przez nie jednego Anglika i nie tylko. Ja pokochałam ją kiedy mieszkałam w Tym kraju. Podaje się je z sosem (zamiast ziemniaków i kasz) . Ja często podaje je zapiekane np. z serem czy mięsem. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na same Yorkshire Pudding :) Powinny być chrupiące z zewnątrz a w środku miękkie. Te cudowne "ciasteczka" można(...)oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 12 sztuk: Składniki na same yorkshire pudding 4 duże jajka najlepiej L 150 g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka w temp pokojowej sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do foremek PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję suche składniki a następnie
Gotowanie Patkisię na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki(...)margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką
mecooksOwsianka bardzo często gości u mnie na śniadanie. Przeważnie występuję w postaci nocnej ze słoika , ale ostatnio zaczęłam kombinować również z jej zapiekaniem. Najczęściej zapiekam w najprostszej postaci. Jednak, gdy zobaczyłam przepis Jedz zdrowo żyj zdrowo na owsiankę i sernik 2w1, postanowiłam go wypróbować. Widzę, że nie tylko ja darzę ją entuzjazmem, bo jednogłośnie stała się Waszym wyborem(...)spokojnie zabrać ją ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 100 g sera białego twarogowego (u mnie półtłusty) ½ szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 1 jajko 1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka truskawek lub inne świeże owoce (poza sezonem mogą być mrożone) Przygotowanie: Do miski dodać ser, jajko
Fabryka pomysłówMięso z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażać na patelni z ziołami prowansalskimi (dałam łyżeczkę) i odrobiną soli, do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego jajka i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostra czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik(...)Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 25 - 30 minut na złoty kolor. Podawać lekko przestygniętą - po 20 minutach :) Smacznego! Zapraszam na Instagram i Facebook bloga
Poezja Smaków - blog kulinarnywegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad. Farsz można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy nadziać nim papryki i zapiec(...)kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami 1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli + tarty żółty ser i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Cebulę
Kuchnia EllieSkładniki na 6-7 dużych naleśników o średnicy 24 cm: 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 250 g mąki 2 jajka olej do smażenia 1/2 łyżeczki cukru Wszystkie podane składniki zmiksować. Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki. Nadzienie jabłkowe: 3 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sok z cytryny skórka z pomarańczy Jabłka obrać ze skórki, usunąć(...)dodać jabłka z cukrem. Posypać cynamonem. Dusić około 5 minut. Na środku każdego naleśnika umieścić nadzienie jabłkowe. Uformować sakiewkę. Związać skórką z pomarańczy. Wszystkie sakiewki umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis pochodzi stąd
Moja Galeria Smakuświeżycgh pomidorów, 3 kule mozzarelli, 1 duza cebula, lub 3 dymki, łyżka oliwy z oliwek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz Wykonanie;Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach(...)oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi
Anioły w kuchnipewne zmiany, nie zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego(...)Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 2 łyżki domowego cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsypko. Kapustę szatkuję, solę, zgniatam i odstawiam na chwilę żeby zmiękła. Łącze kapustę, ryż oraz mięso mielone i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję 2 jajka i tyle bułki tartej, aby można było formować gołąbki. Gołąbki baz zawijania Obsmażam gołąbki na patelni aby zarumieniły się z obu stron i układam je w naczyniu(...)grudek i wlewam do bulionu, mieszam przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje zalewam nim gołąbki. Gołąbki baz zawijania Całość wstawiam do rozgrzanego do 190 o C piekarnika i zapiekam przez godzinę. Gołąbki bez zawijania gotowe. Gołąbki baz zawijania SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możejajko Dodatkowo: 3 jabłka 1 czubata łyżka bułki tartej Składniki na sos: 70 ml kremówki 30% 2 żółtka 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 60 g cukru 15 ml mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do miski wkładamy mąkę, skórkę otartą z jednej cytryny, cukier waniliowy, cukier, masło. Masło siekamy nożem. Dodajemy jajko(...)wylepiamy również boki. Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach. Po 10 minutach zapiekania sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło
Smak mojego domucukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 cytryna 250 ml mleka 40 g masła tłuszcz do formy 4 bułki (kajzerki) Przygotowanie Twaróg utarłem na gładką masę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Cytrynę krótko sparzyłem, starłem skórkę i wycisnąłem sok. Sok i skórkę wymieszałem z twarogową masą. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki i zalałem podgrzanym mlekiem. Odstawiłem na chwilę(...)niej połowę masy. Rozłożyłem na wierzchu ok. ¾ czereśni, nakryłem pozostałą masą i udekorowałem pozostałymi czereśniami. Resztę masła podzieliłem na płatki i ułożyłem na zapiekance. Wstawiłem do gorącego piekarnika. Zapiekałem w termoobiegu ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni
R'n'G Kitchenkukurydzy 5 pomidorków śliwkowych 1 kulka mozzarelli 2 łyżki przecieru pomidorowego Po ½ łyżeczki oregano, ziół prowansalskich i bazylii 1 ząbek czosnku Szczypta soli i pieprzu Rukola Sposób przygotowania: Jajka mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta, prócz jogurtu. Przykrywamy folią spożywczą (ale nie szczelnie) i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem ciasto mieszamy(...)podpieczonym spodzie rozsmarowujemy przecier pomidorowy wymieszany z ziołami (również z solą i pieprzem) i posiekanym ząbkiem czosnku. Układamy pokrojoną szynkę, połówki pomidora i kukurydzę. Przykrywamy plastrami mozzarelli. Całość zapiekamy ponownie przez ok 12 minut
Kuchnia w czekoladziegotujemy z łyżeczką soli. Od momentu zagotowania około 20 minut w osobnym garnku gotujemy kalafiora. 3. Filety z kurczaka smażymy na patelni grillowej. 4. W miseczce mieszamy jogurt naturalny, jajko z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kilkoma posiekanymi liśćmi bazylii. 5. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki, marchew w słupki, suszone pomidory w paski, a mozzarellę trzemy(...)zapiekankę na dnie naczynia i jego ścianki smarujemy masą jogurtowo-jajeczną. Układamy plasterki ziemniaków, część marchewki, suszone pomidory, kurczaka, marchew, kalafiora, ser. Na całość wylewamy masę jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut
Perfect home lifeSałatkę z kalafiora jadłam ostatnio u teściowej. Powiem szczerze, że sceptycznie do niej podeszłam, bo kalafior przyrządzałam zazwyczaj na ciepło: w bułeczce tartej, smażony w panierce lub zapiekany z żółtym serem, a tu taki "wynalazek". Ku mojemu zaskoczeniu sałatka okazała się hitem!!! Kalafior, jajeczko, sos i to wszystko połączone z pysznym, soczystym pomidorkiem. Sałatka zniknęła w oka mgnieniu(...)dziesiątkę!!! Naprawdę polecam, bo warto. Idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i jako pomysł na kolację :-). Składniki na sałatkę z kalafiora. 1 kalafior 4 pomidory 6-8 jajek 1 mała cebula 0,5 litra jogurtu naturalnego (gęstego) 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy wzdłuż
Rozpustne gotowaniemasła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 22% 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając tyle zimnej wody(...)czasie wylepiamy ciastem formę do tarty (dokładnie miejsce przy miejscu natartą masłem). Dobrze jest ciasto nieco wywinąć poza brzegi formy. Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach. Z cykorii usuwamy głąby. Następnie kroimy ją wzdłuż, a potem w poprzek w półcentymetrowe paski. Cebulę siekamy. Na maśle wysmażamy boczek (lub jeśli jest tłusty
Marder&Marder Manufacturepieczarek1 cebula 1 papryka3 - 4 pomidoryopakowanie oliwek1 papryczka chiliżółty serser pleśniowy z niebieską pleśnią suszone oreganosól, pieprzSurowe ziemniaki trzemy na tarce koniecznie o grubych oczkach, mieszamy je z jajkiem i odrobiną mąki, solimy, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. Ziemniaki wylewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczeniami, wyrównujemy masę i skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku około 20 minut(...)pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty ser i ser pleśniowy, posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy całość w 220 stopniach C około 20 minut.upieczony ziemniaczany spódpizza na ziemniaczanym spodzie
Bon Appetit Małgorzatypapierem do pieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut- po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta- możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste- pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy(...)przerosła albo pękła w jednym miejscu nie przejmujmy się tym. W tym miejscu wyciągniemy mniej chlebka ze środka- tak przygotowane chlebki przed podaniem smaruję w środku samym białkiem i zapiekam w 160 stopniach przez 12-15 minut to dodatkowo ochroni przed wyciekaniem nam zupySmacznego zajadania naczynia
Basia w kuchni