kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:123/414)

Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) 182

także dla osób z wrażliwym żołądkiem. Możemy ją podać dzieciom po 1 roku życia. Taką kapustę można wykorzystać też jako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. 0,5 kg kiszonej kapusty* (nie kwaszonej!) 250 g pieczarek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego Kapustę odciskamy z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać(...)smaki się połączyły. Gotowe! Kapustę z pieczarkami możemy przygotować sporo wcześniej i ją zamrozić. Można to zrobić od razu po jej przygotowaniu i wystudzeniu. * Wybierając kapustę szukajcie zawsze kapusty kiszonej, nie kwaszonej. W jej składzie nie powinien znaleźć się ocet! Już wkrótce na blogu pojawią się kolejne wigilijne przepisy

Dieta bez mleka
Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 157

wczorajszy obiad miałam ogromną ochotę na krokiety, ale nie takie z kiszoną kapustą, tylko zrobione z młodej kapustki z dodatkiem twarożku i świeżego koperku. Krokiety z kiszonej kapusty i dużej ilości grzybów, królują w moim domu głównie w porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama

kulinarne odsłony pati
Fuczki czyli łemkowskei placuszki z kapustą kiszoną 166

Fuczki to potrawa podkarpacka a ściślej łemkowska. Jest to podgotowana kapusta kiszona wymieszana z ciastem podobnym do naleśnikowego. Różne źródła różnie podają ale według mnie kapusta lepiej żeby była podgotowana wtedy placki są delikatniejsze i miękkie. Smaży się je bardzo prosto i nie przyklejają się do dna patelni, nie rozpadną na patelni. Podać je można z sosami, jako dodatek(...)mięsa czy również ze śmietaną. Ja podałam z kremem z trybuli i to było znakomite połączenie. Fuczki czyli placuszki z kapustą kiszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapuśniak z kiszonej kapusty 166

Kapuśniak z kiszonej kapusty... Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji(...)kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek i grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek

Pelusiowa Kuchnia
Szare kluchy. 132

Składniki na kluchy -kilo ziemniaków -5-6 łyżek mąki -1 jajko -sól -dwie cebule -smalec Składniki na podsmażaną kapustę: -pół kilo kapusty kiszonej -marchewka -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -odrobina smalcu Sposób przygotowania: Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę,sól do smaku i dokładnie mieszamy. Gotujemy wodę z solą. Nakładamy kluchy łyżką i wrzucamy(...)gotującej się wody. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Gotowe kluchy wykładamy do głębokiej patelni na której wcześniej podsmażyliśmy cebulkę na smalcu. Dokładnie mieszamy by smalec pokrył wszystkie kluchy. Kapustę kiszoną kroimy i wrzucamy na roztopiony smalec. Dodajemy startą marchewkę i przyprawy. Mieszamy i dolewamy odrobinę wody by kapusta się nie przypaliła. Gotujemy aż kapusta zmięknie. Smacznego

Magia jedzenia.
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 126

ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry(...)pastę curry i curry w proszku, podsmażamy około 30 sekund na wolnym ogniu. Dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową kapustę posiekaną i dusimy całość około 5-10 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką. Dodajemy posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy posiekane jabłko – ale już

Kuchnia Bazylii
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 134

Żeberka w kapuście to naprawdę fajny pomysł na obiad. Jest prosty do przyrządzenia i bardzo smaczny. Minimum składników maksimum smaku ;-) Składniki: ok 1 kg żeberek wieprzowych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule dowolna mieszanka przypraw własnych lub gotowych do żeberek liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. Oprószyć przyprawami i zamieszać. 2. Cebulę posiekać(...)kostkę. 3. Patelnię dobrze rozgrzać, włożyć żeberka i mocno zrumienić z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i całość jeszcze chwilę smażyć. 4. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, jeśli jest taka potrzeba, to można ją przepłukać. Drobniej pokroić. Do garnka włożyć połowę kapusty, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, na to wy.ożyć żeberka z cebulą

Kuchnia domowa Ani
Łazanki z kapustą i grzybami 141

żadna Wigilia nie może obyć się bez tego dania. Ja taki makaron robiłam po raz pierwszy. Trochę poczytałam w necie, ale i tak zrobiłam po swojemu. :) Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, widelec, garnek, rondelek lub małą brytfannę, łyżkę, durszlak. Przygotuj składniki (3 porcje): ok. ½ kg kiszonej kapusty, 250 g podgrzybków mrożonych, średnią

blog.moje-pasje.info
Pierogi z kapustą i pieczarkami 82

kapustą i pieczarkami. Zazwyczaj wykonuje je właśnie na początku grudnia, gdyż samodzielnie zrobione pierogi zabierają trochę czasu. Smak jednak wynagradza zabrany na ich wykonanie czas. Łatwo je zamrozić - w wigilię odmrażam i już cieszę się znów smakiem.  Pod koniec postu napiszę Wam jak najlepiej mrozić pierogi, żeby się nie sklejały. Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - pół kilo pieczarek - łyżka(...)masła - 1 kg mąki -  ok.500 ml ciepłej wody - sól, pieprz, majeranek, mielony kumin do smaku Na początek siekam kapustę kiszoną - w ten sposób farsz będzie się ładnie nakładał. Pieczarki obieram i kroję w kawałeczki. Na patelni z grubym dnem rozpuszczam masło, kiedy będzie płynne wrzucam pieczarki. Chwilę smażę  - do momentu aż ściemnieją i puszczą trochę wody. Wtedy dodaję

Kuchnia Pełna Emocji
Krokiety z kapustą i pieczarkami ! :) 113

przygotowania krokietów będziemy potrzebować farsz i naleśniki. Można to przyrządzić według własnego uznania. Dla nowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz. Przepis na farsz. Składniki:   -0,5kg kapusty kiszonej -0,5kg pieczarek -cebula -przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -smalec -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Musimy usmażyć osobno pieczarki i kapustę a następnie to ze sobą połączyć(...)Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na margarynie. Dodajemy do nich cebule pokrojoną w kosteczkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będą miękkie. Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze części i wrzucamy na roztopiony smalec. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy, aż będzie miękka. Żeby zapobiec przypalaniu ja dodaje wodę przez co też szybciej mięknie. Oczywiście gotuje

Magia jedzenia.
śledź z kapustą 118

filetów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml octu jabłkowego, 40 ml cukru, 60 ml wody, 1 goździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego, olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier i ocet(...)zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać. Śliwki pokroić w cienkie paski. Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić. Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę i śliwki. Polać olejem rydzowym.   zastawa

królestwo garów
Kluski z kapustą i suszonymi grzybami 146

mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu. kluski: 1 kg ziemniaków 2 jajka 8 łyżek maki ziemniaczanej /około/ sól farsz 60 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów 1 liść laurowy ziele angielskie 2 ziarna sól, pieprz 20 dkg boczku wędzonego olej rzepakowy Grzyby namaczam przez noc w zimnej wodzie. Na drugi(...)dzień gotuje je do miękkości około godzinę. Kapustę kiszona gotuję w niewielkiej ilości wody, z zielem i liściem do miękkości. Ugotowaną odcedzam z wody, kroję. Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję, grzyby, kapustę i razem smażę. Doprawiam solą, pieprzem. Ziemniaki obrane gotuję, odcedzam wodę i gorące przepuszczam przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam

wesoła kuchnia
Bigos kiełbasiany. 175

Dziś zapraszam Was na pyszny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Idealny zarówno na świąteczny stół, jak i jako sposób recyklingu poświątecznych smakołyków. Ja robiłam go jeszcze przed świętami, zamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie(...)gotowe :)). Polecam! Składniki na bigos kiełbasiany: 1,2 kg kiszonej kapusty (dobrze wypłukanej) 1-1,2 kg kiełbasy (u mnie kiełbasa z domowej produkcji, ale może być np. biała surowa wyjęta z osłonek, pomieszana z inną, np. dobrze wędzoną) przyprawa do bigosu 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki keczupu

Rozpustne gotowanie
Chrupiące krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą 107

Krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą Chrupiące i rumiane krokiety wypełnione przepysznym farszem z wędzonym kurczakiem, kapustą kiszoną, grzybkami i cebulką. Do krokietów polecam podać domowy sos czosnkowy. Palce lizać!     Składniki: Naleśniki – PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych

Blog z Apetytem