jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:138/212)

Zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, orzechami, amarantusem i sezamem 465

dodać masło orzechowe i cynamon - wymieszać. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, lekko przestudzić. Do miski wsypać: płatki owsiane, amarantus, orzechy i uprażony słonecznik. Całość połączyć z przestudzonymi płynnymi składnikami. Jajka roztrzepać, dodać do masy i wymieszać dokładnie. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia, przełożyć na niego masę i dłońmi uformować równą, około 2 cm warstwę. Do rąk masa się(...)dłoń w czysty woreczek.  (Można też od razu, przed upieczeniem, formować wałeczki, kuleczki, kwadraciki - jakie formy nam odpowiadają. ) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i zapiekać przez około pół godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu pokroić w dowolne kształty. Batoniki można oblać czekoladą i obsypać uprażonymi ziarnami sezamu Takie ciasteczka - batoniki można  zabrać  ze sobą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kurczakiem i warzywami 332

smażymy na patelni w całości, po ok. 3 minuty z każdej strony, powtarzając ten proces dwukrotnie. Następnie po ostygnięciu kroimy w plastry.  3. Śmietankę wymieszaj dokładnie z jajkami, startym żółtym serem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masa musi być dobrze doprawiona.  4. Na formę do tarty wykładamy ciasto francuskie prosto z lodówki.  5. Na cieście układamy(...)składników. Polecam układać je po okręgu. 6. Całość zalać masą śmietanowo jajeczną. 7. Piec w temp. 190 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze 10 minut.  Do picia mogę polecić delikatnego alkoholowego drinka, który bardzo lubię.  Wino białe półsłodkie + sprite.  Proporcje 50/50

Mój Smak na Życie
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 221

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak upiec idealne kruche ciasto 163

wiele osób ma z nim problem, postaram się wyjaśnić jak przygotować je, aby było ideale . Zacznę od maki , to właśnie ona występuje w największej ilości w cieście, następnie tłuszcz , jajka i cukier , a na końcu różnego rodzaju dodatki. Jaka mąka jest najlepsza do kruchego? Najczęściej używam mąki krupczatki. Mąka krupczatka ma tak zwaną granulację kaszkową i najlepiej nadane się(...)margarynę rośliną, to szukajcie dobrej jakości, czytajcie etykiety ! Jajka całe czy może tylko żółtka, a może zupełnie je pominąć? To wszystko zależy od przepisu i proporcji pozostałych składników, czyli mąki, cukru i tłuszczu, ale generalnie kruche ciasto lubi raczej żółtka . Jajko całe również jest dodawane, ale jest to zazwyczaj tylko jedno jajko z ewentualnym dodatkiem żółtek. Nadmiar białka sprawi

SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem. 167

kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. 2. Pieczenie: Foremkę aluminiową(...)niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia pieczeń smarujemy ketchupem i wykładamy równomiernie pieczarki, zapiekamy. 3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki, następnie smażymy je na oleju do miękkości i zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Podanie: Gotową pieczeń studzimy, najlepiej

Izabelawkuchni
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 254

kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy(...)minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym serem lub ser kroimy w cienkie paseczki i układamy z niego kratkę. Zapiekamy przez kolejne 10 minut na złoto. Smacznego! Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np.  sosu beszamelowego (klik).  Smacznego

Salonik smaków
Omlet zwany frittatą. 173

porcje): 3 jajka M (najlepiej z wolnego wybiegu lub produkcji ekologicznej) garść rukoli ¼ papryki czerwonej niewielki kawałek łososia wędzonego (u mnie jakieś 20g) oliwa/olej do smażenia Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy rukolę i drobno pokrojonego łososia. Możemy doprawić pieprzem. Soli raczej nie dodajemy ze względu na słoność łososia. Paprykę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kiedy zmięknie dodajemy ją do reszty(...)drugą stronę gdy frittata nieco się zarumieni. Na podaną porcję polecam patelnię o średnicy 18 cm lub nawet mniejszej, aby potrawa była puszysta i nie opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia

Powiedz dietom nie
Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami 139

przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i skórką pomarańczową. Migdały miażdżymy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy(...)około 20 minut - do zarumieniania.Gdy ciasto zbrązowieje wyjmujemy z piekarnika i po około 10-15 minutach, aż ciasto ostygnie kroimy je w poprzek na kromki (1 cm ) i ponownie zapiekamy około 8 minut z jednej strony. Następnie przekładając na drugą i ponownie zapiekać.Studzimy na blaszce, przekładamy do pojemnika i trzymamy w zamknięciu. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik cynamonowy na ciasteczkowych spodzie 552

kupuję w Tesco, taki w niebieskim wiadereczku )* 1 i 1/3 szklanki cukru * 100 g masłaotarta skórka z pomarańczy * 1,5 łyżeczki cynamonu* 1 laska cynamonu* 6 jajek* 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić.Rozpuszczone masło dodać(...)powinna ociekać tłuszczem.Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy, do połowy wysokości . Tortownicę wstawić do piekarnika. Spód z ciasteczek zapiekać 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć tortownicę i odstawić do wystygnięcia. Przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie

kolorowotorcikowo
Carbonara cake 162

okazji Dnia Kobiet przygotowałam sobie dziś ciasto. Carbonara cake , bo to o nim właśnie mowa to tak naprawdę tradycyjna, popularna carbonara , jednak podana w niecodziennej formie – zapiekana i podawana jako ciasto lub muffinki. Dzięki temu możemy z łatwością zapakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przygotowując tę potrawę zaczęłam się zastanawiać(...)racje żywnościowe, czyli „bekon i jajka w proszku”, mieszając je ze sobą i przygotowując w ten sposób, być może pierwszą carbonarę. Obecnie Carbonara to danie popularne na całym świecie. Zawdzięcza to przede wszystkim prostocie i szybkości wykonania. Jednak wersja, którą znamy troszkę różni się od tradycyjnej, włoskiej receptury. Carbonara to makaron spaghetti, pancetta, jajka i owczy ser pecorino. Jak widzicie

365 dni dookoła kuchni
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 215

użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki(...)szynki, a następnie w ciasto francuskie, które skleiłem i odciąłem jego nadmiar, a następnie tak zawinięte ciasto ułożyłem na blasze do pieczenia. Ciasto posmarowałem z góry roztrzepanym żółtkiem i zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z włączonym termoobiegiem przez 25 minut. Po upieczeniu istotnym jest, aby ciasto odpoczęło w ciepłym, ale nie gorącym miejscu przez około 15 minut przed

Wyprawy kulinarne
JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ – najlepsze! 119

wiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!   Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis! Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego! To najlepszy przepis na jagodzianki ! Koniecznie(...)przepisu! Gwarantuję! SKŁADNIKI: ( 12-14 szt ) CIASTO DROŻDŻOWE : * mąka pszenna – 550 g * świeże drożdże – 30 * mleko 3,2% – 250 m * masło min. 82% – 100 g * jajko L – 2 szt * cukier – 4 łyżki KRUSZONKA: * mąka krupczatka – 200 g * cukier drobny – 50 g * miękkie masło – 100 g DODATKOWO: * borówki / jagody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA

Ostra na Słodko
Pizza z tuńczykiem na kaszy jaglanej 201

sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, ok 15 min. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać. Odstawić do wystudzenia. Przestudzoną wymieszać z jajkami i przyprawami. Na blasze do pieczenia położyć papier do pieczenia. Skropić oliwą i uformować na nim krążek o średnicy ok 25 cm. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie(...)oregano. Sos rozsmarować na krążku uformowanym z kaszy. Rozłożyć cząstki odsączonego z oleju tuńczyka, oliwki i pokrojoną w grubą kostkę mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i zapiekać przez ok 15 min. Po wyjęciu z piekarnika pokroić nożem do pizzy i nakładać na talerze przy pomocy łopatki. Smacznego :) #MasterTuńczyk Przepis bierze udział w akcji zorganizowanej na Durszlaku

https:KKuchniaMniam
NALEŚNIKI Z CUKINIĄ I BOCZKIEM 154

dag.boczku wędzonego 10 dag.sera fety 10 dag.białego twarogu 3 łyżki masła 50 g.sera żółtego startego  ******************************  1 . Mąkę , piwo , mleko i oliwę ubić trzepaczką . Wymieszać z jajkami i solą . Odstawić ciasto na 30 minut .Na patelni usmażyć cienkie naleśniki .  2 . Cukinię umyć i pokroić w cienkie  słupki . Cebulę obrać , posiekać .Boczek pokroić tak jak cukinię(...)smażyć 5 minut .Wymieszać wszystko z rozdrobnionymi serami  , przyprawić solą i pieprzem .  5 . Farszem napełnić naleśniki , złożyć na pół .Ułożyć na natłuszczonej blasze   , posypać serem i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KOTLETY Z BROKUŁA I PIERSI Z KURCZAKA 2698

Brokuł myjemy i blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu kroimy go na malutkie kawałeczki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. W większej misce roztrzepujemy jajka razem z mąką, solą i pieprzem, po czym dodajemy do nich brokuł i mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony(...)równie dobrze smakują, na zimno więc śmiało możesz je zabrać, ze sobą do pracy SMACZNEGO A jeśli potrzebujesz innego przepisu na przyrządzenie brokuła to polecam POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ZAPIEKANYM BROKUŁEM Pycha Artykuł KOTLETY Z BROKUŁA I PIERSI Z KURCZAKA pochodzi z serwisu Jemy i nie tyjemy

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii

Proponowane wyszukiwania