Składniki: 500 g kiszonej kapusty 140 g chorizo 1 cebula 6 średnich ziemniaków 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 2 łyżki oleju sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób wykonania: W dużym garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, szklimy. Dodajmy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i obsmażamy ją razem
Qchnia po prostugrochem? Na kwaśno czy na słodko? Składniki: • 250 g kapusty kiszonej (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość świeżej kapusty) • 1 średnia główka świeżej kapusty (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość kapusty kiszonej) • 2 marchewki • 1 kg ziemniaków • 3/4 szklanki grochu łupanego • 7 suszonych grzybów • pęczek koperku • 2 cebule • 4 ząbki czosnku • 3 liście laurowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałażółtka 0,5 łyżeczki soli ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 1/3 kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 g pieczarek 1 cebula 250 g kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów leśnych Pieprz Olej do smażenia Białko do smarowania Farsz: Kapustę kiszoną podlewamy szklanką wody, dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki
VioletoweKucharzenieOkres jesienno-zimowy jak by się mógł obejść bez dodatku z kiszonej kapusty..Nie dość ze to samo zdrowie to jeszcze jej walory smakowe są super..Polecam dzisiaj w wersji gotowanej.. składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub smalcu Wykonanie: Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 50 minut/jeżeli lubicie mniej kwaśną kapustę
Ugotujmy CośSkładniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki
Qchnia po prostuSKŁADNIKI: 2 kg kapusty kiszonej w słoiku 50 dag karkówki 30 dag dobrej kiełbasy 100 g wędzonych śliwek Przyprawy: sól i pieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję
Gotowanie PatkiJedno z ulubionych dań wigilijnych mojej rodziny. Kiszona kapusta i suszone leśne grzyby to smak naszej tradycji od wielu lat. op. makaronu łazanki 1/2 kg kapusty kiszonej 3 pieczarki kilka suszonych grzybów leśnych 1/2 cebuli 2 łyżki masła liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Zalać niewielką ilością wody i zagotować, odcedzić. Ponownie podlać
Smakołyki AsiPyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września ( KLIK ). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki
Kuchnia domowa Anityle, że będziemy je pewnie jeść przez najbliższe trzy dni. I nikt nie będzie narzekał. Jestem tego pewna. Składniki: 500g makaronu łazanki 1/2 główki małej, białej kapusty 300g kapusty kiszonej z kminkiem 200g pieczarek 300g wędzonego boczku 2 cebule sól, pieprz Sposób przygotowania: Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem(...)suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Obieramy cebule i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dodajemy do boczku z cebulą. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę i pozostałe smażone składniki. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnysztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać ząbki czosnku na gołąbki wsypać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, namoczone w wodzie pokrojone drobno suszone grzyby razem z tą wodą, kminek ziarna, paprykę chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary(...)szybkowarze gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięużywam tortowej 1 małe jajko lub samo żółtko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju około 300 ml. gorącej ale nie wrzącej wody Farsz 500 g kapusty kiszonej 50-60 g suszonych grzybków pół malej cebulki łyżka masła sól pieprz Opcjonalnie maggi Grzyby leśne zalać zimną wodą odstawić na kilka godzin a najlepiej(...)następnie ugotować. Ugotowane grzyby odcedzić (pozostawiając wodę) drobno posiekać lub zmielić. Kapustę kiszoną drobno pokroić zalać wodą z gotowania grzybów ewentualnie dolać jeszcze wody (kapusta powinna być lekko pokryta wodą) i ugotować do miękkości. Na patelni roztopić masło dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić, dodać grzyby i odcedzoną kapustę całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć co jakiś czas mieszając około
Andzia Pichcisztuk Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet Składniki - naleśniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – ½ szklanki Woda gazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Olej rzepakowy – 1 łyżka Składniki - kapusta z grzybami: Kapusta kiszona – 0,5 kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie - barszcz: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, dodajemy zakwas, 1 łyżeczkę cukru(...)ciasta jajko, olej i całość dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. W między czasie podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, ugotowane i pokrojone w kostkę grzyby i kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naleśniki faszerujemy kapustą z grzybami i robimy krokiety
Kuchnia Bon Appetitsię nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops w kuchni , za dodanie 6 przepisów, mikimamie, autorce bloga Czerwień i błękit , za dodanie(...)kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi
Weekendy w domu i ogrodziejajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 200 g suszonych grzybów 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej(...)oleju szczypta soli Sposób przygotowania Grzyby namoczyć na 6-8 h lub całą noc. Grzyby następnego dnia odlewamy i gotujemy do miękkości, nie wylewamy wywaru, dodajemy go do kapusty. Kapustę kiszoną rozluźniamy, gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liści laurowymi. Kapustę i grzyby siekamy/mielimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy
Mieszam w Garnkuktórej znajdziecie mnóstwo przedświątecznych (choć nie tylko) inspiracji. TARTALETKI BIGOSOWE Składniki: tartaletki: 400 g mąki 3 żółtka 200 g margaryny 1/2 łyżeczki soli bigos/kapusta: 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego(...)też startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu kapustę mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotową kapustę przekładamy do tartaletek
Bon appetit mon amieZastanawiałam się jak tą zupę nazwać. Kapuśniak to chyba z kapusty kiszonej zwykle czyż nie? a ja tu gotuję ze świeżej, słodkiej kapusty. Niech jednak będzie. Zupa ta to moja propozycja na prosty, tani, zdrowy i sycący obiad jednodaniowy. Soczewica ma wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia, dlatego warto ją włączyć do naszej diety. Użyłam dzisiaj soczewicy żółtej, ale możecie(...)też jest w smaku delikatna oraz krótko się gotuje. Wypróbujcie też moje inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA KAPUŚNIAK Z SOCZEWICĄ Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki suche soczewicy żółtej 1 cebula 3 łyżki oleju 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 500g kapusty 1 liść laurowy
Dorota Smakuje