kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:124/414)

Chrupiące krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą 112

Krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą Chrupiące i rumiane krokiety wypełnione przepysznym farszem z wędzonym kurczakiem, kapustą kiszoną, grzybkami i cebulką. Do krokietów polecam podać domowy sos czosnkowy. Palce lizać!     Składniki: Naleśniki – PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych

Blog z Apetytem
Zarzucajka 137

którą zawsze przygotowuje mi babcia :D Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska :) Ciekawa jestem kto zna zarzucajkę, a komu jest ona obca ? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej  1/2 kg ziemniaków 2 kurze udka / 20 dkg żeberka wędzonego (można pominąć mięsko) 1 kostka rosołowa 2 łyżki smalcu/tłuszczu 2 łyżki mąki maggi do smaku (jeśli kapusta(...)jest bez marchewki, to dodać do gotującej się kapusty 2 starte na grubych oczkach) Przygotowanie: W jednym garnku ugotować kapustę kiszoną (ok. 1h), a w drugim ok. 30 minut gotować mięso. Po tym czasie do mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać

Malinowo w kuchni
Kotlety ziemniaczane z kapustą kiszoną i pieczarkami 201

Składniki: (porcja na 14 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona(...)Pieczarki 200 g Cebula mała Sól Pieprz Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Kapustę ugotować do miękkości.  Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać ugotowaną kapustą kiszoną i chwilę podsmażyć.  Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę

Kulinarne przygody
Pasztet z cukinii z kaparami 62

cukinią nie przepada i ja (ale to akurat nic dziwnego). Przyprawy możecie dodać różne. Z ziołami też można pokombinować. Z czym go zjedliśmy? A z surówką z czerwonej kiszonej kapusty z marchewką. Przepis na tę surówkę wrzucę niebawem, najpierw muszę opublikować przepis na samą kiszoną kapustę. Myślę, że może w niedzielę się skuszę. Odkąd zrobiłam ją pierwszy

Kardamonovy
Pierogi z kapusty mieszanej 104

Dziś propozycja bezmięsnego obiadu. Takie pierożki świetnie będą też smakować przy wigilijnym stole. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 200 g pieczarek kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć) 2 cebule sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać(...)wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. 2. Kapustę kiszoną zalać wodą, zagotować, odlać wodę i nalać świeżej. Gotować do miękkości. 3. Z obu kapust odlać wodę, wydusić z nadmiaru wody, trochę przestudzić. Obie kapusty można drobniej pokroić, łatwiej będzie nadziewać wtedy pierogi farszem. 4. Pieczarki drobno pokroić. Cebulę posiekać. Suszone wcześniej namoczone grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak rybny z warzywami 100

czym kojarzy wam się piątkowy obiad? Nam często z rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu wieprzowego

R'n'G Kitchen
Gulasz szegedyński (z kapustą kiszoną) 145

szegedyńskim z pewnością wszyscy słyszeli. Jeden z najbardziej znanych węgierskich gulaszy, który nazwę swą zawdzięcza miastu Szeged. Jedno z najprostszych dań jednogarnkowych, które jest także świetną okazją do wykorzystania kiszonej kapusty.  Składniki (4 porcje) -800 chudego mięsa wieprzowego (najlepiej lopatki) -2 duże cebule -600 g kiszonej kapusty -0,5 l bulionu -2 łyżki masła -słodka papryka -kminek -ziele angielskie

Zielona Kuchnia
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty i marchewki 162

Składniki: 1 kg czerwonej kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 1 mała cebula 4 łyżki oleju roślinnego pieprz Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy na mniejsze paski. Obrane jabłka oraz marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość polewamy olejem, oprószamy pierzem i dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Wigilijna kapusta z grzybami 127

wyobrażam sobie, że mogło by jej wtedy zabraknąć.  Taka kapusta będzie również doskonałym dodatkiem jako farsz  do pierogów,  uszek czy krokietów.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula masło kminek 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą, odstawić na 2-3 godziny

magiczna kuchnia Kasi
KARKÓWKA ZAPIEKANA Z KISZONĄ KAPUSTĄ 188

choć coraz cieplejsze, a noce jeszcze zdarzają się być z przymrozkami- tak jak dzisiaj, na obiad warto przygotować jeszcze coś konkretnego. Taka karkówka zapieczona  z dodatkiem kiszonej kapusty zasmakuje każdemu wielbicielowi tego mięsa.  Składniki: 6 plastrów karkówki przyprawa do karkówki pół kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 marchewki pieprz, listek laurowy, ziele ang łyżka cukru 2 szklanki

Z Majeczką w kuchni
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 30

formie samodzielnej potrawy, z dodatkiem pieczywa. Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku(...)angielskiego i jałowca – 1/2 szklanki wina czerwonego – 5 łyżek oliwy   Wykonanie: – Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować 30 minut w tej samej wodzie. – Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i gotować do miękkości ok. 30 minut. – Kapustę białą poszatkować, gotować w osolonej wodzie

To co kocham
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 419

dodatkiem pieczywa. Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku(...)szklanki wina czerwonego – 5 łyżek oliwy   Wykonanie: – Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować 30 minut w tej samej wodzie. – Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i gotować do miękkości ok. 30 minut. – Kapustę białą poszatkować, gotować w osolonej

To co kocham
Jedz kiszone, a będziesz szczupły i zdrów 55

się tak szybko. Kwas mlekowy, który powstaje w czasie kiszenia, wspomaga pracę jelit. Poprawia też ich szczelność. Organizm łatwiej radzi sobie z wchłanianiem materii i obniża poziom cholesterolu. Poprawia się też wchłanianie witamin, a w szczególności witaminy z grupy B oraz K, T i A. Kiszonki naturalnie poprawiają odporność. Kiszona kapusta czy ogórki zawierają dużo witaminy C. Ona wspomaga przeziębienia(...)jelit. Dezynfekcja układu trawiennego to podstawa normalnego funkcjonowania. I to nie tylko od święta, ale codziennie. Regularne picie choćby zakwasu z buraka na czczo, zamiast kawy, przyniesie cudowne rezultaty. Kiszona kapusta do obiadu to lepszy wybór niż smażone na głębokim tłuszczu i zaprawiane tłustą śmietaną warzywa. Możesz niskim nakładem pracy przygotować je sama, nie wydając przy tym fortuny. Kiszone jest

ProstePesto.pl
Kapusta zasmażana 500

Kapusta kiszona zawiera bardzo dużo witaminy C oraz bardzo ważnej dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki

kgwjanczewo
Pierogi z wołowiną i kapustą 158

Coś dla miłośników tradycyjnej kuchni. Popularne i  lubiane pierogi z mięsem, to u mnie zawsze pierogi z wołowiną, z dodatkiem kapusty kiszonej. Smakują dobrze zarówno tuż po ugotowaniu, polane tłuszczem ze skwarkami, jak i odsmażone nazajutrz. FARSZ: około 1 kg gotowanej wołowiny 1/2 kg kapusty kiszonej 1 jajko duża cebula  3 dag smalcu sól, pieprz, przyprawa Vegeta

Praktyczna pl
Bigos z kapusty mieszanej 111

Danie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków, najczęściej stoi na naszym stole.  Składniki 500 g kapusty kiszonej 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki smalcu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 1 garść grzybów suszonych bulion warzywny 180 g koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy

R'n'G Kitchen