kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:350/414)

Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków 157

Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków Lubicie czerwony barszcz? Ja nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Idealny do uszek, pierożków, pasztecików z kapustą i grzybami, a nawet do kawałka pysznej smażonej ryby. Taki barszcz też często przygotowuję również przed świętami, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też i doskonale rozgrzewa w te chłodne zimowe dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście barszczu(...)ognia i dodajemy sok z cytryny. Jeśli chcecie tak jak ja dodać domowy sok z kiszonych buraczków zróbcie to pod koniec gotowania barszczu. Całość przecedzamy i łączmy z wywarem z grzybów. Tak przygotowany barszcz wspaniale smakuje z uszkami, świątecznymi pierogami lub pasztecikami z kapustą i grzybami. Smacznego

Słodkie okruszki
5 obiadów na tydzień – jak robić, żeby się nie narobić 85

mielonego indyka 6 udek z kurczaka Łosoś wędzony Warzywa: Cukinia 6 pietruszek 4 ziemniaki Mała główka czerwonej kapusty 1 puszka cieciorki + puszka na humus Boczniaki Sałata rzymska lub masłowa duża Papryka żółta Papryka czerwona Cebula 2 pomidory Garść pomidorków koktajlowych Kiszony ogórek Ogórek świeży Makaron /mąka/kasza Makaron soba 1 kg mąki chlebowej 1 szklanka pęczaku Nabiał/jaja

Niedzielny kucharz
Marchewka z groszkiem 106

wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej! Nawet do spaghetti lubię dorzucić świeżą rukolę, czy nawet ogórka kiszonego. Co na obiad? Obiady domowe przepisy: Kopytka w sosie z kiełbasą Kluski śląskie z farszem Kotlety z wątróbki Schabowe dziadka Krzyśka Młoda kapusta zasmażana Marchewka duszona z dodatkiem groszku, podawana na gęsto to dla mnie prawdziwy smaczek. W zasadzie jestem skłonna zjeść

MamaOskarka
Warstwowa sałatka gyros 116

niej kukurydzę. Smarujemy to majonezem. 4. Kolejna warstwa to ogórek korniszony, oraz zwykły pokrojone na kosteczkę. Całość przykrywamy kapustą pekińska oraz odrobiną ketchupu. W skrócie od dołu: 1. pierś z kurczaka 2. ketchup 3. pekinka 4. kukurydza 5. majonez 6. ogórek kiszony oraz zwykły 7. pekinka 8. ketchup Układanie warstw według uznania, my zawsze układamy w podany wyżej sposób. Zajrzyj

My World by Dagmara Rek
Surówka z białej kapusty z kukurydzą i porem 574

zrobi się nudno. Dobrze, że zawsze mam pod ręką słoik kiszonych ogórków i to one ratują sytuację gdy nie chce mi się nic wymyślać. Kłopotliwe jest też to, że chłopaki nie wszystkie warzywa lubią i czasami coś muszę przemycać. Tak jak w przypadku tej smacznej surówki z białej kapusty . Dodaję do niej pora, którego Żarłoczek nie lubi, ale sparzam pokrojone

Smaczna Pyza
Ogórki w curry ze skórką 59

przygotować ogórki w curry? Lato to pora na przetwory, te słodkie i te słone. Dżem, powidła, sałatki, kapusta czyli rodzinne zapasy na zimę. Ogórki z kurkumą i curry to jeden z hitów ostatnich lat. Kiedyś ogórki Babci, Mamy to tylko te kiszone czy korniszony. Dziś przepisów na ogórki mamy mnóstwo. Jak zrobić ogórki kanapkowe w zalewie curry? Czy ogórki curry

Dieta moja pasja
8 PRZEPISÓW NA RYBY NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ 60

zróżnicowanych potraw, oprócz ryb jest też barszcz czerwony podany z uszkami z grzybowym farszem , są pierogi z kapustą i grzybami, krokiety i przeróżne sałatki. A jakie są Wasze tradycyjne dania, które co roku stawiacie na stół w Wigilię? ROLMOPSY Z OGÓRKIEM KISZONYM I CEBULĄ W ZALEWIE OCTOWEJ -  przepis Rolmopsy z ogórkiem kiszonym i cebulą w zalewie octowej

Zrób to smacznie
Karkówka wieprzowa w sosie własnym 97

jest pyszny, gęsty, ciemny i bardzo aromatyczny. Mięso delikatne, bardzo miękkie. Do zestawu z kaszą idealnie pasuje kiszony ogórek. Ewentualnie coś zimnego do picia… Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania obiadowe. Polecamy przepisy na: udka z kurczaka pieczone na kapuście z grzybami , kraszankę, czyli pyszne ziemniaki z patelni z boczkiem, golce – kaszubski specjał z ziemniaków , oraz

Kuchnia Na Wypasie
Koreański sos na zimno – dip do tofu, warzyw i naleśników 109

Zachęcam do wypróbowania Lista kilku prostych przepisów koreańskich, bez “wymyślnych składników”: kimchi z kapusty pekińskiej , kimchi z kapusty białej , pikantne ogórki nadziewane kimchi , ziemniaki duszone po koreańsku , tofu z brokułami po koreańsku , naleśniki po koreańsku , sałatka azjatycka z komosy ryżowej , ogórki kiszone po koreańsku , warzywa marynowane po koreańsku , boczniaki po koreańsku , koreański pączek wytrawny . Składniki: 3 łyżki sosu sojowego

Lamarida.pl
Prosta surówka idealna do obiadu 182

Nie wyobrażam sobie obiadu bez jakiegokolwiek warzywa. Obiad bez sałatki, surówki, czy choćby ogórka kiszonego to nie obiad! Oczywiście w sezonie na piękne i świeże warzywa

Pichceniomania
Przepis na Colesław 142

świeżymi warzywami.  Pychota! Potrzebne będą: 1/4 główki białej kapusty   mały jogurt naturalny   1 łyżka musztardy   1 łyżka chrzanu   2 łyżeczki octu winnego   sól morska, pieprz ziołowy   bazylia 1 duża marchewka   ½   jabłko   1 cebula   ½ pora   1 duży ogórek kiszony (opcjonalnie)   Sok z ½ cytryny (opcjonalnie)   Koperek lub natka(...)theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, pozostałe warzywa obieramy i również szatkujemy lub kroimy na drobne paseczki. Do poszatkowanych warzyw dodajemy jogurt naturalny, musztardę, chrzan i ocet winny. Mieszamy i doprawiamy przyprawami i dodajemy

MintTaste
Zrazy wołowe zawijane 68

Przepis na zrazy z ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem czyli tzw. śląskie rolady wołowe albo zawijańce jest w naszej rodzinie od pokoleń, ale mimo upływu czasu pozostał niezmieniony. Zrazy zawijane były obowiązkowym daniem na każdej rodzinnej imprezie i w każde święta. Na Śląsku roladki wołowe podawane są z kluskami i surówka z czerwonej kapusty , jednak u nas najczęściej z ziemniakami

Cztery Fajery
Dolma, tolma, dolamdes w liściach winorośli, czyli małe gołąbki z ryżem i mięsem 74

się również  liście lipy lub młodego pigwowca. Niektórzy liście winogron tylko blanszują, podobnie jak liście kapusty do rodzimych gołąbków. Warto jednak wcześniej je ukisić, bo połączenie lekko kwaskowatych liści  z farszem sprawia, że danie jest  wyjątkowe w smaku. Przepis na kiszone liście winorośli znajdziesz TUTAJ . Składniki 40 – 50 kiszonych liści winorośli (średniej wielkości) 1 cebula

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania