jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:161/212)

Naleśniki ze szpinakiem i fetą 297

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z jabłkami i rumowym sosem 170

więcej i zjeść choćby na drugi dzień na śniadanie z czymś innym. Musu jabłkowego starczyło mi na nadzianie 6 naleśników. Naleśniki: 1,5 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1 jajko 1-2 łyżki oleju 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli Mus jabłkowy: 4-5 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny garść rodzynek 2 łyżki cukru Sos: około(...)miękkie, ale wciąż całe kawałki jabłek, zdejmujemy patelnię z palnika nieco szybciej). Dodajemy cukier do smaku oraz rodzynki, mieszamy. Naleśniki smarujemy musem jabłkowym, rolujemy. Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem. Wlewamy śmietankę i miksujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy rum. Zapieczone naleśniki

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 215

Ilość porcji: 5-6 Składniki: Na naleśniki:* 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę mąki pszennej) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego Jajko Szczypta soli Margaryna lub olej (do smażenia) *Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie) 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii(...)paski (tak jak na zdjęciach) szpinak, ricotte i wędzonego łososia. Naleśniki zwijamy wzdłuż ułożonych produktów, a następnie tniemy po skosie na trzy kawałki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Robimy tak, aż zużyjemy składniki. W garnuszku rozpuszczamy masło i dorzucamy mąkę. Mieszamy, aż do powstania zasmażki. Dolewamy ciepłe mleko, dorzucamy liść laurowy i doprawiamy gałką. Podgrzewamy, cały czas mieszając

Kolizje Smaków
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 274

każdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także zapiekać dania bez obawy o to, że naczynie odkształci się lub stopi się rączka. Przygotowanie omletu bez przekręcania, piersi kaczki czy steku może odbyć się w jednym naczyniu, co jest bardzo(...)deklarował producent – na patelni nie zostały ryski, nawet jak starałam się „poszorować” łopatką dno. Bananowe racuszki bez cukru: 2 duże, dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami) 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 6-8 drobno pokrojonych, suszonych daktyli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatamy widelcem i chwilę miksujemy wraz

Poezja smaku
Orkiszowe naleśniki z jarmużem 205

należy jednak do jego ulubionych warzyw.Polecam!Składniki na 8-10 naleśników:  1 szklanka mąki orkiszowej jasnej pół na pół z pełnoziarnistą0,5 szklanki mleka0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej1 jajko Lszczypta cukru1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soliNadzienie:1 pęczek jarmużu (u mnie mrożony)1 cebula2-3 ząbki czosnkusól,pieprz,gałka muszkatałowatarty parmezan2 garście orzechów włoskich1 serek kremowy-200g2-3 łyżki(...)podlewałam wodą.Nadmiar na koniec odparować.Przestudzićusmażyć naleśnikiprzestudzony jarmuż wymieszać z serkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.Każdy naleśnik posmarować porcją nadzienia i zwinąć w rulonnaleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania,posmarować olejem ,posypać startym parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi.Zapiekać w 200`C przez 20 minut,do zrumienienia brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polędwica Wellington 242

Efektowne danie główne na specjalną okazję, czyli Beef Wellington jest to polędwica wołowa zapiekana w cieście francuskim. Dodatkowo między ciastem a mięsem znajduje się warstwa pasztetu z wątróbek drobiowych oraz duszonych na maśle borowików.Składniki:1/2 kg polędwicy wołowej1 płat gotowego ciasta francuskiego200 g borowików200 g pasztetu z wątróbek drobiowychgarść posiekanej natki pietruszki1 jajo1 cebula3 łyżki oleju2 łyżki masłasól, pieprzNa(...)ciasta. Z odciętego ciasta wykroić wąskie paski o grubości około 1 cm. Ułożyć "roladę" na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu przykleić paski ciasta i posmarować całość roztrzepanym jajkiem. Na cieście zrobić np. wykałaczką trzy niewielkie otwory tzw. "kominki" i wstawić do piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 30 minut.Po upieczeniu

wyzwania kuchenne
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 162

Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę(...)okrągłą formę o średnicy 26 cm)*: ● 10 arkuszy ciasta filo ● 600 g mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 2 cebulki dymki ● 2 ząbki czosnku ● 200 g sera feta ● 2 duże jajka ● ½ pęczka koperku ● ½ pęczka natki pietruszki ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 30 g masła ● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) ● sól, pieprz   Przygotowanie: Szpinak rozmroź, odciśnij z wody i drobno pokrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 244

piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i  pysznie.   Na 16 placków (czyli 8 gotowych "tostów") użyłam: 50 dkg surowych, obranych ziemniaków 25 dkg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka kopiata mąki pszennej łyżka płaska mąki ziemniaczanej poł łyżeczki soli (lub więcej jeśli gotowane ziemniaki nie były solone) szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Farsz(...)wymieszać. Usmażyć 16 placuszków. Połowę z nich ułożyć  na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym rozłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Posypać  startym serem  i zapiekać ok 7-10 w nagrzanym piekarniku (ok 180st). Posypać zieleniną i  zajadać popijając na przykład szklaneczką czerwonego barszczu:) Można nie przykrywać farszu drugim plackiem tylko zrobić 16 placków

Maślane ciasteczko
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 168

 Jestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa

kulinarnyJa
Lasagne w szkle 155

tackach ale w kawalku i sami zmielcie w domu -marchewka -swieza bazylia -oliwa z oliwek -czosnek nawet 6 zabkow -cebula -ser zolty-koncentrat pomidorowy Pudliszki  -2 ugotowane jajka(niekoniecznie) -pieprz,sol -smietana - ja uzylam celowo MASMAL 18%Gospodyni bo jest to mix do sosw i zup ..i nie musze robic beszamelu.. Podsmażamy mięso tak długo, aż większość płynu(...)smietane i tak w kolko do skonczenia warstw ..Ilosc warstw zawsze zalezy od...wysokosci naszego naczynia.  Ostatnia warstwa to oczywiscie sporo sosu pomidorowego i beszamel oraz ser. Zapiekamy okolo 20-30 minut . Nie kroimy mocno goracego ale odczekujemy nie wyjmujac z piekarnika jakies 10-15 minut.Smacznego! Najlepsza wg.mnie jest ta lasagna z dnia nastepnego...a juz rewelacyjna jest wtedy

Z Kuchni Do Kuchni
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 222

Niedziela, późny wieczór. Skrytka ze słodyczami świeci pustką. Ciasta w lodówce brak, jajka zostały tylko cztery, a sklepy już pozamykane. Na stole leży kilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które(...)takim suszeniu pozostała krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Blaty gotowe. Rabarbar umyłam, pokroiłam pod skosem w kawałki długości około 4cm. Do pieczenia rabarbaru przydało się naczynie do zapiekania – wlałam w nie wodę, wsypałam połowę cukru, wlałam sok z cytryny, żeby rabarbar nie stracił koloru. Ułożyłam pokrojone kawałki i posypałam pozostałym cukrem. Rabarbar wylądował w zagrzanym

Karo in the Kitchen
welsh rarebits (walijskie grzanki z serem) 274

Składniki: masło – 2 łyżki mąka – 2 łyżki żółtko musztarda – angielska albo dijon sos Worcestershire mleko ewentualnie ciemne piwo starty cheddar (albo inny, dobrze

stajnia gołębie od kuchni
ryżowy placek z żurawiną, kefirem i jabłkiem 190

ryżowy placek Danie które dziś przedstawiam jest swego rodzaju kulinarną hybrydą, nie jest to już zapiekany ryż, bowiem dodałem do niego jaj i proszku do pieczenia. Lecz nie jest to jeszcze typowy placek, bowiem zamiast ryżowej mąki użyłem ugotowanego ziarna ryżu. Spytać można skąd wziąłem takie cudactwo. Otóż odpowiedz jest trywialnie prosta, danie narodziło się, ładnych kilka lat temu(...)który od tamtego czasu, w odrobinę zmodyfikowanej wersji, wykonuje w swej kuchni nader często.  składniki dla trzech osób 1 szklanka ryżu 1 szklanka kefiru 4 łyżki cukru 3 jajka 1 duże kwaśne jabłko 150 g żurawiny ( u mnie świeżej) 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sposób przygotowania  Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy

Miód i pieprz
Pełnoziarniste naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod mozzarellą 163

całość idealnie się komponuje i wybornie smakuje, to dał się nawet przekonać do mozzarelli, której nigdy nie chciał jeść :-) Gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka duża szczypta soli 300 ml mleka 3,2 % 100 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) Farsz: 500 g piersi(...)czosnku 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 kulki mozzarelli przyprawa w płynie Vegeta Natur świeżo mielony pieprz, sól, oregano 1/2 pęczka natki pietruszki WYKONANIE Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i całość zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po chochli ciasta naleśnikowego, rozlać

Passions hobbies life
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 195

Faktem jest to, że większość z tych lokali jak np. lubelska Tancereczka czy Wesoły Romek nie mają odpowiedniego zaplecza gastronomicznego, w którym to można byłoby choćby wyparzać/naświetlać jajka aby wydzielić z nich żółtko do tatara. I tak niestety serwowany jest tatar bez żółtka, a jak wiadomo taki tatar to nie tatar, co tu filozofować(...)pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym żółtym żółtkiem od kury pierzastej

Right Behind The Kitchen
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 257

Całość dokładnie wymieszałem za pomocą łyżki i odstawiłem do lodówki na 20 minut.Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej, dodałem do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 jajka, 150 ml maślanki i 2 łyżki roztopionego masła. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno uzyskać elastyczną konsystencję i nie lepić się do rąk. W zależności od użytej mąki i maślanki(...)wypłynąć w czasie pieczenia. Gotowe faszerowane ciasto ułożyłem na wyłożonej pergaminem blaszce i posmarowałem z góry delikatnie roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni w włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim ciasto przez 15 - 20 minut, aż lekko wyrosło i stało się przyrumienione w wierzchu. Danie wyjąłem na talerze i udekorowałem kilkoma listkami bazylii. Podałem na gorąco z idealnie

Wyprawy kulinarne
Bakłażany faszerowane mięsem i serem 188

roku pojawia się w naszym menu. Aromatyczne i zdrowe bakłażany wypełnione mięsno-serowym farszem, to nie może nie smakować! Po bakłażany chętnie sięga kuchnia bałkańska, gdzie bardzo często zapieka się je z nadzieniem na bazie mięsa, warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam(...)ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 100 g startego sera 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów 50 g mąki 500 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk Przygotowanie: Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej z każdej strony, na średnim ogniu bakłażany, aż będą brązowe. Odłóż

Zasmakuj Kuchni
Łosoś z porami w cieście francuskim 315

Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta. 204

Przyprawiłam go przyprawami:  ziołami prowansalskimi ,  przyprawą śródziemnomorską i  czubrycą zieloną od  RAFEX . Dodam, że smakują na gorąco jak i na zimno. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku(...)rozpuści. 3. Z ciasta na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk. 4. Następnie na naleśniki rozsmarowujemy farsz i zwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. 5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim naleśniki i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. 6. Podajemy i smacznego. Rady

Izabelawkuchni
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 248

porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik(...)naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo serowy farsz i naleśnik. Lazanię polać resztą pomidorowej passaty i posypać pozostałą częścią mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (na 10 minut przed końcem bez przykrycia). Gotowe danie odstawić na kilka minut do wystudzenia - to znacznie ułatwi rozkrajanie lazanii. Smacznego

Kuchnia Ellie