jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:158/212)

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 260

mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz łyżka masła łyżka oleju jajko Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl. wody Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy(...)połączenia się .Dolewamy stopniowo mleko i rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.Całość delikatnie podgotowujemy ciągle mieszając.Przygotowanym sosem zalewamy makaron.  Wszystko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 C przez 30 minut . Po tym czasie posypujemy żółtym startym serem i dalej pieczemy przez 15 minut .  Smacznego

Różne smaki w kuchni
81 pomysłów na ciepłe kolacje 448

Długie, jesienne i chłodne wieczory sprawiają, że na kolację częściej jemy coś ciepłego i rozgrzewającego. Co dobrego przygotować, jeśli zabrakło już pomysłów? Specjalnie dla Ciebie wybrałam

Moja smaczna kuchnia
Zapiekane krokiety z opieńkami 196

rożne sposoby i dzięki urozmaicaniu naszej kuchni powstają całkiem nowe przepisy.  Naleśniki Składniki:  300 g mąki pszennej  2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli  1 łyżka oleju + do smażenia farsz ok 200 g opieńków użyłam ze słoika  garść grzybów suszonych 1 duża cebula 2 gałązki świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego(...)ostudzamy i nakładamy na naleśniki, następnie je zawijając w krokieta.  Krokiety układamy w natłuszczonej formie do pieczenia i posypujemy je startym serem. Wszystko zapiekamy ok 20 minut w 200 C  Smacznego

Niezły Młynek
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 274

Cannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak

Słodkości i nie tylko
Kolejna propozycja na obiad - pyszne roladki drobiowe z ziemniakami i pomidorkami z cebulką 227

poście przedstawię Wam kolejny pomysł na smaczny obiad. Są to roladki drobiowe z serem w środku oraz masełkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami.  Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy(...)szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką roladkę obtaczamy w mące, w jajku, jeszcze raz w mące i jeszcze raz w jajku i w bułce tartej. Następnie smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Gdy się podsmaży układamy

Gotuj z Mąką
Naleśniki ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą 119

Ciasto naleśnikowe: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, nadzienie: 500 g szpinaku świeżego, sól, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, kulka (125 g) mozzarelli na 3 naleśniki, 3 średniej wielkości pomidory na 6 naleśników, olej słonecznikowy lub rzepakowy, Szpinak przebrać, dokładnie umyć. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek(...)startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki. Wyjąć pestki

królestwo garów
NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 140

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól(...)Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Naleśniki wypełniam farszem, składam. Przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałym serem, zapiekam do jego rozpuszczenia się. Gotowe naleśniki posypuję posiekaną bazylią

JejKuchnia
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 167

słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo od oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się z pestkami, co ma nadać ciastu przyjemnie migdałowego aromatu. Ze względu na bezpieczeństwo przy spożywaniu posiłku i zażyłość, jaką czuję ze swoim uzębieniem, czereśnie brutalnie pozbawiłam pestek(...)czereśniami Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 175 g mąki pszennej 50 g cukru 200 ml mleka 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 3 jajka dodatkowo: 500 g czereśni 50 g cukru 1 łyżka cukru pudru Czereśnie wydrylować, przełożyć do miski, zasypać 50 g cukru i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem 194

kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam zapiekankę. Troszkę żałuję, że nie dodałam do sosu odrobiny musztardy(...)solą, rozmarynem i ostrą papryką. W miseczce wymieszałam śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem

Kuchenne zapiski Edyty
Szarlotka w biszkopcie z delikatnym musem truskawkowym 151

postanowiłam, że wypróbuję dużo z tych zbiorów lub chociaż przypomnę te, które lubimy, ale zostały zapomniane. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru kryształu 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek 1 słoik dżemu truskawkowego Mus truskawkowy: 6 białek 1/4 szkl. cukru pudru 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy(...)Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel - mieszamy tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu. Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy). Rady: Kombinacje dżemu i kisielu można dowolnie modyfikować (tym samym zmieniając kolory ciasta). Jabłka równie dobrze mogą być pokrojone w plasterki, półtalarki

Kolorowy Przepisownik
Placuszki z cukinii – pomysł na lekki obiad 167

też smażyć, piec czy grillować. Smaczne są również marynowane. Cukinia stosowana jest także jako zagęszczacz do potraw typu strogonow leczo czy ratatouille. Kwiaty cukinii można smażyć w cieście lub zapiekać nadziewane. Cukinię można zerwać, gdy osiągnie długość 10- 20 cm. Placuszki z cukinii czy kabaczka to idealny lekkostrawny obiad. Dlaczego warto jeść warzywa dyniowate? Warzywa dyniowate zawierają witaminy(...)objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację. Cukinia i inne dyniowate zalecane są w diecie przeciwnowotworowej. Placuszki z cukinii lub kabaczka – przepis 2 nieduże młode cukinie, 1 mała cebula, 2 jajka, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ok. 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (lub innej), posiekany świeży koperek, sól, pieprz: Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odczekaj

Strefa Zdrowego Żywienia
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 178

papryka ostra  bazylia suszona  ser - 50 g  Sos;  jogurt naturalny - 200 ml  czosnek - 3 ząbki  majonez - 3 łyżki  sól i pieprz  jajka - 2 szt  szczypiorek - 1/2 pęczka ser żółty - 200 g  Dodatkowo:  natka pietruszki  Przygotowanie:  Brokuła podzielić na różyczki, gotować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut(...)ostrą papryką.  Następnie warstwa z kurczaka, sos, ziemniaki i reszta warzyw.  Polać zapiekankę sosem i posypać koperkiem.  Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stop.  Zapiekać przez 25 minut.  Przed końcem pieczenia, posypać zapiekankę startym żółtym serem, zapiekać do rozpuszczenia się sera. Gotową zapiekankę udekorować natką pietruszki.  Smacznego!  Przepis bierze udział w konkursie

Kuchnia Danusi
Makowiec z jabłkami na puszystym spodzie. 156

inspirowany tzw Izaurą.  Pomyślałam sobie...a dlaczego nie zrobić odwrotnie? Tzn jasne ciasto i ciemne nadzienie. Myśl zapisałam, a oto efekt.... Ciasto: 3 szklanki mąki 4  jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka octu Masa makowa: puszka masy makowej 5 żółtek 4 duże jabłka 1,5 szklanki bakalii(...)resztą masy przykrywamy całe ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po tym czasie na wierzchu rozprowadzamy ubitą pianę z wiórkami i cukrem waniliowym. Podkręcamy temperaturę do 200 i zapiekamy około  dziesięciu minut. I tym sposobem mamy wilgotny i delikatny makowiec, na puszystym  spodzie. Każdy kawałek ciasta wygląda inaczej, każdy jest nieprzewidywalny. Raz mamy więcej maku, raz ciasta

Dieta moja pasja
Sękacz cytrynowo – pomarańczowy. 195

blaszka o boku 20 cm 250 g miękkiego masła 150 g cukru skórka otarta z jednej cytryny i z jednej pomarańczy 3 łyżki likieru pomarańczowego,lub innego ulubionego 8 jajek 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek .Blaszkę wykładamy papierem , ale tylko dno formy ,boki natłuszczamy masłem i oprószamy bułką(...)termoobiegiem . Na każdą warstwę wykładamy około 3 łyżki ciasta i rozsmarowujemy je równo i cieniutko na blaszce ,pieczemy i wykładamy kolejne 3 łyżki masy i rozsmarowujemy i zapiekamy i tak ,aż do wyczerpania ciasta. Jeśli temperatura jest za wysoka obniżamy ją nieznacznie,ale pamiętajcie aby każda warstwa była ładnie zrumieniona ,co u mnie nie zawsze się udało

Ladylaura.
Tarta z ananasem 206

łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta sody oczyszczonej krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku ananas:   1 dojrzały ananas 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego Przygotowanie: ciasto: Mąkę, cukier, schłodzone masło posiekać nożem. Dodać żółtka(...)całego płynu i miękkości ananasa, od czasu do czasu zamieszać. Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta. krem: Wszystkie składniki zmiksować i wylać na ułożonego na cieście ananasa.  Tartę zapiekać w 160 stopniach C przez 25 - 30 minut

Kuchcik gotuje
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 173

Składniki:   200 g mąki pszennej   4 łyżki cukru pudru   100 g masła   1 żółtko   1 łyżka soku z limonki Składniki na masę:   5 jajek   130 g cukru   200 ml śmietany 30%   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   otarta skórka z półtorej cytryny i połowy limonki   150 ml świeżo wyciśniętego soku(...)formy silikonowej wolałam dać nieco grubiej ciasta kruchego.)Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i układamy na nie papier do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w 180 st ok 15 min. Zdejmujemy papier z obciążeniem i zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zezłocenia ciasta.Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy razem do połączenia się

Malinowe Pocałunki