kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:331/414)

Surówka z piklami i sosem musztardowym 115

Surówka z białej kapusty z piklami i sosem musztardowym Składniki: ok. 1/4 główki białej kapusty Pół słoiczka 300 ml pikli / w zamian mogą być kiszone ogorki pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ewentualnie sól, pieprz  Wykonanie: Kapustę szatkujemy, pikle ,a jeżeli ich nie mamy możemy je zastąpić ogórkami kiszonymi -kroimy na mniejsze kawałki, koper siekamy, dodajemy musztardę i wszystko

W Moim Magicznym Domu
Surówka ogórkowa z kapustą w 5 minut. 125

Kiszone ogórki można podawać na wiele sposobów, proponuję pyszną surówkę. Pół główki kapusty 1 kg, 2 cebule, 5 średnich ogórków kiszonych, 3-5 łyżek oleju roślinnego,  1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka pieprzu, coś zielonego. Kapustę ucieramy, cebulę i zieleninę siekamy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa, bardzo smaczna, dobrze pasuje do każdego posiłku

chleba naszego
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 129

prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: weź plastry wołowiny(...)udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek oraz pokrojoną kiełbasę. Posyp odrobiną cebuli. Dodatków musi być tyle, aby mięso dało się szczelnie zwinąć. Gdy już to zrobisz, obwiąż rolady sznurkiem, aby nie rozwinęły się podczas gotowania. Obsmaż je na gorącym tłuszczu, dodaj poszatkowaną w kostkę cebulę

Kulinarna Polska
Surówka z papryką 184

bardzo smaczną surówkę do obiadu , pasuję do wszystkiego rodzaju mięsa , ziemniaków czy kasz , to już według uznania smakowych , zapraszam do wypróbowania .  Składniki  ćwiartka kapusty białej  1 duża marchew  3 ogórki kiszone  4 płaty papryki marynowanej czerwonej  sól do smaku  pieprz czarny  łyżeczka pieprzu ziołowego  3 łyżki oliwy  2 łyżeczki balsamico(...)szczypta cukru  Kapustę kroimy dość cienko , następnie obraną marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach , ogórka kiszonego także , następnie paprykę kroję w paski . Jak mamy dodane wszystkie składniki , dodaje oliwę , balsamico , doprawiam do smaku i bardzo dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączył , i gotowe do podania

Mój Smak
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 186

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 mały kawałek czerwonej kapusty 1-2 ogórki kiszone 1 małe jabłko ½ małej cebuli 1 garść suszonej żurawiny sos: oliwa + sok z cytryny + sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zblenduj kapustę, cebulę, jabłko, ogórek lub drobno pokrój. Dodaj żurawinę i sos. Dokładnie wymieszaj. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Surówka z kiszonych ogórków 69

gorąco wierzę, że lepiej zdrowo się odżywiać niż łykać pastylki, to nastawiłam buraki na zakwas do picia, w lodówce mam zapas kiszonek w postaci kapusty, ogórków, rzodkiewek, marchewek, bo nie wiem czy wiecie, ale kisić można wszystkie warzywa, nie tylko ogórki(...)kapustę. Przygotowuję z nich surówki, dodaję do sałatek, kanapek. Kiszonki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zakwas z buraków czy z kapusty to naturalne napoje probiotyczne, bogate w witaminy, żywe kultury bakterii, które regulują metabolizm, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i stymulują wzrost zdrowego mikrobionu. Dbajcie o siebie kochani i trzymajcie się zdrowo! Składniki: 5 ogórków kiszonych 1 marchew

Smakowity Blog Kulinarny
Ogórki małosolne na sucho 1036

piątek na FB-ku. Te ogórki wywołały szał, otrzymałam mnóstwo e-maili w sprawie tego przepisu. Nawet tego typu, że plastikowy worek to trucizna. Teraz nagminnie kisi się ogórki i kapustę w workach i plastikowych beczkach, a kapustę i ogórki można kupić w plastikowych wiaderkach, więc 24-48 godzin w worku nie będzie takie straszne dla konsumentów tych ogórków(...)Ogórki małosolne po rosyjsku: Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka grubej soli morskiej korzeń chrzanu pokrojony w paski liść chrzanu (nie miałam tym razem) 2 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami (tym razem miałam tylko młody koper) 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy Przygotowanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Delikatnie ścięłam końcówki aby sól szybciej wnikała w ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z białej kapusty 158

surówka z białej kapusty. Lubię jak coś mi chrupie w ustach :) Wiecie, że   Kapusta jest   bardzo dobrym źródłem witaminy   C, a ta kiszona ma jej jeszcze więcej. Poza tym kapusta j est dobrym źródłem witaminy  A (zwłaszcza kapusta   czerwona i włoska) witamin  z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu

Domowa Kuchnia u Mamy
Sałatka gyros I 113

oraz bardziej oficjalnych spotkań. Tę sałatkę przygotowałam z myślą o podstawowych zaleceniach jej wykonania a resztę dodałam od siebie Składniki: * kapusta pekińska ok. 20 – 30 dkg * mięso z piersi kurczaka 40 – 50 dkg * 3-4 ogórki kiszone * średniej wielkości ogórek gruntowy albo połowa długiego * puszka kukurydzy * pomidorki koktajlowe albo zwykłe * cebula czerwona * majonez * ketchup * przyprawa gyros albo mieszanka(...)posiekałam drobno i wyłożyłam na dno salaterki. Na kapustę pekińską wyłożyłam podsmażone i wystudzone mięso z kurczaka, jeśli został płyn ze smażenia wylałam go również na kapustę. Kurczaka polałam majonezem i ketchupem. Ogórki kiszone i świeże pokroiłam w kostkę i wymieszałam. Wyłożyłam na mięso z kurczaka. Na ogórki wyłożyłam kukurydzę (niepełną puszkę). Na kukurydzę wyłożyłam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe

Pieprzyć z Fantazją
Kiszona czerwona papryka 189

Sierpień tradycyjnie upływa pod znakiem przygotowania zimowych zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów(...)wstrząsam aby wszystko ładnie się wymieszało. Raz dziennie otwieram słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka tak jak i kapusta wymaga odgazowywania). Papryka jest gotowa po około 6 dniach i możemy ja zjadać na bieżąco:) aby przygotować zapas na zimę przekładamy kiszona paprykę do mniejszych słoików, zalewamy kiszona woda i wekujemy około 15 minut. Wekowanie przerywa proces kiszenia. Jeżeli lubicie bardziej

Magiczna kuchnia Darii
Kimchi 161

Kimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką. Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe. Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak

Moje Małe Czarowanie
Koreańska sałatka z cukinii 57

smaków. Od lekko słodkiego, po kwaśny, aż do pikantnego. Obiecaj mi, że TEN przepis wypróbujesz. Może nie teraz w lutym, bo teraz można jedynie zamarynować kapustę. Ale o smacznej, marynowanej kapuście, tak marynowanej, nie kiszonej, może innym razem. Chociaż warto. Naprawdę warto. Wróćmy do naszej sałatki warzywnej. Właściwie to ten przepis powinien brzmieć tak: Wczesnym rankiem, zanim zacznie palić mocne

dolcevitainmykitchen
Tradycyjne rolady wołowe 48

Jeśli lubicie wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka(...)swoja objetość mniej więcej o połowę. Roladki wyciagamy a sos blendujemy na gładko. Roladki możecie podać np z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie pasują ogórki kiszone, buraczki lub czerwona kapusta. Życzę smacznego ! The post Tradycyjne rolady wołowe appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania