kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:152/414)

Warzywa pieczone z kiełbasą 125

warzywa ( ziemniaki, marchewka, cebula, papryka) zapiekane z dodatkiem kiełbasy. Ja ten typ jedzenia nazywam daniem dla drwala:) Warto do dania dodać jeszcze jakąś surówkę, świetnie sprawdzi się taka z kiszonej kapusty. Danie bardzo proste, nie wymagające wiele pracy, robi się samo i będzie wszystkim smakować. Warzywa pieczone z kiełbasą Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 kg ziemniaków(...)papryką, całość wymieszać i wstawić na kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając warzywa. 15 minut przed końcem położyć na wierzchu kiełbasę, zapiec razem. Podawać z surówką z kapusty kiszonej

Smaczny zeszyt
Paszteciki z kapustą i grzybami 128

maki tortowej typ 450, 20 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 100 g masła, Co potrzeba na farsz: 500 g kiszonej kapusty, 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, Pieprz Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na paszteciki: Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy(...)papierem do pieczenia. Górę smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy 20 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru. Upieczone wyjmujemy z piekarnika. Smacznego :)) drożdże, kapusta kiszona, pieczarki, cebula

Bułka z Chlebem
Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami 98

Wianuszki z ciasta drożdżowego przygotowałam do którego dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki  pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam.  Składniki na 8 szt.: farsz: 2 cebule dymki, 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone), 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty, 2 łyżki

Moniki Smakołyki
Surówka z kiszonej kapusty i grzybów 76

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Taki zestaw powstał na potrzebę chwili. Jak ryba, to kapusta kiszona. Postanowiliśmy troszkę ją „reanimować”. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 100 g marynowanych grzybów (u nas prawdziwki) 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Surówka z kiszonej kapusty 96

mogę się powstrzymać. Poza tym dziś piątek, pewnie w wielu domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 szalotka 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru

Kardamonovy
Kapuśniak z grzybami i śliwkami – kuchnia podkarpacka 133

wydanej przez Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniak z grzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka Składniki: 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw 500 g kapusty kiszonej 3-4 grzyby suszone 30 g śliwek suszonych 100 g cebuli tłuszcz 20 g mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz, przyprawy do smaku Dodatkowo: ugotowane całe ziemniaki skwarki(...)słoniny Suszone grzyby i śliwki myjemy, moczymy w osobnych naczyniach i osobno gotujemy (śliwki około 15 minut, grzyby od 30 do 50 minut, do miękkości). Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do wrzącego wywaru mięsno-warzywnego i gotujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Warto również dodać wywar z grzybów. Śliwki przecieramy do wody, w której się gotowały

Trzeci talerz
Bigos staropolski – tradycyjny 77

Bigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko najbardziej uwielbiałam maczać chleb w ‘soczku’ z bigosu The post Bigos staropolski – tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
flądra pieczona z ziemniakami pieczonymi w urządzeniu airfryer... 113

umyte flądry posmarować olejem natrzeć pieprzem i solą, w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu piec w 180C 10 minut, następnie w 160C 15 minut. Podawać np z surówką z kiszonej kapusty: 50 dag kapusty kiszonej wymieszać z 1 łyżką cukru, z 1 pokrojoną cebulą, 4 łyżkami oleju, pieprzem mielonym - flądra pieczona jest bardziej lekkostrawna i bardziej dietetyczna od smażonej

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-smaczny,aromatyczny bigos-czyszczenie lodówki... 170

czosnkowa Appetita 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone(...)kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać. Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka wyjąc na talerz, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
GRZYBY - SOS GRZYBOWY PRZEPIS 101

grzybowy - z czym podać? Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym: -kluski śląskie z sosem grzybowym -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym -bitki wołowe w sosie grzybowym z kiszoną kapustą -zrazy wołowe

Moja Książka Kucharska
Bigos domowy 129

kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną kapustę, mięso, boczek, pokrojone grzyby i śliwki oraz przyprawy. W osobnym garnku gotujemy posiekaną kapustę kiszoną z dodatkiem smalcu. Jak już będą ugotowane to należy je połączyć i dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwile pogotować. Na koniec dodać

Mam apetyt na ...
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 130

żeberek, ale też jest bardzo dobry jako oddzielne danie. Całość nie wymaga skomplikowanych przygotowań i tylko jednego garnka lub naczynia żaroodpornego. ŻEBERKA DUSZONE z KAPUSTĄ Składniki: 500 g kapusty kiszonej 8-10 żeberek (1 większy pasek) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 30 g suszonych grzybów  1/2 łyżeczki miodu 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  Dusimy 1-1,5 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec duszenia do kapusty dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, mieszamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut

Bon appetit mon amie
Kwasówka z Drohobyczki – kuchnia podkarpacka 236

Kwasówka z Drohobyczki - kuchnia podkarpacka W Drohobyczce pod Przemyślem pierwszym obowiązkowym daniem wigilijnym jest kwasówka. Zupę tę przygotowuje się na wywarze z długo gotowanej kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Dla aromatu dodaje się do niej liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Każda z wigilijnych podkarpackich zup zawiera składnik zagęszczający, a jednocześnie odkwaszający. W Drohobyczce jest nim gruba kasza jęczmienna, która(...)pań z Koła Gospodyń Wiejskich   z Drohobyczki (gmina dubiecko, powiat przemyski) i został udostępniony w publikacji „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”. Kwasówka z Drohobyczki - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3/4 szklanki grubej kaszy jęczmiennej liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka kminku pieprz, sól Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i lekko odciskamy. Zalewamy

Trzeci talerz
,,Paszteciki z kapustą i grzybami’’ 98

Paszteciki wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z wielu świątecznych potraw. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam produkty Helio , oraz Stovit. Składniki na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 200 g ciepłego mleka 1oo g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek(...)podgrzybków 500 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz, sól, chili do smaku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam biały , czarny Helio Przygotowanie: Do miseczki kruszymy drożdże i mieszamy z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut pod przykryciem. Do rozczynu

Podróż w kulinaria