były placki z cukinii i marchewki , a także warzywne spaghetti. Dziś odświeżam stare pomysły, czyli cukinia faszerowana – kiedyś z łososiem, dziś serem feta, komosą ryżową i pomidorem. Cukinia zapiekana z komosą 2 duże cukinie 100 g (lub więcej) sera feta 1 duży pomidor 100 g komosy ryżowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól do smaku Cukinie kroimy wzdłuż(...)image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/07\/P7070015.jpg","description":null,"recipeIngredient":["300 g cukinia (1 \u015brednia sztuka)","200 g m\u0105ka z ciecierzycy","1 szt jajko","1 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","1\/2 szt ser brie"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser kroimy w kostk\u0119. Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie na jednolit\u0105
Kucharzycałyżkę mąki pszennej. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże się ruszą na około 10 min. Pozostałą mąkę przesiewamy do robota kuchennego dodajemy pozostałe mleko, jajka wlewamy zaczyn i dosypujemy ewentualnie ziół. wyrabiamy ciasto w połowie wyrabiania dodajemy olej. Mieszamy do momentu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleić. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką(...)posypujemy kukurydzą konserwową i papryką, na wierzch układamy ogórki kiszone. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy 20-25 min, po tym czasie na pizze wysypujemy ser i zapiekamy jeszcze 10 min. Sos pomidorowy 2 ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki wody 1/2 - 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 1/2 małej cebuli oregano, bazylia 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz
Piekielna Kuchnia Patimusaki: 2 średniej wielkości bakłażany, 60 dag mięsa mielonego, puszka pomidorów w zalewie, 3 ząbki czosnku, 3 czubate łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 jajko, 1,25 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, oregano, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania musaki: Bakłażany płuczę, kroję wzdłóż na plastry o grubości około 1cm obsypuję solą(...)zalewam stopniowo partiami mleka mieszając ciągle, żeby nie powstały grudki. Dodaję starty żółty ser i gałkę muszkatołową do smaku, mieszam i wylewam na wierzch musaki. Całość zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180 o C przez około 50 minut. Musaka gotowa. Musaka SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możewersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiem SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na nadzienie: Średnia cebula 5 Łyżek masła 100ml śmietanki 12% 3 kaszanki 400g kiszonej kapusty (najlepiej mocno kwaśna) sól, pieprz, kminek 5 średnich ziemniaków koperek/natka pietruszki(...)osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Łączymy z 2 łyżkami masła i śmietanką. Na podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem
Pyry na Gazaromatyczny, malinowy dresing. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Wyprżeny syr to narodowe danie Słowaków, odpowiednik naszego schabowego. Danie, tak jak schabowy, wymyślone w czasach komunistyczych. Zapiekany, panierowany ser, podawany zawzwyczaj z frytkami to kaloryczna bomba, ale trzeba przyznać, pyszna:) Smażony ser, zapanierowany jest daniem nadzwyczaj wdzięcznym, gdyż łączy w sobie miękkość rozgrzanego sera, wypływającego(...)malin (garść) Duża garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych Opakowanie roszponki lub innej sałaty (2 duże garści) ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki tymianku 6 łyżek oleju do smażenia Sól, pieprz Panierka 1 jajko 3 łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej Dresing 100 g malin Sok z połowy pomarańczy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Z koziego sera uformuj kulki wielkości
Niedzielny kucharzMakaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!powiedział że tarta musi być pracochłonna, zrobienie ciasta, później jego chłodzenie pieczenie wykładanie farszu i kolejne zapiekanie i dopiero można jeść. Idźmy na łatwiznę po to są w sklepach gotowe ciasta aby z nich korzystać i ułatwiać sobie życie :) Czas przygotowania tej tarty razem z pieczeniem zajmie wam około 30 min (20 min samego pieczenia), nie jest skomplikowana każdy amator(...)Testujcie bo warto, delikatna i lekka kolacja, a że wyszła cała blacha to spokojnie najedzą się ze 3 osoby. Składniki: 1 op ciasta francuskiego serek bieluch średnia cukinia 1 jajko ser pleśniowy sól, pieprz Na blachę wykładamy papier do pieczenia a następnie płat ciasta francuskiego i zawijamy brzegi - aby zawartość nam się nie wylała :) Cukinie kroimy na małe cieniutkie kawałeczki
Smacznie Pysznie Kaloryczniezapiekłam w piekarniku. Wyszły mega pyszne i pachnące. Do takiego dania nie trzeba nikogo zachęcać bo samo znika po upieczeniu. SKŁADNIKI : 500 ml mleka 100 ml wody 2 jajka około 300 - 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia(...)trochę tartego sera i kiełbaska. Naleśnik zawijamy jak krokieta, przecinamy na pół i układamy w naczyniu wysmarowanym masłem. Na naleśniki wylewamy resztę sosu pomidorowego, posypujemy resztą tartego sera i zapiekamy w piekarniku 25 minut, w temperaturze 190 % C. Po zapieczeniu, wyjmujemy i podajemy, smacznego. Naleśniki są przepyszne na ciepło, nadają się do odgrzewania lub można je przygotować wcześniej
Kulinarne Fantazje Mariolipierwszym kęsie już się chciało wołać o dokładkę:) Czym więc zasłużyły sobie na taką sławę? Otóż ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz duszenie, a raczej zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu były puchate i soczyste w środku. Pamiętam gdy podczas jakiejś imprezy babci powierzono usmażenie kotletów. Wszystko szło zgodnie z planem, aż do momentu, gdy pewna pani(...)dodała kilku dodatkowych przypraw, ale zapewniam, że smak kotletów na tym tylko zyska. Składniki: 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka sól pieprz szczypta majeranku szczypta curry szczypta słodkiej papryki 3 suszone pomidory mąką do obtoczenia kotletów olej do smażenia Cebulę obrać
Obiad gotowyPyszny i aromatyczny bakłażan faszerowany pod jaglaną pierzynką to pomysł na szybki obiad gotowy już w 35 minut. To danie kuchni roślinnej to świetne rozwiązanie dla
Book of spells... nie mam białego sera na pierogi, ale mam białą kiełbasę i nie zawaham się jej użyć. Nie zawaham się także wpisem tym zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale
bastalenaPrzepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska". Składniki na 10 bułek: 50 dkg mąki 2 dkg świeżych drożdży 3 łyżki cukru szklanka mleka 2 jajka szczypta soli 5 dkg masła szczypta soli Do nadzienia: dwie garści malin (lub więcej) 5 łyżeczek cukru Do gotowania: mleko- ilość zależy od wielkości naczynia (taka ilość aby płyn(...)luźne, zmieni konsystencję po wyrośnięciu. Wyrabiać 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotować naczynie do zapiekania z grubymi ściankami lub żaroodporne. Koniecznie ze szczelną pokrywką. Masło rozpuścić. Do naczynia wlać mleko, wsypać cukier i dodać roztopione masło. Lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik. Wyrośnięte
Maślane ciasteczkoKalafior w cieście koperkowym to przepis, który pochodzi od jednej z Koleżanek z czasów studenckich. Wiadomo – to czas prostego, szybkiego i taniego gotowania, i taka
niecodziennikparyNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!więcej i zjeść choćby na drugi dzień na śniadanie z czymś innym. Musu jabłkowego starczyło mi na nadzianie 6 naleśników. Naleśniki: 1,5 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1 jajko 1-2 łyżki oleju 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli Mus jabłkowy: 4-5 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny garść rodzynek 2 łyżki cukru Sos: około(...)miękkie, ale wciąż całe kawałki jabłek, zdejmujemy patelnię z palnika nieco szybciej). Dodajemy cukier do smaku oraz rodzynki, mieszamy. Naleśniki smarujemy musem jabłkowym, rolujemy. Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem. Wlewamy śmietankę i miksujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy rum. Zapieczone naleśniki
Smaki Na Talerzu