muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać możecie z gęstą śmietaną lub jajkiem. Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki(...)przecierem lub sokiem pomidorowym (naczynie przykryć lub owinąć folią aluminiową -ja tak robię, ponieważ nie lubię bardzo spieczonego makaronu, jednak nie jest to konieczne), wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię, posypać serem i oregano i dopiec jeszcze 10 minut (lub do momentu, aż rogi lekko się zezłocą). Przed podaniem posypać świeżą bazylią
Kuchnia PrezydentowejBiała kiełbasa pieczona w cydrze z dodatkiem cebuli i jabłek to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie lub obiad. Dotąd piekłam białą kiełbasę w piwie, jednak
Codziennik Kuchennysardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka jarzynowa (tradycyjna(...)Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki light (w szklaneczkach) z kawałeczkami brzoskwiń
Słodkie okruszkiQuiche lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjne danie z płd- wsch Francji. W sposobie przygotowania podobny do tarty, z tą jednak różnicą, że quiche zalewa się
bastalenaW ostatnim czasie na blogu pojawiło się sporo przepisów z wykorzystaniem płatków owsianych. Przepisy cieszą się ogromną popularnością. Postanowiłam przygotować dla Was zbiór przepisów owsianych
Moja smaczna kuchniazjecie w miarę od razu, owoce na wierzch dodajcie już po zapieczeniu serowej masy. Po prostu kolejnego dnia, zapiekane owoce tracą na wyglądzie. Na smaku bynajmniej nie Jeśli tarta będzie pałaszowana w ciągu 1-2 dni, możecie spokojnie zapiekać owoce. I wiecie co? To ciacho ma to co dla mnie najlepsze a zawsze mam problem z wyborem rodzaju ciacha(...)type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/tarta1.jpg","recipeIngredient":["Ciasto:\r","250 g m\u0105ki\r","125 g twardego mas\u0142a\r","70 g cukru pudru\r","jajko\r","szczypta soli\r","1-2 \u0142y\u017cki lodowatej wody opcjonalnie\r","\r","Masa serowa\r","900 g sera kanapkowo-sernikowego \r","3 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej
Mieszam w Garnkupola Knedle ze śliwkami w migdałowo-cynamonowej panierce autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Śliwkowa gorąca czekolada autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Zapiekana owsianka ze śliwkami autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Brioszki ze śliwkami autorka: marta-gotuje.pl | blog: marta-gotuje.pl Śliwki marynowane w occie autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków SAŁATKA(...)joanna30 | blog: Smakołyki Asi Powidła śliwkowe z pomarańczą/Plum jam with orange autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com ORKISZOWE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI autorka: Drink Eat Live | blog: Drink Eat Live Odwrócone knedle autorka: lena88 | blog: Rhubarb Baby TARTA ŚLIWKOWA Z CYNAMONOWĄ
Weekendy w domu i ogrodzienadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi(...)wsypałam parmezan. Gotowe! Na talerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem. Naprawdę proste i szybkie danie. A jakie pyszne! Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę... Smacznego! Polecam również: ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM OMLET ZE SZPARAGAMI
potrawyregionalnektórych wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem chłodnik jablkowy z cynamonem Jabłka Grójeckie - nieco historii Region grójecki(...)pancakes z sosem czekoladowym Czas przygotowania: 30 minut Składniki Ciasto: 2 Jabłka Grójeckie Jonaprince 300 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 375 ml mleka 2 jajka 65 g oleju 2 łyżki cukru pudru Sos czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 1 łyżeczka masła 6 łyżeczek mleka Dodatkowo: owoce do przybrania Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki
Kulinarne przygody Gatityprzy nich dużo pracy a efekt... Pasztety można zrobić różne. Każdy w innym smaku. Upiekłam pasztet z różnych rodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami. Łatwy do zrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże go nie zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki(...)Foremkę (keksówkę ) o wymiarach góra: 25x12 cm, spód 22x9 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia. Zostało mi trochę masy wiec wyłożyłam ją do dwóch naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Przygotowaną masę na pasztet przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 80 -90 minut. Kiedy wierzch się przypiecze a rumiane boki będą odstawać od foremki to znak
Kuchnia u Krysiprzyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia Na beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 kostka sera żółtego przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatałowa WYKONANIE Naleśniki: Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować. Do masy jajecznej dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić na 10-20 minut(...)więc jak nie zmieści się Wam jeden obok drugiego, to można też kłaść jeden na drugim (mi się nie skleiły, co jest głównie zasługą sosu beszamelowego). Nałożyć pokrywę i zapiekać 20-30 minut. Poniżej zdjęcia z przygotowywania naleśników po grecku. Ja naleśniki zrobiłam sobie już dzień wcześniej, owinęłam szczelnie srebrną folią i włożyłam do lodówki. Zaoszczędziłam dzięki temu wiele czasu
Passions hobbies lifesobą. Bułeczki możecie podać razem z odkrojonym wierzchem, jako czapeczkami, albo bez. Ja na gorące pieczarki położyłam parmezan, ale możecie również wbić pod koniec pieczenia jajko i podać bułeczki ze ściętym jajkiem sadzonym na górze – coś jak w chaczapuri. Ale wróćmy do pieczarek. Jak tata zdradzał mi przepis, to wiele razy podkreślał, że nie ma się co spieszyć(...)zredukowany płyn, łączymy całość i Dodajemy 2 łyżki masła. Doprawiamy i dusimy razem. Z bułeczek odkrawamy górę. Wydrążamy środek. Bułeczki nadziewamy pieczarkami, pokrywki od bułeczek kładziemy obok i zapiekamy całość ok 15-20 min, do momentu jak zauważymy, że bułeczki zaczynają nam się złocić. Podajemy ciepłe posypane szczypiorkiem i parmezanem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/faszerowane-buleczki-zapiekanki-pieczarkami-inaczej/ MieszamWGarnku Artykuł Faszerowane bułeczki, zapiekanki
Mieszam w GarnkuPodstawowe ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz wodę. Doprawiamy szczyptą soli, dolewamy ok. 1 łyżkę oleju, by naleśniki nie przywierały do patelni. Wszystko mieszamy trzepaczką, by nie było grudek. Następnie odstawiamy(...)zawijamy oba boki, następnie dół naleśnika i dalej zawijamy jak krokiety. Naleśniki układamy w foremkach, posypujemy przyprawami i polewamy sosem serowym, a wierzch dodatkowo posypujemy mozzarellą. Naleśniki zapiekam w dwóch foremkach LYCKAD z Ikei o wymiarach 31x21x6 cm i 23x15x5 cm. Z podanych składników wychodzi ok. 10 naleśników - 7 z pieczarkami i 3 z ananasem, ale oczywiście poszalejcie
Cooking Monsterjest to bardzo smaczny i stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki(...)wyrównać, nakłuć widelcem i piec w 175 stopniach przez 20 minut do lekkiego zrumienienia- podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na wierzch krem rabarbarowy, rozsmarowując go na całej powierzchni, wyrównać i zapiekać kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze- gotowe ciasto wyjąć, pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce- ciasto po schłodzeniu pokroić na prostokątne kawałki (u mnie 6cmx5cm), przechowywać
Smakołyki Berenikitartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie(...)beszamelem: Na dnie naczynia rozsmarowujemy trochę beszamelu. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym beszamelem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy do czasu, aż beszamel zacznie zmieniać kolor na złoty (ok. 20 minut). Post Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku