składniki i połączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty, to była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą(...)Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia i potępienia. Potem los postawił na mojej drodze Bożenę i pierwsze próby z kiszonkami wypadły na tyle fajnie, że teraz
ladykitchenskładniki i połączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty, to była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą(...)Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia i potępienia. Potem los postawił na mojej drodze Bożenę i pierwsze próby z kiszonkami wypadły na tyle fajnie, że teraz
ladykitchenpicie soków z kiszonek poprawi wygląd skóry, włosów i paznokci, zredukuje zatrzymywanie się wody w organizmie oraz umożliwi szybką redukcję nadprogramowych kilogramów. Codzienne wypijanie szklanki soku z kiszonych ogórków bądź z kiszonej kapusty to naturalny sposób na pozbycie się pasożytów, między innymi owsików. Jest to całkowicie bezpieczna metoda, którą mogą stosować także kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią(...)Soki kiszone – jakie wybierać? Aby efekt był zadowalający, kuracja nie może zostać przerwana. Dlatego też warto wybierać soki z ulubionych warzyw. Wielu zwolenników ma sok z kiszonej kapusty oraz ogórków. Produkty te są łatwo dostępne w lokalnych delikatesach oraz dyskontach. Przyjemny, łagodny smak zdecydowanie ułatwia codzienne wypijanie zalecanej porcji. Coraz więcej zwolenników zyskuje również zakwas buraczany, który dodatkowo
ProstePesto.plDzisiaj zapraszam na kolejne łazanki po tych ze słodką kapustą i karczkiem proponuję, z kapustą kiszoną i dodatkowo jeszcze z pieczarkami.Można je zrobić w wersji wegetariańskiej bez mięsa, bo też smakują wybornie, ja jednak wybrałam połaczenie smaków mięsa, grzybów i kapusty...było bardzo smacznie. Składniki: 300 g makarou ( u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej(...)pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju
Gosia gotujekapustą kiszoną i grzybami leśnymi. Składniki na ciasto: 700 g mąki (typ 500) około 440 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 75 g grzybów suszonych (polecam Skworcu ) 3 cebule oliwa do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie farszu: Grzyby namaczamy w wodzie dzień(...)odsączamy z wody i bardzo drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy i podsmażamy, na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody. Dodajemy do niej grzyby i zeszkloną
Smak mojego domuwiększość z Was lubi smaki słodki-słony, słodki-ostry. 2 porcje Składniki: 2 filety jesiotra ok 350 g (możecie użyć flądry lub innej ryby) 400 g kapusty kiszonej mała garść suszonej żurawiny ok 40 g suszonych moreli 40 g orzechów nerkowca 0,5 łyżeczki kminu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku odrobina mąki(...)smażymy dość krótko chodzi tylko o to aby się zarumieniły i nabrały chrupkości. Filety osuszamy na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni z pozostałą oliwą smażymy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, kminem i miodem. Dodajemy żurawinę i posiekane drobno morele oraz orzechy. Smażymy do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Następnie kapustę dzielimy
Niezły Młynekmasła roztopionego i przestudzonego 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży FARSZ: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3-5 ziaren ziela angielskiego 1 garść suszonych grzybów 1,5 - 2 szklanki podgotowanych grzybów (u mnie zamrożonych) 1 duża cebula(...)łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól pieprz kminek mielony DODATKOWO: ok.50 g masła rozpuszczonego gruboziarnista sól (u mnie padło na zieloną sól hawajską ) ziarna kminku mak czarnuszka FARSZ: Kapustę kiszoną wyłożyłam na sito i przepłukałam kilkukrotnie w zimnej wodzie. Włożyłam do garnka, dodałam marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, zalałam zimną wodą tak aby tylko przykryła kapustę, dorzuciłam
Blondynka GotujeKażdego roku w okresie świąt Bożego Narodzenia wiele osób na nowo okrywa tradycyjny groch z kapustą. Niegdyś było to danie typowo postne, dziś jest prawdziwym przysmakiem wegan zasiadających przy wigilijnym stole. Mamy sprawdzony przepis. Przepis na groch z kapustą Składniki: 800 gramów kapusty kiszonej , 400 gramów grochu łuskanego, 2 cebule, płaska łyżka kminku, ziele angielskie, sól, pieprz, olej. Jak zrobić
Kulinarna Polskawłaściwie czekamy na nią rok w rok. Woda, kapusta, suszone grzybki i trochę warzyw...jak to mówią prostota tkwi w szczególe. Składniki na 6 porcji: 500 g kiszonej kapusty 2 kopiaste łyżki grzybów suszonych 2 litry wywaru warzywnego lub wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe cebula sól,świeżo zmielony pieprz dodatkowo: olej do usmażenia cebuli i ziemniaków(...)Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 2-3 godziny. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurku w osolonej wodzie do miękkości. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kapustę kiszoną wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości, możemy dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy
Życie zaczyna się w kuchniBiała kiełbasa to danie mięsne, które najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkanocy. A próbowaliście podać ją w towarzystwie kiszonej kapusty? Jest przepysznie, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić. Składniki: 3 kawałki białej kiełbasy 30 dag kiszonej kapusty 0,5 l jasnego piwa 1 duża cebula ziele ang liść laurowy majeranek pieprz szklanka bulionu warzywnego Wykonanie : Białą kiełbasę
Z Majeczką w kuchniwiadomo są osoby, które nawet wodę w garnku przypalą. Niektórzy narzekają na brak czasu. A ja dla takich osób mam do zaproponowania kiszoną kapustę z dodatkiem grzybów leśnych. I uwierzcie, że tych grzybów jest na prawdę sporo a nie tylko 3-4 kawałeczki na cały słoik. Ja otrzymałam ją od Ogródek Dziadunia . Jest to mała rodzina firma ale zdobyła już(...)można podać na świątecznym stole ale też i na codzienny obiad. Ja zrobiłam ją trochę kalorycznie bo z zasmażką ale sama w sobie też jest pyszna. Składniki: 1 słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 2 płaskie łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę z słoika przełożyć do garnka. Wlać 1-1,5 szklanki
Ala piecze i gotujetakich jak u mnie. Składniki: Na ok 80 sztuk: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin 1 duża lub dwie małe cebule 5 dkg margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku(...)Sposób przygotowania: 1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie. 2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. 3. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 5. Wałkujemy na grubość ok 3 mm, szklanką
Kuchnia w czekoladzieMakro. Do wykonania tego dania częściowo zainspirował mnie Okrasa. Oczywiście musiałam coś zmienić, bo pewnie nie byłabym sobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Policzki wieprzowe ok. 1 kg Kapusta kiszona ok. 800 g ( ja dałam z 2 słoików o pojemności ok.650 g ) 150 gram boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku Kilka lisków laurowych 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego(...)oczyszczamy z ewentualnych błon. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek wędzony kroimy na kawałki. Umieszczamy na patelni. Policzki wieprzowe obtaczamy w mące i przesmażamy na boczku. Do garnka wykładamy połowę kapusty kiszonej i przesmażone policzki razem z boczkiem. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili całość również układamy w garnku. Całość przykrywamy drugą częścią kapusty. Dodajemy liście laurowe
Smaki Ewygrzybkami . A jak by tak dodać jeszcze mięsko mielone? Wiecie co, wyszły rewelacyjne ! Polecam :) Składniki : Na ciasto nalesnikowe: Znajdziesz na moim blogu :) Farsz : 0,5 kg mięsa mielonego 30dag kiszonej kapusty 40 dag pieczarek 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Bułka tarta Olej Przygotowanie: Smażę cienkie naleśniki ( ok 0,5 cm ) Kapustę kiszoną obgotowuje, odsączam z wody
Domowa Kuchnia u Mamywielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze bardzo podkręcają(...)smak. Ale czasami mam ochotę na nieco inny rodzaj tego dania więc mieszam kapustę kiszoną ze słodką a całość zaprawiam koncentratem pomidorowym i doprawiam bardziej na ostro. Spróbujcie tej wersji bo naprawdę jest pyszna. Wiem, że ile domów tyle odmian bigosu, ale to zawsze coś więcej niż zwykła duszona kapusta . Każda gospodyni ma na to danie swój własny pomysł
Smaczna Pyzaprzygotowania. Naleśniki: 18-20 sztuk 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2,5-3 szklanki mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać
RAROSSA