kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:145/414)

Jesienne obiady – rozgrzewające, szybkie i pożywne! 281

ostrych smaków. Niebo w gębie! Przepis tutaj (KLIK) *** *** Jesienna zupa klopsikowa . Kolorowa i pożywna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Przepis tutaj (KLIK) *** *** Zupa czosnkowa – pyszny sposób na wzmocnienie organizmu. Kremowa, sycąca oraz bardzo szybka w przygotowaniu(...)kwaśnym sosie. Danie podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Przepis tutaj (KLIK) *** *** Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą . Szare kluski kładzione wykonane z tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Tym razem jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia

Blog z Apetytem
Paszteciki 76

drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem(...)kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy

Na moim talerzu
PIEROGI ŻYTNIE Z KAPUSTĄ, PIECZARKAMI I MIĘSEM 194

przepis na tą pyszność ale jakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta. Składniki: ciasto ◈1 kg mąki żytniej ◈3 łyżki oleju ◈woda, szczypta soli farsz: ◈700 g kapusty kiszonej ◈20 g pieczarek ◈400 g ugotowanego drobiu np z rosołu ◈1 cebula ◈tłuszcz do podsmażenia warzyw Przygotowanie: Ciasto: 1. Stolnicę usypać lekko mąka aby ciasto nam nie przywarło(...)szklanki) aby konsystencja była jeszcze dość gęsta i wygodna do ugniatania. 3.Ugniatamy ciasto, dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na placek i wykrawamy formy. Farsz: 1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć. 2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku. Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto

Zdrowie i pysznie na talerzu
Paszteciki 172

drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem(...)kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy

NA MOIM TALERZU
filety czarnego dorsza smażone... 139

Składniki: dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki, przyprawa do ryby 1/2 opakowania, pieprz cytrynowy 1/2 opakowania, mąką pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka średnia, natka pietruszki 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki ziemniaki 1 kg, maślanka 1/2 szklanki, natka(...)obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut. Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony. Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym. Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański 132

Zupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy. Mój przepis jest kompilacją kilku koreańskich receptur na zupę kimchi. Starałam się, aby zupa nie była piekielnie ostra i możliwa do ugotowania w polskich warunkach. Pominęłam trudno dostępne składniki, mimo tego charakter zupy pozostał(...)koreański. Jedynym czego nie znajdziecie na sklepowej półce jest kimchi. Można zamówić je na wynos w restauracji ( koreańskiej , japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj . Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką. Składniki

Codziennik Kuchenny
Żeberka pieczone z kapustą i ziemniakami 177

Cały obiad w jednym naczyniu.     Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka -2 ząbki czosnku -olej Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek, skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy(...)lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki. Kroimy w ćwiartki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty. Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka. Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę. Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Kapuśniak na żeberkach 26

pierwszy ugotowany w życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: ? 500 g kapusty kiszonej ? 500 g żeberek ? 200g kiełbasy wędzonej ? 1 cebula ? kawałek pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe(...)grubej tarce marchewkę i pietruszkę. ? Zalać wrzątkiem – ok. 2 litry, dodać przyprawy i żeberka pokrojone na kawałki z jedną kością, gotować 20 minut. ? Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. ? Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę. ? Ziemniaki ugotować w mundurkach. ? Podawać kapuśniak z kawałkami żeberek i obranymi ziemniakami

To co kocham
Kapuśniak na żeberkach 110

drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: • 500 g kapusty kiszonej • 500 g żeberek • 200g kiełbasy wędzonej • 1 cebula • kawałek pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 8 sztuk ziela angielskiego • 4 łyżki oleju • 8 ziemniaków Wykonanie(...)pietruszkę. • Zalać wrzątkiem – ok. 2 litry, dodać przyprawy i żeberka pokrojone na kawałki z jedną kością, gotować 20 minut. • Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę. • Ziemniaki ugotować w mundurkach. • Podawać kapuśniak z kawałkami

To co kocham
Kapuśniak na wędzonym boczku 124

Kapuśniak to tradycyjna, mocno rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 40 dag wędzonego boczku, 5 – 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania(...)przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie. W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki

Nie tylko w kuchni
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami 902

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Składniki:   Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g  masła extra 100ml mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula(...)Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.   2. Farsz: Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami 125

Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami idealnie będzie pasować do czerwonego barszczu. W dodatku takie podanie pasztecików będzie się rewelacyjnie prezentować na świątecznym stole. Osobiście uwielbiam takie smaki. Choinkę można oczywiście udekorować wedle uznania natką pietruszki, koperkiem lub dowolną mieszanką przypraw. Ja postawiłam na prostotę, czyli sezam i mak. SKŁADNIKI(...)Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 garście suszonych grzybów 1 łyżeczka kminku majeranek, sól, pieprz Dodatkowo: 1 małe jajko sezam, mak WYKONANIE Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić w zimne miejsce

Passions hobbies life
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. (wpis sentymentalny) 94

miauczącego kota do słuchawki i krojąc warzywa w takt recytowania kodeksu morskiego-próbować stworzyć coś jadalnego. Składniki: mięcho 2-3 marchewki 1 pietruszka 2-3 ziemniaki pół litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż obieraczka do warzyw łyżka(...)warzywa(wszystkie prócz kapusty). 3.Gotuj do miękkości ziemniaków lub ziemniaki gotuj w osobnym garnku i dodaj pod koniec gotowania zupy. Jestem leniwcem. Gotowałam w jednym. 4.Pod koniec gotowania dodaj kapustę kiszoną i pieprz. 5. W wersji na bogato dodaj: podsmażoną cebulkę i boczek. 6.Nakładaj na talerz i podziel się ze znajomymi,którym gadałaś/łeś o zupie przez cały dzień

U Fiolki
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. 137

miauczącego kota do słuchawki i krojąc warzywa w takt recytowania kodeksu morskiego-próbować stworzyć coś jadalnego. Składniki: mięcho 2-3 marchewki 1 pietruszka 2-3 ziemniaki pół litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż obieraczka do warzyw łyżka(...)warzywa(wszystkie prócz kapusty). 3.Gotuj do miękkości ziemniaków lub ziemniaki gotuj w osobnym garnku i dodaj pod koniec gotowania zupy. Jestem leniwcem. Gotowałam w jednym. 4.Pod koniec gotowania dodaj kapustę kiszoną i pieprz. 5. W wersji na bogato dodaj: podsmażoną cebulkę i boczek. 6.Nakładaj na talerz i podziel się ze znajomymi,którym gadałaś/łeś o zupie przez cały dzień

Fiolka w kuchni
Postna kapusta z grzybami 201

Kapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż(...)sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :) Składniki: ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty , 3 garście suszonych grzybów , 1 większa cebula , 3 średnie liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , 1 łyżeczka cukru , sól , świeżo mielony pieprz - do smaku. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie

Codzienna kuchnia niecodzienna