tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 3 łyżki mąki pszennej Wierzch(...)przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekamy przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy
Kulinarne przygody Gatitynaleśniki wyszły z kurczakiem, suszonym pomidorem, cebulka, troszkę kukurydzy,cukinia, starta mozzarella i rukola. Pyszne były :)) Miłego dnia :)) Składniki na około 7 naleśników: ok. 1,5 szklanki mąki pszennej jajko sól różowa woda (daję na oko) mleko (daje na oko) roztopione masło suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Składniki farsz: 2 filety z kurczaka suszone pomidory 1 cebula fioletowa kukurydza(...)Mieszam. Na połówkę gotowego naleśnika nakładam farsz, posypuję go startą mozzarellą i daję umytą rukolę. Zawijam i układam w naczyniu żaroodpornym. Tak robię po kolei z kolejnymi naleśnikami. Naleśniki zapiekam w 150 stopniach około 10 minut
kruche babeczkiWędzona makrela najczęściej ląduje w paście kanapkowej. Z tej popularnej ryby możesz również wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego. Składniki: 250 g szpinaku 800 g ziemniakow 1 duża wędzona makrela 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko lub śmietana 1 łyżka masła sól, pieprz gałka(...)śmietanę. Doprawić gałka muszkatałową naczynie zaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernnie rozłożyć puree ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem. Zapiekać 20 minut w 200`C do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze nie próbował , to niech nawet się nie zastanawia – u mnie nr 1!Do kupienia m.in. w bdsklep.pl Składniki :Naleśniki:– mąka gryczana – 150 g- jajko duże – 1 szt– mleko – 1 szklanka– proszek do pieczenia – 1 szczypta– sól – 1 szczypta– olej – 50 mlFarsz:- kasza gryczana biała(...)farsz układamy przez środek naleśników. Dodajemy odrobinę gorgonzoli ( lub innego ulubionego sera pleśniowego). Zwijamy delikatnie ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym. Smarujemy odrobiną masła po całości. Zapiekamy ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku. Gotowe!( U mnie podane z odrobiną śmietanowego sosu
Ostra na Słodkotakim sosie dodatkowo zmiękną, a sos z wierzchu się przypiecze. Zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego duża szczypta soli NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu. Wykładać porcje na naleśniki i zawijać w ruloniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli
https:KKuchniaMniamkratką albo w kratkę jak kto woli. Lekka mocno jagodowa. Jest prosta do zrobienia wbrew pozorom. W sezonie jagodowym można pokusić się o jej zrobienie. ciasto biszkoptowe: 4 jajka 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jagodowa 2 szklanki jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)rękawa cukierniczego z cienką końcówką przekładam trzy łyżki ciasta i wyciskam kratkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni góra dół i zapiekam pięć minut. Uważać żeby ciasto nie zbrązowiało bo jest cienkie. Do reszty ciasta dodaję kakao i mieszam. Po upieczeniu się jasnej kratki odczekać pięć minut aż przestygnie i wylać ciemne
wesoła kuchniaWakacyjne śniadania to zdecydowanie jest to co lubię najbardziej. Świeże sezonowe owoce i do tego można wybierać w całej gamie pyszności, albo owsianki, jaglanki, placuszki, kanapeczki, zapiekane owoce pod kruszonką bądź gofry. Gofry powiem szczerze dość często robię, wolę je niż naleśniki, bo jakoś mniej pracy przy nich. Ciasto robi się podobne ale już nie muszę myć patelni(...)wyboru do koloru ;-))) SKŁADNIKI: GOFRY WERSJA NR.1 - 1 szklanka mąki pszennej - 200 ml mleka 3,2% tłuszczu - 4 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 płaskie łyżki cukru pudru Jajka z cukrem roztrzep rózgą lub ubij mikserem, dodaj mleko i pozostałe składniki. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie zacznij smażyć na rozgrzanej gofrownicy
SMYKWKUCHNIłyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę (dla wzmocnienia smaku, użyłam takiej ze skórką pomarańczową) i masło roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto(...)Jest błyszcząca, kolorowa i bardzo trwała. Do koloryzacji używane są wyłącznie naturalne barwniki. Naczynia te nadają się nie tylko do serwowania, ale również do gotowania - można w nich zapiekać w piekarniku, czy gotować w mikrofalówce. Wytrzymują temperatury od -20 do +300 stopni Celsjusza . Świetnie też nadają się do przechowywania dań. Zapraszam Was do zapoznania się z tymi produktami
Kuchnia w opałachkoperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy 4 łyżki bulionu, wyjmujemy liście laurowe i ziele(...)pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek. Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem
Kubki smakurukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka(...)kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z młodej kapusty z truskawkami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaNie ma zająca, pasztetu na święta nie będzie. O co to, to nie! Bo kto powiedział, że pasztet tylko z mięcha musi być zrobiony. Oczywiście wszystkim
bastalenakalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni, lekko dociskając panierkę. Na tackę z kalafiorami wyłóż ugotowaną fasolkę. Wstaw całość do piekarnika, blisko rożna. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut, aż steki ładnie się zrumienią z wierzchu. I gotowe. Pokochasz to danie – słowo! Podwieczorek (521 kcal) – hummus z warzywami hummus (200 g) surowe warzywa(...)piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut. Przestudź sezam, przesyp do blendera, dodaj łyżkę oleju i miksuj tak długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz
Niedzielny kucharzwybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) * ser biały – 400 g * mleko – 500 ml * kasza jaglana – 250 g * masło – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * jajko – 4 szt * cukier – 5-6 łyżek DODATKOWO: * truskawki, maliny – 300 g * płatki migdałów – ok. 80 g * kokos – ok. 50 g KOKOSOWY SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny(...)natłuszczamy, przykrywamy masę serową, a następnie układamy pokrojone w plasterki owoce. Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem. Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru. Zapiekamy ok. 30-35 min w 180C. Składniki sosu jogurtowego dokładnie ze sobą miksujemy i podajemy z lekko przestudzoną zapiekanką . Smacznego
Ostra na Słodkomasz już pomysłu na obiad. W lodówce resztki warzyw i jajka. Gdy na widok mięsa twoje kubki smakowe nie wariują. Proszę bardzo – oto tort ziemniaczany Składniki: 7 dużych ziemniaków 100 g białej części pora 80 g zielonej cukinii 60 g bakłażana 40 g czerwonej papryki 3 pieczarki 3 jajka 3 łyżki oleju łyżeczka masła posiekany szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)kolejności: por, cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki. Całość przykryć pozostałą masą ziemniaczaną i posypać wierzch posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stop. C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 60 minut. I mamy obiad. Z deserem – w końcu to tort
gutfutJeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte
Kuchnia z widokiem na ogród