Pieczarki pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię. Zioła drobno posiekaj. W misce rozbełtaj jajka, dodaj zioła, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa na patelni będą już podsmażone, zalej je jajkami. Upewnij się, że wszystkie warzywa są dobrze przykryte. Smaż ok. 8 minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach(...)przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła od góry. Jeżeli masz patelnię odpowiednią do piekarnika, wstaw do niego frittatę na 200 st. C i zapiekaj, aż frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, aż zetnie się z drugiej strony. Rukolę
Chilli Czosnek i OliwaKrok 1. Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!! Krok 2. Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej uformowanego ręcznie 'zajączka' (w kształcie kulki) z mięsa mielonego. Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem. Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny. Smacznego :) Inne
Moja Książka Kucharskaodwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka
Poezja smakuwielkanocnym stole to podstawa. Obok jajek obowiązkowa pozycja! Jako dziecko nie lubiłam jej. Oj! nie lubiłam... Aż w końcu stwierdziłam, że dobrze zrobiona dobra biała kiełbasa jest pyszna. Chyba dorosłam :) Kiedyś natknęłam się na przepis z biała kiełbasą podawaną z sosem chrzanowym. Nie wiem, jak czytałam, ale ubzdurało mi się, że całość się zapieka. W przepisie tego nie było
dobra gospodyni dom wesołym czynipokroić w talarki. Śmietankę i jajko dokładnie wymieszać i doprawić (powstaje sos). W naczyniu żaroodpornym, dobrze wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, wykładamy połowę marchewki oraz kiełbasy. Wylewamy połowę sosu. Następnie układamy ponownie warstwę ziemniaków, marchewki i kiełbasy i wylewamy pozostałą część sosu. Na wierzch wykładamy ostatnią część ziemniaków, które posypujemy startym serem. Wszystko zapiekamy w 180 stopnia przez około
Ania i Marcin gotująprzyrumienią. Wystudzić. Ser z mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min. Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz oregano Zapiekać w temp
Gotowanie jest łatwekostkę. Do miseczki wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wyłożyć wedle uznania warzywa i szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać
Passions hobbies lifedrobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać rozdrobnionymi kwiatkami szczypiorku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, aż masa ładnie
Monia miesza i gotujepieprz wykonanie: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 6 części. Kawałki szparagów z główkami owijamy plasterkami boczku. Na upieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo jajeczną a na wierzchu układamy szparagi i cząstki pomidora. Doprawiamy pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym
Domowy Smak Jedzeniadodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki. Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty ser ( mój był w plasterkach) kroję w paseczki i układam na cukiniach tworząc kratkę. Zapiekam jeszcze
Bea(u)ty kitchenskładniki: dowolny makaron - 500-600 gramów pomidory 1-2 sztuki ser gouda - 150-200 gramów tłuszcz do formy kukurydza pieprz sól 4 jajka(...)wody.Pomidory myjemy i kroimy w plastry.Ugotowany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym.Doprawiamy solą i pieprzem.Makaronposypujemy kukurydzą i zielonym groszkiem .Na wierzch ukladamy plastry pomidora ,a nastepnie ser żółty. Wszystko zapiekamy pod przykryciem 20-25minut w 190-200 stopniach C.Na zapiekanke układamy usmażone jajka.Smacznego
w mojej kuchnioleju, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. SOS POMIDOROWY Do gorącej wody dodać kostkę drobiową, koncentrat pomidorowy i starty ser, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem i sosem pomidorowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 180 stop. zapiekać do rozpuszczenia się
Kuchnia DanusiPiątkowy obiad od zawsze kojarzył mi się z postnym jedzeniem. Odkąd pamiętam, w domu Mama i Babcia zawsze robiły postne posiłki w ten dzień. Dotrzymując tej
Złote przepisyTo danie pamiętam jeszcze z czasów studenckich. Dietetyczne to ono nie jest, ale za to warto chociaż spróbować. Zrobiłam wersję podstawową, ale smacznym dodatkiem będzie sos
Passions hobbies lifedelikatnie wyjmujemy i odsączamy. Jajka i białko mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy starty ser żółty i większość pokruszonego sera pleśniowego (część zostawiamy do posypania wierzchu w trakcie pieczenia). Na ciasto wlewamy masę , układamy gruszki i pieczemy w nagrzanym do 185 stop. C piekarniku przez ok. 25 minut. Posypujemy pozostałym serem pleśniowym i zapiekamy ponownie ok. 10 minut
gutfutKolejna wersja pysznego kurczaka zapiekanego w cieście francuskim. Tym razem mięsko nadziałam brzoskwinka i serem pleśniowym. Jako dodatek podałam sałatkę z rukoli i pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża połówka brzoskwini, u mnie z puszki ok 50 g sera pleśniowego, u mnie lazur sól,pieprz jajko do posmarowania czarny sezam
Monia miesza i gotujetartej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki majeranku Pasta: 3 łyżeczki brązowego cukru 1/4 szklanki ketchupu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka gorczycy Przygotowanie Bułkę tartą zalałem mlekiem i odstawiłem na 20 minut. Dodałem pozostałe składniki masy i dokładnie wymieszałem. Przełożyłem do natłuszczonej foremki do zapiekania. Wymieszałem wszystkie składniki pasty, posmarowałem
R'n'G Kitchenczosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać jajka, doprawić obficie solą oraz pieprzem, i całość dobrze wyrobić. Keksówki lub kokilki natrzeć tłuszczem (olejem lub margaryną) i oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet w keksówkach piec około
Trzeci talerzKrokiety to tak naprawdę zapiekane naleśniki nadziewane farszem. Krokiety mogą być podawane jako danie główne, mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu, krokiety można przygotować na wiele sposobów. Jednak podstawą każdego rodzaju krokieta jest właściwe ciasto. Przedstawiam świetny przepis na naleśniki na krokiety. Składniki: 300g mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli szczypta pieprzu Nalesniki
NaleśnikijajkoWykonanie:Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie mieszemy, wyrabiamy. Nabieramy trochę mięsa na dłoń , spłaszczamy, nakładamy kostkę sera feta, formujemy kulę, tak postępujemy z każdą porcją mięsa. Gotowe pulpety każdy nadziewamy na zmoczone patyczki szaszłykowe, układamy na ruszcie w piekarniku, zapiekamy na rumiano
Z Majeczką w kuchniwarzyw odparują. W misce wymieszać jajka z mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy na tartę. Na wierzchu posypać pozostałym serem i ułożyć pąki nasturcji. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut
Monia miesza i gotujemigdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć usmażone piersi. Na każdej
Ala piecze i gotujeZiemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami i warzywami Cały obiad na jednej blaszce. W potrawie znajdują się ziemniaczki oraz mięsko, a także cukinia, papryka i cebulka, więc uważam, że jest wszystko co do szczęścia potrzeba. Polecam jeszcze zrobić do tego obiadku domowy sos czosnkowy, który idealnie komponuje się z pieczonym mięskiem i warzywami. Oczywiście możemy do tego zestawu podać jeszcze(...)mielonego 1 cukinia 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula (użyłam czerwonej) 1/3 szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1 łyżka masła do wysmarowania blaszki *** Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się
Blog z ApetytemOd zawszę byłam wielką fanką ziemniaków. Lubię je pod każdą postacią, ale najbardziej pasują mi te pieczone w piekarniku. Moim ulubionym daniem z dzieciństwa były właśnie
wegujemyMatko Boska, co za banał… Jajka, ziemniaki i fasola. Brzmi jak klasyczny wiosenny obiad, prawda? Brzmi, tylko i tyle – bo na pewno zwyczajnie nie wygląda. Jest odrobinę bardziej skomplikowany niż ugotowanie wszystkiego osobno i położenie na talerzu. Mały twist, kilka dodatkowych smaków i zapieczenie. To, co lubię, czyli cały obiad z jednej blachy – voila! Młode ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą(...)wodą i gotujemy je w skórkach, w osolonej wodzie – wybierzcie jak najmniejsze, jednakowej wielkości drobne ziemniaki, mniejsze od jajka – szybko i równo się ugotują. Gotowe odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. To jeszcze nie pora na fasolkę szparagową ani tym bardziej na szparagi, posiłkujemy się dzisiaj mrożonką. Uwierzcie, ani smaku ani wartości taka zamrożona fasola nie traci – pod warunkiem
Karo in the Kitchen