kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:314/414)

Kiszone rzodkiewki 182

temu zapanowała moda  na kiszonki, czyli kiszone warzywa. Uważam, że to bardzo dobra moda, ponieważ wszelkie kiszonki są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Do tej pory głównie kisiliśmy ogórki i kapustę, okazuje się, że tak na prawdę to możemy zakisić wszystko. Dziś zapraszam Was na kiszone rzodkiewki, więcej testów kiszeniowych dopiero przede mną :). Będę Wam zdawać relacje z moich

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na biały barszcz 404

stopień ukwaszenia, wstawić słoik do lodówki. Uwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się   trochę kwasu z kiszonych ogórków lub z kapusty . Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ). Jeżeli ktoś przetestuje ten sposób, proszę o informację

Stare Gary
Kapusta z grzybami i śliwką suszoną 196

Uwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z kapusty, pora oraz ogórków kiszonych 174

Składniki: 1/3 główki kapusty białej (młodej) 1/2 pora (jasna części) 6 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę oraz pora szatkujemy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut aby warzywa puściły sok. Ogórki kroimy w plastry, wrzucamy do przygotowanych warzyw. Dodajemy majonez, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem 169

Składniki (na 6 os.) 1 główka kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli 8 ogórków kiszonych 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób Kapustę pekińską poszatkować cienko, wrzucić do miski, dodać sól i pieprz, wymieszać. Marchewkę, jabłka i cebulę obrać, razem z ogórkami kiszonymi zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski z kapustą.  Dodać majonez i wymieszać

Kuchenne aromaty
Surówka z kapusty i ogórka 252

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapusta biała – 50 dag Ogórek kiszony – 25 dag Szczypiorek Oliwa – 2 łyżki Jabłka – 30 dag Cukier Sól ziołowa Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować, usuwając głąb, posypać solą i odstawić na 30 minut. Jabłka(...)opłukać, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórki kiszone opłukać, obrać cienko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka i ogórki połączyć z kapustą, dodać posiekany   opłukany szczypiorek oraz   do smaku cukier i skropić oliwą, dobrze przemieszać razem

Camilla w kuchni
Sałatka warstwowa z kurczakiem i młodą kapustą 157

wyglądają na stole, prezentując składniki z których są przygotowane. Serwowana w kieliszkach wygląda efektownie i świetnie nadaje się na przyjęcia. Kurczak gyros idealnie komponuje się z kruchą kapustą, słodkawymi pomidorkami i wyrazistym kiszonym ogórkiem. Sałatka świetnie smakuje również jako dodatek do dań z grilla Składniki: ½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała/pekińska lub sałata) 2 piersi(...)oliwek mieszanka przypraw: sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek, mielona kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, kurkuma, cynamon lub gotowa przyprawa gyros 4 ogórki kiszone 250g pomidorków koktajlowych 200ml jogurtu greckiego sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Układamy na dnie kieliszków. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z masłem. Doprawiamy

Pyry na Gaz
Surówka z czerwonej kapusty 222

kapusta jest zdrowa ;-) 1/4 główki czerwonej kapusty 4 ogórki kiszone lub marynowane 1/2 cebuli 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju lub oliwy sól, pieprz sok z cytryny   … Czytaj dalej Surówka z czerwonej kapusty

czarrna od kuchni
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 162

powiedziała, że pyszne i że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej

bistro mama
Bigos z młodej kapusty 118

Bigos z młodej kapusty robi się o wiele szybciej niż z kapusty starszej i kiszonej. Jest delikatny i słodkawy w smaku  a w dodatku lekki. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub samym pieczywem. Składniki: gł ówka młodej kapusty 0,5 kg kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego kostka rosołowa 2 liście laurowe kilka ziarenek

Przepisy mojej mamy
Kimchi – koreański przysmak 211

Kimchi to jedna z najpopularniejszych kiszonek na świecie. Jest też wyjątkowo zdrowa. To kiszona na ostro kapusta (najczęściej pekińska), która jest nie tylko sałatką samą w sobie, ale jest także kluczowym składnikiem wielu dań – zarówno koreańskich, jak i tych z kuchni nowoczesnej. W Polsce kimchi bardzo często podawane jest też w zestawach lunchowych do sushi – ja właśnie

Poezja smaku
Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka 159

Olszowy, znawczyni kuchni lasowiackiej, która na kolbuszowskim skansenie prowadziła warsztaty kulinarne związane z przygotowywaniem tej lokalnej potrawy. Przepis na kapustę ziemniaczaną z soczewicą na kwasie z ogórków kiszonych pochodzi z publikacji „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”, wydanej przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg ziemniaków 150 g soczewicy (najlepiej zielonej(...)razem z wodą stawiamy na gaz i zagotowujemy. Kiedy będą półmiękkie dodajemy pozostały kwas z kiszonych ogórków i gotujemy do miękkości. Do ziemniaków dodajemy odcedzoną soczewicę. Zupę solimy do smaku i wlewamy do niej gorący tłuszcz powstały przy smażeniu skwarków. Tuż przed podaniem kapustę ziemniaczaną posypujemy skwarkami. Danie podaje się na gorąco, najlepiej ze swojskim chlebem. Kapusta ziemniaczana z soczewicą

Trzeci talerz
Zrazy gryczane 222

grzybowym.  Właśnie takie tu opiszę    Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę

Eli Gotowanie
Zakwas buraczany 175

ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego płaska łyżka soli dwie kromki ususzone chleba razowego na zakwasie jeśli nie mamy razowca to pół szklanki soku z kiszonych ogórków bądź kapusty. Buraki szorujemy porządnie i nie obieramy (pamiętajcie, żeby wybrać ładne, jędrne i bez uszkodzonej skórki), czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki. Buraki(...)macie pewności, że chleb jest nieoszukany, to lepiej użyć dobrego soku z ogórków lub kapusty. U mnie obciążeniem składników był talerzyk i dwa kamienie wygotowane we wrzątku. Słoik bądź naczynie obwiązujemy gazą i sznurkiem, żeby był dostęp powietrza. Odstawiamy w ciemne i przewiewne miejsce. Zakwas kiszony z chlebem będzie gotowy po około 5 dniach, zdejmujemy wtedy pianę, która się wytworzyła

ladykitchen