kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:125/414)

Pierogi z kapustą kiszoną. 132

Składniki: -0,5 kg. kapusty kiszonej -smalec -przyprawy: sól pieprz ziele angielskie liść laurowy -2 szklanki mąki + troszkę do podsypania -1 jajko -3/4 szklanki ciepłej wody -cebula Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną podsmażamy na smalcu z solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Od czasu do czasu dolewamy wodę by się nie przypaliło. Podsmażamy aż zmięknie. Mąkę, jajko, sól

Magia jedzenia.
Pierogi z kapustą i grzybami 169

mnie nie ma Świąt bez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona(...)łyżki oleju.  Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.  Farsz: 2 kg kapusty kiszonej,   szklanka suszonych borowików,  3 cebule,  2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz,  łyżka przyprawy do dań z kapustyKapustę dobrze

Z miłości do słodkości
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 129

Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto to: 20 dag mąki 10 dag masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy(...)godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy. Przygotowujemy ciasto – mąkę siekamy razem z masłem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W rondlu roztapiamy masło, wkładamy cebulę i szklimy na wolnym ogniu. Dodajemy cebulę oraz grzyby

codojedzenia
Bigos staropolski 159

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego(...)mielonego kardamonu  sól i mielony pieprz do smaku  Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Smaczny bigos wegetariański 94

bogaty smak, a można na szybko ugotować w szybkowarze – też smacznie wychodzi. PRZEPIS NA SMACZNY BIGOS WEGETARIAŃSKI Składniki na smaczny bigos wegetariański: 1 szkl soczewicy czerwonej 1 kg kapusty kiszonej 50g grzybów suszonych 50g śliwek suszonych wędzonych 50g suszonych gruszek 2 cebule 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego 3 szt owoców jałowca 150ml czerwonego wina pół(...)cebuli. Obieramy ją, kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy duży garnek z olejem, wrzucamy cebulę i szklimy ją mieszając od czasu do czasu. Potem do garnka, do cebuli wrzucamy kapustę kiszoną razem z sokiem, nie płuczemy jej wcześniej. Następnie siekamy suszone grzyby i suszone śliwki oraz gruszki i dodajemy do kapusty. Dodajemy też suchą soczewice oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie

Dorota Smakuje
Kluski Z Kapustą I Pieczarkami 56

posmakują :) Składniki na obiad dla 3 osób Ciasto: około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej Farsz: około 150 g kapusty kiszonej 200-250 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1  sparzona i zeszklona cebula olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1. Pieczarki obieramy i ścieramy(...)Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 6. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem

Gotowanie...to proste !
Surówka z marchewki i ananasa 52

jest nic złego, to naprawdę poprawia dodatkowo ich smak. Ja postanowiłam z cukru zrezygnować, dodałam natomiast ananasa i zalewę z niego. Parę tygodni temu zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z ananasem , wyszła wyśmienita. Postanowiłam coś podobnego zrobić z marchewkami. Wyszło smacznie. Aczkolwiek surówki z kiszonej kapusty nic nie jest chyba w stanie przebić, nie będę więc robiła żadnych porównań. Zresztą

Kardamonovy
Gołąbki z przepysznym farszem 100

osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy? Składniki 10 liści kapusty coolwrap 200 g mielonej łopatki wieprzowej 300 g mielonej wołowiny 250 g ryżu 100 g kapusty kiszonej 180 g koncentratu pomidorowego 1 pęczek koperku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych liści. Pozostałą kapustę dzielimy na pół, przyda się(...)przepisów ;) Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy. Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, ryż, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Grillowana kaszanka z wędzonym boczkiem 97

Składniki kaszanka kilka plastrów wędzonego boczku kiszona kapusta sól, pieprz kilka gałązek tymianku kilka ząbków czosnku Przygotowanie Kaszankę przyprawić solą i pieprzem. Owinąć kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem. Dodać po 2 ząbki czosnku i jedną dwie (do smaku) gałązki tymianku. Szczelnie zawinąć w aluminiową folię i położyć na grilla. Piec ok 40-45 min na lekkim ogniu.  Smacznego

Gaździnka warzy
Krokiety z kapustą, grzybami i szpinakiem z ciasta na pizzę 244

właściwie jednego dużego. Nadzienie z kapusty, grzybów i szpinaku posmakuje każdemu, a ciasto na pizzę, które posłuży nam do przygotowania tego dania, będzie ciekawą alternatywą dla znanych krokietów. 1kg. kapusty kiszonej 500g. szpinaku 800g. pieczarek Czosnek Opcjonalnie cebula Tłuszcz do smażenia Ocet jabłkowy lub winny Zioła prowansalskie Sól Pieprz Ciasto na pizzę Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie z octem winnym

MarcinChef
paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami... 146

Składniki: ciasto francuskie nie mrożone 2 opakowania, jajka 1 sztuka, pieczarki 60 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta 70 dag, cukier 1 łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka kiszoną kapustę drobno pokroić do garnka, dodać cukier, olej, kostkę

W Mojej Kuchni Lubię
Schabowe plastry na kapuście kiszonej 104

mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad :)   Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól pieprz papryka słodka Sposób przygotowania: Mięso dokładnie myjemy(...)osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną - płuczemy raz lub dwa w zimnej wodzie by pozbyć się nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy kapustę z marchewką i oliwą, dodajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej. Całość przekładamy

Kolorowy Przepisownik
Golonki duszone w kapuście. 125

chciałby coś innego, a może jej golonka lepiej posmakuje mężowi? Dopytałam o smaki męża, umiejętności mojej rozmówczyni i obiecałam coś zaradzić.... 4 niewielkie  golonki kg kiszonej kapusty cebula 2 liście laurowe łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz do smaku łyżka tłuszczu Kapustę odrobinę kroimy, gotujemy około 20 minut(...)dodajemy kapustę przyprawy dokładnie mieszamy. Każą golonkę wciskamy w kapustę, przykrywamy i dusimy do miękkości, bez obracania. Jeśli zajdzie potrzeba, podlewamy wodą, aby się nie przypaliło. Nasza cudowna zgnilizna ( kiszona kapusta) jest niedoceniana, a nie dość, że jest kopalnią wszelkiego dobra, to także jest skarbnicą smaku. Mięsa nie trzeba marynować, robić skomplikowanych zabiegów, dodawać wymyślnych przypraw, a dzięki niej smakują

Dieta moja pasja