Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. Farsz z kapustą kiszoną z dodatkiem tartej marchewki, suszonymi grzybami (własnoręcznie zbieranymi:) – podgrzybkami i borowikami) oraz pieczarkami. Wszystko delikatnie doprawione solą i pieprzem. Wspaniały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego lub na co dzień na obiad, polecam! Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. SKŁADNIKI(...)naleśników z tego przepisu (dodałam jedynie zamiast 100 ml oleju – 40 ml) 1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem tartej marchewki 25 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej w wodzie, tak by je przykryć) 6 pieczarek 3 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia panierka: mąka, 3 jajka, bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Kapustę odciskam, wrzucam na wrzątek i obgotowuję
Zasmakuj Kuchniascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kawałki fileta z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej z grzybkami smakiem troszkę przypominają bigos, ale w przygotowaniu jest to danie dużo szybsze :) Składniki: 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 300 g kapusty kiszonej(...)kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso nabierze białego koloru, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i smażymy jeszcze 5 minut. Kapustę siekamy, a grzyby kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy mięso oraz dodajemy liście laurowe, ziele, jałowiec, kminek, sól i pieprz. Podlewamy wodą, w której moczyły
Symfonia smakowawedług jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka majeranku(...)rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolać bulionu
MarciochaKucharzyjarzyny (m.in marchew), co według niektórych kucharzy uznawane jest za niedopuszczalne- jednocześnie kwalifikując tą zupę jako kapuśniak (nie kwaśnica). U mnie w domu kwaśnicą była zawsze zupa na bazie kiszonej kapusty, kapuśniak natomiast na bazie świeżej. Składniki: 25 dag kapusty kiszonej 2 litry wody 1 cebula ½ szklanki suszonych grzybów ½ kg schabu 1 pęczek włoszczyzny 1 ząbek czosnku liść laurowy sól
Tradycyjna Kuchniakiszonej kapusty, 1 jabłko, 2 marchewki, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 2-3 łyżki cukru, sól, pieprz. Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki, to jedna z moich ulubionych surówek. Powiem szczerze, że nie wiem dlaczego do tej pory jeszcze nie wrzuciłam tego przepisu na swój blog. Ale już się poprawiam :) Z podanych składników, wychodzi dosyć duża miska surówki. Jeżeli
Świat Domowej KuchniViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz
Viola cooks with passionSurówka z kiszonej kapusty sprawdzi się jako dodatek do ryby, pieczonych mięs lub do tradycyjnego schabowego. Od kiedy pamiętam surówkę z kiszonej kapusty mama robiła zawsze do ryby, choć nie tylko. Warto często stawiać ją na stole, bo jest doskonała, pasuje do wielu potraw, a przede wszystkim jest bardzo zdrowa - kiszonki mają te dobre bakterie, dzięki którym nasz układ pokarmowy
Kraina Tysiąca Smakównadaje się do różnego rodzaju kotletów, klopsów i innych dań obiadowych. No, a jeśli zrobimy jej zbyt dużo, zawsze można włożyć do słoiczka i schować do lodówki :) Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy Pieprz Z kiszonej kapusty odciskamy sok, po czym lekko ją kroimy. Marchewkę, jabłko
Smakowy Rajkapusta nareszcie smakowała tak jak w jej rodzinnym domu. Co prawda humor udzielił jej się na tyle, że zaczęliśmy się zastanawiać nad tą konopią ;) SKŁADNIKI: - 1,5 kg kapusty kiszonej - szklanka grzybów suszonych * borowiki * podgrzybki - 5 cebul - olej konopny - przyprawa warzywna, pieprz czarny i pieprz ziołowy WYKONANIE: Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, wywar odcedzamy. W tym samym czasie
Wypisz WymalujJest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej wsi Dziuchów. U nas te gołąbki królują od zawsze, a smak jest naprawdę świetny. Połączenie kaszy gryczanej, oleju konopnego i liści kiszonej kapusty - bez łupci nie wyobrażam sobie Wigilii. /wybaczcie jakość zdjęcia, ale było robione na szybko/ Składniki: 1 główka kiszonej kapusty 1/2 kg kaszy gryczanej olej konopny sól, pieprz Wykonanie
Pasja Smakuskładniki: ciasto 700 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 400 ml wrzącej wody 4 łyżki margaryny szczypta soli 1 małe jajko farsz 500 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków) 1 duża cebula sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Przygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą
Monia miesza i gotujeskładniki i połączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty, to była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą(...)Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia i potępienia. Potem los postawił na mojej drodze Bożenę i pierwsze próby z kiszonkami wypadły na tyle fajnie, że teraz
ladykitchenskładniki i połączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty, to była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą(...)Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia i potępienia. Potem los postawił na mojej drodze Bożenę i pierwsze próby z kiszonkami wypadły na tyle fajnie, że teraz
ladykitchenpicie soków z kiszonek poprawi wygląd skóry, włosów i paznokci, zredukuje zatrzymywanie się wody w organizmie oraz umożliwi szybką redukcję nadprogramowych kilogramów. Codzienne wypijanie szklanki soku z kiszonych ogórków bądź z kiszonej kapusty to naturalny sposób na pozbycie się pasożytów, między innymi owsików. Jest to całkowicie bezpieczna metoda, którą mogą stosować także kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią(...)Soki kiszone – jakie wybierać? Aby efekt był zadowalający, kuracja nie może zostać przerwana. Dlatego też warto wybierać soki z ulubionych warzyw. Wielu zwolenników ma sok z kiszonej kapusty oraz ogórków. Produkty te są łatwo dostępne w lokalnych delikatesach oraz dyskontach. Przyjemny, łagodny smak zdecydowanie ułatwia codzienne wypijanie zalecanej porcji. Coraz więcej zwolenników zyskuje również zakwas buraczany, który dodatkowo
ProstePesto.pl