Składniki: golonka wieprzowa 2 średnie, łopatka wieprzowa z kością 1 kg, przyprawa do gyrosa 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, kapusta kiszona 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 3 łyżki, woda 1 szklanka z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć(...)ręcznikiem papierowym natrzeć mięsa przyprawą i w szybkowarze 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na oleju mięsa zrumienić, odłożyć na talerz kapustę kiszoną /można dać więcej np 1 kg-ja dałam tylko dla uzyskania posmaku i mąż ją zjadł do obiadu/ pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem i wsypać do tłuszczyku w szybkowarze na kapuście ułożyć mięsa, obrane
W Mojej Kuchni LubięSurówka z kiszonej kapusty – zimowa rewelacja – serio serio! Zimą mam wielką ochotę na jedzenie kiszonek, im bliżej wiosny tym bardziej Read More Artykuł Surówka z kiszonej kapusty – zimowa rewelacja pochodzi z serwisu Thermomania
ThermomaniaUdało mi się kupić taki ładny pasek chudych , grubszych żeberek. Postanowiłam z nimi nie kombinować, ale zrobić je w bardzo prosty sposób. Do tego podałam ziemniaczki i surówkę z kapusty kiszonej . Prawda, że obiadek pierwsza klasa :) Jeżeli macie ochotę na inne pyszne żeberka to polecam żeberka po amerykańsku lub żeberka duszone w kapuście kiszonej Składniki
O kuchni z uczuciemDoskonała do dań z rybą, kotletów schabowych bądź do schrupania solo - surówka z kiszonej kapusty, jabłka i cebuli. Jest smaczna zdrowa z mnóstwem witaminy C i bardzo łatwa w wykonaniu. składniki na 4 porcje 250 g kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 duże jabłko 1 duża cebula odrobina oliwy z oliwek sól i pieprz cukier przepis Kapustę opłukujemy
Smakowite DaniaCześć! Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha! Składniki: * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula(...)pokrojonej słoniny * 1 łyżka mąki (opcjonalnie) Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam – nie płuczę. Grzyby namoczyłam i opłukałam. Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam je z garnka i w to miejsce
Pieprzyć z FantazjąCześć! Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha! Składniki: * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula(...)pokrojonej słoniny * 1 łyżka mąki (opcjonalnie) Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam - nie płuczę. Grzyby namoczyłam i opłukałam. Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam je z garnka i w to miejsce włożyłam
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: makaron na łazanki (50 dag) kapusta kiszona (1/2 l) grzyby najlepiej jakieś leśne, ale może też być 10 pieczarek cebula (1/2 szt.) olej woda sól pieprz Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 5 Przygotowanie: Ja użyłam mrożonych grzybów, więc pierwszym etapem było wrzucenie ich na patelnię z odrobiną wody i rozmrożenie. Ale jeżeli ktoś używa pieczarek lub jakichś innych(...)umyć, pokroić i poddusić trochę. Grzyby suszone trzeba wrzucić do wody i gotować przez jakiś czas aż zmiękną. Zakładając, że każdy jakoś poradził sobie z grzybami przystępujemy do działania. Kapustę kiszoną kroimy jak najdrobniej i smażymy. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na osobnej patelni lub z grzybami. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy cebula będzie miękka dorzucamy
Weganka gotujezamroziliśmy z myślą o Bożym Narodzeniu. Będzie to kolejna okazja do zapoznania angielskiej części Rodziny z polską tradycją i smakami polskich świąt. Udostępnij Składniki na bigos myśliwski 2 kg kapusty kiszonej 400 g mięsa na gulasz z dzika 400 g mięsa na gulasz z jelenia 500 g wołowiny 500 g kiełbasy 500 g boczku wędzonego surowego 25 g suszonych grzybów(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby dokładnie opłukać, zalać szklanką zimnej wody i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby pokroić, wodę zachować. Kapustę kiszoną pokroić, wrzucić do dużego garnka, dodać grzyby wraz z wodą z ich namaczania oraz wszystkie przyprawy. Wstawić na średni ogień, gotować pod przykryciem 60 minut, od czasu do czasu
niecodziennikparyziemniaków zważonych po obraniu 1 cebula 2 jajka sól do smaku 3 łyżki mąki olej do smażenia DODATKOWO : 1 kg kiszonej kapusty 2 liście laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu 1 łyżka jarzynki 2 cebule 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki + 1 łyżka masła dowolny(...)mnie na jogurcie grecki SKŁADNIKI : 3 pojedyncze piersi z kurczaka sól, słodka papryka i czosnek granulowany 2 jajka + odrobina mleka bułka tarta PRZYGOTOWANIE : Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 jej wysokości, dodajemy liście laurowe, ziele, jarzynkę i pieprz w ziarnkach. Gotujemy do miękkości. Cebulę podsmażamy na oleju z odrobiną soli
Kulinarne Fantazje Marioliciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi). Składniki(...)mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko farsz: 35 g suszonych grzybów 300 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Przepis: Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody. W zależności od tego, czy są to całe kapelusze czy też pokrojone w plastry, na noc lub na godzinę, a następnie ugotować w tej samej
Gotowanie-ukŁazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę. \ Składniki: -800 g kapusty kiszonej -250-300 g makaronu łazanki -300 g boczku wędzonego -1 cebula -2 liście laurowe
Kulinarne przemysleniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Biały barszcz na kiszonej kapuście to tradycyjna zupa z Kujaw, często podawana na wielkanocne śniadanie. Kiełbasy powinno być w zupie … Przeczytaj cały artykuł Post Biały barszcz na kiszonej kapuście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner