kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:331/414)

Wiosenny detox na diecie dr Ewy Dąbrowskiej 160

szalotek Dzień 2 Jabłka - łącznie 7 sztuk Sok: marchew, jabłka (700ml) Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory) Ogórki kiszone 2 szt Jabłka gotowane z cynamonem   Dzień 3 Jabłka Sok marchew - jabłko (500 ml) Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą, ziołami, solą Brokuł(...)gotowany na parze (0,5 kg) z duszoną cebulką Jabłka gotowane z cynamonem   Dzień 4 Jabłka Warzywa: 1 papryka, 1 ogórek zielony, 1 cykoria, 2 ogórki kiszone, 4 pałki selera naciowego Kapusta gotowana (wczorajsza) Rosół (przepis wkrótce

Co na wege obiad?
Łazanki z młodą kapustą, mięsem mielonym i boczkiem 45

zawsze sprawdza się duet mięso wieprzowe – może być z szynki czy łopatki, ale też koniecznie boczek, mielony, przesmażamy. Jego smak jest nie do podrobienia. Do tego kapusta młoda – w sezonie, kiszona – zimą. Jeśli chcecie spróbować jak smakują moje łazanki, zapraszam do przepisu lub do mnie na obiad. Składniki (na 4 duże porcje): mała, młoda kapusta 500g mielonego

Smaczna Strona
Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku 76

Modro kapusta to pyszny pomysł na czerwoną kapustę rodem z Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzow e czy dziczyzna. Modro kapusta prosto ze Śląska Przepisów na czerwoną kapustę jest bez wiele – na ciepło, na zimno, na słodko, kiszona. Bezsprzecznie jednak jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten pochodzący z okolic Górnego(...)Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet. Modro kapusta jest przyrządzana z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku i delikatnej, zeszklonej cebuli. Dodatki te nadają kapuście charakterystyczny, głęboki smak. Ciekawostka – modro kapusta została w 2017 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modro kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli

Na-talerzu.pl
kimchi - najzdrowsze jedzenie świata 137

kiszonki są wyjątkowo zdrowe, mówi każdy dietetyk, ale w naszej kuchni ograniczają się one wyłącznie do ogórków i kapusty. Nasi wschodni sąsiedzi kiszą prawie wszystkie warzywa i owoce. Sama w ubiegłym roku sprawdzałam smak kiszonej marchwi i kalarepy . W planach mam kilka następnych warzyw, ale poczekam, aż będzie na nie sezon. Zima nie wyklucza jednak eksperymentów, więc sięgnęłam po kapustę

Eksperyment sobotni
Kapusta pekińska z jabłkiem i ogórkiem kiszonym 145

Dobra surówka do obiadu Składniki - 0,5 kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - 1 marchewka - 2 łyżki koperku (może być mrożony ) - 1 jabłko - sos sałatkowy koperkowo-ziołowy - 3 łyżki jogurtu - 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - kapustę pokroić dodać potarte na dużej tarce ogórki,jabłko i marchew.  Dodać koperek,wszystko posypać sosem sałatkowym. D odać jogurt i majonez dobrze wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Kiszona sałata 70

Kiszona sałata lodowa Kiszona sałata to nic nowego, to stary Babci przepis na domowe kiszonki. Co zrobić z dużą ilością sałaty? Sałata z sosem chrzanowym, sałata lodowa z grzankami i boczkiem , sałata z pomidorem i ogórkiem to tylko kilka z mnóstwa pomysłów na sałatę. Sałata masłowa, sałata lodowa, rzymska i kilka innych rosną jak na drożdżach. Stopień ich przydatności zmienia(...)dzień. Można podarować komuś lub coś trzeba z niej zrobić. Kiszona sałata czy to wykonalne? Nieważne czy masz jedną główkę, kilka czy kilkanaście, kiszona sałata to sposób na to jak przetworzyć sałatę. To także pomysł na lekkie, smaczne i zdrowe przekąski. Jak zakisić sałatę lodową? Przepis na kiszoną sałatę lodową Kiszonki z warzyw to bogactwo które po każdej chorobie, niedyspozycji

Dieta moja pasja
Sałatka Gyros 325

sałatki:) Składniki:   750g filetu z kurczaka,  2 łyżki przyprawy do gyrosa,  3 łyżki ketchupu,  2 łyżki majonezu,  puszka kukurydzy,  7 kiszonych ogórków,  1/2 główki małej kapusty pekińskiej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem. Mięso ułożyć(...)dnie miski, najlepiej przezroczystej, polać ketchupem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać opłukaną i odsączoną kukurydzą. Posmarować majonezem i polać ketchupem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską

Z miłości do słodkości
MŁODA KAPUSTA KISZONA Z KOPERKIEM + FILMIK 47

Młoda kapusta z koperkiem nie ma sobie równych. Szybko się kisi i pysznie smakuje. Tak dobrej kapusty nie kupimy w sklepie więc warto jest ją przygotować w domu.  SKŁADNIKI :  3 główki kapusty  3 marchewki 1 pęczek koperku  1 łyżka soli na 1 kg kapusty  duży szklany słój

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiszona brukselka – naturalny probiotyk 69

Kiszona brukselka zawiera moc dobroczynnych składników, które “doładowują” nasz układ odpornościowy. Robi się ją niezwykle prosto, a szczególnie warto przygotować ją zimą, gdy brukselka jest w dobrej cenie. Brukselka świetnie nadaje się do kiszenia – przecież to malutka kapusta Spróbujcie się skusić na to, by zamknąć te małe, urocze główki w słoiku z solanką

Wiszniówka
Porcja na raz- sałatka w słoiku 222

olej. Składniki 1 puszka tuńczyka (dowolnego) 1 mała puszka groszku konserwowego Bonduelle kawałek kapusty pekińskiej 1 mała czerwona cebula ok. 4 łyżki majonezu 2-3 ogórki kiszone sól pieprz kolorowy 1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulą kroimy w kostkę. Tuńczyka (użyłam w oleju sojowym) odcedzamy a groszek płuczemy. 2. Sałatkę układamy warstwowo w 2 słoikach

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wiosenna surówka z młodej kapusty 65

Wiosenna surówka z młodej kapusty Prosta, szybka i bardzo smaczna surówka do obiadu. Idealnie skomponuje się na przykład z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i mięskiem czy rybką. Pyszna i kolorowa bomba witaminowa!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 ogórki kiszone pęczek rzodkiewek 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) opcjonalnie garść posiekanej ulubionej zieleniny typu

Blog z Apetytem
Marchewka kiszona 129

Wszyscy kiszą ogórki i ja bez nich nie wyobrażam sobie życia. Ale do kiszenia nadaje się wiele innych warzyw i owoców. Pierwsza na myśl przychodzi mi oczywiście kapusta, a zaraz po niej kiszony kalafior, który ukiszony jest pyszny! Spróbuj różowego kiszonego kalafiora! Tym razem postanowiłam zakisić marchewkę. Jemy ją często, pod różnymi postaciami, więc kiszona też znajdzie miejsce w naszej

Smaczna Pyza
Domowy kebab z surówką 467

filetów z kurczaka - 5 ogórków kiszonych  - ½ opakowania przyprawy kebab-gyros  - 2 cebule  - ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki  - olej   Surówka  - ½ kapusty pekińskiej  - marchew, cebula  - 2 ogórki kiszone  -  2 łyżki oleju  - sól, pieprz  - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka )   Sos  - 2 łyżki jogurtu naturalnego  - 2 łyżki majonezu  - ½ opakowania

Świat Smaku
Rassolnik 128

wpadkę, bo rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy je na niewielkim ogniu na maśle

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania