kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:121/414)

Bigos – czyli porządki po świętach 158

rożne kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy przegląd lodówki. Składniki: Kapusta świeża – 1 średnia główka Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam(...)gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Świąteczne Polędwiczki 180

Świąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Cebula ·        20 dag pieczarek ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Pieprz ·        Sól(...)oleju. 4.   Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.   Następnie łączymy z pokrojoną w paseczki papryką. 6.   Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 7.   Tak przygotowanym farsz rozkładamy na środku mięsa. 8.   Zwijamy w roladę. 9.   Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut

Kulinarna Chwila
Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami 174

szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 25 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, jajko do posmarowania, Farsz: 200g pieczarek, 1 cebula, 300g kapusty kiszonej, 1,5 szklanki wody, 1 łyżeczka kminku. 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie smażę pieczarki(...)cebulą przez około 10 minut. Kapustę kiszoną przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję kminek, ziele i liście laurowe. Gotuję przez około 15 minut. Następnie do kapusty dodaję podsmażone pieczarki. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, mleko, pokruszone drożdże, proszek

Tradycyjna kuchnia Kasi
szybkowar-kacze udka pyszne z kapustą i pieczarkami... 160

Składniki: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 1/2 kg, masło do smażenia 1 łyżka, udka z kaczki 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka skórę ponacinać na udkach i zrumienić na maśle, przełożyć na talerz na tym tłuszczyku podsmażyć pokrojone pieczarki, wsypać kapustę kiszoną, wlac przyprawę w płynie, wodę i wymieszać zrumienione

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z Kapustą i Grzybami 544

dzień. Bo kto nie lubi domowych pierogów z kapustą i dodatkiem grzybów? Wbrew pozorom pierogi z kapustą i grzybami wcale nie są trudne w przygotowaniu. Każdy z Was, nawet będąc osobą początkującą w tego typu potrawach, z pewnością poradzi sobie z ich wykonaniem. Farsz do pierogów składa się z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz marchewki i pietruszki. Są to ręcznie(...)tego typu dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej znajdziecie przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami , które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Smacznego! PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na farsz 1 słoik suszonych grzybów (litrowy) 1 marchewka 1 pietruszka 1 kg kiszonej kapusty 2 łyżki oleju 3 cebule średniej wielkości sól, pieprz Składniki na ciasto

Przepiski.pl
wigilijna kapusta z suszonymi grzybami 161

pomocą octu) kapusty, które nader często możemy spotkać w rozlicznych sklepach.  Otóż, aby danie było naprawdę wyborne, należny użyć dobrej, lekko odciśniętej domowej kiszonej kapusty ( kiedy słyszę o płukaniu kapusty zawsze otwiera mi się nóż w kieszeni(...)gdyż w ten sposób pozbawiamy dania nie tylko smaku, ale i cennych składników), oraz leśnych grzybów, przypraw, cebuli i masła. składniki  1,5 kg kiszonej kapusty 1 spora cebula 1 marchew dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ja użyłem koźlarzy) 4 łyżki solidne łyżki masła ( ok 80 g) sól, pieprz sposób przygotowania Grzyby wkładamy

Miód i pieprz
pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami 62

Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do czystego barszczu podczas wigilijnej wieczerzy choć oczywiście nie musicie czekać do Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi drożdżowe to super pomysł na ciepłą kolację, u nas zniknęły błyskawicznie. Z podanej porcji składników wyszło około(...)pierożków.    składniki: 500 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz 1 pełna łyżka miodu   1 kg mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 250 g masła 1/2 litra mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania do dekoracji: siemię lniane, czarnuszka, sezam, mak wykonanie

babka w formie
Strudel z kapustą i grzybami 86

Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny. Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 500 g kapusty kiszonej 200 g mrożonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki masła 80 g suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz, sól, cukier 1 jajko

wyzwania kuchenne
SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 72

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dziś proponuję sakiewki z kiszoną kapustą z pieczarkami zamiast tradycyjnych krokietów. Wyglądają bardzo elegancko a robi się je znacznie szybciej niż krokiety, a co najważniejsze mniej kaloryczne. Na wigilię z czerwonym barszczem rewelacja.    Dziś wzbogaciłam je dodatkiem żółtego sera, ale można z niego zrezygnować.  Ciasto na naleśniki : 1 szklanka mąki(...)dodając stopniowo mąkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim. Farsz z kapusty : 400 g kapusty kiszonej 30 dag pieczarek  1 cebula sól, pieprz  ewentualnie żółty ser  pęczek szczypiorku Kapustę ugotować, odcisnąć wodę i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone

Niespełnione zdolności kulinarne
Surówka z kiszonej kapusty 130

Składniki: około 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka pół cebuli 3 łyżki oleju 2 łyżeczki cukry Sposób wykonania: Kapustę odsączamy z soku i szatkujemy na mniejsze kawałki. Obraną marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko razem mieszamy dodając olej i cukier

Qchnia po prostu
Kapusta z grzybami 185

Dziś rządy w kuchni objął Królewicz :)  Na moje życzenie przygotował kapustę z grzybami.... Według przepisu swojej babci :) Smakowało, jak zawsze wyśmienicie!  2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby ( dużo ) 2 cebule 1/3 kostki masła 3-4 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki cukru pieprz  Kapustę przepłukać i pokroić w razie potrzeby. Wrzucić do garnka wraz z liśćmi laurowymi

Jemy Pijemy
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka. Moc witamin :) 211

Surówka z kapusty kiszonej, co tu dużo pisać, super smaczna, super zdrowa bomba witaminowa :) I jeszcze jeden plus super szybka w wykonaniu i zjadaniu. Polecam :) Składniki - 35-40 dkg.kapusty kiszonej - 2 marchewki - 2 jabłka ( najlepiej słodkie ) - oliwa z oliwek - cukier ( opcjonalnie ) Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobniutko, dodaję do niej starte na tarce marchewki i jabłka. Jeśli jabłka nie są odpowiednio

Kuchnia z widokiem na ogród
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 205

klik Z: Tęsknisz czasem za polską kuchnią? A: Powiedziałabym nawet, że często, dlatego w moich codziennych posiłkach prawie zawsze znajduje się jakiś polski akcent: kopytka, marchewka z groszkiem, kiszona kapusta, pierogi, buraki, itd. Muszę przyznać, że na początku miałam problem z kupieniem kiszonej kapusty czy świeżych buraków, ale w końcu je znalazłam i choć nie smakują

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami 142

stole. W moim domu nie ma świąt bez bigosu :)  Dlatego już dzisiaj zapraszam Was na mój świąteczny bigos.  Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami  SKŁADNIKI: 2 kg kiszonej kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 10 dag śliwek suszonych 1 golonka średnia karczek około 50 dag kiełbasa podwawelska 1 laska 3 łyżeczki koncentratu ziele angielskie liść laurowy vegeta 2 łyżki(...)sól pieprz  PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Następnie ponownie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schabowe kapuśniaczki 97

Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiad, wyjete z zamrażarki mięso okazało się być schabem, no cóż, nie miałam ochoty na tradycyjne kotlety. Miałam trochę gotowej już kapusty kiszonej, odrobina szynki, cebulka i kapuśniaczki gotowe. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zawijasy, te tez nam zasmakowały. SKŁADNIKI: 5 szt. schabu 30-40 dag. kapusty kiszonej 5 plastrów dowolnej szynki  1 cebula sól

Kuchnia Beaty