masło kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na dużą deskę lub stolnicę wysypujemy przesianą przez gęste sito mąkę, cukier i rozdrobnione masło oraz wbijamy jajko. Zagniatamy wszystko dość energicznie na w miarę jednolitą masę. Jeśli ciasto podczas zagniatania zrobiło się bardzo ciepłe, wkładamy je na chwilę do lodówki. Formujemy z niego kulę(...)minut do lodówki. Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 10 minut, jeśli będziemy je potem czymś wypełniali i zapiekali raz jeszcze, albo 15 minut jeśli nie będzie już ponownie zapiekane. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-199 {margin: auto;} #gallery-199 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusaosób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą(...)mnie ryż basmati) 2 średnie marchewki 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie z bazylią i oregano) 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego 3 jajka 2 - 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej (może być razowa) 2 1/2 szklanki wody 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki
Kuchcik gotujewykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;) Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki są jedną z moich. Robię(...)Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :)Składniki:około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii,150 ml maślanki (lub kefiru),2 jajka,1 szklanka mąki,gruby, świeżo zmielony pieprz,sól do smaku,olej do smażenia.Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaBombel przyszedł z pracy i oznajmił, że jego kolega na lunchu zjadł ropuszkę w dziurze. Zdębiałam. Pomyślałam, że się zgrywa, ale po chwili wytłumaczył mi co
bastalenamasłem i układać na blasze do pieczenia, masłem do góry. Tak przygotowane bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 półka od góry) i zapiekać przez około 8 - 10 minut, aż staną się lekko złociste i chrupiące. Każdą połówkę podpieczonej bułki posmarować queso. Na spodnią część bułki z queso położyć sałatę, na sałatę kotleta(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 burgery. Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe. Do mięsa na burgery nie należy dodawać jajka. Dzięki temu burgery będą miękkie i soczyste. Należy je jednak dobrze wyrobić i uformować, aby nie rozpadały się podczas grillowania. Do queso należy użyć łatwo topliwego gatunku sera żółtego
Gospodyni Miejskabędzie na obiad. Zapiekanka z makaronem i dodatkami. Składniki: makaron kokardki 200 g pomidor 1 szt papryka czerwona 1 szt ogórek korniszon 6 szt koperek świeży do smaku jajka 3 szt mleko 4 łyżki ser żółty 200 g sól i pieprz do smaku Krok 1 Makaron gotujemy al-dente i zostawiamy do odcieknięcia wody. Krok 2 Do misy(...)cienkie słupki. Krok 5 Do misy z jajami, mlekiem , koperkiem dodaje warzywa i na samym końcu dodaje makaron i ser.Wszystko dokładnie mieszam.Przekładam do naczynia żaroodpornego w kształcie kwadratu. Zapiekam w 180 stopniach przez 25 minut. Podaje zaraz po upieczeniu
Różowa kuchniakroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz i całość mieszam. Następnie smażę na złoto-brązowy kolor na rozgrzanej patelni z olejem lub z masłem (ja akurat smażę na oleju kokosowym-REWELACJA) jednego dużego(...)serem i szczypiorkiem pokrojonym drobno i układam salami. To moja wersja, Wy możecie dołożyć np. ser feta, pierś z kurczaka, kukurydzę, cukinie i wiele innych. Nie ograniczajcie się :) Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni i piekę do momentu przypieczenia się salami więc ok 10-15 minut zależy od piekarnika. Życzę smacznego
Kuchnia VikiLubicie królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 jajko 150 g sera żółtego gouda 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej pieprz, sól siekana pietruszka Sposób wykonania: 1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. 2. Pierś(...)smaku. Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały żółty ser. Całość zapiekamy przez ok 20 minut w 180 at. C. 6. Gotową zapiekankę posypujemy siekaną pietruszką. Smacznego
Kuchnia domowa AniNastępnie delikatnie skropić sokiem z cytryny z obu stron, a kolejno doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Każdy kawałek ryby otoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę z każdej strony na złoty kolor. Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki. Pomidory suszone odsączyć z oleju(...)mozzarella się ładnie rozpuści. Jeśli zaś przygotowujecie więcej kawałków ryby, to polecam na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, na nim poukładać rybkę z pomiodrami i mozzarellą, a następnie całość zapiekać w 200 st. C przez kilka minut (analogicznie do czasu aż ser się rozpuści). Gotowe rybki wyłożyć na talerz oprószyć świeżo posiekanymi listkami bazylii. Podawać, np. z frytkami lub pieczonymi
Kulinarne Przebojesolą i pieprzem. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Zagotować duży garnek osolonej wody. Z mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować(...)włożyć do wrzątku na 3-4 minuty. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Przepisy pochodzą z blogu lawendowy
zdrowa vege kuchniaPyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat
Moje Kuchenne RewelacjeDomowe ciastka z ziaren sezamu. Składniki: 100g ziaren sezamu ćwierć szklanki cukru pudru lub glukozy 2 łyżki miodu łyżka oleju Wszystkie składniki prażymy w rondelku przez
prawdziwe jedzeniedzisiaj, klopsiki. Pyszne i proste do przygotowania danie. składniki: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki wody sól, pieprz 1 duża cebula 2 czerwone papryki 1 średnia cukinia 3-4 pomidory sól, pieprz wykonanie: Mięso razem z jajkiem, kaszą manną i wodą wyrabiam ręką na gładką masę przez około 10 minut. W międzyczasie doprawiam solą(...)pokrojone w kostkę pomidory, doprawiam solą i pieprzem. Do warzyw dodaję podsmażone klopsiki i duszę pod przykryciem przez 15 - 20 minut. Można też przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i zapiekać pół godziny w temperaturze 180 stopni
babka w formieLubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej(...)oregano ½ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 marchewka 200 g zielonego groszku, mrożonego 1 łyżka masła Puree z kalafiora 50 g wędzonego boczku 1 duży kalafior 2 jajka 50 g utartego sera 4 plastry boczku 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego 1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej Groszek wysyp na durszlak aby się rozmroził. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę
codojedzeniaNadzienie 8 jabłek cukier do osłodzenia jabłek 4 łyżeczki cynamonu Dodatkowo margaryna i bułka tarta do wysmarowania blaszki cukier puder do posypania szarlotki Sposób 1. Z mąki, jajek, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki. 2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie(...)tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, zapiekamy przez ok. 10 minut. 4. Po zapieczeniu na spód wykładamy jabłka. 5. Pozostałe ciasto wałkujemy i tniemy nożem na dość cienkie paseczki, które następnie układamy na wierzchu w sposób tworzący
Kuchenne aromaty