kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:339/414)

Kiszona brukselka 195

blogu, milszych Waszym kubkom smakowym;) A ja uwielbiam brukselkę w każdej postaci, pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Pomysł na kiszenie brukselki wydał mi się bardzo ciekawy, więc zrobiłam na próbę kilka słoiczków. Brukselka, będąca dzieckiem kapusty i jarmużu, świetnie daje się ukisić. Aby nie była zbyt twarda, została obgotowana i zalana wodą z kiszonych ogórków. Czy to nie jest

Codziennik Kuchenny
Sałatka na zimę z białej kapusty i pieczarek. 289

Posiekana kapusta, cebula i marchewka . Składniki : 2 kg białej kapusty ( np. Amager, Kamienna Głowa ) 1,25 kg marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg kiszonych ogórków 50 dkg pieczarek 20 ziaren ziela angielskiego 40 ziaren pieprzu 6-7 listków laurowych 2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki oleju  sól 2 łyżki gorczycy białej 10 dkg cukru woda(...)plastry. Marchew obrać, opłukać, pokroić w cienkie paseczki lub talarki. Poszatkowaną kapustę , cebulę oraz marchewkę wsypać do dużego naczynia i dokładnie wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i ugotować w małym garnku, a następnie odcedzić. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Gdy nasze warzywa są już miękkie dodajemy

Przepisy i porady kulinarne
Surówka z czerwonej kapusty 366

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli

Eli Gotowanie
Rolady śląskie nadziewane boczkiem i ogórkiem 102

Imponującym połączeniem są niezwykłe okrąglutkie kluseczki ziemniaczane , które swoją barwę zawdzięczają dodatkowi gotowanego buraka. Całość uzupełnia zarówno smakowo, jak i kolorystycznie czerwona modra kapusta zasmażana . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolady śląskie z boczkiem i ogórkiem kiszonym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Śląska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz

ProstePesto.pl
Smakowity ferment 136

jest ich za mało organizm ich nie produkuje. Natomiast wytworzona podczas kiszenia  acetylocholina  odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych reguluje pracę jelit, serca, ciśnienia, układu nerwowego i  obniża stres.   Proces fermentacji rozkłada węglowodany, przez co  jedzenie staje się lekkostrawne. Kapusta, warzywa strączkowe, mleko czy soja mogą u wielu osób powodować problemy trawienne, ale fermentacja sprawia(...)jest ich za mało organizm ich nie produkuje. Natomiast wytworzona podczas kiszenia  acetylocholina  odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych reguluje pracę jelit, serca, ciśnienia, układu nerwowego i  obniża stres.   Proces fermentacji rozkłada węglowodany, przez co  jedzenie staje się  lekkostrawne.  Kapusta, warzywa strączkowe, mleko czy soja mogą u wielu osób powodować problemy trawienne

Anioły w kuchni
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 466

żeby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni.   Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią.   Zakwas szykujemy w naczyniu(...)wydzielał się dwutlenek węgla. Po 2-3 dobach (w zależności od temperatury w jakiej stoi Wasz zakwas) na wierzchu pojawi się piana. Powinna zniknąć z czasem, pokazuje że proces kiszenia już się zaczął. Jeśli nie zniknie 3-4 dnia, można ją zdjąć lub rozmieszać – zawsze bezwzględnie czystą , najlepiej świeżo wyparzoną wrzątkiem drewnianą łyżką. Pamiętajcie, żeby nie używać przy nastawianiu zakwasu

Karo in the Kitchen
Bigos z pieczarek + film 71

Bigos z pieczarek z dodatkiem cebuli, kiełbasy i ogórków kiszonych to smaczne danie obiadowe, które będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą. Jest to smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu potrawa, która zachwyci nie jedno podniebienie.     składniki na 3-4 porcje 500 g kiełbasy 500 g ogórków kiszonych 800 g pieczarek 4 cebule 4 ząbki czosnku przeciśnięte

Smakowite Dania
Sałatka warzywna z kurczakiem 184

się z Wami pyszną sałatką, która jest praktycznie sałatką wiosenną. Pyszna, zdrowa i lekka. Polecam.  Sałatka warzywna z kurczakiem PODSTAWOWE SKŁADNIKI 1 mała kapusta pekińska 1 podwójny filet z kurczaka 2 pomidory 2 ogórki kiszone pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku DODATKI pieprz majonez ketchup przyprawa kebab- gyros przyprawa kucharek 10 dag margaryny Margarynę roztopić na patelni, dodać filet pokrojony

Gotuję Testuję
Surówka z kapusty pekińskiej 128

szybka w przygotowaniu surówka, zadowoli najwybredniejsze podniebienia. Idealnie nadaje się do mięs, jak i dań warzywnych.  Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej (około 700 g) 1 marchew 1 garść natki pietruszki 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty 188

jeszcze lepsza. Do surówki użyłam podstawy czyli jabłka i cebuli pokrojonych w kostkę oraz kawałek świeżej papryki. Możecie użyć również papryki marynowanej, dodać ogórki kiszone czy marchewkę. Ciekawym urozmaiceniem jest dorzucenie do surówki rodzynek. Ja kapustę szatkuję nożem, ale spotkałam się z wariantami ścierania kapusty na tarce. Drukuj Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php

Mieszam w Garnku
Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i ananasem 571

Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 30 dag szynki drobiowej 3-4 ogórki kiszone 2 różnokolorowe papryki - tu żółta i zielona majonez 1 łyżka musztardy ząbek czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę pokroić w kostkę, podobnie jak ananasa, szynkę drobiową, paprykę i ogórki. 2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Pora drobno posiekać, przelać

Kuchnia domowa Ani
Sałatka gyros z kurczakiem 1436

Sałatka gyros – perfekcyjnie smaczna, kolorowa i bardzo prosta w przygotowaniu! Składniki 2 filety z kurczaka 1 cebula czerwona 5 ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy 1,5 papryki czerwonej 0.5 kapusty pekińskiej 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przyprawa gyros sól, pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie Pokroić filety z kostkę, dodać przyprawy. Skroić 2 ząbki czosnku lub przecisnąć i wymieszać

Wasze Przepisy
Przetwory domowe, zapasy na zimę 116

Przetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. The post Przetwory domowe, zapasy na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kotlety z mięsa z rosołu 747

rosołu są kotlety mielone, które są łatwe, smaczne i szybkie. Kotlety można przygotować na kolację lub na obiad np. z  surówką z włoskiej kapusty  lub po prostu zimne na kanapki z ogórkiem kiszonym. Składniki: mięso z rosołu około 400 g warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) 1 cebula 2 jajka sól

talerz przyjemności