macie w nosie pierogi a wstręt do lepienia pierogów jest tak wielki, że nawet nie podchodzicie to tego zajęcia to podaję przepis na farsz. Farsz do pasztecików: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber
ladykitchenmąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber
ladykitchenZimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 mała cabula czerwona łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku klika kropel soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukać i odcisnąć od wody, pokroić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cabulkę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek posiekać bardzo drobno. Wszystkie
cooklifeKlasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę
Wędrówki po kuchnikostki rosołowe z tego przepisu – https://viagusto.pl/domowa-kostka-rosolowa-warzywna/ 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy Farsz: 250 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego(...)Ustaw program podsmażania (Sauté). Kiedy wyświetlacz urządzenia pokaże “Add Food”, dodaj cebulę i czosnek – podsmażaj przez minutę. Po tym czasie wyłącz Instant Pot. Do garnka dodaj pokrojone grzyby, kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek, sos sojowy, śliwki oraz sól. Wlej również 100 ml wody z moczenia grzybów. Na urządzeniu włącz gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook). Ustaw czas
Via Gustowersji na bogato z boczkiem właściwie stanowi potrawę samą w sobie, ale podana z pieczonymi żeberkami to już łobiod * idealny. Przepis na ciapkapustę Składniki: 1 kg ziemniaków, 700 gramów kapusty kiszonej bez marchewki, 250 gramów boczku, 2-3 cebule, sól, pieprz. Jak zrobić ciapkapustę? Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ugnieć aż będą zupełnie
Kulinarna PolskaKwaśny krem z kiszonej kapusty z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw, pachnącego wędzonego łososia i aromatycznego świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnego i lubianego w naszych polskich domach kapuśniaku. Składniki: 2 opakowania kapuśniaku z kiszonej kapusty Hortex 150g wędzonego łososia 2 cebule 3 ząbki czosnku 8 liści laurowych 10 ziela angielskiego 1,5l wywaru mięsnego z żeberek 2 łyżeczki
Szalona Kuchnia Ewelinypszennej 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 g masła 15 g drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru białko do posmarowania pasztecików Składniki na farsz : 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz 1. Cebulkę przesmażamy na oleju. Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Dusimy na brązowy kolor ( u mnie trwało
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 1,5 łyżki masła kilka suszonych śliwek 25 dag grzybów leśnych lub pieczarek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren świeżego pieprzu sól Przygotowanie Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wlej 2 szklanki
Kukuleczkiwkładam uszka z tacą do zamrażalnika. Zamrożone uszka z grzybami przekładam (każdą porcję) do torebki na mrożonki – u mnie torebki na mrożonki z suwakiem Stella . Składniki: Farsz: 500 g kapusty kiszonej (najlepiej domowej) 50 g suszonych grzybów 1 cebula (u mnie czerwona) 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku niewielka ilość oleju(...)mnie na noc, ale minimum 1-2 godziny). Następnie gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie drobno kroimy. Kapustę kiszoną zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około 1 godziny do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu odsączamy (wyjmujemy liście i ziele) i drobno siekamy. Cebule drobno
Słodkie okruszkiWspaniale smakuje. Polecam!!! Składniki: 400 g schabu bez kości 300 g główki kapusty lub kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 marchew 1 por Olej rzepakowy 4 plastry sera lub starty ser (ok.100 g) Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka mielona, kurkuma mielona, czosnek niedźwiedzi cięty, liść laurowy Zalewa: 4 czubate łyżki koncentratu, 700 ml letniej wody i wyżej(...)podzielić na trzy kawałki. Aby schab był bardziej kruchy można go trochę rozbić tłuczkiem do kotletów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawami. Kapustę poszatkować. Ułożyć na schabie. Jak mam kapustę kiszoną to daję ją wraz z sokiem. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i opłukać. Zostawić na sitku, aby obciekły. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić
Przepisy Babcimięsa. Przepis na taką golonkę jest bardzo prosty i mam nadzieję że przypadnie do gustu nie jednemu wielbicielowi tego przysmaku. składniki na 2 porcje 2 golonki 300 g kiszonej kapusty 2 jabłka 1 cebula 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Do garnka przekładamy umyte golonki zalewamy(...)piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 40 minut. Cebulę siekamy a jabłka kroimy razem ze skórką w dużą kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem rumienimy cebulkę, następnie dodajemy kiszoną kapustę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dusimy około 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając, 5 minut przed duszenia dodajemy pokrojone jabłka. Tak przygotowaną golonkę podajemy
Smakowite DaniaKapusta kiszona bogata w wit. C, doskonale wzmacnia odporność i oczyszcza. W dobrym towarzystwie stwarza doskonale smakujący bigosik! Każdy w swoim domu na pewno posmakował go nie raz 😵 😇 Dzisiaj zapoznam Was z moją wersją i to też na 2 sposoby z tych samych składników 😊 Składniki na 2 porcje: -300 g kapusty kiszonej -1 cebula -250 g mięsa (u mnie(...)cebulę tak samo w kostkę. Wersja 1: 4.Cebulkę podsmażamy na maśle, dorzucamy mięso i dusimy 10 min. (chyba, że dacie kiełbasę drobiową, wtedy pomijamy ten element) 5. Kapustę przecedzamy i dodajemy do cebuli i mięsa na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy ok godziny co jakiś czas dolewając wody. Wersja 2: 4. Mięso podsmażamy (chyba, że dacie kiełbasę
Zdrowie i pysznie na talerzuKapuśniak na diecie dr Dąbrowskiej jest nie tylko zupą rozgrzewającą, ale też orzeźwiającą. Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować
To co kochamtylko jestem w domu zawsze przy nich pomagam, chociaż przeważnie robimy ruskie. Spróbujcie tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej (jeżeli jest bardzo kwaśna to należy ją delikatnie opłukać) 400 g pieczarek (super jest dodać kilka innych grzybów dla lepszego smaku) 1 duża lub 2 małe cebule Olej rzepakowy
CzarnawisienkaWitam Was. Dziś propozycja na obiad - polędwiczki z kurczaka duszone w cebuli i kiszonej kapuście. Podawane z makaronem wielorazowym. Robi się go szybko..A smakuje..palce lizać;) Wszystkie przyprawy znajdziecie na stronie Skworcu. https://www.skworcu.com.pl Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz stronę ma FBgotowaniepatki. https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki dla 4 osób: Mięso: 500 dag polędwiczek z kurczaka(...)Skworcu 1 łyżeczka czosnku granulowanego Skworcu Sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo: 4 łyżki cebuli suszonej Skworcu 15 dag kapusty kiszonej 1 łyżeczka papryki mielonej Skworcu Pieprz i sól do smaku Przygotowanie : Polędwiczki marnuję w przyprawach. Na rozgrzaną patelnię przekładam mięso i smażę na rumiano Polewam
Gotowanie PatkiKapuśniak na diecie dr Dąbrowskiej jest nie tylko zupą rozgrzewającą, ale też orzeźwiającą. Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać(...)pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut
To co kochamprośby.... Na pierwszy ogień idzie bigos jarski - uwielbiam go i zawsze gotuję większą ilość,wkładam do słoików i jedzonko gotowe. Składniki: ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 10-12 sztuk suszonych śliwek przecier pomidorowy ok 2 łyżki pieprz ziołowy,majeranek,czosnek,kminek,chili bądź ostra papryka liść laurowy,ziele(...)angielskie Kiszoną kapustę włożyć do większego garnka,podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na suchej patelni,dodać do kapusty. Warzywa obrać,pokroić w słupki bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym.Po ok 30 min dodać śliwki,dusić następne
Niespełnione zdolności kulinarnekuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki. Składniki 1 duża główka kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g surowego wędzonego boczku 500 g mielonej karkówki 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle ) cząber majeranek tymianek sól pieprz Przygotowanie Na patelni przesmażyłem(...)zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułozyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod przykryciem ok. 3 godz. Podałem z sosem grzybowym
R'n'G Kitchenpatyczki na które jest nabite jedzenie. Idąc tym tropem, obrałem bulwę przed pieczeniem. Zrobiła się fajna skórka. W każdym razie można wsuwać w całości. Składniki: - duży ziemniak - parówka - kapusta kiszona - musztarda Wykonanie: Ziemniaka pieczemy w piekarniku. Temperatura ok 180 stopni i po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem twardość. Parówkę gotujemy albo smażymy. Wkładamy ją do upieczonego rozciętego ziemniaka, smarujemy musztardą(...)dopełniamy kapustą kiszoną
Kryzysowa Książka Kucharskasumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy(...)wierzch plasterek żółtego sera, który posypujemy oregano i czarnuszką. Przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Zapieczone ziemniaki podajemy gorące z kapustą kiszoną i sosem chili słodko-kwasnym. Ziemniaczki naprawdę super smaczne :) Zróbcie je w swoich domach. Pozdrawiamy
vegetanie