kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:357/414)

Gołąbki bez zawijania. 122

Gołąbki bez zawijania to najbardziej rozpowszechniona nazwa tego dania. Smakiem jednak znacznie się różni od pierwowzoru, dlatego wahałam się przy wyborze tytułu posta. Cóż jednak począć

zadanie-gotowanie
Zrazy wołowe zawijane - klasyczne polskie 147

być właśnie takie roladki - koniecznie serwowane kaszą gryczaną i purée z buraczków. Ten zestaw towarzyszący był już wykorzystany nie tak dawno przy propozycji podania roladek wieprzowych z kapustą i grzybami , więc dziś się nie powtórzy, ale taki właśnie zestaw jest bezwzględnie ulubionym daniem mojego męża. Kasza gryczana winna być okraszona drobno pokrojonym wędzonym boczkiem i podsmażona z drobno siekanym porem(...)boczku wędzonego (raczej chudego), 2 kiszone ogórki , 4 szalotki (małe), 1 kawałek razowego chleba , 4 ząbki czosnku, musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła) chrzan, 2 cebule, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek. Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego

Delicious Titbits
Krokiety z kaszanką 179

Alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą, czy pieczarkami. Dobrze smakują zarówno solo, jak i z sosem grzybowym, czy choćby ketchupem. Przepis na 8 krokietów.   Naleśniki: 250 ml mleka 350 g mąki 30 ml oleju roślinnego 2 jajka 250 ml gorącej wody sól, papryka ostra w proszku Mleko zmiksować z jajkiem i mąką do połączenia składników. Dodawać stopniowo wodę(...)dalej miksować. Na końcu dodać olej, krótko zmiksować i odstawić na 30 minut. Farsz: 2 laski kaszanki 10 pieczarek 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 ogórki kiszone sól, pieprz, chili w proszku olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki

Trzeci talerz
Sajgonki 169

Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis pochodzi z regionu Bardzorumcajsowego. Składniki: 200g filetu z piersi kurczaka 150g kiszonej kaputy 1 średnia marchew 6 arkuszy papieru ryżowego 2 łyżki suszonych grzybów Mun 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru tłuszcz do głębokiego smażenia(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wok, lub głębszą patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka około 5 minut. Dodajemy sypkie przyprawy, marchew. Smażymy kilka chwil, aż kapusta nieco ściemnieje. Dodajemy sos sojowy i grzyby. Dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym odparowujemy nadmiar płynów, cały czas mieszając. Arkusze papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie (zgodnie z instrukcją

Gotuj z Rumcajsem
Brukselka jak gotować 52

Brukselka jak gotować   Brukselka hit jesieni i zdrowej zbilansowanej diety, jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna jej walory docenia każdy smakosz kapusty. Brukselka, kapusta warzywna brukselska, podobno powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty, stąd jej bogaty skład. Czy brukselka jest zdrowa? Brukselka jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna, dlatego bardzo popularna w dietach odchudzających, tylko 37 kcal w 100 g surowego(...)wiec brukselka to idealne przepisy dla cukrzyków. Zawiera także duże ilości witaminy C, największe z wszystkich kapustnych.         Brukselka to warzywo dwuletnie, sezon na kapustę brukselską trwa od jesieni do wczesnej wiosny. Brukselka przepisy na pieczoną, gotowaną i wiele innych pomysłów na brukselkę. Brukselka jak gotować i cieszyć się jej cudownym smakiem? Jak się pozbyć goryczki

Dieta moja pasja
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 156

ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem ciasno zawinąć rolady takie, na jakie pozwala wielkość płatu rozbitego roladki owinąć nicią i schować do woreczka do lodówki na całą noc aby się zamarynowały przyprawami, dodatkami(...)minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos cygański 104

Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.   Składniki na klopsiki(...)sól i pieprz do smaku Składniki na sos: * 2 średniej wielkości papryki czerwone * 8-10 sztuk pieczarek * 1 puszka pomidorów krojonych * 1 duża cebula * 5 sztuk średniej wielkości ogórków kiszonych * koncentrat pomidorowy * sól, pieprz, cukier Dodatkowo: * olej do smażenia * 2 łyżki masła * natka pietruszki   Zrobiłam klopsiki. Do mielonego mięsa przecisnęłam przez praskę czosnek, wbiłam jajko i dosypałam majeranek

Pieprzyć z Fantazją
Zrazy z dzika 222

posmarować musztardą. Boczek i cebulę zmielić przez maszynkę do mięsa i połączyć z mięsem mielonym. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą z mięsa mielonego posmarować każdy płat mięsa. Ogórka kiszonego pociąć w wzdłuż na grube słupki i położyć po kawałku na płacie mięsa. Delikatnie zawinąć, tworząc roladę, zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Na patelni roztopić masło i obsmażyć zrazy(...)zlać sos do garnuszka i zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Powoli wlać do gotującego się sosu. Ponownie zalać tym sosem zrazy. Podawać z ziemniakami w towarzystwie kapusty zasmażanej białej lub czerwonej. Niebo w gębie, mniam Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Soczewica czerwona na ostro 157

Soczewicę wszyscy w domu uwielbiamy i robię z niej “różne różności” Dziś proponuję soczewicę czerwoną z curry, którą najczęściej jadamy albo z ugotowanym ryżem i ogóreczkiem kiszonym lub korniszonem albo z brokułowym quichem . Można ją zabrać do pracy czy szkoły albo skonsumować na miejscu w domu Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest(...)dnem. Gdy słoiki ostygną, to wstawiam do lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają” słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu

Lamarida.pl
Śniadanie z resztek. Śniadanie ZERO WASTE. 97

także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać! Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki(...)koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu. Po takiej książce już nie wyrzucisz jabłka z plamką czy głąba kapusty, a już na pewno nie wzgardzisz pieczywem, które ma 3 dni. Osobiście czekałam na taką książkę, która oprócz genialnych i nieoczywistych przepisów na konkretny głód niemarnowania żywności jest idealnym poradnikiem

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka wiosenna 69

przygotowanie pysznej sałatki wiosennej. Ta sałata to rozmaite, świeże smaki, ale również wiele kolorów. Sałatka wiosenna zastępuje surówki i sałatki przygotowywane na bazie kiszonek. To właśnie sałatka z buraków kiszonych i ogórków wspomagała naszą odporność w sezonie wzmożonych zachorowań. Sałatka wiosenna to super propozycja jako dodatek do obiadu, jako samodzielne danie, albo przystawka do grilla. Łączenie różnych smaków i kolorowych(...)oliwą z oliwek. Składniki 2-3 rzodkiewki 1/3 brokuła liście szpinaku 1/2 pomidora malinowego czerwonego 1/2 pomidora pomarańczowego 2 młode marchewki 1/2 czerwonej papryki 1/2 awokado 1/4 młodej czerwonej kapusty botwinka 1 ogórek zielony świeża dowolna sałata odrobina roszponki Składniki na dressing 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu odrobina suszonej bazylii odrobina suszonego oregano Tutaj wiele osób będzie się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 244

mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry uważając by ich nie rozerwać. Ogórki kiszone pokroić wzdłuż w cienkie słupki. Każdy płat mięsa posmarować musztardą a następnie rozłożyć plaster boczku i 1-2 kawałeczki ogórka. Całość zwijać ciasno w rulonik/roladkę i spiąć wykałaczką drewnianą(...)szklanką gorącej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Zrazy można podawać tradycyjnie z kapustą zasmażaną lub z dowolną surówką, warzywami lub po prostu z kiszonkami, które osobiście najbardziej polecam ;)Smacznego! Artykuł ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) pochodzi z serwisu

Ola la LCHF
Botwinka z ziemniakami 101

Botwinka z ziemniakami okraszonymi boczkiem . Botwinka to królowa wiosennych zup, obok zupy szczawiowej i kapuśniaku z młodej kapusty . Łapcie ten przepis już teraz bo tylko o tej porze roku botwinka jest do kupienia. Tylko teraz mamy okazję zajadać się tą pyszną, szybką do zrobienia, sezonową zupą nowalijkową. Tradycyjnie przygotowałam typową o tej porze roku zupę – botwinkę z dukanymi ziemniakami(...)łodyg i małych korzeni buraka. Ponieważ Piotrek zwykle jada ją z duszonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami, to tak tę zupę przygotowałam. Botwinkę przygotowałam na bazie domowej bulionetki i soku z kiszonych buraków. Zabieliłam zupę słodką śmietanką, dodałam też świeży koperek. Zupa botwinka to idealna zupa na wiosnę. Najsmaczniejsza jest podawana z ziemniakami i koperkiem. Polecamy też przepisy: Botwinka wiosenna Zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dieta szybka przemiana - Tygodniowy jadłospis - jesień 124

selery naciowe+wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą kolacja klops z indyka (porcja 80 g) +warzywa z patelni (1 cebula+ 1 czerwona papryka+200 g pieczarek+1/4 kapusty pekińskiej+ przyprawy: sól, pieprz, imbir, czosnek) PIATEK<SOBOTA<NIEDZIELA śniadanie owsianka z tahini i borówką amerykańską ( przepis tutaj ) +ogórek zamiennie jajko sadzone na pomidorach lub szpinaku+kromka chleba(...)łyżki) + 2 selery naciowe kolacja kromka chleba orkiszowego (30 g)+ 80 g sardynek w oleju z puszki+fasolka szparagowa lub sałatka: 2 jajka+1/2 awokado+2 ogórki kiszone+garść rzodkiewek+ sosik: musztarda+ksylitol + sardynki w oleju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE PIECZENIOWYM 108

wołowiny. Wtedy wystarczy mielone usmażyć, odmrozić sos i voila - klopsiki z pięknym, ciemnym sosem gotowe!  Składniki : mięso mielone (u mnie karkówka - ok 800 g) 2-3 ogórki kiszone kilka plasterków chudego boczku  2 cebule (1 do środka roladek, 1 do sosu) 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy musztarda olej lub smalec(...)łyżkami bułki tartej, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić. Nakładać na dłoń 2 łyżki masy, spłaszczyć, posmarować musztardą i nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, formując zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w mące. Na mocno rozgrzanym oleju/smalcu obsmażyć roladki z każdej strony do bardzo mocnego zrumienienia. Dorzucić posiekaną

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA Z BROKUŁEM I SERKAMI TOPIONYMI 128

wiosenna propozycja sałatki z dodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :) SKŁADNIKI: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 5 jajek 1/3 sałaty pekińskiej 5 dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu ok. 4 łyżki jogurtu(...)gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone:  kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania