kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:135/414)

Surówka z kapusty kiszonej 266

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty (nie ukwaszonej) 2 jabłka malinówki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pieprz świeżo mielony  1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Do miski przekładamy kiszoną kapustę dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, umyte (nie obrane) jabłka z tarte na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni podprażyć kminek

kgwjanczewo
Tani bigos z parówkami + film 109

tani bigos z produktów łatwo dostępnych .  Wykonanie bigosu nie pochłania zbyt wiele czasu a mimo tego jest pyszny i prosty w przygotowaniu. . składniki na 6 porcji 800 g kapusty kiszonej 25 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki margaryny 1,5 łyżki mąki 8 cienkich parówek 5 łyżek koncentratu pomidorowego szczypta cząbru 3 łyżki majeranku cukier pieprz sól przepis Kapustę

Smakowite Dania
Kurczak po zbójnicku wg Aleex 128

wyjątkowe, w sam raz gdy chcemy podać na stół coś innego. Polecam Składniki: • 1,5 kg kurczaka pokrojonego na porcje • sól, pieprz, mielona papryka, przyprawy, które lubicie • 1/2 kg kapusty kiszonej • 1 duża cebula • 500 g pieczarek • 200 ml bulionu grzybowego • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub łagodnego ketchupu • sól, pieprz, cukier • olej Sposób przygotowania: 1. Porcje kurczaka opłukać, skropić olejem(...)Cebulę pokroić w piórka, obrane pieczarki w plastry. 3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pieczarki. Posolić. Smażyć, aż z pieczarek odparuje woda. 4. Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Dokładnie odcisnąć, drobno pokroić i dodać do pieczarek z cebulą. 5. Krótko wszystko przesmażyć, podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym lub ketchupem

W mojej kuchni
Domowe łazanki . 137

Dzisiaj zapraszam na pyszne domowe łazanki :) Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapustę kiszoną z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberka . I czegóż można chcieć więcej , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :)     Składniki na ciasto : 2 kopiaste  szklanki mąki  1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka  Farsz : 1 słoik(...)kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek 2 cebulki sól. pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 3 łyżki masła  Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę wyrobić ciasto .Jeśli będzie wam się jeszcze kleiło dodajcie  troszkę mąki , jeśli będzie za gęste wody , ja używam mąki Bolesławieckiej lub Basia .Ciasto ma być

Sama słodycz i szczypta chili
Paszteciki z kapustą i grzybami 380

macie w nosie pierogi a wstręt do lepienia pierogów jest tak wielki, że nawet nie podchodzicie to tego zajęcia to podaję przepis na farsz. Farsz do pasztecików: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber

ladykitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 134

mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber

ladykitchen
Kapusta kiszona zasmażana 156

Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kapusty kiszonej 197

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 mała cabula czerwona łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku klika kropel soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukać i odcisnąć od wody, pokroić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cabulkę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek posiekać bardzo drobno. Wszystkie

cooklife
Krokiety z mięsem i kapustą 103

Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę

Wędrówki po kuchni
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) 37

kostki rosołowe z tego przepisu – https://viagusto.pl/domowa-kostka-rosolowa-warzywna/ 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy Farsz: 250 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego(...)Ustaw program podsmażania (Sauté). Kiedy wyświetlacz urządzenia pokaże “Add Food”, dodaj cebulę i czosnek – podsmażaj przez minutę. Po tym czasie wyłącz Instant Pot. Do garnka dodaj pokrojone grzyby, kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek, sos sojowy, śliwki oraz sól. Wlej również 100 ml wody z moczenia grzybów. Na urządzeniu włącz gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook). Ustaw czas

Via Gusto
Ciapkapusta – śląski specjał na łobiod. PRZEPIS 259

wersji na bogato z boczkiem właściwie stanowi potrawę samą w sobie, ale podana z pieczonymi żeberkami to już łobiod * idealny. Przepis na ciapkapustę Składniki: 1 kg ziemniaków, 700 gramów kapusty kiszonej bez marchewki, 250 gramów boczku, 2-3 cebule, sól, pieprz. Jak zrobić ciapkapustę? Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ugnieć aż będą zupełnie

Kulinarna Polska
Krem z kiszonej kapusty z wędzonym łososiem i koperkiem 133

Kwaśny krem z kiszonej kapusty z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw, pachnącego wędzonego łososia i aromatycznego świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnego i lubianego w naszych polskich domach kapuśniaku. Składniki: 2 opakowania kapuśniaku z kiszonej kapusty Hortex 150g wędzonego łososia 2 cebule 3 ząbki czosnku 8 liści laurowych 10 ziela angielskiego 1,5l wywaru mięsnego z żeberek 2 łyżeczki

Szalona Kuchnia Eweliny
Paszteciki Z Kapustą 169

pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 g masła 15 g drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru białko do posmarowania pasztecików Składniki na farsz : 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz 1. Cebulkę przesmażamy na oleju. Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Dusimy na brązowy kolor ( u mnie trwało

Gotowanie...to proste !
BIGOS BEZ MIĘSA 100

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 1,5 łyżki masła kilka suszonych śliwek  25 dag grzybów leśnych lub pieczarek  2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren świeżego pieprzu  sól  Przygotowanie  Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki.  Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wlej 2 szklanki

Kukuleczki
Pierożki z kapustą i grzybami + jak przechowywać pierogi i uszka 187

wkładam uszka z tacą do zamrażalnika. Zamrożone uszka z grzybami przekładam (każdą porcję) do torebki na mrożonki – u mnie torebki na mrożonki z suwakiem Stella . Składniki: Farsz: 500 g kapusty kiszonej (najlepiej domowej) 50 g suszonych grzybów 1 cebula (u mnie czerwona) 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku niewielka ilość oleju(...)mnie na noc, ale minimum 1-2 godziny). Następnie gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie drobno kroimy. Kapustę kiszoną zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około 1 godziny do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu odsączamy (wyjmujemy liście i ziele) i drobno siekamy. Cebule drobno

Słodkie okruszki