kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:120/414)

Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 172

piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego 1 żółtko kminek do posypania PRZYGOTOWANIE: Farsz można przygotować z tego przepisu: 1/2 kg- kapusta kiszona garść – suszone grzyby liście laurowe 1 szt 1 łyżka – klarowane masło 2 szt. ziele angielskie czarny pieprz mielony do smaku 1 cebula 1/2 łyżeczki kminku Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy(...)Grzyby drobno siekamy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy.Następnie kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy posiekane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów, powinien też odparować nadmiar

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniaczki w cieście francuskim 118

drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze takiej wersji to polecam 😊 Składniki: ciasto francuskie 400 g, kapusta kiszona 500 g, grzyby suszone 1 szklanka, cebula 1 szt, papryka słodka

kulinarne odsłony pati
Udka z kurczaka w kapuście 118

Udka z kurczaka w kapuście Tradycyjne danie to żeberka w kapuście kiszonej ja postanowiłam zmienić przepis i wypróbować danie z udek kurczaka w kapuście kiszonej. Danie wyszło pyszne, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Przekonaj się Sam/a. czytaj

Kulinarna Chwila
WIOSENNY DETOX DRINK 138

więcej energii, zachować zdrowie i wspierać jego naturalną moc oczyszczania. Jakie produkty należy wybierać? Warzywa: brokuły, kalafior, kapusta, szpinak, jarmuż, rukiew wodna, rukola, żółta i pomarańczowa papryka, buraki, marchew, kiszona kapusta, kiszone ogórki, wszystkie inne kiszonki naturalne. Owoce: jabłko, gruszka, borówki Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir Zioła: kozieradka, tymianek, mięta, dziewanna, korzeń lukrecji. Dodatki extra: siemię lniane, ostropest plamisty

Mała w garnku miesza
Krokiety z grzybami i kapustą 108

każdą okazje.  Zarówno codziennie jak i z okazji świąt, a święta już nadchodzą... 😄 Składniki na farsz: 0,6-0,7 kg grzybów (mogą być również pieczarki) 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy grzyby będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną(...)cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do grzybów. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na naleśniki: 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka roślinnego 2 szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
KARTOFLANKA MOJEGO DZIECIŃSTWA 119

przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ SOS CZEKOLADOWY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos 149

Składniki: 2 kg kiszonej kapusty, 0,5 kg mięsa gulaszowego, 300 g boczku surowego wędzonego, 300 g kiełbasy, 1 cebula, 2 łyżki oleju Rapso, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, majeranek Kamis, ziele angielskie Kamis, liście laurowe Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:     Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty

Aga w kuchni
Koperty z kapustą i pieczarkami 47

świetna przekąska na każdą imprezę. Lista składników niezbędnych do przygotowania tych pysznych przekąsek wcale nie jest długa a proces przygotowania naprawdę prosty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Należy zakupić ciasto francuskie, kiszoną kapustę, marchewkę, pietruszkę pieczarki oraz cebulę. Ciasto francuskie nadziewamy farszem, który przygotowujemy z pozostałych składników. Należy pamiętać, by farsz był dobrze przyprawiony, wówczas koperty będą smaczniejsze. Ciasto francuskie jest bardzo(...)jeśli nie to znajdziecie go tutaj: barszcz czerwony do picia . Chrupiące koperty z kapustą i pieczarkami w połączeniu z ciepłym barszczykiem z pewnością zachwycą każdego gościa. KOPERTY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS Składniki 1 płac ciasta francuskiego 1 żółtko czarnuszka 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 250 g pieczarek 1 marchewka 1 pietruszka sól pieprz papryka

Przepiski.pl
KNEDLE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 117

dania jest połączenie dwóch smaków – grzybów i kwaśnej kapusty. Cudowna kompozycja smaków.  Składniki na ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części(...)miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Farsz : Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na garnka i gotujemy przez około pół godziny na dużym ogniu. Grzyby należy namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty. Cebulę kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski

Słodki Zakątek
Biała kiełbasa w kapuście wg Aleex 130

Andrzeja. Kiełbasa przygotowana i podana w kapuście ma naprawdę oryginalny smak, który nam bardzo odpowiada. Spróbujcie, może będzie to także pomysł dla Was na świąteczne danie? Składniki • 750 g kiszonej kapusty, • 60 dag dobrej jakości białej kiełbasy, • 2 soczyste jabłka, • 3 średnie cebule, • 6-8 suszonych grzybów, • liść laurowy, • ziele angielskie, • sól, • pieprz do smaku, • 3 ząbki czosnku, • 2 łyżki(...)majeranku • smak mięsny Sposób przygotowania: 1. Grzyby umyć, namoczyć przynajmniej na pół godziny w 1 szklance gorącej wody. 2. Następnie pokroić grzyby w paseczki. Odcedzić, ale wodę zostawić. 3. Kapustę kiszoną dość drobno posiekać, przepłukać wodą, aby nie była zbyt kwaśna. 4. Do wody pozostałej po moczeniu grzybów dodać smak mięsny (patrz: Porady Aleex), wlać do kapusty. Jeśli nie mamy

W mojej kuchni
Rozgrzewajacy kapuśniak 183

dawno gotowałam bigos i został mi wywar z kapusty kiszonej, bardzo kwaśnej, który odlałam. Szkoda wylewać takie pyszności, wiec go zachowałam w lodówce. No i przydał się do pysznego kapuśniaku ze słodkiej kapusty ☺ Składniki: -pół główki kapusty słodkiej -750 ml wywaru z kapusty kiszonej -300 g kiełbasy swojskiej -200 g wędzonego boczku -1 cebula -1 mała marchewka -4 ziemniaki

Kulinarne przemyslenia
Kulebiak z kapustą i grzybami 180

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)sól i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty,  10 dużych suszonych borowików,  cebula,  2 jajka,  olej,  sól, pieprz,  kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć

Z miłości do słodkości
surówka zaparzana z sezamem 123

Surówka to dla mnie nieodłączny element obiadu. Przygotowuję ją ze swojskiej kapusty kiszonej na dwa sposoby: surową z pestkami (przepis tu - klik) lub właśnie taką zaparzaną. Obie są pyszne i bardzo zdrowe. Moja dwuletnia córeczka taką miseczkę surówki jak na zdjęciu zjada bez problemu. Składniki: 300 g kapusty kiszonej duża marchewka duże jabłko 1/2 cebuli szczypiorek 2 łyżki sezamu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kapuśniaczki w cieście francuskim 3987

okolicach grudnia :). Szklanka gorącego czerwonego barszczyku i do tego taki kapuśniaczek... Zapachniało świętami? Mnie bardzo!! Składniki: (na 6 dużych kapuśniaczków) 250 g pieczarek 1 łyżeczka oleju rzepakowego 500 g kapusty kiszonej sól, pieprz, cukier do smaku 1 duże opakowanie (300 g) ciasta francuskiego * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania kapuśniaczków kminek do posypania Przygotowanie: Pieczarki obrać, drobno(...)posiekać, a następnie zeszklić w garnuszku na łyżeczce oleju. Kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą, by nie była zbyt kwaśna, po czym drobno posiekać i dodać do pieczarek. Kapustę z pieczarkami przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minutek. Odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Farsz z kapusty i pieczarek rozprowadzić

Nastoletnie Wypiekanie
Kapusta z pieczarkami 496

świątecznym stole jest u nas kapusta kiszona z pieczarkami. Przygotowuję ją rano b y smaki si ę przegryzły a przed podaniem ponownie podgrzewam i podaję na ciepło. Składniki: 400 g kapusty kiszonej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 300 g świeżych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 płaska łyżka masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę przepłukać

Ala piecze i gotuje