kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:115/414)

Krokiety z kapustą i grzybami 185

wykonanie jest dosyć pracochłonne, jednak warto poświęcić ten czas, by cieszyć się smakiem przepysznych krokietów. Można podawać je jako danie obiadowe, bądź dodatek do kolacji czy śniadania. Dzięki połączeniu kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów smakuje zawsze wyjątkowo. Krokiety z kapustą i grzybami są daniem, którego nie może zabraknąć na stole wigilijnym oraz w święta Bożego Narodzenia. Podajemy je jako dodatek(...)roślinnego do ciasta olej roślinny do smażenia szczypta soli bułka tarta jajko do obtoczenia krokietów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz kapusty z grzybami 300 g kapusty kiszonej mrożone bądź suszone grzyby leśne ziele angielskie liście laurowe Krokiety z kapustą i grzybami – Wykonanie Na początku przygotuj naleśniki. W misce ubij dobrze jajka, następnie dodaj pozostałe składniki

To Musisz Wiedzieć
Surówka z kiszonej kapusty 223

obiadek mam schaboszczaki :D Kiszonka jest bardzo zdrowa ! Jest bogatym źródłem witaminy C, E , wapnia, fosforu, przeciwutleniaczy i działa grzybo- bakteriobójczo :)  Także zajadajcie jak najczęściej :) Składniki 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku Przygotowanie:  Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie (tylko raz)  by pozbyć się nadmiaru kwasu

Domowa Kuchnia u Mamy
krokiety z kaszą i kapustą z pieczarkami... 237

Składniki: KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk(...)bułka tarta 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito, pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić

W Mojej Kuchni Lubię
Błyskawiczny bigos z szybkowaru z kiełbasą słoikową. 219

słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również pysznej kapusty od firmy Orzech . Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki  kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki   1 duża cebula   2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku(...)łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii   kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 pokruszony listek laurowy  szybkowar Kapustę kiszoną przelewamy wodą na durszlaku. Następnie przekładamy do szybkowaru. Cebulę obieramy i kroimy w kotkę, olej rozgrzewamy i podsmażamy cebulkę.Dodajemy do kapusty:przyprawy, cebulę,1 słoik mięsny i zalewamy wodą tak żeby kapusta była leciutko przykryta. Szczelnie

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos wegetariański 192

się w daniach wegetariańskich. Występuje w dwóch wersjach i obie mają tak skomponowane dodatki, że odpowiednio dobrane wzbogacają smak naszych potraw." Składniki: 1 kg białej kapusty poszatkowanej 1 kg kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem marchewki) 2 duże cebule pół opakowania smakowitej pajdy z jabłkiem i cebulką 20 dag pieczarek opakowanie tofu wędzonego 1 łyżka oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego sól(...)pieprz, majeranek 2 liście laurowe  ziele angielskie Wykonanie: Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po 15 minutach dodajemy kapustę białą i dalej gotujemy ok godziny. Obrane i opłukane pieczarki kroimy w kostkę, tak samo kroimy cebulę. Wrzucamy smalczyk na patelnię, roztapiamy, dodajemy cebulę i pieczarki i dusimy. Tofu kroimy w drobną kostkę

Anioły w kuchni
Tarteletki z kapustą z grzybami 178

grzybami na którą w podstawowej formie nie mamy ochoty. Składniki: Ciasto: 200g maki pszennej 75g masła 2 łyżki smalcu bez skwarek czubata łyżka jogurtu greckiego sól Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 20dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól, czarny pieprz, majeranek płatki papryki Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki(...)przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Porcje kapusty z grzybami

Pyry na Gaz
Pomidorowy kapuśniak 394

mianowicie na domowy, rozgrzewający pomidorowy kapuśniak z kiełbasą. Myślę, że ta wersja smakowała przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi kapuścianych zup.  Pomidorowy kapuśniak SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3-4 ziemniaki 1 mała puszka koncentratu 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziele angielskie  sól i pieprz(...)garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą około 3 l i gotujemy wywar, solimy go.   Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę.   Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy.  Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut. Ziemniaki gotujemy osobno w lekko solonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 210

Pierogi z mięsem i kapustą idealne zrobione przez Mojego Tatę. Polecam każdemu. To moja propozycja na Święta:)  SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku(...)gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Studzę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach

Gotowanie Patki
Kapusta z grzybami 553

Wigilijnym przygotowaniom towarzyszy zapach duszonej kiszonej kapusty i suszonych grzybów, docierający do każdego zakamarka domu. Kapusta z grzybami to nieodłączny element kolacji wigilijnej. Tradycje kulinarne, które przetrwały do dziś, kształtowały się na przestrzeni wieków, gdy zwyczaje pochodzące z czasów pogańskich przeplatały się ze zwyczajami wprowadzonymi przez Kościół. Potrawy które pojawiają się na naszych wigilijnych stołach, dla naszych przodków miały znaczenie(...)podczas ludowych obrzędów. Podawane podczas wieczerzy wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Potrawy z grzybami miały przynieść szczęście i pomyślność oraz zapewnić dostatek. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka cukru pieprz sól Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy szklanką wody

Smakowity Blog Kulinarny
Krokiety z mięsem mielonym i warzywami 144

robię z niej zupę. Dodaję gorącą wodę z czajnika i wybrane dodatki. Przykładowo po dodaniu przecieru lub koncentratu, otrzymasz prostą i szybką i zupę pomidorową z przecieru . Dodając ogórki kiszone, otrzymasz aromatyczną zupę ogórkową . Zobacz pozostałe pomysły na zupy domowe . Odcedzone warzywa oraz mięso odstawiam do ostudzenia. W tym czasie robię ciasto na naleśniki. Po ostudzeniu mielę mięso i warzywa(...)smak i ewentualnie doprawiam ulubionymi przyprawami. Farsz do krokietów jest już gotowy. Możesz do niego dodać także : 100 – 150 g starowanego sera żółtego od 300 do 500 g kapusty kiszonej. Sprawdź przepis na łężnie bieszczadzkie , gdzie użyłam farszu na bazie mięsa i kapusty kiszonej. Krok 2. Robię ciasto i smażę grube naleśniki Do miski wsypuję mąkę pszenną, wbijam jajka

Ania gotuje
Krokiety z mięsem mielony i warzywami 118

robię z niej zupę. Dodaję gorącą wodę z czajnika i wybrane dodatki. Przykładowo po dodaniu przecieru lub koncentratu, otrzymasz prostą i szybką i zupę pomidorową z przecieru . Dodając ogórki kiszone, otrzymasz aromatyczną zupę ogórkową . Zobacz pozostałe pomysły na zupy domowe . Odcedzone warzywa oraz mięso odstawiam do ostudzenia. W tym czasie robię ciasto na naleśniki. Po ostudzeniu mielę mięso i warzywa(...)smak i ewentualnie doprawiam ulubionymi przyprawami. Farsz do krokietów jest już gotowy. Możesz do niego dodać także : 100 – 150 g starowanego sera żółtego od 300 do 500 g kapusty kiszonej. Sprawdź przepis na łężnie bieszczadzkie , gdzie użyłam farszu na bazie mięsa i kapusty kiszonej. Krok 2. Robię ciasto i smażę grube naleśniki Do miski wsypuję mąkę pszenną, wbijam jajka

Ania gotuje
ŻEBERKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ W SŁOIKU + SKŁADNIKI 102

Pyszne żeberka z kiszoną kapustą w słoiku. Danie obiadowe zamknięte na dłużej :)  SKŁADNIKI :  3 kg kiszonej kapusty  liść laurowy, pieprz w ziarnkach i ziele angielskie 2-3 kg żeberek

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybki kapuśniak z kiszonej kapusty i kiełbasą 215

wrzucić pokrojony drobno boczek.Smażyć tak długo aż boczek lekko się przysmaży. Na patelnię wrzucić posiekaną drobno cebulkę i smażyć razem z boczkiem aż cebulka zmięknie. Teraz dodać kapustę kiszoną, kminek, marchew pokrojoną w kostkę, seler pokrojony drobno. Smażyć aż kapusta zmieni kolor na ciemniejszy. Wlać wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić

Kuchnia Pokoleń