Składniki: -porcja rosołowa -3 mniejsze marchewki -6 ziemniaków -0,5 kg. kapusty kiszonej -przyprawy (kucharek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -25 g. margaryny -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Porcje rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje dodajemy kucharek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy tak ok. 30 minut. Następnie dodajemy(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i na koniec kapustę kiszoną. Musimy gotować naszą zupę aż ziemniaki i kapusta nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak naszej zupy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę. Margarynę roztapiamy na patelni i podsmażamy mąkę. Potem wlewamy to do zupy i energicznie mieszamy
Magia jedzenia.mojej wielkiej radości, mieszkam obok warzywniaka, gdzie od lat kupuję niezmiennie wspaniałą kapustę kiszoną. Choć ciągle widzę kogoś nowego za ladą, kapusta pozostaje taka sama. Nie za kwaśna, nie za słona, w sam raz. A z takiej kapusty – nie ma innej możliwości – musi wyjść pyszna wigilijna kapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu!!! Dobra(...)Przedstawiam Wam dzisiaj swoją wersję, z dużą ilością suszonych grzybków. Mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak mnie :) Wigilijna kapusta z grzybami porcja na 8 osób 1 kg kapusty kiszonej* + 1,5 szkl. wody 1 cebula 5 łyżek oleju (to cały tłuszcz, jaki używamy) 8 dag suszonych grzybów + 300 ml wody do ich ugotowania sól, pieprz Grzyby włożyć
Posadzone i zjedzoneskładniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: -schab -kapusta kiszona -marchewka -mąka -jajko -bułka tarta -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -troszkę smalcu do smażenia kapusty -olej do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na średnik ogniu(...)się ładnie zarumieni. Kapustę kiszoną troszkę siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Kapustę i marchewkę wrzucamy do garnka na roztopiony smalec. Dodajemy 3 liście laurowe i z 4 ziela angielskie. Dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy wody by się nie przypaliło. Gdy kapusta będzie miękka doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Magia jedzenia.kapusty i pieczarek można zastosować do wielu dań. Jednego dnia mogą być krokiety z farszem, drugiego naleśniki, a trzeciego dnia paszteciki... Można też zrobić większa ilość farszu i zacząć od pierogów, a z tego co zostanie zrobić coś innego. Link do filmu z przepisem: 113 PRZEPIS NA FARSZ z kapusty(...)naleśników Składniki na farsz: 250-300g pieczarek 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule tłuszcz do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy cebula będzie już prawie gotowa dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i dusimy aż wyparuje nadmiar wody. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCzapsuja Danie które każdego zaskoczy swoim smakiem i aromatycznym zapachem. Młoda kapusta kiszona, ochłodzi nam dni upalne. Składniki: · ½ kg młodej kapusty kiszonej · 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej (może być świeża) · Cebula · ½ kg pieczarek(...)rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 4. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Mięso i pieczarki przekładamy do garnka. 6. Kapustę również przesmażamy na oleju. 7. Do kapusty dodajemy obraną i startą na dużych oczach marchew, przekładamy do garnka. 8. Powtarzamy tą samą czynność z fasolą
Kulinarna ChwilaKapusta kiszona duszona razem z gotowanym grochem z dodatkiem suszonych grzybów. KAPUSTA Z GROCHEM SKŁADNIKI 1 kilogram dobrej kapusty kiszonej; 400 gramów grochu łuskanego (omielonego); 50 gramów suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki); 1 cebula; 3-4 liście laurowe; 5-7 ziarenek ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis na kapustę z grochem z grzybami Artykuł Kapusta z grochem z grzybami pochodzi z serwisu
Kuchnia TomkaCiapkapusta z młodej kapusty. Ciaperkapusta to proste danie kuchni śląskiej przygotowywane z kapusty i ziemniaków. Prosta w przygotowaniu potrawa na szybki obiad. Panczkraut może to być fit potrawa, a także pożywne, tłuste danie obiadowe. Potrawa zazwyczaj jest przygotowywana z kapusty kiszonej, jednak w okresie wiosennym czy letnim(...)można wykorzystać młodą kapustę i przygotować lżejszą , szybszą wersję. Ciapkapusta z młodej kapusty z koperkiem to smaczne, proste danie jednogarnkowe. Co zrobić z kapusty? Co zrobić z młodej kapusty na obiad? Szybki obiad bez mięsa, ciapkapusta z ziemniakami to idealny zestaw. Ciapkapusta, ciaperkapusta, ciaprówa, pańczkraut to tylko kilka z nazw tej śląskiej potrawy. Ciapkapusta z kiszoną kapustą, ciapkapusta z boczkiem
Dieta moja pasjaniego nie wyobrażam sobie świąt. Mowa oczywiście o bigosie. Zawsze robię go miesiąc, półtora wcześniej i zamrażam. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne(...)przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić na drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin. Pod koniec gotowania dodać pomidory
Na słodko lub wytrawniegrzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfituje w suszone grzyby. Składniki: -1 kg białej kapusty -2 kg kapusty kiszonej -5 dkg suszonych grzybów -200 ml oleju -przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu -cukier -woda Białą kapustę szatkujemy. Płuczemy grzyby a następnie moczymy je w gorącej(...)dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustę przez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy. Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapusta nie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka. Wsypujemy
Maminek kulinarnyRoladki z kapustą kiszoną. Składniki: 36 dag karkówka b/kości 30 dag kapusta kiszona 2 cebule 1 jabłko sól, pieprz majeranek 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka bulionu z drobiu masło i olej do smażenia 2 łyżki mąki Wykonanie: Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać
Kulinarny karnet ChristopheraDzień dobry. Wczoraj dodałam przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami. Napisałam, że robię je z domową kiszoną kapustą. Kiszę ją do października na bieżąco, w dużych słojach. Potem, w październiku robię już w wiadrach plastikowych.. Jest pyszna, więc znika szybko w bigosie. krokietach, łazankach i po prostu "skubana" po troszeczkę.Zapraszam po przepis
Co w garnkach piszczyniego zaglądać i mieszać, dolewać wody itd.tak jak to jest z garnkami...Mam pewność , że dana potrawa jest gotowana bez żadnego przypalania się itp.. Ilość składników dowolna. kapusta kiszona ziemniaki wędliny [ kiełbasa, boczek itp...] cebula przyprawy Ziemniaki obrać i pokroić w plastry , cebulę w kostkę a wędliny jak kto woli [ kostka , paski].W misie wolnowaru ułożyć warstwę ziemniaków(...)cebulę , kapustę kiszoną i wędliny.. i znów to samo , ziemniaki, cebula, kapusta , wędliny. Na wierzchu mają być ziemniaki. Każdą warstwę posypać przyprawami... Ustawić wolnowar . Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie
Moje domowe kucharzenieSurówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do drugiego dania. Świetnie pasuje do mięs oraz grillowanych ryb, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Składniki: 0,5-1kg kiszonej kapusty (na zdjęciu w wersji z marchewką) 1-2 duże ogórki kiszone jedna średnia cebula 2-4 łyżki majonezu (niedużo, byle się całość tak obkleiła w majonezie, nie pływała) Sposób
Wasze Przepisypominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia, Dodatkowo: ½ kostki masła lub inny tłuszcz(...)międzyczasie obracając kapustę. Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć
Nie tylko w kuchni