kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:312/414)

KAPUŚNIAK MAZURSKI 176

Składniki: 40 dkg kapusty kwaszonej 4 dkg cebuli 50 dkg ziemniaków 5 dkg słoniny ziele angielskie 2 liście laurowe 12 dkg kości marchew pietruszka kawałek pora

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zupa gulasz węgierski 69

podziękuje Ci swoim smakiem i aromatem. Zajrzyj także do innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa – gołąbki bez zawijania – fasolka po bretońsku – gołąbki z włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta – surówka z czerwonej kapusty ZUPA GULASZ WĘGIERSKI Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 3,5 – 4 h Składniki: 500 g mięsa

nietylkopasta.pl
Rzodkiewki kiszone 101

polskiej tradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza

mojewypiekiinietylko
Rzodkiewki kiszone 148

polskiej tradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza

mojewypiekiinietylko
SAŁATKA GYROS Z KURCZAKIEM 170

często przyrządzana jest warstwowo. Ja jednak wolę wersję wymieszaną. Ale propozycję podania i wykonania pozostawiam każdemu wedle uznania. Składniki: Ilość w zależności od ilości sałatki pierś z kurczaka kapusta pekińska kiszone ogórki kukurydza konserwowa cebula biała i czerwona majonez jogurt ketchup (opcjonalnie) ww.czerwona świeża papryka (ja nie dodałam) mieszanka przypraw do gyros sól pieprz granulowany czosnek oliwa Pierś z kurczaka(...)pokroiłam w kostkę,przełożyłam ją do miseczki, wsypałam mieszankę przypraw do gyros,  zalałam oliwą i odstawiłam do lodówki. Pokroiłam cebule i obrane ze skórki kiszone ogórki. Dodałam opłukaną konserwową kukurydzę. Pokroiłam kapustę pekińską. Podsmażyłam na oleju przyprawioną wcześniej pierś z kurczaka. Dodałam ją do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszałam. Majonez połączyłam z jogurtem,doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną granulowanego

potrawyregionalne
Młoda kapusta z groszkiem – obiad za 5 zł 81

lizać! A kapusta to w ogóle jedno z moich ulubionych warzyw. Tania jest, ma wiele cennych dla nas właściwości. Można ją i na słodko i kiszoną. Wiele dań można z niej ugotować. Młoda kapusta jest bardzo delikatna w smaku, można ją grubo poszatkować i po prostu chrupać jako przekąskę. Późna kapusta jesienna, która wiąże się w ścisłe, ciężkie główki(...)mówię – podczas pandemii i izolacji domowej zapas kapusty sprawił, że tygodniami nie musiałam kupować świeżych warzyw bo zawsze była kapusta. Do surówek, do zup, do bigosu, do kiszenia, na zakwas! Kapusta to królowa! Dziś bardzo proste danie wegetariańskie, z kilku składników. Przepyszne i sycące. Pełnowartościowe. PRZEPIS MŁODA KAPUSTA Z GROSZKIEM Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 główka

Dorota Smakuje
Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym… 59

Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na surowo. Surówki ze świeżej kapusty są orzeźwiające, chrupiące, smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy surówkę z kapusty, marchwi, cebuli, jabłka i oleju. Możemy jednak wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i przygotować surówkę z białej

Tajemnice Smaku
Kiszona, młoda kapusta z marchewką i koperkiem 180

postanowiłam wypróbować. Kapusta wyszła znakomicie, idealna do podjadania na już, na teraz bo na zimę zakisimy jesienią. Powiedziałabym że to kapusta małosolna i smakuje wybornie, zachęcam do zrobienia. Kiszona, młoda kapusta z marchewką i koperkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty) 217

kimchi, j eden ze zdrowszych pokarmów świata, bez problemu przygotujecie samodzielnie. Główki  można   przekroić wzdłuż na ćwiartki, łatwiej będzie wypłukać z liści ewentualne zabrudzenia oraz przechowywać kapustę podczas kiszenia.  Kluczem do sukcesu jest użycie odpowiedniej ilość soli, odpowiedniej papryki (g ochuagru)  oraz odpowiednia temperatura fermentacji. Paprykę kupicie w sklepach z produktami koreańskimi lub japońskimi(...)próbujcie kisić kimchi z żadna inna papryką bo nic z tego nie wyjdzie.   Liście kapusty "zmiękczamy" przez 2-3 godziny w soli z wodą następnie  dokładnie płuczemy i odsączamy na sicie. Z pozostałych składników przygotowujemy farsz i przekładamy nim liście kapusty. Farsz przed nadziewaniem trzeba  spróbować i doprawić do smaku solą lub sosem rybnym. Żeby kimchi sfermentowało

SzczyptaSmaQ
Sałatka jarzynowa z kapustą pekińską i prażoną cebulką 132

Składniki: 3 małe ziemniaki 3-4 marchewki 1 mała pietruszka 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego mały kawałek pora (biała część) 3 duże ogórki konserwowe 3 duże ogórki kiszone 1/4 kapusty pekińskiej 3 łyżki prażonej cebulki (użyłam cebulki domowej roboty z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) sól, pieprz do smaku ok. 1 łyżka musztardy kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)wyjadł białko. Normalnie można użyć całych jajek. Jajka również pokroiłam w kosteczkę. Groszek odsączyłam na sicie z zalewy. Pora drobno poszatkowałam. Podobnie postąpiłam z kapustą pekińską, odcinając grube białe części liści. Ogórki konserwowe i kiszone pokroiłam w kosteczkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki umieściłam w misce. Dodałam odcedzony groszek i prażoną cebulkę. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem

Waniliowe Improwizacje
Surówka z czerwonej kapusty z wasabi 186

wiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania