kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:139/414)

Cygański bigos 131

Troszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50 dag pieczarek, 50 dag cebuli, 4 korniszony, 1 duża pietruszka, 5 wędzonych śliwek ( lub suszonych), mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi(...)olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy

Nie tylko w kuchni
Wigilijna kapusta z grzybami 98

więc dla tych, którzy mają w planach przygotować jakieś danie wigilijne, a niekoniecznie wiedzą jak się za nie zabrać ja polecam tę kapustkę. Prosto, smacznie, tradycyjnie:) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 30 dkg grzybów leśnych suszonych (podgrzybki, kozaki) 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Grzyby zalewamy 1l. wody i gotujemy(...)małym ogniu ok. 1 godzinę. Jeśli potrzeba- dolewamy ponownie odrobinę wody.  2. Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby z całym wywarem i dolewamy ok 1.5l wody. Dodajemy cebulę, ziele oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy ok 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 370

smakują świetnie! :-) Składniki: Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz  TUTAJ  . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie 1 łyżeczki zamiast 3 łyżek cukru. Składniki na farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej 1/2 kg pieczarek 1,5 łyżki masła pieprz, sól, vegeta opcjonalnie grzyby leśne, lub proszek grzybowy Wykonanie: Przygotowujemy ciasto z  TEGO  przepisu. Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczarki(...)kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż odparuje z nich woda.  Następnie szatkujemy kapustę kiszoną i dodajemy do pieczarek i smażymy około 20 - 25 minut. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem, vegetą.  Ja doprawiam również proszkiem grzybowym, który sama przygotowuję jesienią z suszonych grzybów. Można również dodać wcześniej namoczone suszone grzyby leśne, pokrojone w kosteczkę. Farsz

Anielska Kuchnia Ani
Studencka patelnia z łopatką konserwową 119

łaski . Posiłek wyszedł na tyle smaczny, że polecam Wam kiedyś to wypróbować Składniki : 1 puszka łopatki konserwowej 5 pieczarek kawałek dyni ( dowolny ) mała garść świeżego szpinaku mała garść kiszonej kapusty z papryką ( można dać zwykłą , miałam taką resztkę na dnie słoika , stąd ta 1 mała cebula 1 papryczka chilli , czerwona 1 płaska, łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku olej(...)rzepakowy do smażenia Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy , pokrojoną cebulę , pieczarki, kiszoną kapustę i pokrojoną na kawałki łopatkę z puszki . Po paru minutach jak wszystko zrobi się rumiane , dodajemy siekane chilli , czosnek , sól , pieprz do smaku i smażymy jeszcze chwilkę . Na koniec do gorącego dania trzeba wmieszać , porwany palcami , szpinak i zdjąć z ognia , zmięknie od temperatury dania

Ogrodnik w podróży
Karkówka faszerowana warzywami pieczona na kapuście 719

idealnie doprawiona, pachnie ziołami i zachwyca kolorami. Aż ślinka cieknie! Do karkówki polecam chrupiące pieczone ziemniaczki . Pycha! Składniki na 6 dużych porcji/ 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 6-7 plastrów wędzonego boczku 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 łyżki przyprawy do karkówki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól himalajska do smaku Natka pietruszki(...)cebulę, mięso wyjąć z lodówki, ponacinać nożem na grubsze plastry tylko nie do końca tak aby karkówka pozostała w całości, w nacięcia powkładać plastry boczku, paprykę i plasterki cebuli. Kiszoną kapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą aby nie była zbyt kwaśna, lekko odcisnąć ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym na środek włożyć karkówkę, oprószyć majerankiem, zamknąć naczynie pokrywa ewentualnie przykryć

Wanilia i Kardamon
Domowa golonka w kapuście 92

Dziś dla odmiany coś dietetycznego, czyli domowa golonka w kapuście :). Klasyczne , swojskie danie, które w polskiej kuchni ma zagwarantowaną wysoką pozycję. Składa się na to bez wątpienia wyjątkowe połączenie smakowe tych dwóch składników, które wręcz idealnie ze sobą współgrają. Golonka z kapustą to doskonałe danie na chłodne jesienne dni. Każdy z Was zapewne ma swój ulubiony sposób na przygotowanie golonek(...)zdecydowanie tym pysznym smakom. Dobrze przygotowana golonka może konkurować z wieloma bardziej wyszukanymi potrawami. Zapraszamy zatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście. DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula: 1 szt. suszone grzyby: garść majeranek: 2 łyżki pieprz kulki: łyżeczka liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 3 kulki

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 115

urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować

Passions hobbies life
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 185

minimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dość szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni

Różne smaki w kuchni
piersi z patelni grillowej z ziemniakami... 162

płynie, dokładnie natrzeć dwie połówki piersi, schować do lodówki na 2-3 godziny w tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach, wystudzone obrać i pokroić w talarki 30 dag kiszonej kapusty wymieszać z małą pokrojoną cebulą, olejem rzepakowym, pieprzem, cukrem do smaku na bardzo rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi z marynatą, pod koniec smażenia nakryć pokrywką, szybciej piersi będą gotowe(...)patelni zwykłej posmarowanej olejem podsmażyć ziemniaki, posypać do smaku solą pierś podać z ziemniakami, kiszoną kapustą, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny, smakuje z maślanką.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Staropolski bigos 206

parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany. Składniki 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty garść suszonych maślaków i borowików 30 dag wędzonego boczku 1/2 kg kiełbasy toruńskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele(...)przyprawa do bigosu 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki ziarenek kopru  BELLA BIS 1 łyżeczka cukru jarzynka Lux  BELLA BIS Sposób przygotowania 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości

Wanilia i Kardamon
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 164

500g fileta z Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować(...)wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor. Kapustę kiszoną pokroić, zetrzeć do niej marchewkę i dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą, wszystko dobrze wymieszać. Jogurt doprawić solą, pieprzem. Dodać odrobinę cukru i zmiażdżony czosnek. Posiekać koperek i wszystko wymieszać. Polać kotleciki i................................................ Smacznego

Gaździnka warzy
Kapusta z grzybami 133

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie:       Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy

Aga w kuchni
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – ŁĘŻNIE 86

rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę i przesmażaj razem około 5 minut. Podlej sokiem z kapusty oraz wodą i duś około 15 minut, dodaj gotowe grzyby wraz z wodą w której się gotowały/ bez cebuli, ziela i liści laurowych /, pokrojone na mniejsze części i duś kolejne 15 minut. 4. Gotową kapustę odciśnij z nadmiaru wody. 5. Z ciasta(...)leśnym wnętrzem. Course Main Course Cuisine Polska Keyword Łężnie, Kotlety ziemniaczane, Kapusta z grzybami Prep Time 1 hour Cook Time 1 hour Servings 10 KOTLETÓW Ingredients Ziemniaki – 1 kg waga po obraniu Jajko – 1 sztuka Mąka pszenna ok. szklanka lub nieco więcej oraz dodatkowo do posypywania Kapusta kiszona – 400g Cebula – 2 sztuki / z czego 1 mała / Grzyby suszone – spora garść

globuskulinarny
Pierożki pieczone 87

łyżki cukru ·        2 łyżki oleju ·        Sól Składniki na farsz: ·        ½ kg kapusty kiszonej ·        1 cebula ·        10 dag grzybów suszonych ·        1 łyżeczka majeranku(...)Sposób przygotowania: 1.    Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2.    Cebulę obieramy prużymy na rozgrzanym oleju. 3.    Kapustę kiszoną gotujemy, po ugotowaniu drobno kroimy i łączymy z cebulą, prużymy. 4.    Dodajemy namoczone, ugotowane i drobno pokrojone grzyby suszone. 5.    Farsz doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą

Kulinarna Chwila
Świąteczny bigos ze śliwkami 87

sobie Świąt Bożego Narodzenia ani Nowego Roku bez prawdziwego, długo gotowanego domowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos(...)smaczniejszym i doskonale przyrządzonym. Ponadto wolne gotowanie wydobywa smak z każdego rodzaju mięsa.   Świąteczny bigos ze śliwkami  Czas przygotowania: 10 godzin Składniki: 2000 g  domowej kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g surowego wędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów

Kulinarne przygody Gatity