jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:147/212)

lazania z mięsem mielonym 125

podsmaży dodaję pomidory z puszki. Doprawiam delikatnie solą i ziołami. Masło roztapiam w rondelku i dodaję mąkę. Wychodzi zasmażka. Dolewam partiami mleko, i całość zagotowuję. Wszystko mieszam trzepaczką do jajek. Pozbywam się tym samym grudek. Solę, pieprzę i ścieram odrobinę gałki muszkatołowej. Naczynie żaroodporne smaruję sosem beszamelowym. Układam ścisło pierwszą partię makaronu. Wykładam dwie łyżki sosu i na to część(...)farsz. Kończę gdy wyłożę ostatnią partię makaronu, smaruję sosem beszamelowym i wylewam sos pomidorowy z mięsem. Wszystko posypuję żółtym serem. Wiadomo wysokość lazanii nie może wyjść poza brzegi naczynia. Zapiekam w piekarniku nagrzanym od 180-200 stopni. Początkowo pod przykryciem a na koniec już bez. Zapiekanie trwa ok. 50 minut. Dobrze, jak lazania odstoi zanim ją pokroimy. W innym wypadku

Pieprzyć z Fantazją
Kotleciki z mięsem i kalafiorem 125

Pyszne kotleciki pieczone w piekarniku. O wiele lżejsze od tych tradycyjnych, a równie smaczne. Składniki: mały kalafior 500 g mięsa mielonego 2 małe bułki 2 jajka 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka ostra sól, pieprz mleko lub woda do namoczenia bułek Przygotowanie Surowy kalafior ścieramy na drobnej tarce. Bułki zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na około(...)odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok 45 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka z jabłek. 123

Zapiekanki uwielbiam a te owocowe jeszcze bardziej! Na takie mroźne dni idealne! pyszny podwieczorek.... Składniki na 3 niewielkie naczynka; 4 jabłka pół cytryny garść rodzynek 2 jajka 150 ml. gęstej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 cukier waniliowy  masło do natłuszczenia naczynek     Przygotowanie; Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie odstawić na około 30 min. Jabłka(...)drugiego (ciasno). Białka ubić na sztywną piane. Żółtka zmiksować z cukrami i śmietaną a na końcu wmieszać ubitą piane. Jabłka zalać powstałą masa a na wierzchu porozrzucać odsączone rodzynki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C około 30 min. Posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto na naleśniki 242

dodatku cukru dlatego świetnie pasują i do podawania na słodko z dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim(...)jeszcze bardziej puszyste i mniej zbite. Po prostu rozpływają się w ustach :) Składniki (na około 10 naleśników): 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek Przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką, tak, aby nie było żadnych grudek.  Ciasto odstawiamy na 10 minut do lodówki

Jedzeniomania
Kolorowy tort makaronowy 248

czarny i biały)1 i 1/2 opakowania makaronu Lubella Riagati Tricoloresos pomidorowy ok 2 szklser żółty 300-400 g Mięso mielone doprawiamy przyprawami wedle upodobania, do smaku i dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem. Makaron gotujemy al dente. Przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ser zółty ścieramy na tarce. Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wylepiamy dno mięsem mielonym, zostawiając(...)kleiły.  Wykładamy na wierzch pozostałą ilość mięsa mielonego . Zalewamy wszystko sosem, u mnie mój ulubiony pomidorowo - paprykowy. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170- 180 st i zapiekamy ok 20-30 min. Po upływie tego czasu rozsypujemy resztę sera na wierzchu i zapiekamy kolejne 15 min. Wyjmujemy i gotowe.Życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Legumina z ryżu z jabłkami 201

Rice Pudding with Apples   Składniki. 10 dag ryżu 700  ml mleka sól 1 laska wanilii 2 jajka 2 łyżki cukru 4 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu i cukru Wykonanie. Mleko zagotować z solą, wsypać ryż i gotować na małym ogniu 30 minut. Rozklejony ryż przestudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry(...)delikatnie połączyć z ryżem. Na dno wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych nałożyć warstwę ryżu, plastry jabłek, przykryć ryżem i na wierzchu ułożyć plastry jabłek. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem. Zapiekać przez 20 minut w temp.200 stopni

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi na cieście filo 207

jajko świeżo zmielony czarny pieprz gałka muszkatołowa  sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gnieciemy na pure ze śmietaną i przyprawami. Następnie dodajemy jajko i ser. Ponownie mieszamy wszystko na gładką luźną masę. Szparagi gotujemy 5 min (wcześniej oczywiście ucinamy twarde końce). Następnie przekładamy do zimnej wody. Wykładamy na papier i osuszamy. Nagrzewamy piekarnik(...)równo z blachą. Z ciastem filo trzeba ekspresowo działać, ponieważ szybko schnie lub przykryć je ścierką. Do naczynia wyłożonego ciastem wykładamy masę ziemniaczano-serową i układamy szparagi. Smarujemy masłem. Zapiekamy wszystko ok 20 min na niskiej półce żeby spód się przypiekł.  Po ostygnięciu, kroimy na kawałki. Ja nie mogłam się powstrzymać żeby nie spróbować od razu

Olikowa kuchnia
Kuchnia włoska usystematyzowana. 172

Sardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam(...)szkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekany ryż na deser dla fajnej babki 153

deser , to już całkiem inna sprawa! Dla deseru z wielką chęcią zerwę się z kanapy i porzucę błogie leniuchowanie. Byle z umiarem i nie przepracować się za bardzo! Zapiekany ryż na ciepło wyśmienicie spełnia te założenia. Deser dla fajnej babeczki , przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy(...)szczypta soli - do smaku 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska 1 jabłko sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu   1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jajko 1/ 3 szkl. śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastapic cukrem wanilinowym z torebki W rondelku rozpuścić masło. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć

Grunt to przepis!
Makaronowe gniazda z klopsem 564

posypania: sezam złoty 150 g mozzarelli natka pietruszki Przygotowanie: Kulki mięsne:  Cebulę pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski dodać zrumienioną cebulkę, bułkę tartą, jajko, śmietanę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i wymieszać. Doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Z mięsa uformować osiem równej wielkości kulek. Makaron ułożyć na kształt gniazd w naczyniu żaroodpornym(...)zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać sezamem. Całość posypać równomiernie mozzarellą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, zdjąć folię i zapiekać jeszcze około 10-15 minut, aż makaron lekko się zrumieni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.   Inspiracja Kuchnia Broni

Ala piecze i gotuje
Pizza na kalafiorowym spodzie 169

Kiedy podałam mężowi, w ogóle nie zorientował się, że to kalafior. średni kalafior 50 gram  tartego parmezanu 3 łyżki mąki ryżowej ( u mnie z brązowego ryżu)  2 jajka gałka muszkatołowa pół łyżeczki soli Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do malaksera i mielimy. Uzyskujemy coś w rodzaju kaszki kalafiorowej, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania(...)pomidorowej sól  suszone oregano ząbek czosnku oliwa ok łyżki płatki chilli mozzarella W miseczce wymieszaj pasatę ze składnikami sosu. Wylej na podpieczony kalafiorowy spód. Rozłóż kostki mozzarelli i zapiekaj jeszcze 10 minut. Rady: dość ciężko się wyjmuje, trzeba wsunąć nóż przekładania naleśników. Nie polecam też sera mozzarella cucina

AZgotuj!
Czekoladowe ciasto z tofu 152

szkl. kakao 1 szkl. mleka sojowego 1 dojrzały banan ½ szkl. musu jabłkowego (lub startych na drobnych oczkach jabłek) ¾ szkl. syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 porcje zamiennika jajek – 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami ciepłej wody Polewa: ¾ kostki naturalnego miękkiego tofu ½ szkl. nerkowców 100 g daktyli 1 szkl. mleka sojowego 3 kopiaste łyżki kakao Piekarnik rozgrzej(...)osobnym naczyniu wymieszaj mleko, syrop, rozgniecionego banana, mus jabłkowy, ocet i siemię. Zamieszaj, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy i zapiekaj ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dopieczone. Po 10 min. wyjmij je z tortownicy i pozostaw do ostygnięcia.  Podczas, gdy ciasto stygnie

Roślinna - blog wegański
Jabłkowo- twarożkowa zapiekanka z rodzynkami 237

Składniki: 0,5 kg jabłek sok z 1 cytryny 2 jajka 0,5 kostki masła szczypta soli 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek cynamon 1 op budyniu waniliowego 1 op cukru waniliowego 2 op twarożku półtłustego ( 500g) 4 łyżki kaszki manny Przygotowanie: piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp 200'C jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, wrzucamy(...)białek, z odrobiną soli ubijamy pianę żaroodporną formę smarujemy masłem, układamy jabłka, masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ser, mieszamy dosypujemy mannę i budyń masę wykładamy na owoce, zapiekamy podajemy na gorąco lub na zimno z lodami:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Tarta na kruchym cieście z brukselką 313

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka makaronowa tricolore. 144

sól i pieprz do smaku łyżka suszonej bazylii II masa: opakowanie mrożonego szpinaku jajko łyżka skórki z cytryny łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku III masa: jajko 4 łyżki żółtego sera łyżeczka suszonego czosnku sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta. Do trzech misek wkładamy składniki na każdą z warstw, dokładnie(...)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spód dajemy pomidorowy makaron, na niego ten ze szpinakiem, a na samą górę białą warstwę z serem. Na wierzchu układamy plastry pomidora, zapiekamy około godziny w 170 stopniach. Po lekkim ostygnięciu wyjmujemy z formy i posypujemy szczypiorkiem. I takim to sposobem mamy smaczną, kolorową zapiekankę, 1000 pomysłów, jedna Lubella. PS. Zniknęła mi cała

Dieta moja pasja
Tartaletki z białą kiełbasą 121

średnicy naszych foremek i dokładnie je nim wylepiać. Ciasto docisnąć do brzegów, dna ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 10 minut. Jajko zmiksować ze śmietaną i pokruszonym serem pleśniowym. Dodać posiekane gałązki tymianku i majeranku, doprawić gałką muszkatołową. Białą kiełbasę pokroić w dość cienkie plasterki i podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju z każdej(...)się kiełbasa. Do każdej upieczonej tartaletki nałożyć trochę usmażonej cebuli, na niej ułożyć kilka plasterków białej kiełbasy (powinny na siebie zachodzić) i polać 2-3 łyżkami śmietanowo-serowego sosu. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco, każdą porcję ozdobić gałązką świeżego tymianku. Smacznego

MyCookBook.pl
Dietetyczne pizzerinki 144

Pyszna przekąska dla osób dbających o linię. Idealne na syte śniadanie. Jedna pizzerinka ma około 170 kcal. Składniki (na 6 pizzerinek): 4 jajka po 4 kopiaste łyżki otrębów pszennych i owsianych 4 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia Ponadto: sos pomidorowy (2 łyżki koncentratu, łyżka wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz(...)kulek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut. Następnie rozsmarowujemy na nich sos i układamy dodatki. Zapiekamy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i warzywami 199

Ryż zapiekany z tuńczykiem, cukinią, marchewką i kukurydzą pod chrrrupiącą warstwą serową. To mój kolejny udany pomysł na smaczne i pożywne danie z piekarnika. :) Taka wersja ,,na ciepło"  popularnej, tuńczykowo-ryżowej sałatki. Wzbogacona o cukinię i marchewkę. Idealna na rodzinny obiad czy nawet przyjęcie. ;) Składniki (na ok. 6 porcji) : - 2 torebki dowolnego, ulubionego ryżu - 2 puszki tuńczyka(...)własnym (odsączonego) - puszka kukurydzy - 1 duża cukinia - 2-3 średniej wielkości marchewki - cebula - ząbek czosnku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki kremowego serka kanapkowego - 2 łyżki musztardy - kubeczek jogurtu naturalnego - jajko - kilka plastrów żółtego sera (może być tarty) - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Marchew

Kuchnia Ellie
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 303

Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany

Oryginalny smak
Kolorowa papryka. 151

Colourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1 łyżeczka oliwy sól Wykonanie. Papryki przekroić na pól i oczyścić. Ricottę utrzeć z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą i podzielić na trzy części. Białą część odstawić. Do drugiej dodać keczup i paprykę słodką. Trzecią(...)ubić na pianę i dodać po porcji do każdej masy. Delikatnie wymieszać. Połówki papryki, posolić i napełnić po kolei ,warstwowo masą białą, zieloną i czerwoną. Papryki posmarować oliwą i zapiekać przez 15minut w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania