Uwielbiam surówki w każdej odsłonie , z każdej kapusty . Od jakiegoś czasu chodziła za mną surówka z kapusty kiszonej,pasuje rewelacyjnie do ryby ,wątróbki drobiowej . Kiedy robię taka surówkę to zawsze muszę zrobić jej więcej bo super smakuje i bardzo szybko znika . Składniki(...)kapusty kiszonej 1 jabłko 1 pora ( sama cześć biała) 5 łyżeczek oliwy sól pieprz czarny duża marchewka
Mój SmakDelikatna polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym. Polędwicę faszeruję kapustą, grzybami i kabanosem. Możecie zamienić grzyby suszone na pieczarki. Polecam na świąteczny stół :-) 1 polędwica wieprzowa 50 g kabanosów 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula duża 300 g kapusty kiszonej masło klarowane 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 250 ml mleka(...)gęstej śmietany 18 % 1/2 łyżeczki majeranku Grzyby zalewam zimną wodą i moczę przez noc. Na drugi dzień gotuję około godzinę do miękkości. Odcedzam z wody. Kapustę kiszoną przekładam do garnka, dodaję ziele, liść laurowy, wlewam 500 ml wody i gotuję do miękkości. Kapustę odcedzam. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle, dodaję grzyby i dalej przesmażam. Odkładam połowę grzybów
wesoła kuchnialepenice- składniki: 400 g kiszonej kapusty 350 g boczku parzonego 3 średnie cebule 1 kg ziemniaków 2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej 1 szklanka wody sól i pieprz do smaku szczypiorek olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); lepenice- sposób przygotowania: Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie gotujemy do miękkości. Kapustę lekko odsączamy i kroimy. Kapustę zalewamy szklanką wody i gotujemy około(...)większość część boczku z cebulką włożyć do miski. Na patelni zostawiamy 4 czubate boczku i cebulki razem z tłuszczem ,który się wytopił się z boczku. Do patelni dorzucamy miękką kapustę kiszoną i smażymy około 3 – 4 minuty. Do ziemniaczków dodajemy śmietanę i ubijamy na purre. Następnie dodajemy usmażoną kapustę i mieszamy. Doprawiamy również solą i pieprzem wg. uznania. Kładziemy
Olcia gotuje!Średnie Przystępne Przepis na szare kluchy z podsmażoną kapustą kiszoną i skwarkami. Coś pysznego! Składniki 1 kg ziemniaków 2 cebulki 3 szklanki mąki 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej 1 łyżka smalcu skwarki Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie klusek: Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na tarce na […] Artykuł „Szare kluchy” z podsmażaną
PysiaGotuje.plŚwięta coraz bliżej. Przygotowania idą pełną parą. Zrobiłam ostatnio paszteciki z mojego ulubionego ciasta. W środku farsz z pieczarek i kapusty kiszonej. Paszteciki z tego ciasta robię od lat. Jak dla mnie jest idealne. Dobrze się z nim pracuje, nie trzeba podsypywać mąką. Można je mrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku i paszteciki są jak świeże(...)szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 120 g. masła, lub margaryny 2 jajka Farsz: 500 g. pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miękkiego masła 250 g. kapusty kiszonej sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu pasztecików mak do posypania Wykonanie: Kapustę zalać wodą i ugotować, 20-30 minut. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce
Agusiowe smakołykidefault#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej(...)Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem przez około 2 minuty. Na koniec podsmażoną kapustę z cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy
Ciastka - domowe słodkościKotleciki są chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą(...)już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem przez około 2 minuty. Na koniec podsmażoną kapustę z cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy ziemniaczanej wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać
Ciastka - domowe słodkościkrokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać... Składniki: farsz: 1,5 kg karkówki, 700 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka drobiowa, 2 cebule, sól, pieprz. dodatkowo: 20 dużych wafli, 4 jajka, bułka tarta. Przygotowanie: Robienie krokietów podzieliłam sobie na dwa dni. W pierwszym dniu pokroiłam(...)mięso na mniejsze kawałki, zalałam wodą, dodałam kostkę drobiową i gotowałam ok. godziny. W drugim garnuszku gotowałam kapustę kiszoną ok. 30 minut. Po gotowaniu bulion z mięsa przelałam do słoika, a mięso i odcedzoną kapustę schowałam do lodówki. Na drugi dzień zmieliłam mięso z kapustą przez maszynkę. Na patelni dusiłam, podlewając bulionem, który dzień wcześniej przelałam do słoika
Aga w kuchnimasła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :) Zupa jest gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię) i bardzo treściwa, a że kapusta kiszona to bomba witaminowa, to również i bardzo zdrowa! Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona kiełbasa- 250 g * ziemniaki- 4 duże szt. * marchew- 1 szt. * pietruszka(...)czubata łyżka * masło- 3 łyżki Kapuśniak: Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego. Dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić
Kraina Miodem PłynącaDąbrowskim.Pamiętam tę zupkę z dzieciństwa,gotowała ją moja babcia,mama i teraz ja ,będąc także mamą serwuje ją u mnie w domu. SKŁADNIKI 4-5 szt.ziemniaków 300g kapusty kiszonej 1 marchewka liśc laurowy 2 szt.ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 -3 łyżki masła natka pietruszki WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,zalewamy(...)wodą i gotujemy do miękkości.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do gotujących się ziemniaków ,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty i ziemniaków,dodajemy także liść laurowy i gotujemy ok.15 min.W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę.W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i mieszamy tak.aby nie było grudek czekamy aż zasmażka będzie miała złotawy kolor cały czas mieszamy
Mała w garnku mieszapiwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego 1 żółtko kminek do posypania PRZYGOTOWANIE: Farsz można przygotować z tego przepisu: 1/2 kg- kapusta kiszona garść – suszone grzyby liście laurowe 1 szt 1 łyżka – klarowane masło 2 szt. ziele angielskie czarny pieprz mielony do smaku 1 cebula 1/2 łyżeczki kminku Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy(...)Grzyby drobno siekamy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy.Następnie kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy posiekane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów, powinien też odparować nadmiar
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze takiej wersji to polecam 😊 Składniki: ciasto francuskie 400 g, kapusta kiszona 500 g, grzyby suszone 1 szklanka, cebula 1 szt, papryka słodka
kulinarne odsłony patiUdka z kurczaka w kapuście Tradycyjne danie to żeberka w kapuście kiszonej ja postanowiłam zmienić przepis i wypróbować danie z udek kurczaka w kapuście kiszonej. Danie wyszło pyszne, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Przekonaj się Sam/a. czytaj
Kulinarna Chwilawięcej energii, zachować zdrowie i wspierać jego naturalną moc oczyszczania. Jakie produkty należy wybierać? Warzywa: brokuły, kalafior, kapusta, szpinak, jarmuż, rukiew wodna, rukola, żółta i pomarańczowa papryka, buraki, marchew, kiszona kapusta, kiszone ogórki, wszystkie inne kiszonki naturalne. Owoce: jabłko, gruszka, borówki Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir Zioła: kozieradka, tymianek, mięta, dziewanna, korzeń lukrecji. Dodatki extra: siemię lniane, ostropest plamisty
Mała w garnku mieszakażdą okazje. Zarówno codziennie jak i z okazji świąt, a święta już nadchodzą... 😄 Składniki na farsz: 0,6-0,7 kg grzybów (mogą być również pieczarki) 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy grzyby będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną(...)cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do grzybów. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na naleśniki: 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka roślinnego 2 szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ SOS CZEKOLADOWY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 2 kg kiszonej kapusty, 0,5 kg mięsa gulaszowego, 300 g boczku surowego wędzonego, 300 g kiełbasy, 1 cebula, 2 łyżki oleju Rapso, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, majeranek Kamis, ziele angielskie Kamis, liście laurowe Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty
Aga w kuchni