typowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane. Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku(...)także pokruszoną kromkę chleba razowego. Solimy i dusimy do miękkości. Jeżeli po godzinie mięso będzie twarde to podlewamy je wódką (wódka zmiękcza mięso). Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego
Marder&Marder Manufacturedużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsno-warzywnej uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety podsmażyć przez krótką(...)minut. Kotlety zapiekać przez pierwsze 30 minut bez przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio. Podawać gorące, np. z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać
Gospodyni Miejskaminut gotowania.W tym czasie można się zająć doprawianiem sosów. Dla Syncia jedynie lekko zaciągnęłam sos mąką, żeby zgęstniał. Do sosu Męża wrzuciłam posiekaną kiszoną papryczkę chili i kilka różyczek kiszonego ostrego kalafiora, płatki chili oraz wtarłam odrobinę suszonego korzenia imbiru. Następnie stopniowo dolałam taką ilość sosu sojowo - grzybowego, żeby uzyskać wyrazisty smak i ciemną barwę oraz łyżkę sosu sojowego ciemnego(...)resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy działać w kuchni i w pełni udomowiony chińczyk gotowy. Pyszota. Doskonale komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty. Sos słodki chili dopełnia smak potrawy. Maksiowi też bardzo smakowało mimo, że jego sos był najmniej chiński z wszystkich trzech, które tym razem przygotowałam
Kuchnia po mojemudużo czosnku wszędzie, że na zamek Vlada Palovnika nie wpuszczą mnie wcale. Łatwo powiedzieć, gorzej zrobić. Zepsułam dużo warzyw, wyprodukowałam kilka bomb biologicznych i chemicznych i zabiłam dwa razy kapustę. Zmieniłam konsystencję marchewki z jędrnej na ektoplazmę. Kombinowałam z solą, octem, sokiem z cytryny, dodatkami, fazami księżyca, wpływem promieni kosmicznych na rozwój dorożkarstwa w Zakopanem, no kombinowałam ze wszystkim. Efekty(...)ogórki małosolne będą super: Ogórki małosolne mają to do siebie, że fermentacja pracuje cały czas, więc w pewnym momencie przestają być jędrnymi ogórkami małosolnymi i dryfują w kierunku kiepskich kiszonych i lubią się zepsuć. Ponieważ kiepsko jest wywalać jedzenie, to zróbcie na początek kilka ogórków. Zjecie i robicie następną partię. Ogórki małosolne dla mnie najlepsze są po trzech dniach
ladykitchenwzdłuż. Zdjęłam koszulki, z 4 porów wyszło mi 20 sztuk. Środkową część pora zużyłam do wyłożenia naczynia do zapiekania, resztę do sałatki jarzynowej. To tak jak z kapustą, kiedy robimy gołąbki. Środek kapusty ma już tak małe liście, że nie nadają się do zwinięcia. Koszulki zaparzyłam w osolonym wrzątku, tak by zmiękły. Schłodziłam zimną wodą. Mięso mielone podsmażyłam(...)Przez dodanie pół szklanki wody więcej, kasza powinna być nie sypka ale bardziej kleista. Sos chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu, kubek gęstego jogurtu, 1-2 łyżki soku z kiszonych buraków, natka pietruszki, ewentualnie sól i pieprz do smaku
Leśny Zakątekczarnej rzepy - Black Turnip Cream Soup recipe - Vellutata di rapa nera e porro autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu(...)pieczarkami autorka: cybog | blog: Dad in the Kitchen Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów autorka: okawrosoleczylikafkagotuje | blog: Oka w rosole czyli KaFk gotuje Barszcz z kiszonych opieniek i jesiennych warzyw. autor: Robert_DPZ | blog: Dom Pachnący Żywicą
Weekendy w domu i ogrodziewszystkim cennych przeciwutleniaczy.Brokul to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw,zapobiegajacych wielu groznym chorobom,w tym nowotworom i chorobom serca. BROKUL (Brassica oleracea L.) zwany tez zielonym kalafiorem lub kapusta szparagowa jest krewniakiem kalafiora.Jest niskokaloryczny.Dostepny caly rok W rankingu warzyw jest na I miejscu pod wzgledem mocy przeciwdzialaniu rakowi.Aktywne skladniki przeciwrakowe to: sulforafan,beta-karoten,izofiocyjaniny,indol-karbinol i chlorofil(...)Smacznego ,ale niestety nie dla wszystkich,okazuje sie bowiem ,ze polaczenie ryby z brokulem,to raczej nieszczegolnie dla osob cierpiacych na niedoczynnosc tarczycy.Do tej pory wiedzialam tylko o kapuscie kiszonej,a tu sie okazuje ,ze chodzi o kapustne w ogole.Takze grupa ta powieksza sie o kalafior i brukselke rowniez.Warzywa te zawieraja bowiem geitrogeny,ktore blokuja przyswajanie jodu.Cenny skladnik ryb morskich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem. /NA FARSZ: - Indyk, 1,5 kg - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - czarny pieprz, do smaku - pieprz ziołowy, opakowanie - ziele angielskie, 4 - pieprz ziarnisty kolorowy, - liść laurowy. + Czarny Sezam - oliwa z oliwek, - sól morska lub domowa przyprawa(...)wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :) Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny
Wypisz Wymalujjestem fanem ogórków małosolnych. Dla mnie istnieją tylko ogórki kiszone – ukiszone na śmierć. W domu mam jednak fana ogórków nieukiszonych, więc w okolicach lipca i sierpnia zawsze takie robię. Tym razem wyszło mi tych ogórków trochę za dużo, a że nie mogą za długo stać w zalewie, musiałam je czym prędzej wykorzystać. Przepis na tę sałatkę już dawno miałam(...)słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki
KardamonovyO ile sushi jest z pewnością najbardziej rozpoznawalnym na świecie japońskim daniem, o tyle ramen wydaje się prawdziwą podstawą żywienia w kraju kwitnącej wiśni. Tak mi
zadanie-gotowaniezmodyfikowany przeze mnie na użytek moich kubków smakowych i mojej rodzinki :-) Składniki: 700g mielonej łopatki przyprawa do mielonego 2 małe cebule 1 jajko majeranek bułka tarta boczek ogórek kiszony boczek wędzony musztarda sól, pieprz słodka papryka masło sklarowane Wykonanie: Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy(...)czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku. Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym masłem i posypałam tymiankiem oraz surówką z białej kapusty
Walijskie Pichceniełyżki oleju Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej(...)zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą
Smakołyki Asiplastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) - 1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich) - sól i świeżo mielony pieprz - wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy, moje(...)Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie naszej ulubionej, zasmażanej kapusty z boczkiem ... Pycha ;-) Smacznego
Smaczne Zdrowe