów smakowych są one także bardzo zdrowe: korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy oraz obniżają ciśnienie. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 marchewka 1/2 zielonego długiego ogórka 1/2 puszki pędów bambusa sól pieprz cukier łyżeczka majonezu łyżka jogurtu greckiego szczypiorek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na oczkach, ogórek
Walijskie PichcenieBardzo prosta, pyszna i efektowna. Idealna na przyjęcia i święta. Z pewnością zrobi wrażenie na gościach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: puszka kukurydzy konserwowej podwójna pierś z kurczaka mała kapusta pekińska ogórki konserwowe prażona cebulka (dostępna w Biedronce) 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu olej, sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Szatkujemy kapustę, układamy
Olcia gotuje!niskokaloryczna i z niewielką zawartością węglowodanów. Zupa z kapusty jest bardzo sycąca, łatwa do przygotowania oraz co najważniejsze bardzo zdrowa. Jest niedroga i dobrze się przechowuje, wiec z powodzeniem możesz przygotować większą porcję. Przepis na zupę kapuścianą jest uniwersalny i możesz przygotować go również z białej kapusty młodej lub kapusty pekińskiej. W sezonie zdecydowanie polecamy dodać pomidory świeże, poza sezonem
Kuchnia Na WypasieStałe składniki zupy: 100 g makaronu konjac 60 g tofu 1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej) 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 kapusty pok choi (można zastąpić kapustą pekińską, szpinakiem) 1 łyżka wodorostów wakame 1/2 małej papryczki chili szczypiorek 1/2 łyżeczki czarnego lub białego sezamu Przygotowanie: Bulion zagotować i dodać kapustę pok choi. Blanszować przez 3 minuty, następnie
Codziennik Kuchennysposobami... a dla Was sałatka ;-) Wygląda pięknie i wiosennie, smakuje fantastycznie, pasuje do dań obiadowych, tortilli, burgerów, ale też świetnie sprawdza się jako lekka przekąska z grzankami :-) SKŁADNIKI 1/2 kapusty pekińskiej 1 garść roszponki (porządna garść ;-) ) 1 papryka czerwona 1/2 świeżego ogórka 1/2 puszki kukurydzy zioła prowansalskie oliwa z oliwek sól, pieprz Kapustę kroimy w cienkie paski, roszponkę dzielimy
Czary - gary w kuchniminut to ta na pewno się sprawdzi. Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Pauje do kurczaka, schabowych, pieczeni... Do wyboru, do koloru :) Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duża marchewka kwaśne jabłko pół cebuli sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki śmietany 12% (może być również jogurt naturalny) Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć. Pokroić i wyłożyć do sporej
ChilliJemySkładniki: 1 mała główka kapusty pekińskiej 1 cebula 3 pomidory 4 ogórki konserwowe 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Kapustę posiekać. Cebulę i ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać z misce. I mamy szybką surówkę do obiadu. Prawda, że łatwo i smacznie
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 kapusta pekińska 3 marchewki 1 kwaśne jabłko 1 mała cebula 1/2 szklanki rodzynek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Sposób wykonania: 1. Liście kapusty opłukać i osuszyć, drobno poszatkować. 2. Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebulkę drobno posiekać. 4. Wszystkie warzywa połączyć z rodzynkami, doprawić solą, pieprzem i majonezem. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa AniSkładniki : 1 mała kapusta pekińska 1 marchewki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypioru 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 3. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać do surówki. 4. Szczypior pokroić. 5. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
A Ty Smakuj Mniepiknik. Ja na koniec dodałam kilka frytek by było to danie bardziej treściwe. I zamiast sosu czosnkowego wybrałam sos z ketchupem. Składniki można łączyć dowolnie. U mnie została kapusta pekińska z sałatki Gyros więc ją wykorzystałam w tym przepisie. Składniki : * kapusta pekińska * filet z kurczaka pieczony z przyprawą Gyros * pół pomidora * pół czerwonej papryki * 2 łyżki kukurydzy z puszki
Magiczne Życie Martytrochę zjeść... Link do filmu na YouTube: Sałatka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z grzybami, kapustą, szpinakiem lub warzywne jeden duży zielony ogórek jedna czerwona papryka pół główki kapusty pekińskiej (jeśli duża to 1/4) sól pieprz majonez Przygotowanie: Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Ogórek i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Wszystko
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePikantny bigos z kimchi to moja propozycja dla fanów kapusty. Znacie kimchi? Lubicie? Jeśli macie ochotę je przygotować, zapraszam do mojego łatwego przepisu . kimchi to rodzaj kiszonki z kapusty pekińskiej, ostrej, z imbirem, czosnkiem i chili, bardzo charakterystycznej w smaku pochodzącej z Korei. W daniu, które Wam dziś proponuję połączyłam świeżą białą kapustę z naszą rodzimą kapustą kiszoną oraz orientalnym
Dorota SmakujeZrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy
KardamonovySmaczna, możne nawet już wiosenna w smaku, sałatka z paluszkami surimi. Składniki : - paluszki surimi, - 1/2 kapusty pekińskiej, - mała cebula, - ogórek świeży, - świeży koperek, - sól, pieprz, - czosnek granulowany, - jogurt naturalny. Wykonanie : Paluszki i cebulę pokroić w małą kostkę, dodać drobno kapustę oraz ogórka. Doprawić solą, dość mocno pieprzem i czosnkiem. Wymieszać z jogurtem i schłodzić w lodówce
Przepisy MikołajaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: nieduża kapusta pekińska, 250 g pomidorków koktajlowych, nieduży ogórek zielony, garść ziaren słonecznika, garść posiekanego szczypiorku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos sałatkowy włoski Prymat. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, siekam. Pomidorki kroję w ósemki, ogórka w małą kostkę. Ziarna słonecznika prażę
JejKuchnia