kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:323/414)

Roladki z udek kurczaka 234

udek z kurczaka. Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych. Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka z białej kapusty, z kiszonego ogórka i wielowarzywna. Smacznego

Maminek kulinarny
Tarta z kapustą i śliwkami na cieście francuskim 173

Jesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Byki ziemniaczane 82

Cześć :) Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis z warsztatów z Majonezem Kieleckim , mianowicie byki ziemniaczane. Byki można inaczej nazwać knedlami, pyzami, kluskami śląskimi z nadzieniem :) Są bardzo

Pora coś zjeść
Bigos staropolski – tradycyjny 2193

Post Bigos staropolski – tradycyjny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Surówka z młodej kapusty z kiszonym ogórkiem 113

surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wiosennego obiadu lub lekka przekąska. Wyrazisty kiszony ogórek świetnie kontrastuje ze słodkawym jabłkiem i chrupiąca kapustą. Pycha! Składniki: ½ młodej kapusty 2 jabłka 2 ogórki kiszone łyżeczka koperku 2-3 łyżki jogurtu greckiego sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z kiszonymi

Pyry na Gaz
Kimchi - koreańska kiszonka 98

Kiszonka Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili. W Korei to popularna przystawka i ważny element każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki małosolne kimchi 111

dodatkiem świeżego imbiru, kolendry i płatków chili, które w  smaku przypominają bardzo modne ostatnio kimchi. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskie składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa lub ogórek,ale można je tez przygotować z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia papryczek chili. Natomiast zanim przejdę do podania(...)grupy B w organizmie i dostarczają takich witamin jak A,C,E, K i PP. Co można kisić? Oczywiście najbardziej popularne u nas produkty to kapusta i ogórki. Natomiast pyszne są też kiszone rzodkiewki, pomidory, kalafior, marchewka, cebula, grzyby, czosnek czy botwina. Wszystkie te warzywa fermentuje się dokładnie tak samo, jak ogórki, więc nie bójcie się zrobić różnych warzywnych kiszonek

Kulinarne przygody Gatity
Kiszona młoda kapusta 146

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Młoda kapusta idealnie nadaje się na kiszoną. Jest delikatniejsza, szybciej się kisi i doskonale smakuje w surówce jako dodatek obiadowy ale chyba najlepiej smakuje wyjadana prosto ze słoika. Na 1 główkę białej kapusty(...)łyżki soli, jeśli lubimy można ukisić kapustę z marchewką a nawet z koperkiem. Ja zazwyczaj kiszę samą bez dodatków lecz tym razem będzie z marchewką. Wykonanie: Kapustę obrać z ciemnych zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować ja to robiłam w malakserze.   Wrzucić do miski. Marchew zetrzeć na tarce i dodać do kapusty zasolić i wymieszać. Poszatkowaną i zasolona kapustę

W garach u Gosi
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 163

Suróweczka w sam raz do obiadu ale także jako dodatek do hamburgerów :).Pyszna i chrupiąca.Wkrótce przepis na pyszne hamburgery. SKŁADNIKI kapusta biała 300g marchew 1 szt. 2 szt.ogórków kiszonych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru(można pominąć) sól pieprz kolorowy świeżo zmielony WYKONANIE Kapustę białą szatkujemy i zalewamy gorącą wodą odstawiamy do wystygnięcia następnie odsączamy kapustę(...)sposób przygotowana kapusta jest nadal chrupiąca ale nieco miększa i łatwiej przyswajalna przez nasz żołądek ;).Marchew  i ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach.Warzywa łączymy ze sobą dodajemy oliwę i pozostałe składniki.Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną surówkę wkładamy na ok.1 godzinę aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Surówka z kapustą pekińską 96

Surówka obiadowa, ale i na grilla z kapustą pekińską, porem, marchewką, cebulką, pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Lekko pikantna i chrupiąca. Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1-2 ogórki kiszone, kawałek pora, 1 duża cebula czerwona, 3 pomidory średniej wielkości, 2 duże marchewki 2 łyżki oleju pikantnego z papryką i bazylią Przygotowanie: Z kapusty odcinamy końcową twardą część. Pozostałą drobno

Lena Gotuje
Ziemniaki colcannon 33

powszechnie dostępnych składników. Colcannon to puree ziemniaczane z kapustą lub jarmużem dla tradycjonalistów. Dla odważnych i nowoczesnych może być puree ze szpinakiem lub wodorostami. Jak urozmaicić puree ziemniaczane? Irlandzkie ziemniaki colcannon to jest właśnie to. Jak zrobić colcannon? Irlandzka potrawa z ziemniaków Colcanno ziemniaki najczęściej z młodą kapustą, rzadziej z kiszoną, ale też można. Poza ziemniakami z kapustą, można zrobić

Dieta moja pasja
Kiszone rzodkiewki 78

Jedliście kiedyś kiszone rzodkiewki? Nie? To musicie koniecznie to nadrobić. Ja wiem że Polacy kochają kiszone ogórki i kapustę, ale nie tylko te warzywa można kisić. Tak naprawdę kisić można prawie wszystko, a warzywa dzięki procesowi fermentacji są pełne witamin, szczególnie witaminy C, regulują nasze trawienie, ułatwiają usuwanie toksyn i mają wiele innych wartości dla naszego organizmu. Tak więc koniecznie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
kiszona marchew 357

jogurtu obiecałam, że napiszę do czego można uzyskaną tym procesie serwatkę wykorzystać, oprócz wypicia rzecz jasna. Na jej temat trafiłam przy okazji drążenia tematu kiszonek. Każdy zna smak kiszonych ogórków i kapusty, czasem ktoś wspomina, że jego babcia kisiła grzyby. Kiszone pomidory znalazłam gdzieś w okolicy kuchni rosyjsko-ukraińskiej. Kiszone cytryny w kuchni libańskiej . U narodów bałkańskich jest sporo kiszonych

Eksperyment sobotni
Domowe kiszonki które leczą 97

ułatwią, zwłaszcza, że jesteśmy w środku sezonu na domowe przetwory. Dzięki samodzielnie przygotowanym kiszonkom uzupełnimy w okresie zimowym brak witamin i dostarczymy cennych składników. Kisić można niemal wszystko, nie tylko ogórki, kapustę i buraki. Rewelacyjnie smakuje popularny w kuchni rosyjskiej kiszony czosnek i marokańskie kiszone cytryny. W książce Domowe kiszonki, które(...)leczą znajdziesz 80 przystępnie podanych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Oprócz najbardziej popularnych w kuchni polskiej propozycji kiszonek z ogórków i kapusty, będziesz mogła przygotować równie smaczne kiszone śliwki, pomidory czy marchewka i wiele innych  przetworów. Nie mogło oczywiście zabraknąć także przepisów na ich wykorzystanie, masz więc szansę wzbogacić domowe menu o zdrowe

Cztery Fajery
Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą 85

obiadowa. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu, a lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki. 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej 1 duża czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ogórek kiszony 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy francuskiej szczypta soli Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do małej(...)miseczki. Oprószamy szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru. Odstawiamy na około 5-10 minut. Następnie dodajemy ocet winny. Ponownie odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kapustę pekińską drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski. Kiszonego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty. Do miski z kapustą dodajemy cebulę. Dodajemy również majonez oraz musztardę. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania