kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:330/414)

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka 42

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Klęczany, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski  W naszym regionie zalewajkami nazywamy zupy ugotowane na bazie kwasu z kapusty, wody z kiszonych ogórków albo zakwasu na barszcz. Drugą charakterystyczną cechą zalewajek jest niewielka ilość składników, z których się je gotuje. Krótko mówiąc, zalewajki to skromne kwaśne zupy, podawane zazwyczaj z ziemniakami. Czasem

Trzeci talerz
Niedobór żelaza. Jakie są jego objawy? Jak powinna wyglądać dieta? Plus konkretne posiłki bogate w żelazo. 41

produktów bogatych w żelazo, np. nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion i orzechów , komosy ryżowej. Spożywanie chleba na zakwasie i innych produktów fermentowanych, np. kapusty i ogórków kiszonych. Unikanie spożywania kawy (szczególnie z mlekiem) i herbaty do posiłków i w okresie okołoposiłkowym. Unikanie spożywania produktów zawierających duże stężenie wapnia (produkty nabiałowe) oraz

Natka Pietruszki
Pulpety szwedzkie 42

spróbować. W Ikea pulpety podawane są z dodatkiem kremowego puree ziemniaczanego lub frytek oraz żurawiny w formie dżemu. Można je również podać na przykład z surówką ze świeżej kapusty bądź ogórkiem kiszonym. Polecam Wam poniższy przepis na pulpety szwedzkie i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Pulpety Składniki na pulpety szwedzkie

MeCooks
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 2021 75

Cena: 49,90 zł Gdzie kupić?  dajar.pl Słoik na ciasteczka W tym klasycznym szklanym słoiku można przechowywać świąteczne ciasteczka i pierniczki, ale można go używać także do kiszenia ogórków czy kapusty. Sprawdzi się jako pojemnik na makaron, mąkę, płatki śniadaniowe, suszone owoce czy grzyby. Ponadczasowy design sprawia, że taki słoik pasuje do każdej kuchni i jest jej piękną ozdobą

My Chcemy Jeść
Jajka w sosie koperkowym 45

znalazłam też resztkę młodych ziemniaków. Nie było już odwrotu. W trakcie, gdy jajka zaczęły się gotować, zastanawiałam się co by do tego pasowało. Mizerie i inne ogórki kiszone – no nie. Kapusta, nie. Buraki? Niby tak, ale kurczę też jakoś średnio na jeża. Jajka zjedliśmy więc bez żadnych dodatków. Chociaż te buraki ciągle chodzą mi po głowie. I ogórki konserwowe

Kardamonovy
Chorwacja - Wegański smalec z fasoli na chlebie z suszoną papryką (Kruh, mast i paprika) 62

już pisaliśmy wczoraj przy okazji przepisu na krem z kiszonej i świeżej kapusty , Chorwacja to (z wielu powodów) kraj o bardzo różnorodnej kuchni. Dzisiaj proponujemy przepis na wegański smalec z fasoli, szczególnie popularny w Slawonii i Baranji. Powiecie: smalec je się też w Polsce, więc skąd to nawiązanie do kuchni chorwackiej? Kluczem są tutaj dodatki, a konkretniej jeden, który raczej

Roślinożerni urlopowicze
Cuda natury. Dlaczego warto jeść kiszonki? 55

Kiszone warzywa kuszą nie tylko swoim smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą. Dzięki nim możemy wspierać swe zdrowie w bardzo prosty sposób. Co warto wiedzieć na ten temat? W jaki sposób kiszonki mogą pomagać nam w utrzymaniu dobrej formy? Kiszonki to przede wszystkim cenne wsparcie z toksynami, które gromadzą się w naszym organizmie(...)stają się przyczyną wielu poważnych problemów ze zdrowiem. Niestrawność, bóle głowy, ciągle zmęczenie – oto najbardziej charakterystyczne dolegliwości związane z nadmiarem toksyn. Jak się ich pozbyć? Włączając do diety kiszone warzywa, np. kapustę lub ogórki . Kiszonki są też najlepszym wsparciem dla zdrowego przewodu pokarmowego. Mają one niewiele kalorii, świetnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a jednocześnie wspierają nas solidną porcją błonnika

ProstePesto.pl
Menu na tydzień. Od czego zacząć planowanie 74

niewiele nam produktów w lodówce zostaje – po prostu kupujemy tyle ile potrzeba i zużywamy na bieżąco. Zawsze jest włoszczyzna, ziemniaki, dużo czosnku i cebuli, ogórek świeży i kiszony, rzodkiewka, kawałek kapusty, jakaś sałatka, jarmuż. Wędlin jemy mało, ale jest trochę chorizo i suszonej szynki, z nabiału ser parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże:). W spiżarni przechowujemy mnóstwo wszystkich gatunków

Niedzielny kucharz
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 217

zapiekanki na przyjęcia lub proste sałatki. Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój prosty przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. Polecam Wam również przepis na łazanki z kiszoną i białą kapustą . Tu również bez makaronu ani rusz Składniki: około 200 gram makaronu kokardki lub penne – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni

Słodkie okruszki
Wegetariańska sałatka z kiszonych czerwonych buraków 127

kiszone świetnie komponują się z selerem naciowym - dodają sałatce charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta. Składniki: buraki kiszone sałata lodowa lub kapusta pekińska seler naciowy jajka ser feta słonecznik czarnuszka sok z cytryny oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Sałatę lub kapustę pekińską drobno kroimy i ukladamy na talerzu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka gyros 122

ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam

Na moim talerzu
Kwaszonka z buraków 159

pływały na powierzchni. Zalewamy wodą wymieszaną z solą, przykrywamy gazą lub wieczkiem nie dokręcając go do końca. Solanka musi przykrywać całe buraki. Można dodać łyżkę kwasu z kiszonych ogórków lub kapusty. Przyspieszy to proces fermentacji. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku dniach ( u mnie pięciu ) jest gotowy do spożycia. Zakwas pijemy lub wykorzystujemy do gotowania barszczu. Buraczki można wykorzystać

Kulinarne przemyslenia
Domowy ocet jabłkowy - niezawodny przepis 162

przed jedzeniem. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii pomoże w ustabilizowaniu flory bakteryjnej w jelitach. Działanie octu jabłkowego na jelita jest podobne jak innych probiotyków, takich jak jogurt naturalny, kiszone ogórki, czy kapusta. Ocet stosowany zewnętrznie pomaga w pielęnacji skóry. Dzięki zawartości witamny E regeneruje komórki, przyspiesza syntezę kolagenu, buduje warstwę lipidową, nawilża, ujędrnia i chroni przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka gyros z makaronem 152

sałatkę i sycące drugie śniadanie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 150g makaronu mini muszelki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 250g ogórków kiszonych 200g pekińskiej kapusty 4 łyżeczki przyprawa do gyrosa 2 łyżki klarowanego masła ketchup majonez sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na około

Szalona Kuchnia Eweliny
Zakwas owsiany na żurek 123

płatków owsianych, zmielonych w młynku do kawy 1 główka czosnku 15 kulek ziela angielskiego i tyle samo ziaren pieprzu 3-4 liście laurowe woda ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji gaza , plus gumka recepturka Mąkę wsypujemy do słoika , dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku , razem z łupinami ( mają najwięcej aromatu ) . Dokładamy ziele angielskie , pieprz , liście

Ogrodnik w podróży
Zakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny 124

łyżek mąki pszennej typu 2000 lub 1850 1/2 główki czosnku 10 kulek ziela angielskiego 1 czubata łyżka suszonego majeranku ( kopiasta ) 3 liście laurowe woda ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji gaza , plus gumka recepturka Mąkę wsypujemy do słoika , dodajemy zmiażdżony, rączką noża czosnek , razem z łupinami ( mają najwięcej aromatu ) . Dokładamy pozostałe składniki ( ziele,listki,majeranek

Ogrodnik w podróży
Domowy zakwas na żur śląski 160

żurek śląski , a nadwyżkę , przelać do butelki i wstawić do lodówki …zużyjecie , nawet po 3- 4 miesiącach Smacznego ! Ciekawostka : żeby przyśpieszyć fermentację , można dodać łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty Artykuł Domowy zakwas na żur śląski pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem 137

płatki zbożowe lub inne bardziej kaloryczne owoce, a także przygotować na bazie jogurtu czy mleka. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 174

muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony

Kulinarne przygody Gatity
Zielony koktajl z grejpfrutem ( dieta dr. Dąbrowskiej) 195

diecie możecie go przygotować także z dodatkiem miodu, żeby był słodszy. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora Zielony koktajl z grejpfrutem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 jabłko 1/2 grejpfruta 2 spore garści świeżego

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) 140

pieczenia raz na jakiś czas uchylić dziwaczki piekarnika, żeby wypuścić nadmiar pary. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 pietruszka

Kulinarne przygody Gatity
Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) 143

niedobre 😋. Mogę go jeść trzy razy dziennie! Zapraszam po przepis 😊. A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kalafior 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól

Kulinarne przygody Gatity
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 165

smaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zakwas na żur - jak go zrobić? 152

się żurkiem w każdej chwili. Mój stoi w lodówce i czeka aż najdzie nas ochota na żurek. Polecam gorąco wypróbować. Przyda się do produkcji żuru albo woda z kiszenia ogórków czy kapusty lub kromka razowego chleba. Aby powstał aromatyczny zakwas należy użyć mąki żytniej T 2000. Przy moim bloku stoi od lat warzywniak w którym kiedyś sprzedawano taki zakwas. Pędziło

Moje Małe Czarowanie
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 447

samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle. Pycha

Calzonella.com
Wołowina na szybko 168

podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam z pure ziemniaczanym i surówką z kiszonej i pekińskiej kapusty

Kulinarne przemyslenia
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 158

wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 140

czasu do czasu napady tęsknoty za Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim nie zastanawiając, i oczywiście za jedzeniem. Brakuje mi kiszonych ogórków i kapusty, twarogu, pierogów i gołąbków. Szczególnie jednak braki odczuwam w okresie przedświątecznym, bo wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Młoda kapusta kiszona na surówki 212

pierwszy kisiłam młodą białą kapustę ale z pewnością nie ostatni. Ta surówka jest przepyszna. My wyjadaliśmy bezpośrednio ze słoika ale można ją też podać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz. Składniki: 1,5 kg młodej białej kapusty 250 g marchewki 30 g soli morskiej 2 łyżki posiekanego

Ala piecze i gotuje
Łosoś w pistacjach 141

rybę. Sos wyłożyć na talerz, ułożyć łososia i posypać go rozgniecionymi pistacjami (najlepiej w moździeży) Całość można również posypać posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie zmakuje s surówką z kwaśnej kapusty - ale z kiszonej, nie zakwaszanej ;) Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Placki po zbójnicku 129

patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami  (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki

Smakołyki Asi
Żeberka keczupowo-miodowe z kaszą owsianą 151

godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby mięso się przyrumieniło. Podawać z kaszą i surówką z kapusty lub ogórkami kiszonymi

Smakołyki Asi
Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych 192

Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUR 124

SKŁADNIKI: - 3 łyżki mąki gryczanej - 3 łyżki maki ryżowej - 40 ml przegotowanej wody - 5 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki kwasu z kapusty lub ogórków kiszonych (nie kwaszonych) - 6 dużych ząbków zgniecionych czosnku DO CZYSTEGO SŁOJA lub kamionki wsyp wszystkie składniki składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien być

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kulebiak z kapustą i grzybami. 158

pieczarek.  Składniki: Ciasto: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml ciepłej wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Farsz: 800 g kiszonej lub świeżej kapusty (użyłem świeżą) 3 średnie cebuli 2 ugotowane jaja garść suszonych grzybów leśnych 2 łyżki oleju łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis

Kuchnia Łukasza
W kuchni emigranta... 183

kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z jagodami, schabowy z kapustą albo ogórki kiszone....  W  Arabii  Saudyjskiej   można by się co prawda pokusić o zrobienie wspomnianych pierogów np. z morelami, ale to nie to samo. W takich chwilach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 191

wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz z szynki wieprzowej 144

kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje również z puree ziemniaczanym. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sałatka gyros 179

ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam

NA MOIM TALERZU
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami 151

warzyw oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest ciekawy jak smakują przesmażone pieczarki w sałatce to zapraszam do spróbowania.    Składniki : * kawałek kapusty pekińskiej * ogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony w ulubionych ziołach * plasterki gotowanej kukurydzy Sos : * 4 łyżki oliwy * papryka czerwona mielona * ulubione zioła * opcjonalnie

Magiczne Życie Marty
Kapusta pekińska z ogórkiem kiszonym i koperkiem. Smaczna, szybka surówka. 255

Kolejna błyskawiczna surówka obiadowa lub grillowa.... bo sezon grillowy już niebawem zostanie otwarty :) Smaczna, zdrowa wiosennie pachnąca koperkiem. Polecam. Składniki: - pół główki kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - pół pęczka koperku - 1 cebulka dymka - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę siekam, ogórki kroję w drobna kosteczkę, dodaję pokrojony drobniutko koperek i cebulkę. Mieszam, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawiam

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierogi z młodą kapustą, koperkiem - nowalijki 169

Czas młodych warzyw w pełni, już można dostać świeżą kapustę, więc czas szaleństw z kapustą uważam za otwarty. Na pierwszy rzut idą pierogi z kapustą. Nie raz jadłam z kiszoną, ale tym razem postawiłam na świeżutką młodą kapustę. Nie zawiodłam się połączeniem są przepyszne. Można w bardzo tani sposób zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Połączenie słodkiej zeszklonej cebulki, świeży

Basia w kuchni
Uszka z suszonymi grzybami 25

Więc oto są – pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego

To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 79

pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1/2 małej kapusty • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela

To co kocham
Kociołek z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą + film 195

Kociołek z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą to pożywne szybkie i proste danie jednogarnkowe w sam raz na obiad dla całej rodziny. Dla wielbicieli takich potraw młodą kapustę można zamienić na kiszoną. Pyszny smak i sycący obiad gwarantowany. składniki na 5 porcji 1 mała główka młodej kapusty 50 dag ziemniaków 1 duża cebula lub 2 małe 50 dag cienkich kiełbasek

Smakowite Dania
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka 64

Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka Kapusta to obok ziemniaków najpopularniejsze warzywo w podkarpackiej kuchni. Jednak czerwona kapusta nigdy nie podbiła tych terenów i do dzisiaj pozostała „brzydką siostrą” :) Prezentowany dzisiaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty zaciekawił mnie kompozycją smaków. Zestawienie czerwonej kapusty z kwaśnymi ogórkami i kwaskowatymi jabłkami jest nietypowe, ale smaczne. Z pewnością warto wypróbować :) Przepis pochodzi(...)regionalnej publikacji pt. „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”. Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g kapusty czerwonej poszatkowanej 200 g cebuli 100 g ogórków   kiszonych 100 g jabłek olej cukier sól kwasek cytrynowy Kapustę lekko solimy, zagniatamy i zostawiamy do zmięknięcia na 40 minut lub gotujemy w posolonej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a jabłka

Trzeci talerz
Ogórki kiszone 65

Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów przedłużania ich żywotności . Obecnie fermentacja stała się bardzo popularna, a nawet modna. Kisimy już nie tylko ogórki i kapustę, ale również inne warzywa oraz owoce. Kiszone ogórki to klasyk, mimo to, nie w każdym gospodarstwie jest zwyczaj przygotowywania tej kiszonki.  Warto spróbować, bo to bardzo prosty sposób konserwowania żywności. Przekonacie się również

Tajemnice Smaku
Błyskawiczna sałatka z ogórków na ostro 211

Jeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu, warto przygotować błyskawiczną sałatkę z ogórków kiszonych na ostro. Nie obawiajcie się, miód złagodzi ostrość papryczki chilli. W

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warzywa kiszone po ormiańsku 178

Pewnie myśląc o kiszonych warzywach, na myśl przychodzą Wam ogórki, kapusta i ewentualnie czosnek. Ale okazuje się, że inne płody ziemi takie jak kalafior, seler naciowy, marchewka, papryka też wspaniale smakują ukiszone – tak właśnie robi się w ormiańskiej kuchni. A jeśli dodamy buraka czerwonego, to nasza kiszonka będzie miała piękny i apetyczny kolor Powstały przy kiszeniu sok jest bardzo(...)zdrowym i naturalnym probiotykiem, który warto pić codziennie! Chrupiące warzywa kiszone po ormiańsku świetnie nadają się na obiadową przystawkę albo smaczną przekąskę. Ja bardzo lubię je również jako dodatek do kanapek. Polecam Składniki: 1 główka małej białej kapusty 1/2 główki czerwonej kapusty 2 cebule 3-5 ząbków czosnku 2 marchewki burak czerwony kilka łodyg selera naciowego kilka ogórków gruntowych papryka

Lamarida.pl
Rolady w modrej kapuście 187

Nieco uproszczona wersja rolad.     Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki

Maminek kulinarny
Kurczak z rożna 90

Kurczak z rożna , z chrupiącymi łódeczkami z ziemniaków podany z surówką z kapusty pekińskiej i kiełkami sojowymi. To przepyszny obiad dla całej rodziny. Chodził długo za mną taki pyszny, chrupiący kurczak opiekany na rożnie. Moim zdaniem absolutnie nic nie zastąpi tak przygotowanego kurczaka.  Ostatnio dzieliłam się z Wami moimi dwoma pomysłami na Kurczaka Sielskiego : - pieczone ćwiartki z kurczaka(...)stopni C. ponadto : - 1 kg ziemniaków młodych - olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki wyszoruj, potnij na łódeczki, smaż w gorącym, głębokim oleju podawaj z solą morską. surówka : - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - 1 papryka czerwona - garść kiełków soczewicy - 1 jabłko szara reneta - świeża natka z pietruszki - sól, pieprz, majonez, jogurt lub śmietana Kapustę. ogórki i paprykę poszatkuj na mandolinie, dodaj

SMYKWKUCHNI
Sałatka "Gyros" 159

się pod rękę. Sałatka najlepiej wygląda w szklanej misce. 1 filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy Gyros 2 małe cebule 4-5 małych ogórków kiszonych keczup pikantny 270 gram kukurydzy 3 łyżki majonezu 1/2 główki kapusty pekińskiej olej Kurczaka, umyć, oczyścić i pokroić na bardzo drobną kostkę. Włożyć do miseczki i obtoczyć w przyprawie do Gyrosa z dodatkiem oleju. Patelnię(...)następnie posiekać "wszerz" na wąskie paseczki. W szklanej wysokiej misce wyłożyć kurczaka, następnie drobno posiekaną cebulę i przykryć ją ogórkami kiszonymi. Rozsmarować warstwę keczupu. Wyłożyć całą kukurydzę i cienko posmarować warstwą majonezu. Na wierzch wysypać posiekaną kapustę pekińską. Sałatkę pozostawić na około 15 minut aby się przegryzła. Najwygodniej podać dwie łyżki w misce, aby móc łatwo wyciągnąć wszystkie warstwy salatki

Czerwony Gupik
Domowe tortille ze smalczykiem 133

szklanka mąki kukurydzianej 3 łyżki smalczyku roślinnego 2/3 szklanki gorącej wody płaska łyżeczka soli Dodatkowo: smalczyk do posmarowania tortilli  3/4 opakowania ogórki kiszone 3-4 sztuki szynka lub boczek ok 8-9 plastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając(...)musimy wykonać kiedy tortilla jest jeszcze ciepła, ponieważ potem mogłaby się połamać. W gotowe, uformowane tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował ogórek kiszony, pomidor, szynka i głąb kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania