łyżki cukru · 2 łyżki oleju · Sól Składniki na farsz: · ½ kg kapusty kiszonej · 1 cebula · 10 dag grzybów suszonych · 1 łyżeczka majeranku(...)Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Cebulę obieramy prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Kapustę kiszoną gotujemy, po ugotowaniu drobno kroimy i łączymy z cebulą, prużymy. 4. Dodajemy namoczone, ugotowane i drobno pokrojone grzyby suszone. 5. Farsz doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą
Kulinarna Chwilasobie Świąt Bożego Narodzenia ani Nowego Roku bez prawdziwego, długo gotowanego domowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos(...)smaczniejszym i doskonale przyrządzonym. Ponadto wolne gotowanie wydobywa smak z każdego rodzaju mięsa. Świąteczny bigos ze śliwkami Czas przygotowania: 10 godzin Składniki: 2000 g domowej kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g surowego wędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów
Kulinarne przygody GatityBigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty 0,5 litra wywaru mięsnego 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka(...)ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę
Bajeczna Kuchniabarszczem czerwonym. SKŁADNIKI Ciasto: 340 g mąki pszennej tortowej duża szczypta soli 1 jajko 150 g zimnego masła 1-2 łyżki wody Farsz: garść suszonych grzybów 500 g kiszonej kapusty 1 płaska łyżeczka kminku 1 duża cebula 250 g pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz, majeranek WYKONANIE Dzień wcześniej. Grzyby wsypać do garnka
Passions hobbies lifeczyli mini chinkali. ciasto na pierożki 40szt 500-600 gramów mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 300 ml gorącej wody 5 łyżek roztopionego masła Farsz 500-600 gramów kiszonej kapusty 25 gramów suszonych grzybów 4 kulki jałowca 3 liście laurowe masło sól pieprz Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości w wodzie(...)Przecedzić przez sito i drobno posiekać.( wodę pozostawić). Kapustę zalać wodą taką ilością aby tylko przykrywała kapustę, dodać wodę od gotowania grzybów, jałowiec i liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie kapustę wystudzić i odsączyć z nadmiaru wody, drobno pokroić. Na patelni roztopić masło krótko przesmażyć grzyby i dodajemy kapustę kiszoną, przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie można dodać kilka kropel
Andzia Pichcilubię jak mi się mówi, że powinien to być bigos dietetyczny… dietetyczna to jest surówka! Bigos ma być pyszny… Przepis na bigos – składniki: 3 kg kapusty kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) ok. 0,5 kg boczku wędzonego 3-4 cebule garść suszonych grzybów
UgotujmyTo.plrewelacyjny, ani jedno pęknięcie nie pojawiło się na krokietach! teraz zwijanie krokietów nie jest problemem, a praca idzie szybko i bez nerwów. Dziś przepis na tradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:) Składniki na 25 szt Na naleśniki: 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mleka(...)łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki Na farsz: 2 kg kiszonej kapusty listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 kg pieczarek 2 łyżki masła 2 cebule sól i pieprz Na panierkę 8 jajek 500 g bułki tartej sól i pieprz Ponad to : olej do smażenia Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko
Krylowa KuchniaDziś śpieszę Wam z pomocą, tą karkówkę zdążycie przygotować jeszcze na dzisiejszy obiad. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i krucha, zasmakuje wszystkim Składniki: 1,5 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty przyprawa do karkówki 4 cebule Wykonanie: W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni. W każde nacięcie(...)wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą
Z Majeczką w kuchnikiszonej kapusty 1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba) 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta) 700 g wieprzowiny tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 300 g wędzonego boczku 300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka) 300 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli(...)niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń :). Kapustę świeżą obrać z wierzchnich, brzydkich liści, przeciąć na pół i wykroić głąb. Drobno poszatkować. Kapustę kiszoną (tylko jeżeli jest zbyt kwaśna!) wypłukać pod bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować ją na drobniejsze. Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu
Świat Domowej Kuchnicebule 1kg dobrej kiełbasy np. śląskiej 100g suszonych grzybów 500g wędzonego żeberka 500g gotowanego mięsa drobiowego (u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki(...)smalcu Sól, pieprz do smaku 2 łyżki kminku Sposób przygotowania: Grzyby moczymy przez kilka godzin. Kapustę kiszoną lekko płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, odciskamy i kroimy na mniejsze części. Razem z wędzonym żeberkiem przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą- tyle, by ją przykryło (max 2 litry powinno wystarczyć). Gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy
Kuchnia w czekoladziesię bigosem Bigos. Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego 900 g łopatki wieprzowej 250 g kiełbasy wędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren(...)osobie racji. Każdy ma własny sprawdzony i niepowtarzalny przepis. Jeżeli lubisz aromat gęsi która została z pieczenia, nikt nie broni Ci jej dodać. Pomieszać kapustę kiszoną z białą bo z samej kiszonej jest za kwaśny… nie ma problemu. Każdy ma swój optymalny, ulubiony smak
kuron.com.plZgodnie z tym co podaje Wikipedia „ Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza , oczywiście z moimi zmianami. Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty - 700g surowych żeberek wieprzowych - 800g wędzonego boczku - 1 łyżka stołowa kminku - kilka ząbków czosnku - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól i pieprz do smaku - majeranek (daję
mojewypiekiinietylkożal byłoby ich nie wykorzystać;) Najczęściej robię kopytka, jednak czasem wymyślam coś innego. Tak też było tym razem, po małym przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić knedle nadziewane kiełbasą, z dodatkiem kiszonej kapusty. Danie okazało się bardzo smaczne, sycące i na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę... Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK= Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków, 2 cebule(...)oleju, jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek kaszy manny, 2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej, kminek, sól, pieprz, 1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić
Z miłości do słodkościdłużej leży w garze, tym lepszy :) Składniki dodaję zwykle na oko, ale specjalnie dla Was, postaram się podać gramaturę :) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem) pół główki białej kapusty 1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna) 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy jałowcowej 4 listki bobkowe(...)kulki jałowca łyżka suszonego majeranku łyżka suszonego tymianku 2 cebule ok. 15 grzybków suszonych ok. 10 śliwek suszonych albo wędzonych sól, pieprz 1 słoiczek przecieru pomidorowego Kiszoną kapustę siekamy. Kapustę także siekamy na nożem. Wrzucamy do gara, zalewamy woda tak by przykryć kapusty. Dodajemy listki bobkowe, jałowiec, ziela angielskie, pieprz i gotujemy około. Gotujemy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: słoik kapusty kiszonej (900 g, po odsączeniu 600 g), 380 g pieczarek, 2 cebule, 250 g makaronu do łazanek ( ale ja czasem daję inny makaron, w zależności jaki mam w domu - mogą to być wstążki, kolanka czy też świderki), 300-400 g kiełbasy, olej lub oliwa z oliwek do smażenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę kiszoną ugotować. Makaron ugotować
W kuchni u MonikiAlternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa i cebuli
Trzeci talerz