podprażyć orzeszki pinii i 2/3 orzeszków dodać do kurek i cebulki. Pozostała część wykorzystaa zostanie do posypania tarty. 3. Śmietanę wymieszać ze startym na dużych oczkach serem, roztrzepanym jajkiem oraz przyprawami. 4. Wyjąć ciasto z zamrażarki rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w temperaturze 180 stopni(...)około 10 minut. 5. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć kolejno: masę kurkową, pokrojony w plasterki kozi serek, masę śmietanową, plastry pomidora, orzeszki pinii. Można dodatkowo posypać serem. 6. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut. 7. Na jeszcze gorącej tarcie ułożyć listki świeżej bazyli i od razu podawać. Smacznego
DefinicjaSmakujajka, pokrojonej w kostkę cebuli. Do farszu dodajemy łyżeczkę utłuczonych ziarenek kolendry, łyżeczkę ostrej papryki, pieprz i sól (wg upodobania). Napełniamy farszem paprykę (ja upycham łyżką aby dokładnie rozprowadzić farsz). Nadziane już papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką bulionu drobiowego, po bokach układamy pokrojone w grubą kostkę sparzone pomidory. Całość posypujemy posiekanym koperkiem, pietruszką i posypujemy łyżką cukru. Zapiekamy
upichconajajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Ser zetrzeć. Ser, żółtka, cukier, śmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania
królestwo garówjajek, ja jednak z tego zrezygnowałam – i tak było pyszne. Składniki: 5 ziemniaków 1 filiżanka kaszy jaglanej 2 łyżki masła, 1 duża cebula olej, sól Ziemniaki obierz, ugotuj i rozdrobnij na puree. Ugotuj kaszę jaglaną z masłem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Wymieszaj puree ziemniaczane, kaszę i cebulę. Przypraw do smaku solą. Zapiekaj
Qlinarnie i Qlinarniejajko i szczyptę soli. Wyrabiamy na jednolitą masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do180 st.C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Nawijamy na wałek i przenosimy na formę. Dokładnie układamy na dnie i na bokach. Wystające kawałki odcinamy. Nakłuwamy widelcem dno. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i dociskamy np. fasolą. Zapiekamy
tojestpyszne.blogspot.comzestawy o dowolnym makro wybierając mniej lub bardziej tłuste mięsa, drób czy ryby oraz dodając ewentualnie tłuszczu (adaptacja, stabilizacja wagi). Doskonale sprawdzi się także jako danie jednogarnkowe np łopatka zapiekana w młodej kapuście . Składniki: 2 główki młodej kapusty ( u mnie po wydrążeniu wyszło 2 kg poszatkowanej) 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 700 ml wody sól himalajska(...)Artykuł LEKKA MŁODA KAPUSTA (redukcja, adptacja, keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i jajek) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFpiersi przekroić wzdłuż na dwie części. Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą oraz pieprzem. W głębokim talerzu roztrzepać jajka. Na płaski talerz wsypać mąkę, na drugim wymieszać bułkę tartą z wiórkami kokosowymi. Drobiowe kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotlety(...)każdej części ułożyć plaster ananasa, na większych kotletach można położyć dwa plastry. Na ananasa położyć plasterek żółtego sera. Kotlety po hawajsku wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , zapiekać przez 10 minut , do rozpuszczenia się sera. Kotlety po hawajsku z ananasem i żurawiną wyjąć z piekarnika, w dziurkę w ananasie dodać łyżeczkę żurawiny, podawać od razu na gorąco. (adsbygoogle
niecodziennikparydodać czosnek niedźwiedzi, przesmażyć. Dodać opłukaną soczewicę, zamieszać. Wlać 600 ml gorącej wody, przykryć. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Soczewicę doprawić do smaku solą. Jajko rozbełtać, wymieszać z soczewicą. Kurczaka oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać mostek, mocno na niego naciskając(...)góry. Oprószyć solą. Soczewicą nadziać kurczaka, wykałaczkami zamknąć otwory w kurczaku. Kurczaka z wierzchu posmarować 2 łyżkami masła. Soczewica, która nie zmieści się do kurczaka włożyć do naczynia do zapiekania. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1,5 godziny. Podczas pieczenia, od czasu polewać wytworzonym sosem. Soczewicę, która została polać sosem wytworzonym podczas pieczenia
królestwo garówwędzony boczek, który uchronił przed wysuszeniem, szczególnie, że pieczeń jest z dość chudego mięsa. Polecam na obiad lub jako wędlinę na kanapki. 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej 1/2 selera korzeniowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego ok 300 g boczku wędzonego olej rzepakowy do smażenia Cebulę pokroić(...)Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i chwilę przesmażyć. Odstawić do wystudzenia. Mięso zmielić w maszynce do mielenia na sicie o małych otworach. Wymieszać razem z warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami. Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą. Przełożyć masę mięsną i założyć
https:KKuchniaMniamkasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. W tym przypadku kasza powinna się nawet trochę rozgotować. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Ugotowaną kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę(...)Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut. Moja propozycja sosu: 1 puszka pomidorów 2 czerwone cebule łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka pieprzu
Kulinarne Inspiracjeprzychylnie patrzącym na owsiane płatki powinna dać wiele do myślenia, czy aby nie najwyższa pora zmienić zdanie! :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka popingu z amarantusa(...)łyżka ulubioncy orzechów 1 łyżka rodzynek/ żurawiny/ jagód goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna. Smacznego
DefinicjaSmakuparę łyżek do zalania chleba aby nasiąkł) - góra wedle uznania tak jak na pizzę ser + sos + pieczarki , jednym słowem ulubione dodatki Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę. Wbijamy w niego jajko i dodajemy mleko do namoczenia (od paru łyżek do pól kubka, jak okaże się za dużo płynu to nie ma problemu można odsączyć przed zapieczeniem). Chleb odstawiamy na pół godziny(...)się rozmoczył. Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy chleb do formy (ja używam papieru do pieczenia) cienką warstwą tak jak na pizzę. Ugniatamy trochę łyżką. Nakładamy sos i dodatki. Zapiekamy w 200 stopniach 25 minut (grzanie z obu stron). Ostatnie 5 - 10 minut można przełączyć na grill jeśli ktoś lubi zarumieniony ser. Bajecznie proste i dobre. Smacznego
Lubczyk i Waniliazapiec w jednorazowych , młych foremkach / muffinkowych/ Składniki: 250 g kaszy gryczanej /nieprażonej / 200 g dyni mały kawałeczek ostrej papryczki 2 duże jajka 100 g drobno posiekanych migdałów 4 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa /do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz /do smaku Wykonanie: -Kaszę gryczaną ugotować(...)dynię ugotować na parze /al. dente/. -Dynię pokroić w kostkę, brokuł podzielić na różyczki. -Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. - Naczynie do zapiekania posmarować masłem lub oliwą. -Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. -Przestudzoną kaszę wymieszać z żółtkami, serem , dodać ok.50 g migdałów , a na koniec połączyć z ubitą pianą
Zakamarki mojej kuchnizapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 25 - 30 minut.Zapiekankę podawać posypaną pozostałą częścią natki pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to porcja dla czterech dorosłych osób.Warstwy zapiekanki: I warstwa - podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek
Gospodyni Miejskamargaryny 2 jajka 1 kg szarej renety lub antonówek 10dag rodzynek 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju 1 szkl. płatków owsianych cynamon Wykonanie:Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość(...)wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp. 200 stopni
Anioły w kuchni