kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:153/414)

Kwaśnica 108

będąc w górach jedliście kiedyś kwaśnicę, tradycyjną góralską zupę z kapusty kiszonej, ktora wykręca twarz na drugą stronę? Pewnie tak. A wiecie że łatwo ją można przygotować w domu i nie trzeba specjalnie jechać w góry by ją zjeść. Zapraszam po przepis, bo w taki mrozik ta zupa jest idealna na rozgrzanie. Źródło Kwestia smaku. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
makaron łazanki z kiszoną kapustą... 176

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 2 sztuki, olej 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, makaron łazanki 1 opakowanie, smalec 3 łyżki, boczek wędzony 20 dag, wędlina 30 dag, cebula 2 sztuki, czosnek 6 ząbków, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać w garnku wodą i gotować z dodatkiem cukru, kostki

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowane rolady z mięsa mielonego 251

sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 plasterki suszonych grzybów Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona(...)pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia     *** Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso mielone mieszamy

Blog z Apetytem
Chlebki z dziką różą 111

jest bardzo rozpowszechnioną witaminą i praktycznie występuje w większości produktów. Wcale nie trzeba jeść 5 owoców dziennie, przy tym paść się cukrem w nich zawartym, kiedy biała i kiszona kapusta, kiszone ogórki, ziemniaki, brokuły, szpinak a nawet dzika róża mają jej pod dostatkiem, przy tym nie zawierają tyle prostych cukrów co owoce…Od dawna stosuję dziką różę w wypiekach

codojedzenia
Barszcz ukraiński 303

żeberek surowych lub 500 g kości wieprzowych – 4 średnie buraczki – 2 cebule – 2 marchewki – 1 mała pietruszka – 1/4 selera – 200 g kapusty kiszonej – 600 g ziemniaków – 1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej fasoli – przyprawy: 4-5 listków laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, – olej lub oliwa(...)starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku. Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj około 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w mniejszą kostkę. Gotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie

nietylkopasta.pl
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem, marchewką i rodzynkami... I słowo o zombies... 86

Mocno zimowa sałatka na samym progu wiosny... Już czas zmieniony na letni, dni nagle zrobiły się dłuższe, a słoneczko łaskawie zaświeciło wreszcie na niebie... A u mnie kapusta kiszona bardzo ulubiona. A tak nawiasem mówiac: każdym razem, kiedy ogladam zwiastuny jakichś nowych strasznych seriali z niecałkiem-umarłymi-złymi-postaciami przypomina mi się stary i znany w wielu wersjach wiosenny żart(...)temu popełniłam pomyłkę i spojrzałam na 'Resident Evil'. Dwa lata spania przy zaświeconym świetle później obiecałam sobie, że nigdy więcej... Składniki: (wychodzi średnia miseczka, jakieś 4 porcje) 1 szklanka kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 3 spore plastry ananasa (oryginalnie świeżego, ale puszkowany też się nadał) garść rodzynek odrobina cukru, do smaku łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki dobrego oleju Rodzynki

Lejdi of the house
kotlety ze świeżego dorsza z kiszoną kapustą... 117

wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać z wyczuciem bułki tartej i wyrobić formować kotlety mielone, smażyć na bardzo gorącym oleju rzepakowym na rumiano, podać z surówką z kiszonej kapusty SURÓWKA: kapustę kiszoną 50 dag drobniej pokroić, wymieszać z 1 pokrojoną cebulą, 2 łyżkami cukru, natką pietruszki, pieprzem mielonym do smaku i olejem rzepakowym - pyszne rybne kotlety ze świeżego

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowe pierogi z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 137

łyżka mąki z czerwonej soczewicy 1 łyżka mielonego lnu gorąca woda (około 100 ml)  garść suszonych grzybów 2 boczniaki mikołajkowe (eryngi) 4 małe pieczarki 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty 3 łyżki klarowanego masła 2 nieduże wędzone śliwki majeranek pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól Wykonanie:  Zaczynamy od farszu, żeby zdążył się schłodzić. Grzyby(...)pieczarki i boczniaki, delikatnie solimy i dusimy, aż grzyby zmiękną, w międzyczasie dodajemy posiekane suszone grzyby, wodę od ich moczenia możemy stopniowo dodawać podczas duszenia. Następnie dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną i dusimy, aż zmięknie w razie potrzeby dodając niewielkie ilości wody i mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę wędzone śliwki, doprawiamy farsz pieprzem, majerankiem (według uznania) i niewielką

Quinoa Raz!
z wafli krokiety z barszczykiem... 105

Składniki: wafle kwadratowe 1 opakowanie, kasza gryczana 2 woreczki, kapusta kiszona ugotowana 50 dag, cebula 1 większa, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru kaszę gryczaną ugotować w nie solonej(...)wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną, ja dodałam kapustę po uduszeniu z żeberkami usmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą z kostkami grzybowymi i wszystko dodać do garnka z kaszą i kapustą, wszystko dobrze wymieszać, do smaku doprawić pieprzem,solą wafle przecięłam na połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na kapuśniak z prażokami 193

wpis, a wszystko wyjaśnię. Przepis na kapuśniak z prażokami Kapuśniak - składniki woda warzywa: pietruszka, marchewka, por, seler, czosnek (2 ząbki) liść laurowy, ziele angielskie mięso (wędzone żeberka) 1 kg kapusty kiszonej zasmażka z boczku (podsmażamy boczek z cebulką i wrzucamy do kapuśniaku) majeranek (łyżeczkę) zioła prowansalskie (pół łyżeczki) pieprz Prażoki - składniki Ziemniaki gotujemy, jak już są miękkie, na wierzch wsypujemy(...)Prażoki możemy okrosić boczkiem wędzonym pokrojonym w kostce, przesmażyć, dodać trochę cebulki i gotowe. Przygotowanie kapuśniaku: Gotujemy mięso z wywarem warzywnym przez 40 minut. Dopiero po tym czasie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze przez godzinę, w międzyczasie dodajemy zioła, przyprawiamy. Na koniec do zupy dodajemy zasmażkę z boczku z cebulką. Kapuśniak i prażoki podajemy na oddzielnych talerzach. Smacznego

Jak u mamy
Grule faszerowane jajkami 94

Danie z kuchni polskiej  Składniki 1 kg ziemniaków 500 g kiszonej kapusty 200 g boczku 1 cebula 4 jajka 2 łyżki masła 5 łyżek mleka sól pieprz     Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki. Kapustę kiszoną drobno pokroiłem, włożyłem

R'n'G Kitchen
Pappardelle z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą 137

Cebulkę i grzyby, które w lesie znalazłam, w kostkę pokroiłam, i na złoty kolor wysmażyłam.  Kapustę kiszoną, drobno posiekałam, i z grzybami zmieszałam..  Pappardelle na al dente ugotowałam, następnie do grzybów dodałam, dobrze doprawiłam, delikatnie połączyłam, zieleniną ozdobiłam, i ciekawe jesienny smak, bardzo szybko  „stworzyłam”.  Danie, które smakiem jesień przywołuje, naprawdę dobrze smakuje. Składniki(...)pappardelle, 2 duże białe cebule, 250 g leśnych grzybów np. podgrzybki, prawdziwki, 1 łyżka masła klarownego, 200 g kiszonej kapusty (bez marchewki), ½ łyżeczka kminku mielonego, sól do smaku, ½ łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą , nać pietruszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone grzyby w niewielkie kawałki. Kapustę, jeśli jest za kwaśna i ma za dużo soku, to odciskamy

Moniki Smakołyki
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem 168

Bardzo prosta i szybka do zrobienia zupka...zachciało nam się barszczu białego albo żurku..ale , nie miałam zakwasu żytniego, ale miałam kwas z kapusty kiszonej, więc powstała taka oto zupka..polecam..bo pyszna wyszła..ilość składników wedle własnego gustu..prawdę mówiąc to nawet nie wiem dokładnie ile czego dałam, bo było próbowane , dodawane i nic nie mierzone..po prostu wszystko(...)według własnego smaku.. biała kiełbasa susz warzywny cebula listek, ziele domowa vegeta musztarda chrzan  śmietana kwas z kiszonej kapusty jajka majeranek, koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę , kwas z kapusty,doprawić.Gotować

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak na mięsie drobiowym 289

Kwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy. 2 udka z kurczaka 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 pietruszka 2 duże marchewki 1/2 selera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren(...)zupy dodać ziemniaki i marchewkę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć udka kurczaka, a dodać pokrojoną kiełbasę. Gotować aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Na koniec dodać kiszoną kapustę i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut. Przed podaniem spróbować i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem

Bullio