Brokuł myjemy i blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu kroimy go na malutkie kawałeczki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. W większej misce roztrzepujemy jajka razem z mąką, solą i pieprzem, po czym dodajemy do nich brokuł i mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony(...)równie dobrze smakują, na zimno więc śmiało możesz je zabrać, ze sobą do pracy SMACZNEGO A jeśli potrzebujesz innego przepisu na przyrządzenie brokuła to polecam POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ZAPIEKANYM BROKUŁEM Pycha Artykuł KOTLETY Z BROKUŁA I PIERSI Z KURCZAKA pochodzi z serwisu Jemy i nie tyjemy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiijakimś dużym słojem, żeby ukisić kapustę. W Polsce tęsknię, co jakiś czas do tamtejszych smaków, szczególnie owoców morza i mojego ukochanego ceviche , albo do rocoto relleno - nadziewanej mięsem i zapiekanej ostrej papryki, typowej dla regionu Arequipy. Jednym z moich ulubionych i najczęściej odtwarzanych przepisów jest peruwiańska causa, zwana też causą limeńską (od stolicy Peru - Limy). W oryginale jest(...)oraz sokiem z limonki. Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo. Causę można przygotować w jednej dużej prostokątnej formie i kroić na kawałki (jak ciasto), ale w restauracjach często podaje się ją ułożoną w małych foremkach, jest to bardziej
Quinoa Raz!mozzarelli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Szpinak wcześniej rozmrażamy w misce (około 3 łyżki). Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i jajka oraz przyprawy i odciśnięty szpinak. Szybko i energicznie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było za suche i nie chciało się połączyć można dodać odrobinę soku z wyciskanego szpinaku. Ciasto(...)większy od tortownicy (średnica 21cm) i wykładamy nim dno (tortownicę w całości wykładamy papierem do pieczenia, boki też) robiąc z nadmiaru ciasta niedużą zakładkę. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Większą część ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt (u mnie wyszło około 35x25cm), smarujemy serkiem kremowym, posypujemy drugą połową tartej mozzarelli i zwijamy
Kolorowy Przepisownikwarto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka majeranek Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę mięsną. Z masy uformować kotleciki. 1 cukinia 1 puszka pomidorów(...)układać tak jak pokazałam na zdjęciu w formie gwiazdy. Na środku ułożyć kotleta i zawinąć cukinią zakładając ją do środka. Powstaną nam pakieciki, które układamy w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki wraz z sokiem miksujemy na gładko, dolewamy 1/4 szklanki wody. Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemmięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 cebula papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy papryką i czosnkiem. Paprykę kroimy w paski. Dokładnie wymieszane mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy na grubość około 1 cm. Posypujemy obficie(...)roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso z góry się zarumieniło. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami. Smacznego
Moje-pitraszenieziół prowansalskich 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella (125 g) 30 g rukoli oliwa z oliwek (do podania) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce roztrzepujemy razem jajko, mleko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju roślinnego wylewamy ciasto(...)się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy omleta na druga stronę, na połowie kładziemy ser mozzarella, pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy na małym ogniu, do czasu aż ser się rozpuści. 5. Składamy omleta na pół, a następnie przekrawamy na pół (spokojnie wystarczy, aby podzielić się nim z Waszą drugą połówką;)). Omleta
W kuchni Katiepuszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się uda. Przepis Składniki: 1 kg twarogu, my jak zwykle używamy przyprawionych serków, lub serków homogenizowanych 1 szklanka cukru kostka masła 6 jajek 1 budyń waniliowy skórka z cytryny (dla smaku, bez niej sernik jest równie pyszny) 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie(...)przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy cieniutką warstwą na blaszce. Im cieńsza tym lepiej, ale ciasto lubi się kruszyć, więc nie jest to takie łatwe. Zapiekamy je 8 minut w temperaturze 170’C. Kostkę masła ucieramy z 4 żółtkami i pozostałym cukrem. Stopniowo dodajemy ser i otartą skórkę z cytryny, całość mieszamy na miękką masę
KasiaiKrzysiu.plczosnek, ostra papryka, świeża bazylia, 200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut
Z miłości do słodkościszybki i smaczny obiad! Zapiekanka ze świeżym szpinakiem i szparagami! Zapraszam! składniki: - 2 garście świeżych liści szpinaku - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - kawałeczek pora - pęczek białych szparagów - 4 jajka - 400 ml jogurtu naturalnego - 200 ml mleka - 100 g sera podpuszczkowego light - 2 szklanki ugotowanego makaronu (najlepiej o smaku szpinaku) - 2 łyżki masła - sól, pieprz, chili Cebulę, por, czosnek(...)wymieszaj mleko, jogurt, jaja i przyprawy, za pomocą trzepaczki doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji. Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki. Szpinak zalej masą jajeczną, ułóż szparagi i posyp porozrywanym serem. Zapiekaj 25- 35 minut! Gotowe
SMYKWKUCHNIpieprzem. Studzimy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również pieczarki z cebulą i odciśniętą bułkę. Do powstałej masy mięsno-pieczarkowej dodajemy jajko oraz musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego majeranku (ok. 1/4 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy. Przygotowanym farszem napełniamy kieszeń indyczą. W razie potrzeby spinamy mięso wykałaczkami. Mięso wkładamy do lekko(...)minut (jeśli Wasze mięso będzie ważyć mniej, odpowiednio skróćcie czas pieczenia – ja zwykle daję około 5-8 minut zapasu (do zasady 1h/1kg) i o tyle dłużej zapiekam). Jeśli mamy termometr do mięsa sprawdzamy temperaturę – w przypadku mięsa drobiowego nie powinna być ona niższa niż 75 stopni (u mnie 82 stopnie, czyli podawane przez różne źródła maksimum jakie
Smaki Na Talerzutrzeba) - 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao (do posypania) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło i czekamy aż się rozpłynie, a całość lekko przestygnie. Ubijamy 2 całe jajka i 4 żółtka z 75g cukru, potem delikatnie dodajemy czekoladę z masłem z likierem i skórką z pomarańczy. W innej misce ubijamy 4 białka na pianę, a następnie dodajemy partiami(...)białkowej do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy, a następnie całą masę czekoladową przekładamy do białek. Całość wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i zapiekamy, ok. 35-40 minut, w temp. 180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub do czasu, aż ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny
Smaczne ZdrowePomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu
Gotuj z RumcajsemRóżyczki kalafiora i brokuła zapieczone w serowo-śmietanowym sosie. U mnie dzisiaj z ziemniaczkami i sadzonym jajkiem. Taka propozycja na piątkowy obiad:) Jak dla mnie pychotka;)Polecam. Potrzebujemy: 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł łyżeczka masła i soli Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, umyć i gotowac ok. 10 min z solą(...)serowo-śmietanowy: 15 dkg startej mozzarelli 2 łyżki gęstej śmietany 18% szklanka zachowanego wywaru łyżka masła łyżka mąki sól i pieprz do smaku dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania pęczek natki pietruszki Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko przyrumienic. Zalać wywarem, mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Dodać starty ser i śmietanę. Zagotować. Piekarnik nagrzać
Maślane ciasteczkoherbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w lodówce. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć na patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się(...)gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyNaleśniki ;) Połączenie idealne dla fanów pierogów ruskich i naleśników;) Zapraszam do eksperymentów:) Naleśniki chłopskie Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 jajko 1 łyżeczka suszonego koperku szczypta soli Farsz: 200 g sera białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia(...)masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je startym żółtym serem i keczupem. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Można je podawać z sosem pieczarkowym lub jako samodzielne danie
Lawendowe NiebosmażeniaWykonanie:Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze. Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki.Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy szpinak.Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy(...)podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia.Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki cebuli.Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach zmniejszyłam nieco temperaturę, ponieważ mój piekarnik ma tendencję do przypiekania
Kulinarne przygody Gatity