kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:128/414)

Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 192

ZIMNEJ WODY. Do wykonania roladek potrzebujesz: - schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów . - jedna marchewka, pół małego selera - pół papryki czerwonej - musztarda  - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE - szynka parmeńska-15 PLASTRÓW - 150 g sera żółtego wędzonego - wykałaczki - olej do smażenia Schab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się(...)plastry, po czym każdy osobno klepiemy tłuczkiem do mięsa na 0,5 cm grubość.  Aby nie pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK: Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki. Nie muszą być idealne.  Na rozbitym kotlecie  rozłóż troszkę kapusty

Pasje Jolki
Pierogi z kapustą i grzybami 123

barszczykiem, smażone, z sosem grzybowym, czy z masełkiem  . . . . . Składniki: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 00 g grzybów suszonych 2 cebule sól, pieprz wegeta olej c iasto na pierogi: 60 dag mąki do 1 kg 1 jajko ciepła woda olej Sposób wykonania: Farsz : Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę(...)kiszoną wypłukać, ugotować z dodatkiem soli, odcedzić, wycisnąć i pokroić na drobno. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę, podsmażyć, następnie dodać grzyby i podsmażyć razem z cebulą , na koniec wsypać kapustę. Doprawić do smaku ciągle mieszając. Wystudzić.  Ciasto: Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszać

Darcia w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 150

robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie:       Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy(...)jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.  Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy

Aga w kuchni
LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA 155

wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna.  Idealna do surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊 Składniki: 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kg kapusty(...)kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek Wykonanie : Pierś zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy pierś jest miękka wyjmujemy ją na talerzyk, a po ostygnięciu kroimy

Walijskie Pichcenie
Paprykowy kapuśniak 103

Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną. Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne! Składniki: 3 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 200 g kapusty kiszonej, 1 duży pomidor, 300 g kiełbasy, 80 g przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, duża łyżka wędzonej papryki w proszku(...)minut co jakiś czas mieszając. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodajemy wraz z bulionem i przyprawami. Dusimy przez kolejne 5 minut. W tym czasie odsączamy kapustę z nadmiaru wody, siekamy. Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Lena Gotuje
Kapusta z grzybami 153

Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a  jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do pieczonych mięs. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 duże cebule 4 ziarna ziela angielskiego 4 goździki 5-6  ziaren  czarnego pieprzu  2 liście laurowe  2-3 ząbki(...)czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 15 dkg suszonych podgrzybków 10 szt suszonej śliwki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na dnie garnka układany  kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana kapustę słodką, przyprawy za wyjątkiem czosnku, namoczone podgrzybki, śliwki, podsmażoną na oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy

Gosia gotuje
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty, pora i jabłka 97

Składniki: 500 g czerwonej kapusty kiszonej 1/2 pora (jasna część) 1 jabłko 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy na mniejsze kawałki. Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie w paski. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę, pora i jabłko wrzucamy do miski, polewamy olejem

Qchnia po prostu
Gulasz z kiszoną kapustą 86

trochę czasu. Jest to danie jednogarnkowe i można je podawać z ziemniakami, pieczywem lub ulubioną kaszą. Jest wiele przepisów na przygotowanie tej potrawy. Ja dzisiaj zrobiłam go z dodatkiem kiszonej kapusty. Takie danie zaspokoi apetyt każdego mężczyzny i nie tylko, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g łopatki 300 g kiszonej kapusty 4 cebule 1 czerwona papryka lub 1/2 czerwonej

Danka Pichci
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 160

odstawiamy na ok 15-30 min aby odpoczęło,oczywiście szczelnie przykrywamy ściereczką by nie obsychało.   Składniki na farsz: ok 50 dag mięsa z rosołu ok 40-50 dag kiszonej kapusty 1 duża cebula sól,pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Kapustę kiszoną zalewam niewielką ilości wody,dodaję liścia laurowego oraz ziele angielskie i gotuję ok 20 min. Następnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Kiszona kapusta z jabłkiem, marchewką i buraczkami 168

każdy ma miejsce na wielką beczkę z kiszoną  kapustą, i ja również do tych osób należę. Ale za to mam gliniany garnek(...)którym mogę ukisić jakieś 5-6 kg białej kapusty. Myślę, że każdy z Was wygospodaruje miejsce na duży słój, wiadro czy gliniany pojemnik, aby zrobić sobie domową, pyszną kiszoną kapustę, która jest bardzo zdrowa i ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny. Domowa kapusta jest idealna na surówki, bigos czy kapuśniak, a jej smak jest o niebo lepszy od gotowych

Apetyczna babeczka
Kulebiak z kapustą i grzybami (z keksówki) 66

Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pachnącego kulebiaka z ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealnie pasuje do wigilijnego barszczu czerwonego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na 2 keksówki o wymiarach 27x8 cm: 500g mąki pszennej typ 450 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50g masła 200 ml mleka 3,2% 1 jajko + 1 żółtko(...)posmarowania ciasta Farsz do kulebiaka: 500g kapusty kiszonej 40g suszonych grzybów (podgrzybki) 1 cebula  1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz  olej rzepakowy Dekoracja: sezam, mak lub kminek PRZYGOTOWANIE wigilijnego kulebiaka z kapustą i grzybami: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Kapustę wypłukać, odsączyć i drobno posiekać. Na oleju przesmażyć drobno

kulinarnyJa
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą 176

bigosy, ale ten akurat robię najczęściej. Ostatnio przygotowałam gar bigosu z okazji Wszystkich Świętych. Mieliśmy zapas jedzenia na parę dni, a ja odpoczęłam od gotowania :-) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 pęto dobrej kiełbasy zwyczajnej 200g boczku lub wędzonego podgardla 1 duża cebula kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku(...)kapusty. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, czynność można powtórzyć. Do kapusty dodać suszone grzyby, pokrojone w paski suszone śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować i w razie potrzeby uzupełniać wodę. 2. Cebulę posiekać, zarumienić na patelni i dodać do kapusty.  3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Boczek lub podgardle pokroić w grubszą kostkę. Zarumienić na patelni, a jak kapusta

Kuchnia domowa Ani
Żeberka z kapustą 126

dań, a pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że cały tłuszcz się wytapia i pozostaje nam pyszne mięsko. Składniki: 1 kg żeberek, 1 przyprawa do żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 300 g boczku, 3 liście laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka vegety, 0,5 łyżeczki kminku, 5 ziarenek pieprzu. Przygotowanie:   Żeberka dokładnie myjemy. Następnie tniemy na kawałki(...)rękawa do pieczenia. Zamykamy z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 min. pieczemy w 200 stopniach, a potem w 180 stopniach. Kapustę kiszoną płuczemy. Następnie wkładamy do garnka, dolewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę i na łyżce smalcu podsmażamy. Do kapusty dodajemy

Aga w kuchni
Kapuśniak 176

również robią ją według tego przepisu. A jak wiadomo przepisów jest bardzo wiele na kapuśniak a lubimy najbardziej ten przepis, który pamiętamy z dzieciństwa. Składniki:    60 dag kapusty kiszonej    30 dag marchwi    pietruszka    seler    około 5 ziemniaków    1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej    2 liście laurowe(...)łopatki    0,3kg wędzonych żeberek    około 2 łyżeczki cukru    sól, pieprz    200 ml soku pomidorowego    3 kiełbasy Przygotowanie:   Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram

Amatorka kuchenna