kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:137/414)

RURKI Z PIECZARKAMI, KAPUSTĄ KISZONĄ I BOCZKIEM 57

osobiście nie przepadam za łazankami) i wzbogaciłam je o boczek i odrobinę czosnku. Prosto, szybko, tanio i oczywiście smacznie  😎 Składniki: op. makaronu rurki 200 g pieczarek 300 g kiszonej kapusty 300 g chudego wędzonego boczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie liść laurowy olej   Wykonanie: Makaron gotujemy(...)zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę kroimy drobniej, zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz boczek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy, aż ew. woda z pieczarek odparuje. W dużym garnku mieszamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną oraz zawartość naszej patelni. Doprawiamy

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE Z PIECZARKAMI 381

porą uwielbiam takie dania. Mięsko wychodzi aromatyczne,mięciutkie - wprost rozpływa się w ustach.Sprawdza się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.Serdecznie polecam. Składniki:   800 g karkówki 800 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki przyprawy do bigosu sól,pieprz(...)przyprawa do karkówki Kiszoną kapustę odcisnąć,posiekać,włożyć do garnka i zalać wodą.Dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz przyprawę do bigosu - gotować ok 1 godziny,najlepiej do odparowania wody. Umyte mięso osuszyć,pokroić w duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony

Niespełnione zdolności kulinarne
Kapusta z grochem 161

Czas zbiorów kapusty i jej kiszenia przypomniał mi danie z regionu Opoczno - Przysucha. Wywodzi się z czasów, gdy chłopi musieli oddawać dużą część wytworów swojej pracy panom. W okręgu Odrzywołu danie składało się wyłącznie z doprawionej do smaku kapusty i grochu. We wsi Gorzałków (dziś dzielnica Opoczna) chłopom powodziło się lepiej, bo należała do posiadłości królewskich - mieszkańcy dodawali jeszcze cebulę(...)cebulą do bieżącego spożycia, bez cebuli - do zamrożenia, bo doskonale się przechowuje w zamrażarce; potem można dodać cebulę i czosnek. Składniki : 200 ml grochu łuskowego w połówkach 200 g kapusty kiszonej 400 g słodkiej kapusty 2 łyżeczki kozieradki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki soli pieprz ewentualnie: olej do smażenia i 2 cebule Groch dobrze wypłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kapusta wigilijna 107

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5 kg kiszonej kapusty, 100 g grzybów suszonych, 100 g śliwek - suska sechlońska*, 1 - 2  cebule, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, olej, 6 ziaren pieprzu, listek laurowy, 4 szt. ziele angielskiego(...)jałowca, cukier Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać w zimnej wodzie), pokroić. Grzyby wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Cebulę pokroić w półplasterki. Do garnka wlać olej, dodać cebulę, podsmażyć ze szczyptą cukru. Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho) i dusić do miękkości.   Grzyby pokroić, podsmażyć

królestwo garów
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 83

tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki(...)sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz Umytą   kiszoną kapustę wkładamy zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane

RAROSSA
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 87

tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki(...)cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz Umytą kiszoną kapustę wkładamy zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy

RAROSSA
Żeberka pieczone w kapuście 65

Żeberka pieczone  w kapuście to moja dzisiejsza propozycja na pyszny  obiad. P yszne, mięciutkie , rozpływające się w ustach, takie właśnie były.  A następnego dnia były jeszcze lepsze, polecam. Składniki: 1 kg żeberek 1,2 kg kapusty kiszonej smalec do smażenia 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniak wegetariański 174

Jesienno-zimowy kapuśniak wegetariański. Smak najlepszej kiszonej kapusty idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy dzień. Spróbujcie sami! Kapuśniak wegetariański Bardzo smaczny i szybki do wykonania Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty  400 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler

Moja Mama Gotuje
Kapuśniak – czerwony diabeł 112

Połączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka ocet jabłkowy 750 ml bulionu warzywnego puszka pomidorów 500 g kiszonej kapusty sól pieprz pieprz cayenne     Przygotowanie   Paprykę oczyściłem, pokroiłem w cienkie paski, cebule w pół talarki. Boczek w kostkę. Wszystko

R'n'G Kitchen
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z porem i papryką 126

Lubicie czerwoną kapustę? a kiszoną czerwoną kapustę? Ja kupują ją zawsze(...)pani na ryneczku a jest zjawiskowa w smaku. Często zajadam ją po prostu samą ale tym razem wykorzystałam ją do surówki. Jest bogactwem witamin, polecam gorąco. Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej 83

Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;) Składniki 1 udko wędzonego kurczaka 250 g wędzonego boczku 2 pętka białej kiełbasy surowej 300 g pieczonej gęsi 1/2 łyżeczki soli wędzonej 300 g mrożonych prawdziwków 4 ziarna ziela angielskiego 2 owoce jałowca 4 liście(...)laurowe 2 marchewki 1 mały seler 4 ziemniaki średniej wielkości 300 g czerwonej kapusty kiszonej 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku 100 g smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 2,5 litra ), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Półkruche paszteciki z kapustą i grzybami 138

jako danie świąteczne jak również zaserwować rodzinie jako danie obiadowe. Sprawdziłam wiele przepisów i ten właśnie po małej modyfikacji został z nami na lata. Podstawą idealnych pasztecików jest dobra kapusta kiszona ja wykożystuję własną. W przepisie znajdują się grzyby suszone krtóre można zastąpić pieczarkami ale ja każdego roku dbam o to aby je mieć, dlatego łączymy przyjemne z pożytecznym. Robimy(...)łyżeczka soli Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja zagniatam ciasto w robocie planetarnym) wkładamy do lodówki na około 30 min. Składniki na farsz 60 dkg. kapusty kiszonej 2 garści suszonych grzybów (ilość grzybów zależy od tego jak bardzo grzybowy ma być farsz) 2 średniej wielkości cebule sól, pieprz, olej Krok po Kroku 1 Grzyby zalewamy zimną

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Wigilijny kulebiak 252

Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 430g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 40g świeżych drożdży 70g masła extra 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta soli Farsz: 40g suszonych leśnych grzybów 500g(...)kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść sezamu do posypania Wykonanie: 1. Ciasto drożdżowe: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać

Szalona Kuchnia Eweliny
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 5107

Paszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami.   Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej(...)sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżka suche drożdże 1 op. (8-10 g.) masło roztopione, ostudzone 100 g.  mleko letnie 1/2 szkl.   Farsz: pieczarki 500 g.  kapusta kiszona 800 g.  sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt.  sezam lub mak do posypania   METODA: Ciasto

Kuchnia Paulettes
Żeberka w sosie 120

Typowo klasyczny polski obiadek. Robi się sam, więc idealnie nadaje się dla osób zajętych. Można podawać z ziemniakami lub kaszą, co kto woli. Idealnie komponuje się z surówką z kiszonej kapusty. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Składniki: * 2 płaty żeberek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * woda * mąka na zatrzepkę * papryka słodka w proszku * kostka mięsna * wegeta, pieprz * Kasza gryczana Przepis(...)surówkę znajdziecie tu:  surówka z kiszonej kapusty Żeberka kroimy i  przyprawiamy i nacieramy papryką słodką. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod sam koniec dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do garnka dodajemy żeberka oraz cebulę. Całość zalewamy wodą, aż żeberka będą w 3/4 zakryte. Gotujemy 30 minut, po czym sprawdzamy

Klasyka Gotowania
Karkówka na kiszonej kapuście 168

czasie zachęcam do gotowania bigosu, to najlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska dostaną nowe życie w bigosie. Dla tych którzy opróżnili zasoby lodówkowe proponuję karkówkę na kiszonej kapuście ( oczywiście najlepsza własna ze słoika ). Składniki: Ok. 1 kg karkówki Sól Pieprz Papryka słodka 1 duża marchew Duży słoik kapusty kiszonej ( około 720 gram ) Liść laurowy Ziele angielskie Miód olej

Smaki Ewy
Krokiety z kapustą i grzybami + film 114

ciasto   2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli       farsz 500 g kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka masła łyżeczka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) 2 jajka szklanka bułki tartej do panierowania olej do smażenia sól i pieprz przepis Suszone  grzyby zalewamy(...)dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Cebulę drobno siekamy, a następnie rumienimy na maśle od czasu do czasu mieszając, po czym odstawiamy z ognia. Do garnka przekładamy opłukaną kapustę kiszoną, zalewamy zimną wodą w takiej ilości żeby była przykryta. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu, doprawiamy solą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Wymoczone

Smakowite Dania