masę serowa muszą być w temperaturze pokojowej- twaróg, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i przesiane mąki przełożyć do miski, zmiksować krótko do połączenia się składników- do masy serowej dodawać stopniowo jajka, po każdym krótko miksując- na koniec dodać ostudzony mus wiśniowy, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej kolorystycznie masy- masę wylać na podpieczony spód, wyrównać- na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie(...)minut do momentu ścięcia się masyPOLEWA ŚMIETANOWA- śmietanę rozmieszać z cukrem, upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, na jego wierzch wylać śmietanę, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika- zapiekać 20-25 minut aż śmietana nie będzie płynna- sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc Sernik wiśniowy
Smakołyki Berenikiwątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ l bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz 100 g tartego sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej(...)redukował, więc uzupełniałam jego ilość bulionem. Kiedy mięso było już miękkie a płyn zredukował się niemal całkowicie, odstawiłam mięso do wystudzenia. Zimne mięso zmieliłam dwukrotnie. Wlałam stopione masło, wbiłam jajko, dodałam posiekane listki bazylii, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszałam. Farsz odstawiłam. Teraz zajęłam się przygotowaniem płatów latanii. W dużym garnku zagotowałam wodę. Na każde
Kuchnia u Krysipóźniej rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka 1 opakowanie serka wiejskiego light 8 plastrów suszonych pomidorów w oleju 10 czarnych oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego garść rukoli kilka szczypt ziół prowansalskich kilka(...)ostygnięcia. Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę zostawiamy, aby posypać frittatę przed wstawieniem do piekarnika. W misce rozbijamy jajka, dodajemy serek wiejski, posiekaną rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi i grubo mielonym pieprzem. Masę przelewamy do formy na tartę
My Chcemy Jeśćjajka -3 pojedyncze filety -40 dag pieczarek -3 łyżki majonezu -2 łyżki oliwy -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodajemy rozbełtane jajka i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach około 40x40 (aby wyszedł dość cienki placek). Piec 30 minut w 160'C. 2. Pieczarki obieramy, kroimy na małe plasterki(...)następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C. 5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy, aż ser zrobi się rumiany. Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami np czosnkowym. Smacznego
Tagebuch po polskupozostałej oliwie zeszkliłem posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyłem do rondla, dusiłem godzinę, co jakiś czas podlewałem bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle(...)minutę, dodałem pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał , dodałem bazylię i przyprawy do smaku. Przygotowaną latanię polałem sosem beszamelowym, skropiłem sosem pomidorowym, posypałem startym parmezanem. Zapiekałem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem polałem resztą sosu pomidorowym
R'n'G Kitchenpodsmaży dodaję pomidory z puszki. Doprawiam delikatnie solą i ziołami. Masło roztapiam w rondelku i dodaję mąkę. Wychodzi zasmażka. Dolewam partiami mleko, i całość zagotowuję. Wszystko mieszam trzepaczką do jajek. Pozbywam się tym samym grudek. Solę, pieprzę i ścieram odrobinę gałki muszkatołowej. Naczynie żaroodporne smaruję sosem beszamelowym. Układam ścisło pierwszą partię makaronu. Wykładam dwie łyżki sosu i na to część(...)farsz. Kończę gdy wyłożę ostatnią partię makaronu, smaruję sosem beszamelowym i wylewam sos pomidorowy z mięsem. Wszystko posypuję żółtym serem. Wiadomo wysokość lazanii nie może wyjść poza brzegi naczynia. Zapiekam w piekarniku nagrzanym od 180-200 stopni. Początkowo pod przykryciem a na koniec już bez. Zapiekanie trwa ok. 50 minut. Dobrze, jak lazania odstoi zanim ją pokroimy. W innym wypadku
Pieprzyć z FantazjąPyszne kotleciki pieczone w piekarniku. O wiele lżejsze od tych tradycyjnych, a równie smaczne. Składniki: mały kalafior 500 g mięsa mielonego 2 małe bułki 2 jajka 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka ostra sól, pieprz mleko lub woda do namoczenia bułek Przygotowanie Surowy kalafior ścieramy na drobnej tarce. Bułki zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na około(...)odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok 45 min w temp
e-PrzepisyKulinarneZapiekanki uwielbiam a te owocowe jeszcze bardziej! Na takie mroźne dni idealne! pyszny podwieczorek.... Składniki na 3 niewielkie naczynka; 4 jabłka pół cytryny garść rodzynek 2 jajka 150 ml. gęstej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 cukier waniliowy masło do natłuszczenia naczynek Przygotowanie; Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie odstawić na około 30 min. Jabłka(...)drugiego (ciasno). Białka ubić na sztywną piane. Żółtka zmiksować z cukrami i śmietaną a na końcu wmieszać ubitą piane. Jabłka zalać powstałą masa a na wierzchu porozrzucać odsączone rodzynki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C około 30 min. Posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.dodatku cukru dlatego świetnie pasują i do podawania na słodko z dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim(...)jeszcze bardziej puszyste i mniej zbite. Po prostu rozpływają się w ustach :) Składniki (na około 10 naleśników): 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek Przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką, tak, aby nie było żadnych grudek. Ciasto odstawiamy na 10 minut do lodówki
Jedzeniomaniaczarny i biały)1 i 1/2 opakowania makaronu Lubella Riagati Tricoloresos pomidorowy ok 2 szklser żółty 300-400 g Mięso mielone doprawiamy przyprawami wedle upodobania, do smaku i dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem. Makaron gotujemy al dente. Przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ser zółty ścieramy na tarce. Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wylepiamy dno mięsem mielonym, zostawiając(...)kleiły. Wykładamy na wierzch pozostałą ilość mięsa mielonego . Zalewamy wszystko sosem, u mnie mój ulubiony pomidorowo - paprykowy. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170- 180 st i zapiekamy ok 20-30 min. Po upływie tego czasu rozsypujemy resztę sera na wierzchu i zapiekamy kolejne 15 min. Wyjmujemy i gotowe.Życzę smacznego
Malinowe PocałunkiRice Pudding with Apples Składniki. 10 dag ryżu 700 ml mleka sól 1 laska wanilii 2 jajka 2 łyżki cukru 4 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu i cukru Wykonanie. Mleko zagotować z solą, wsypać ryż i gotować na małym ogniu 30 minut. Rozklejony ryż przestudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry(...)delikatnie połączyć z ryżem. Na dno wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych nałożyć warstwę ryżu, plastry jabłek, przykryć ryżem i na wierzchu ułożyć plastry jabłek. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem. Zapiekać przez 20 minut w temp.200 stopni
Kulinarny karnet Christopherajajko świeżo zmielony czarny pieprz gałka muszkatołowa sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gnieciemy na pure ze śmietaną i przyprawami. Następnie dodajemy jajko i ser. Ponownie mieszamy wszystko na gładką luźną masę. Szparagi gotujemy 5 min (wcześniej oczywiście ucinamy twarde końce). Następnie przekładamy do zimnej wody. Wykładamy na papier i osuszamy. Nagrzewamy piekarnik(...)równo z blachą. Z ciastem filo trzeba ekspresowo działać, ponieważ szybko schnie lub przykryć je ścierką. Do naczynia wyłożonego ciastem wykładamy masę ziemniaczano-serową i układamy szparagi. Smarujemy masłem. Zapiekamy wszystko ok 20 min na niskiej półce żeby spód się przypiekł. Po ostygnięciu, kroimy na kawałki. Ja nie mogłam się powstrzymać żeby nie spróbować od razu
Olikowa kuchniaSardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam(...)szkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy
Brzuszki Łakomczuszkideser , to już całkiem inna sprawa! Dla deseru z wielką chęcią zerwę się z kanapy i porzucę błogie leniuchowanie. Byle z umiarem i nie przepracować się za bardzo! Zapiekany ryż na ciepło wyśmienicie spełnia te założenia. Deser dla fajnej babeczki , przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy(...)szczypta soli - do smaku 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska 1 jabłko sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jajko 1/ 3 szkl. śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastapic cukrem wanilinowym z torebki W rondelku rozpuścić masło. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć
Grunt to przepis!