kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:122/414)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 150

Krokiety robię bardzo rzadko ale baaardzo lubię! Zdecydowanie jednak nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można(...)wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej  0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta  ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować

Atlas Smaków
Bulion grzybowy z pierogami 110

Sezon grzybowy w pełni więc korzystamy ile się da. Esencjonalny grzybowy bulion podałam z pierogami nadzianymi farszem z kaszy, kapusty kiszonej i oczywiście grzybów. To połączenie okazało się mega pyszne i chyba zagości u nas na wigilijnym stole. Bulion grzybowy 2 litry wody 250 gramów grzybów leśnych 2 duże marchewki 1 spora pietruszka korzeń pól średniego selera 2 średnie cebule(...)wyciągamy łyżką cedzakową lub można ponownie przelać przez sito, studzimy i kroimy w drobna kosteczkę. Farsz do pierogów 50 gramów ugotowanej kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 150 gramów ugotowanej kapusty kiszonej Grzyby pozostałe z ugotowanego bulionu  ok 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz. Kapustę drobno posiekać dodać resztę składników dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto

Andzia Pichci
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 158

czerwonego barszczu jak znalazł! :) Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów masła(...)jajka kminek do posypania - opcjonalnie jajko do posmarowania z wierzchu Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 45 minut Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia, następnie drobno posiekać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Pieczarki obrać, przełożyć do malaksera i posiekać miksując tylko chwilę Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę... ... a następnie dodać pieczarki. Posolić, dodać pieprz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Krokiety z kapustą i grzybami 181

własny) Składniki na 16 szt.   Ciasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu   Farsz: 800g kiszonej kapusty 500g pieczarek 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku   Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej oliwa do smażenia  Kiszoną kapustę zalać

Wiem co jem
Kapuśniak z domowej kapusty kiszonej 139

Zupa, której smak znamy z dzieciństwa, a jej zapach unosi się po domowych zakamarkach jeszcze długo po zjedzeniu.… Czytaj dalej Kapuśniak z domowej kapusty kiszonej

Pij soki wyciskane
Ritterzipfel - ziemniaczane kotleciki z boczkiem i kiszoną kapustą 158

mnie bardziej przypominają kotlety z ugotowanych ziemniaków. Charakterystyczne w smaku, miękkie i wilgotne smakują nawet na zimno. Składniki (4 porcje) -500 g ziemniaków -100 g wędzonego boczku -100 g kiszonej kapusty -1 mała cebulka -pół pęczka szczypiorku -100 g mąki ziemniaczanej -2 żółtka -100 ml kwaśnej gęstej śmietany -gałka muszkatołowa -sól, pieprz -olej lub masło do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrać(...)ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać boczek i podsmażyć kilka minut. Ostudzić. Kapustę kiszoną drobno pokroić i odcisnąć nadmiar soku. W misce umieścić ziemniaki, boczek z cebulą, kapustę. Dodać posiekany szczypiorek, żółtka, połowę mąki, szczyptę gałki muszkatołowej i śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość

Zielona Kuchnia
Fuczki 146

kuchni podkarpackiej. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi, śledząc kartę jednej z sanockich restauracji. Przeglądnęłam przepisy w necie i skomponowałam swój przepis na placuszki z ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą. Kapustę można przed użyciem ugotować lub dodać surową. Wypróbowałam pierwszą opcję. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej ok. 2 szklanki mąki pszennej

Czerwień i błękit
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) 233

także dla osób z wrażliwym żołądkiem. Możemy ją podać dzieciom po 1 roku życia. Taką kapustę można wykorzystać też jako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. 0,5 kg kiszonej kapusty* (nie kwaszonej!) 250 g pieczarek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego Kapustę odciskamy z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać(...)smaki się połączyły. Gotowe! Kapustę z pieczarkami możemy przygotować sporo wcześniej i ją zamrozić. Można to zrobić od razu po jej przygotowaniu i wystudzeniu. * Wybierając kapustę szukajcie zawsze kapusty kiszonej, nie kwaszonej. W jej składzie nie powinien znaleźć się ocet! Już wkrótce na blogu pojawią się kolejne wigilijne przepisy

Dieta bez mleka
Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 170

wczorajszy obiad miałam ogromną ochotę na krokiety, ale nie takie z kiszoną kapustą, tylko zrobione z młodej kapustki z dodatkiem twarożku i świeżego koperku. Krokiety z kiszonej kapusty i dużej ilości grzybów, królują w moim domu głównie w porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama

kulinarne odsłony pati
Fuczki czyli łemkowskei placuszki z kapustą kiszoną 181

Fuczki to potrawa podkarpacka a ściślej łemkowska. Jest to podgotowana kapusta kiszona wymieszana z ciastem podobnym do naleśnikowego. Różne źródła różnie podają ale według mnie kapusta lepiej żeby była podgotowana wtedy placki są delikatniejsze i miękkie. Smaży się je bardzo prosto i nie przyklejają się do dna patelni, nie rozpadną na patelni. Podać je można z sosami, jako dodatek(...)mięsa czy również ze śmietaną. Ja podałam z kremem z trybuli i to było znakomite połączenie. Fuczki czyli placuszki z kapustą kiszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapuśniak z kiszonej kapusty 176

Kapuśniak z kiszonej kapusty... Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji(...)kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek i grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek

Pelusiowa Kuchnia
Szare kluchy. 147

Składniki na kluchy -kilo ziemniaków -5-6 łyżek mąki -1 jajko -sól -dwie cebule -smalec Składniki na podsmażaną kapustę: -pół kilo kapusty kiszonej -marchewka -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -odrobina smalcu Sposób przygotowania: Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę,sól do smaku i dokładnie mieszamy. Gotujemy wodę z solą. Nakładamy kluchy łyżką i wrzucamy(...)gotującej się wody. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Gotowe kluchy wykładamy do głębokiej patelni na której wcześniej podsmażyliśmy cebulkę na smalcu. Dokładnie mieszamy by smalec pokrył wszystkie kluchy. Kapustę kiszoną kroimy i wrzucamy na roztopiony smalec. Dodajemy startą marchewkę i przyprawy. Mieszamy i dolewamy odrobinę wody by kapusta się nie przypaliła. Gotujemy aż kapusta zmięknie. Smacznego

Magia jedzenia.
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 146

ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry(...)pastę curry i curry w proszku, podsmażamy około 30 sekund na wolnym ogniu. Dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową kapustę posiekaną i dusimy całość około 5-10 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką. Dodajemy posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy posiekane jabłko – ale już

Kuchnia Bazylii
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 145

Żeberka w kapuście to naprawdę fajny pomysł na obiad. Jest prosty do przyrządzenia i bardzo smaczny. Minimum składników maksimum smaku ;-) Składniki: ok 1 kg żeberek wieprzowych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule dowolna mieszanka przypraw własnych lub gotowych do żeberek liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. Oprószyć przyprawami i zamieszać. 2. Cebulę posiekać(...)kostkę. 3. Patelnię dobrze rozgrzać, włożyć żeberka i mocno zrumienić z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i całość jeszcze chwilę smażyć. 4. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, jeśli jest taka potrzeba, to można ją przepłukać. Drobniej pokroić. Do garnka włożyć połowę kapusty, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, na to wy.ożyć żeberka z cebulą

Kuchnia domowa Ani