kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:342/414)

Sałatka warstwowa gyros 223

SKŁADNIKI 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa ogórek świeży 2-3 ogórki kiszone ketchup puszka kukurydzy kilka łyżek majonezu papryka kapusta pekińska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Drobno pokrojone mięso posypać przyprawą do gyrosa i obsmażyć na złoto na oleju. Kiedy ostygnie przełożyć do przezroczystej salaterki. Układać na nim kolejne warstwy w takiej kolejności, w jakiej wypisane są składniki

Przepisy Kulinarne
Proste pszenne tortille 233

upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy od ilości składników. Ciasto

apetytnapieczenie
Przetwory - przepisy 149

cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne

Wiem co jem
Mikstura czosnkowa na likwidacje grzyba Candida 214

autor. Kto jest zainteresowany  tym tematem, więcej szczegółów znajdzie we wspomnianej pozycji :) Autorem samej mikstury jest Mirosław Sobolewski.            *Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu

Proste Potrawy
Sałatka z białej kapusty i pieczarek. 130

Sałatka z białej kapusty i pieczarek. Składniki : 4 kg kapusty białej 2,5 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg ogórka kiszonego 0,80 dkg pieczarek Marynata : 10 sztuk liścia laurowego 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu czarnego ( cały ) 250 ml octu 10% 200 ml oleju 1 1/2 łyżki gorczycy białej 8 łyżek cukru woda sól ( Około 1 płaska(...)Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki,cebulę także kroimy w cienkie plasterki,pieczarki płuczemy i trzemy na tarce w cieniutkie plastry. Mieszamy to wszystko razem,dodajemy przyprawy,cukier,sól,olej i zalewamy wodą. Gotujemy aż nasze warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki i wlewamy

Przepisy i porady kulinarne
na szybko i smacznie sałatka z tuńczyka... 50

Składniki: ryż basmati 2 woreczki ugotowane 200 gram, cebula biała 1 mniejsza, cebula czerwona 1 mniejsza, ogórek kiszony 1 średni, kukurydza 1 puszka mała, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, tuńczyk w oleju 2 puszki, kapusta pekińska 1/2 główki lub 1 mała Dobry sposób na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego, ryż basmati czarno biały doskonale(...)komponuje smakowo, ugotowany ryż w osolonej wodzie wsypać do miski. Pokrojoną na cienkie piórka cebulę białą i czerwoną i ogórek kiszony na cieniutkie plasterki wsypać do ryżu. Kukurydzę z małej puszki odcedzić na sitku i dodać do ryżu. Kapustę pekińską 1/2 główki pokroić na kawałeczki i dać do ryżu, dodać pieprz mielony, sól, tuńczyk w oleju z puszki cała zawartość

W Mojej Kuchni Lubię
Młoda kapusta z… wkładką 99

Nadaje się do gotowania, kiszenia, jemy ją na surowo w postaci surówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez.   Składniki: - główka kapusty - 250g boczku - ok. 500g kiełbasy - 2 cebule - 1 papryka - 1 pomidor - pęczek kopru - sól, pieprz - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela

mojewypiekiinietylko
Wegetariański obiad po śląsku 953

Kluski śląskie z wegetariańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła(...)czosnku,  3 liście laurowe,  5 ziela angielskiego,  4 ziarenka pieprzu szczypta: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 ogórki kiszone,  1 mała cebulka,  4 plasterki wędliny sojowej o smaku salami (polsoja),  3 łyżki musztardy ( ja użyłam sarepskiej) sól, sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, przyprawa maggi olej czosnkowy

Mój pomysł na
Tortilla - Kebab (z Kurczakiem) 397

Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska  kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa:    kapusta pekińska ok. 3 pomidory ok. 2 ogórki  (mogą być kiszone) cebula ponadto: ok. 8 tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański Tortilla - Kebab (z Kurczakiem

Słodka Strona
Kiszona brukselka 166

blogu, milszych Waszym kubkom smakowym;) A ja uwielbiam brukselkę w każdej postaci, pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Pomysł na kiszenie brukselki wydał mi się bardzo ciekawy, więc zrobiłam na próbę kilka słoiczków. Brukselka, będąca dzieckiem kapusty i jarmużu, świetnie daje się ukisić. Aby nie była zbyt twarda, została obgotowana i zalana wodą z kiszonych ogórków. Czy to nie jest

Codziennik Kuchenny
Sałatka na zimę z białej kapusty i pieczarek. 258

Posiekana kapusta, cebula i marchewka . Składniki : 2 kg białej kapusty ( np. Amager, Kamienna Głowa ) 1,25 kg marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg kiszonych ogórków 50 dkg pieczarek 20 ziaren ziela angielskiego 40 ziaren pieprzu 6-7 listków laurowych 2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki oleju  sól 2 łyżki gorczycy białej 10 dkg cukru woda(...)plastry. Marchew obrać, opłukać, pokroić w cienkie paseczki lub talarki. Poszatkowaną kapustę , cebulę oraz marchewkę wsypać do dużego naczynia i dokładnie wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i ugotować w małym garnku, a następnie odcedzić. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Gdy nasze warzywa są już miękkie dodajemy

Przepisy i porady kulinarne
Surówka z czerwonej kapusty 344

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli

Eli Gotowanie
Rolady śląskie nadziewane boczkiem i ogórkiem 69

Imponującym połączeniem są niezwykłe okrąglutkie kluseczki ziemniaczane , które swoją barwę zawdzięczają dodatkowi gotowanego buraka. Całość uzupełnia zarówno smakowo, jak i kolorystycznie czerwona modra kapusta zasmażana . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolady śląskie z boczkiem i ogórkiem kiszonym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Śląska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz

ProstePesto.pl
Smakowity ferment 103

jest ich za mało organizm ich nie produkuje. Natomiast wytworzona podczas kiszenia  acetylocholina  odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych reguluje pracę jelit, serca, ciśnienia, układu nerwowego i  obniża stres.   Proces fermentacji rozkłada węglowodany, przez co  jedzenie staje się lekkostrawne. Kapusta, warzywa strączkowe, mleko czy soja mogą u wielu osób powodować problemy trawienne, ale fermentacja sprawia(...)jest ich za mało organizm ich nie produkuje. Natomiast wytworzona podczas kiszenia  acetylocholina  odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych reguluje pracę jelit, serca, ciśnienia, układu nerwowego i  obniża stres.   Proces fermentacji rozkłada węglowodany, przez co  jedzenie staje się  lekkostrawne.  Kapusta, warzywa strączkowe, mleko czy soja mogą u wielu osób powodować problemy trawienne

Anioły w kuchni
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 413

żeby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni.   Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią.   Zakwas szykujemy w naczyniu(...)wydzielał się dwutlenek węgla. Po 2-3 dobach (w zależności od temperatury w jakiej stoi Wasz zakwas) na wierzchu pojawi się piana. Powinna zniknąć z czasem, pokazuje że proces kiszenia już się zaczął. Jeśli nie zniknie 3-4 dnia, można ją zdjąć lub rozmieszać – zawsze bezwzględnie czystą , najlepiej świeżo wyparzoną wrzątkiem drewnianą łyżką. Pamiętajcie, żeby nie używać przy nastawianiu zakwasu

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania