kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:319/414)

Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych 244

Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUR 173

SKŁADNIKI: - 3 łyżki mąki gryczanej - 3 łyżki maki ryżowej - 40 ml przegotowanej wody - 5 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki kwasu z kapusty lub ogórków kiszonych (nie kwaszonych) - 6 dużych ząbków zgniecionych czosnku DO CZYSTEGO SŁOJA lub kamionki wsyp wszystkie składniki składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien być

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kulebiak z kapustą i grzybami. 204

pieczarek.  Składniki: Ciasto: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml ciepłej wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Farsz: 800 g kiszonej lub świeżej kapusty (użyłem świeżą) 3 średnie cebuli 2 ugotowane jaja garść suszonych grzybów leśnych 2 łyżki oleju łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis

Kuchnia Łukasza
W kuchni emigranta... 221

kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z jagodami, schabowy z kapustą albo ogórki kiszone....  W  Arabii  Saudyjskiej   można by się co prawda pokusić o zrobienie wspomnianych pierogów np. z morelami, ale to nie to samo. W takich chwilach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 242

wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz z szynki wieprzowej 178

kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje również z puree ziemniaczanym. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sałatka gyros 218

ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam

NA MOIM TALERZU
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami 196

warzyw oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest ciekawy jak smakują przesmażone pieczarki w sałatce to zapraszam do spróbowania.    Składniki : * kawałek kapusty pekińskiej * ogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony w ulubionych ziołach * plasterki gotowanej kukurydzy Sos : * 4 łyżki oliwy * papryka czerwona mielona * ulubione zioła * opcjonalnie

Magiczne Życie Marty
Kapusta pekińska z ogórkiem kiszonym i koperkiem. Smaczna, szybka surówka. 292

Kolejna błyskawiczna surówka obiadowa lub grillowa.... bo sezon grillowy już niebawem zostanie otwarty :) Smaczna, zdrowa wiosennie pachnąca koperkiem. Polecam. Składniki: - pół główki kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - pół pęczka koperku - 1 cebulka dymka - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę siekam, ogórki kroję w drobna kosteczkę, dodaję pokrojony drobniutko koperek i cebulkę. Mieszam, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawiam

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierogi z młodą kapustą, koperkiem - nowalijki 209

Czas młodych warzyw w pełni, już można dostać świeżą kapustę, więc czas szaleństw z kapustą uważam za otwarty. Na pierwszy rzut idą pierogi z kapustą. Nie raz jadłam z kiszoną, ale tym razem postawiłam na świeżutką młodą kapustę. Nie zawiodłam się połączeniem są przepyszne. Można w bardzo tani sposób zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Połączenie słodkiej zeszklonej cebulki, świeży

Basia w kuchni
Uszka z suszonymi grzybami 87

Więc oto są – pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego

To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 123

pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1/2 małej kapusty • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela

To co kocham
Kociołek z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą + film 243

Kociołek z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą to pożywne szybkie i proste danie jednogarnkowe w sam raz na obiad dla całej rodziny. Dla wielbicieli takich potraw młodą kapustę można zamienić na kiszoną. Pyszny smak i sycący obiad gwarantowany. składniki na 5 porcji 1 mała główka młodej kapusty 50 dag ziemniaków 1 duża cebula lub 2 małe 50 dag cienkich kiełbasek

Smakowite Dania
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka 108

Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka Kapusta to obok ziemniaków najpopularniejsze warzywo w podkarpackiej kuchni. Jednak czerwona kapusta nigdy nie podbiła tych terenów i do dzisiaj pozostała „brzydką siostrą” :) Prezentowany dzisiaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty zaciekawił mnie kompozycją smaków. Zestawienie czerwonej kapusty z kwaśnymi ogórkami i kwaskowatymi jabłkami jest nietypowe, ale smaczne. Z pewnością warto wypróbować :) Przepis pochodzi(...)regionalnej publikacji pt. „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”. Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g kapusty czerwonej poszatkowanej 200 g cebuli 100 g ogórków   kiszonych 100 g jabłek olej cukier sól kwasek cytrynowy Kapustę lekko solimy, zagniatamy i zostawiamy do zmięknięcia na 40 minut lub gotujemy w posolonej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a jabłka

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania