kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:111/414)

Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą 202

Dziś na obiad ryba, więc surówki z kiszonej kapusty nie może zabraknąć :) Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 pęczek zielonej cebulki 1 jabłko cukier, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobniej kroimy, cebulę czerwoną również drobno siekamy. 2. Zieloną cebulkę kroimy, a jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Składniki łączymy, dodajemy odrobiny cukru i oleju do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bigos staropolski 43

odcedzamy i kroimy w paski. Wodę z moczenia oczywiście zostawiamy. Kapustę odciskamy z soku (który zostawiamy, przyda się na później), zalewamy wodą (tylko tyle, żeby przykryła kapustę), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem. Gotujemy tak długo, aż będzie al dente, pilnujcie żeby jej nie rozgotować. Kapustę odcedzamy, ale nie za dokładnie. Karczek i wołowinę kroimy w średniej(...)złoty kolor, przekładamy do garnka z kapustą. Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dorzucamy ją do kapusty. Możecie niewielką porcję ugotowanej kapusty wrzucić na tę patelnię i wyczyścić ją z wszystkim dobroci, jakie powstały podczas smażenia, tam jest masa smaku. To oczywiście również ląduje w garnku z bigosem. Do kapusty dorzucamy grzyby, śliwki i wodę

Kardamonovy
Już niedługo… 68

czas. Najwięcej czasu zajmują mi pierogi z kapustą, więc gotuję je wcześniej i mrożę. Zostało mi trochę farszu z kapusty i grzybów, więc pomyślałam, że upiekę drożdżowe pierogi z kapustą. To danie ma wiele nazw. Ja po prostu nazywam je drożdżowymi pierogami z kapustą. Uwielbiam farsz na pierogi. Zawsze przyrządzam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię kiedy jest(...)pierogi z kapustą 16 pierogów Składniki: 450 g pszennej mąki 30 g drożdży 275 ml zimnej wody 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki granulowanej cebuli 1½ łyżeczki soli Farsz 250 g kiszonej kapusty 2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej 5 g suszonych grzybów 1 łyżka masła sól i czarny pieprz do smaku Jeśli został Tobie farsz na pierogi to możesz go z powodzeniem

codojedzenia
Kapusta kiszona w dębowej beczce 59

KISZENIE KAPUSTY “Obrawszy główki kapusty ze wszystkich zbytecznych liści, przekrajawszy je w pół i odrzuciwszy głąby, pokrajać pozostałą twarda masę główek jaknajdrobniej heblem. Potem na dwa czubate węborki uheblowanej kapusty dać małą filiżankę soli, małą garść kminku, kilka kawałków kwaśnych jabłek i 5 do 6 jagód jałowcowych i te przyprawy dobrze w większem naczyniu z kapustą przemieszać.” Cytat(...)książki “Kuchnia Polska – niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich” – Toruń 1901. Minęło ponad 100 lat i tak naprawdę w kwestii kiszenia kapusty nic się nie zmieniło! Chociaż… co to jest ten “Węborek” ? Poszukałam i w słowniku języka polskiego napisane jest, że węborek, to wiadro w gwarze poznańskiej

Tajemnice Smaku
Śląski hot dog 118

Dlaczego śląski? Bo zamiast zwykłej parówki użyliśmy kiełbasy śląskiej. Wspaniale komponuje się z ketchupem wymieszanym z kapustą kiszoną.   Składniki 4 kiełbasy śląskie 4 krótkie bagietki 100 g kapusty kiszonej 100 k ketchupu   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę nacinamy na krzyż i grillujemy z dwóch stron. Kapustę siekamy, odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy

R'n'G Kitchen
Śląski hot dog 147

Dlaczego śląski? Bo zamiast zwykłej parówki użyliśmy kiełbasy śląskiej. Wspaniale komponuje się z ketchupem wymieszanym z kapustą kiszoną.   Składniki 4 kiełbasy śląskie 4 krótkie bagietki 100 g kapusty kiszonej 100 k ketchupu   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę nacinamy na krzyż i grillujemy z dwóch stron. Kapustę siekamy, odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy

R'n'G Kitchen
Krokiety z kapustą i grzybami 76

Obiad bezmięsny też może być pyszny, co potwierdza przepis na krokiety z kapustą i grzybami . Aromatyczny, bardzo smaczny farsz z kiszonej kapusty oraz pieczarek w chrupiącym naleśniku, to bez wątpienia godna uwagi propozycja na postny obiad . Krokiety z kapustą i grzybami warto przygotować w większej ilości. Można wtedy część z nich zamrozić pamiętając, aby zrobić to bez panierki. Tym sposobem(...)krokiety z pieczarkami i serem , doskonałą postną kapustę z grzybami , oraz pierogi z białym serem na słodko . Krokiety z kapustą i grzybami Składniki na 12 sztuk Ciasto naleśnikowe: woda gazowana: 0,5 szklanki mleko: 0,5 szklanki mąka: 1 szklanka jajko: 1 szt. olej: 1 łyżka sól: 1/3 łyżeczki Farsz: kapusta kiszona: 0,5 kg pieczarki: 300 g duża cebula

Kuchnia Na Wypasie
Kapuśniaczki z Ciasta Drożdżowego 366

żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli kminek do posypania kapuśniaków białko do pomalowania kapuśniaków przed pieczeniem na farsz: około 300 g kapusty kiszonej do smaku: kminek, sól, pieprz do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do filmu z przygotowania : Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=quvBEq8J4zw Przygotowanie: Najpierw przygotuję kapustę(...)kapuśniaczki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję kapustę do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kapustę dokładnie odciskam na durszlaku z wody. Dodatkowo jeżeli kapusta po odciśnięciu jest zbyt wilgotna możemy ją odparować

Uwaga Babcia Gotuje
Kapusta z grzybami 72

Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu

Kocham Czekoladę
Kapusta z grzybami 88

Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu

Kocham Czekoladę
Uszka wigilijne z farszem mielonym 90

wigilijnego barszczu najlepsze na świecie są uszka z grzybami i kapustą. A najlepiej jeśli jest to domowa kiszona kapusta i zbierane własnoręcznie grzyby. Ale nie zawsze można mieć wszystko, ważne że są domowe uszka. Tym razem farsz jest mielony, dzięki czemu łatwiej się go pakuje do ciasta. I mimo, że to praca długa i misterna, ale wcale nie taka trudna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną 139

Pierogi gryczane z kapustą kiszoną Dla części osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją” . Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już nie wigilijną) pierogi z mąki gryczanej(...)podawanie z zasmażaną cebulką i ewentualnie wędzonym tofu. Dodatkowo po ugotowaniu warto pierogi podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Smak i tekstura są wtedy o wiele lepsze. Artykuł Pierogi gryczane z kapustą kiszoną pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 304

poddusić w 1/2 szklanki wody przez 20 minut. – Dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone, jeszcze chwilę poddusić razem.   Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut(...)niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut.   Gulasz z zielonych warzyw Składniki: – 2 cebule – 2 cukinie – 1/2 kalarepki – 2 łodygi selera naciowego i zielone listki, sól czarna, pieprz do smaku Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, poddusić w odrobinie wody

To co kocham
Kapuśniak! 106

Składniki:   -porcja rosołowa -3 mniejsze marchewki -6 ziemniaków -0,5 kg. kapusty kiszonej -przyprawy (kucharek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -25 g. margaryny -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Porcje rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje dodajemy kucharek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy tak ok. 30 minut. Następnie dodajemy(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i na koniec kapustę kiszoną. Musimy gotować naszą zupę aż ziemniaki i kapusta nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak naszej zupy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę. Margarynę roztapiamy na patelni i podsmażamy mąkę. Potem wlewamy to do zupy i energicznie mieszamy

Magia jedzenia.