kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:312/414)

Zakwas z kapusty 137

przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe(...)temperaturze pokojowej (może być z kranu lub z filtra) rozpuszczamy płaską, duża łyżkę soli. Powstałą solanką zalewamy kapustę. Słoik zakręcamy przykrywką i odstawiamy dość ciepłe miejsce ( ok 23-25 stopni C) – ja trzymam na blacie w kuchni. W zależności od temperatury kiszenie potrwa 3-5-7 dni. Po tym czasie słoik z zakwasem wstawiamy do lodówki by fermentacja ustała

Dorota Smakuje
Pierogi z kapustą i grzybami 121

Pierogi ..u mnie z kapustą i grzybami, bo takie najlepiej smakują córce..ale nadzienie może być dowolne. 300 g mąki 125 ml gorącej wody 1 całe

Moje domowe kucharzenie
Środa: Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango 134

Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Szacunkowy koszt dla 2 osób: ok. 20 zł Sałatka z czerwonej kapusty jakiej nie znacie Każdy zna starą, dobrą surówkę z kiszonej czerwonej kapusty. My lubimy piec czerwoną kapustę, ale najbardziej kochamy ją na surowo – w tej sałatce. Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności

Niedzielny kucharz
Kapusta kiszona w beczce 173

Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być długo przechowywana. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Kapusta kiszona w beczce 178

Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być długo przechowywana. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonkami 138

kapusty pekińskiej*, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko kiszone**, 4 małe pomidory, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Kapustę pekińską drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, razem z ogórkami zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty pekińskiej dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w niewielkie cząstki pomidory. Skropić oliwą. * zamiast kapusty pekińskiej(...)może być biała kapusta *jeżeli nie mamy kiszonych jabłek, należy wziąć więcej ogórków   zastawa

królestwo garów
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego II 208

Dziś zapraszam na drugą wersję surówki z pekinki i ogórka kiszonego. Tego typy surówki ładnie się u nas przyjęły, może i  Wam posmakuje. Składniki: 1 nieduża kapusta pekińska 3 ogórki kiszone pęczek cebulki szalotki 1 duża marchewka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę pekińską dowolnie pokroić. 2. Ogórki kiszone i obraną marchew

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych 116

Składniki: 1 mała kapusta pekińska 6 ogórków kiszonych 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z kiszonych ogórków (ewentualnie sok z cytryny) sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w piórka. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Polewamy oliwą i sokiem z ogórków.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Sałatka gyros 132

Składniki: Pierś z kurczaka Kukurydza 2 małe cebule czerwone lub 1 duża 4-5 ogórki kiszone 1 mała kapusta pekińska Majonez Ketchup Przyprawa do grosa Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i obsypać przyprawą do gyrosa. Odstawić na ok. 30 minut.  Następnie usmażyć. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Do osobnego naczynia wsypać poszatkowaną  kapustę(...)pekińską i lekko ją posolić. Następnie wziąć  przeźroczystą salaterkę i kolejno układać warstwami składniki: pierś z kurczaka, ogórki kiszone, cebula, kukurydza, majonez, ketchup, kapusta pekińska

The Sweet Damsel
Kapusta z grochem 70

Kapusta z grochem na wigilię zaraz obok kapusty z grzybami. Jednak smak tej pierwszej to moje dzieciństwo i babcia. Artykuł Kapusta z grochem pochodzi z serwisu

Pieprzyć z Fantazją
Sznycle indyka w cieście z serem 45

kurczak pieczony –  surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet  schabowy inaczej –  kotlet schabowy –  placek po węgiersku –  kotlety ziemniaczane – przepis na  ogórki kiszone –  młoda kapusta SZNYCLE Z INDYKA W CIEŚCIE Z SEREM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 4-5 plastrów z piersi indyka – pół szklanki mąki pszennej – 1 jajko

nietylkopasta.pl
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 52

kurczak pieczony –  surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet  schabowy inaczej –  kotlet schabowy –  placek po węgiersku –  kotlety ziemniaczane – przepis na  ogórki kiszone –  młoda kapusta ROLADKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 2 piersi z kurczaka – 10 suszonych pomidorów – 2-3 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon

nietylkopasta.pl
Kotlety mielone w sosie musztardowym 66

kurczak pieczony –  surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet  schabowy inaczej –  kotlet schabowy –  placek po węgiersku –  kotlety ziemniaczane – przepis na  ogórki kiszone –  młoda kapusta KOTLETY MIELONE W SOSIE MUSZTARDOWYM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk SKŁADNIKI KOTLETY: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka

nietylkopasta.pl
Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami 68

cukinii – sałatka grecka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk SKŁADNIKI KOTLETY: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania