beszamelem jak i bez niego – obie wersje są bardzo dobre, aczkolwiek ta bez beszamelu jest nieco lżejsza i szybsza w przygotowaniu. Robiłam, jadłam, polecam:) Naleśniki: 3 jajka 3 szkl. mąki 2 szkl. mleka 2 szkl. gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól Dodatkowo: 500 g pieczarek 3 małe młode cukinie 150-200 g tartego żółtego sera(...)solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygnie dodajemy żółtko oraz większą część startego sera. Przygotowany farsz łączymy z beszamelem, wykładamy na naleśniki. Zwijamy. Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy w kilku miejscach wiórki masła. Posypujemy resztą żółtego sera. W wersji bez beszamelu: Na naleśnikach rozprowadzamy podsmażone pieczarki z cukinią, posypujemy je niewielką ilością sera. Zawijamy. Układamy
Smaki Na Talerzusałatki z pomidorów, z serem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety Ryby ryby gotowane, duszone i smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu(...)dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem jako przyprawa do r prawie wszystkich warzyw masło pieprzowe, biały ser Desery, wypieki pierniczki
Pomysłowa kuchniamasła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę(...)czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut
Różne smaki w kuchnipożywne danie, doskonałe na obiad lub ciepła kolację. Polecam :) Składniki ( na ok .9-10 sztuk ) CIASTO NALEŚNIKOWE - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 30 dkg ulubionej szynki w plasterkach - 3 krążki sera pleśniowego DODATKOWO - 2 łyżki śmietany 12% lub 18% - 2 łyżki masła - 10 dkg startego żółtego sera(...)każdy naleśnik na środku układam plaster szynki, na szynkę plaster sera pleśniowego i znów plaster szynki. Boki nalesnika składam do środka i zwijam w rulonik, jak krokiety. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, układam naleśniki łączeniem do dołu. Każdy rulonik smaruję z wierzchu przy pomocy pędzelka śmietaną i posypuję startym serem. Naczynie wstawiam do piekarnika i zapiekam w temperaturze 170 stopni
Kuchnia z widokiem na ogródmiski wylewamy przecier, dodajemy jajka i przyprawy. Zazwyczaj do takich zapiekanek dodaje się ser, aby całość związał i nadał jej kształtu po upieczeniu. Ja postanowiłam ulżyć kaloryczności, 100 g jajka ( niecałe dwa ) to około 130 kalorii, zaś ta sama waga sera to już ponad 330 kalorii. A więc liczby mówią same za siebie. Następie do płynnej masy dodajemy przesmażone(...)mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni). Po 30 minutach zdejmujemy przykrycie , posypujemy wierzch serem i zapiekamy kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, nie wyjmujemy od razu, dopiero po jakiś 20 min jak lekko ostygnie, można zdjąć delikatnie rant. I w taki to sposób, powstała
Dieta moja pasjaDzisiaj ciasteczka, pyszne po prostu. Ja się w nich zakochałam, bo lubię takie właśnie mieszanki. Te ciasteczka bez mąki, jajek i cukru. Zdrowe, a w smaku rewelacyjne. Ja będę je na pewno często robić. Przepis znalazłam tutaj - klik . Mnie takie ładne nie wyszły :( Przepis trochę zmodyfikowałam, bo dodałam więcej nasion i żurawinę. Polecam, bo warto zrobić :)) Miłego dnia :)) Składniki(...)cytryny 70 g roztopionego masła 1/2 kubka płynnego miodu lub syropu klonowego Wszystkie składniki wymieszałam w misce i uformować batoniki. Batoniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać 45 minut w temperaturze 160 stopni do momentu, aż ładnie się przyrumienią
kruche babeczkicannelloni: makaron cannelloni Nadzienie: 500g mięsa mielonego 400g szpinaku mrożonego, przygotowanego wg. tego przepisu 5 pieczarek w kosteczkę ( opcjonalnie ) pół papryki czerwonej w kosteczkę 1 cebula w kostkę 1 jajko 2 garście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2,5szkl. mleka sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 litr soku(...)konsystencji. Wlewamy mleko, ciągle intensywnie mieszając, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty, dolewamy stopniowo mleko ( powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ). Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekali makaron, wlewamy część sosu pomidorowego, tak by przykrył dno naczynia. Teraz czas na nadziewanie rurek makaronu, przygotowanym wcześniej farszem. Nadziewamy surowe rurki. Ja robiłam to małą łyżeczką do herbaty
NiePieprz.plłyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 żółtko 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: pierś z kurczaka 6 łyżek jogurtu naturalnego 0% 1 białko jajka 1 łyżka oregano 1 / 2 łyżeczka pieprzu cayenne świeżo mielony czarny pieprz 125g sera mozzarella light (u mnie 10% fat Saputo ) 6-7 pomidorków koktajlowych Do dzieła: Zaczynamy(...)widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut. Kiedy spód tarty siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego
Spektrum Smakumasła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę(...)piekarniku do 180 C ok. 45 min.W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.Smacznego
Słodkości i nie tylkobiałej ryby (najlepszy będzie dorsz), 2 jajka, pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 duże cebule, 5-6 średnich marchewek, 1 korzeń selera, 1 papryka czerwona, 2 puszki pomidorów w zalewie, łyżka papryki w proszku, łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), sól, pieprz, olej. Zrób tak: do miseczki wbij jajka, dodaj mleko i mąkę i wymieszaj na gładkie(...)żaroodpornego naczynia wyłóż warstwę sosu, na niej ułóż kawałki ryby, które przykryj pozostałym sosem – jeśli twoje naczynie jest małe, ale wysokie, możesz zrobić 2 lub nawet 3 warstwy. Zapiekaj w 200 stopniach około 15 minut. Rada: ryba po grecku jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Artykuł Przepis na rybę po grecku. Pyszne danie, które robimy
Kulinarna PolskaPASZTETU : 3 łyżki manny 2 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku po 1 łyżce 5 łyżek oleju(...)Wsypujemy do masy całe przyprawy, przeciśnięty czosnek i wlewamy olej. Wszystko mieszamy. Do naoliwionych foremek wkładamy pasztet, można po wierzchu również posmarować go olejem i ułożyć listki laurowe. Zapiekamy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180 % C. Pasztet po ostygnięciu kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet nadaje się do zamrożenia. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimłodego rabarbaru 2 łyżki cukru waniliowego płatki migdałowe do posypania Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić foremki. Na dnie nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło do góry. Foremki wstawać(...)kopiaste łyżki (budyniu jeszcze trochę zostanie ale na pewno na resztki ktoś się zawsze skusi). Na budyniu ułożyć plasterki rabarbaru i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20 minut, 180 C, góra-dół
Monia miesza i gotujeobiad lub kolację. Na ciepło i na zimno. Na deszcz i na słońce Idealna również na pikniki plenerowe. Nie brudzi rączek Przypominam o obciążeniu ciasta, w czasie wstępnego zapiekania. Inaczej ciasto podniesie się Wam i nie będzie ładnych brzegów tarty. Ja obciążam tartę fasolą na pomiętym papierze do pieczenia. Są specjalne kulki do obciążania tart, ale jeszcze się(...)jest najtwardsza. Najsmaczniejsze, jak to w życiu, są główki i młodsza, cieńsza część łodygi. Masę, którą zalewamy ciasto w tarcie ze szparagami, możemy zrobić jedynie ze śmietany i jajek. Ja miałam zalegający w lodówce ser mascarpone. Postanowiłam użyć go do tarty wraz z cheddarem i serem brie. Dzięki brie, masa ma pazurka, a pozostałe sery wraz z jajkami i śmietaną
Mieszam w Garnkuśrednie cukinie (młode bez gniazd nasiennych) około 5 - 6 ziemniaków 3 grube parówki lub inna wędlina sól, pieprz , przyprawa do ziemniaków sos; 1,5 szkl. śmietany 18% 3 jajka 20 dag sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa do wysmarowaia formy Przygotowanie; Cukinię umyć i pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Ziemniaki obrać i także pokroić(...)zalać warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok 180C i piec pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę lub folię aluminiową , posypujemy pozostałym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut aby ser się zarumienił. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Sezon czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata
charlotte gotuje