kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:360/414)

Rolada śląska. 533

Składniki na 8 sztuk: -8 plastrów wołowiny o grubości 1 cm. -2 kiełbasy śląskie -1 duża cebula -4 duże ogórki kiszone -8 łyżeczek musztardy sarepskiej -sól -pieprz -majeranek -16 wykałaczek -2 łyżki margaryny do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę śląska kroimy w plasterki grubości 3 mm. Plasterek przekrawamy na pół. Przesmażamy na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w małą kosteczkę. Wołowinę(...)Gotowe rolady wykładamy na półmisek. Potem zagęszczamy sos. Odrobinę wody mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do gotującego się sosu. Rolady najlepiej podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego

Magia jedzenia.
Zrazy wieprzowe 152

Składniki: 5 kawałków schabu 2 ogórki kiszone 1/2 cebuli sól, pieprz mąka do obtoczenia + 1 łyżka do zagęszczenia sosu 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Kotlety roztłuc i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć(...)szklanki wody tak aby nie było grudek i szybko mieszając dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut. ( Zrazy podałam z kaszą gryczaną oraz surówką z młodej kapusty

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką 378

Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to bardzo lekka i zdrowa propozycja na pyszną kolację. Sałatka podana razem z jajkiem gotowanym w koszulce i słodko –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki wołowe 116

wpływem soli mięso lubi stwardnieć, więc lepiej dodać ją już później. Z jednej strony (tej od której będziemy później zawijać roladkę) układamy plasterek boczku, plasterek sera żółtego, ćwiartkę ogórka kiszonego, połowę pieczarki i 1 słupek papryki. Mięso ściśle zawijamy od strony dodatków i spinamy je wykałaczkami lub owijamy grubą nitką przeznaczoną do wiązania mięsa. Mięso obsmażamy, w wysokiej patelce(...)szklanki wody. To dodajemy do sosu, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Rolada z sosem idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju klusek. Na zdjęciu podana tradycyjnie z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego Artykuł Roladki wołowe pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Kanapka z pulled pork, coleslawem i ogórkiem kiszonym 48

Parę miesięcy temu chciałam wrzucić ten przepis, ale kanapki tak szybko zostały zjedzone, że nie zdążyłam. Dziś  mam w końcu okazję to nadrobić, bo przepis

Kardamonovy
Przygotowania do świąt (o co zadbać?) + przepis na zakwas na żur 421

mąkę. Wlewamy letnią przegotowaną wodę, wrzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz suchą kromkę żytniego chleba na zakwasie. Słoik przykrywamy gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Zakwas kisimy około 3-5 dni, po tym czasie warto go sprawdzić (spróbować). Jeśli nie jest jeszcze wystarczająco kwaśny, to może postać jeszcze około 2 dni.   Następnie przecedzamy go i zlewamy(...)kupnych barwników. Wolę zdrowsze metod, w końcu kolorowe jajeczka podaję też moim dzieciom. Poniżej przykłady co możecie wykorzystać do barwienia jajek: kurkuma (żółty) buraki (różowy) łupiny cebuli (brązowy) czerwona kapusta (niebieski

Słodkie okruszki
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 245

zdecydowanie więcej niż te z wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe. Składniki: 1,5 kg chudej szynki wieprzowej 2-3 ogórki kiszone 2 cebule kawałek boczku wędzonego łyżeczka musztardy sarepskiej sól,pieprz ziele angielskie liść laurowy bulion łyżka mąki (do sosu) trochę śmietany 18% (do sosu) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na plastry(...)rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą

Walijskie Pichcenie
Wegetariański paprykarz z kaszą jaglaną 53

jest całkiem dobrym zamiennikiem tego tradycyjnego. Jeżeli potraktujecie go tylko jako dodatek do pieczywa, naprawdę nie będziecie się mieli do czego doczepić. Dorzućcie do niego liść sałaty, parę plasterków kiszonego ogórka i np. ulubioną pieczoną szynkę (w przypadku My była to pieczona pierś indyka). Będzie cacy, mówię Wam. I zdrowo. Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa. A, i jeżeli nie jesteście(...)cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby

Kardamonovy
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 139

ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Można go podać dokładnie w tak sam sposób jak wersję mięsną, czyli z wysmażonym boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i keczupem. Lepiej jednak smakuje w wersji wege:) Trzeba przyznać, że ten oryginalny kotlet jest niezwykle aromatyczny, konkretny w smaku i bardzo sycący. Polecamy wszystkim, którzy z dystansem patrzą na wegetariańskie(...)łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie) Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie

Niedzielny kucharz
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 149

typowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane.       Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku(...)także pokruszoną kromkę chleba razowego. Solimy i dusimy do miękkości. Jeżeli po godzinie mięso będzie twarde to podlewamy je wódką (wódka zmiękcza mięso). Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 187

dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsno-warzywnej uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety podsmażyć przez krótką(...)minut. Kotlety zapiekać przez pierwsze 30 minut bez przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio. Podawać gorące, np.  z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać

Gospodyni Miejska
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 293

minut gotowania.W tym czasie można się zająć doprawianiem sosów. Dla Syncia jedynie lekko zaciągnęłam sos mąką, żeby zgęstniał. Do sosu Męża wrzuciłam posiekaną kiszoną papryczkę chili i kilka różyczek kiszonego ostrego kalafiora, płatki chili oraz wtarłam odrobinę suszonego korzenia imbiru. Następnie stopniowo dolałam taką ilość sosu sojowo - grzybowego, żeby uzyskać wyrazisty smak i ciemną barwę oraz łyżkę sosu sojowego ciemnego(...)resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy działać w kuchni i w pełni udomowiony chińczyk gotowy. Pyszota. Doskonale komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty. Sos słodki chili dopełnia smak potrawy. Maksiowi też bardzo smakowało mimo, że jego sos był najmniej chiński z wszystkich trzech, które tym razem przygotowałam

Kuchnia po mojemu
Ogórki małosolne 76

dużo czosnku wszędzie, że na zamek Vlada Palovnika nie wpuszczą mnie wcale. Łatwo powiedzieć, gorzej zrobić. Zepsułam dużo warzyw, wyprodukowałam kilka bomb biologicznych i chemicznych i zabiłam dwa razy kapustę. Zmieniłam konsystencję marchewki z jędrnej na ektoplazmę. Kombinowałam z solą, octem, sokiem z cytryny, dodatkami, fazami księżyca, wpływem promieni kosmicznych na rozwój dorożkarstwa w Zakopanem, no kombinowałam ze wszystkim. Efekty(...)ogórki małosolne będą super: Ogórki małosolne mają to do siebie, że fermentacja pracuje cały czas, więc w pewnym momencie przestają być jędrnymi ogórkami małosolnymi i dryfują w kierunku kiepskich kiszonych i lubią się zepsuć. Ponieważ kiepsko jest wywalać jedzenie, to zróbcie na początek kilka ogórków. Zjecie i robicie następną partię. Ogórki małosolne dla mnie najlepsze są po trzech dniach

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania