jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki malin Mleko podgrzać w rondelku. Płatki przełożyć do miski i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i pozostawić do napęcznienia do jakiś czas mieszając. Zostawić do ostudzenia. Maliny odcedzić z nadmiaru soku. Można użyć innych owoców. Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło rozetrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać miód i kilka kropel aromatu. Jajko(...)razie potrzeby dodać pół łyżki mleka, masa powinna być gęsta, ale nie twarda. Blaszkę wyłożyć papierem, przełożyć masę i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć owoce. Całość zapiekać około 45 minut w 180C, Brzegi powinny być złote, a patyczek wbity w ciasto suchy. Po upieczeniu chwilę ostudzić ciasto w blaszce, potem delikatnie można przenieść je na deskę do krojenia
Czerwony Gupikmleka, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 400g pieczarek, 1 cebula, 100 g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa, szczypiorek, PRZYGOTOWANIE: 1. Do mleka dodaję jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem miksuję. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Pieczarki oraz cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie smażę pieczarki razem z cebulą(...)środek naleśników nakładam porcję pieczarek. Posypuję startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki składam w sakiewki i związuję szczypiorkiem. 4. Sakiewki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 10 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiWyszły rewelacyjnie także na pewno będą na stole jako przystawka. Jeżeli macie ciekawe pomysły na komunijne menu chętnie przygarnę sugestie. Składniki: 10 dużych pieczarek 1 cebula 1 jajko pieprz ziołowy sól 1 pomidor 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 dag żółtego sera wędzonego oliwa Sposób przyrządzenia: Pieczarki obrać, usunąć ogonki. Cebule(...)sparzonego i obranego. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku przyprawami. Poczekać aż przestygnie, dodać jako i starty ser. Ponownie wymieszać. Faszerować pieczarki układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać delikatnie solą. Zapiekać 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni
pieprzny smaczekSkładniki: 1kg sera trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki pszennej 530g mleka skondensowanego słodzonego 6 jajek limonka cukier wanilinowy 200g śmietany 12% 200g cukru pudru 1 łyżka kakao 200ml śmietany kremówki 30% 100g masła 250g czekolady Sposób przygotowania: Do miski włożyć ser, mąkę,mleko skondensowane, sok z limonki i cukier wanilinowy.Wszystko dokłądnie wymieszać.Dodać pianę z 3 białek-delikatnie(...)połączyć. Wyłożyć tortownicę papierem i wylać ciasto.Piec ok.35 minut w temperaturze 175stopni. Następnie wymieszać śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru.Wylać na wierzch i zapiekać jeszcze 15 minut. Wystudzić ciasto. W kąpieli wodnej wymieszać 6 żółtek ze śmietanką i 0,5 szklanki cukru pudru.Mieszać aż zgęstnieje. Następnie dodać pokruszoną czekoladę i masło.Dokładnie wymieszać.Wystudzić i stopniowo dodawać pianę
Wielki apetytwielu pokoleń. W ostatnie święta udoskonaliłam przepis, bo zwykle zaszywałam jarzyny do brzuszka karpia, panierowałam i piekłam go w całości, a następnie wrzucałam do gotującej się śmietany i zapiekałam w piekarniku. Jednak te święta obchodziłam jako pierwsze razem z Mężem, w jego rodzinnym domu i jego rodzina nie była przekonana do mojego sposobu na karpia, więc zrobiłam go w niedużej(...)jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą gryczaną :) Składniki: 4 – 6 kawałków karpia 1 jajko Sól, pieprz Mąka Olej do smażenia 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka Kawałek korzenia selera (tak by było mniej więcej po tyle samo z każdej jarzynki) 2 łyżki oleju
Smakowy RajKolejna wersja naleśników , a raczej naleśniko – krokietów , ponieważ farsz i sposób przyrządzenia bardziej przypomina naleśniki .Nie ważne , jak zwał tak zwał – ważne , że są naprawdę pyszne
Ostra na Słodkoświecie. W wielu azjatyckich narzeczach to synonim życia, bogactwa, pożywienia. Przyrządza się z niego niemal wszystko – dania główne, desery, pieczywo, dodatki, alkohol, kleiki dla dzieci i niemowląt. Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: - 750g ryżu jaśminowego - 1,5 l wody - masło - 5 jaj - 8 łyżek drobnego cukru do wypieków - 125 ml słodkiej śmietanki(...)jabłka zmiękną (owoce nie powinny się rozpaść tylko pozostać w kawałkach) wsypujemy suchą galaretkę – krótko mieszamy do połączenia składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy aromat rumowy (do smaku) i wlewamy do ostudzonego ryżu – całość mieszamy. Do tortownicy przekładamy część ryżu – wyrównujemy powierzchnię. Na ryż wykładamy połowę jabłek – ponownie
mojewypiekiinietylkogłębokie talerze ). Pierwszy z roztrzepanymi jajkami, drugi talerz z mąką pszenną, trzeci z bułką tartą. Wyjmujemy kotlety pojedynczo z marynaty, osuszamy papierem ręcznikowym i panierujemy po kolei w mące, jajku a potem w tartej bułce. Panierujemy kotlet zaraz przed smażeniem. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Czemu na smalcu, bo on nada naszym kotletom tego smaku, który pamiętamy(...)gotowanymi i mizerią. I szczerze, chyba tak będziemy od teraz robić kotlety wyszły bardziej soczyste i pulchniejsze :) Spróbujesz ? Inne przepisy na schab na moim blogu : Schab zapiekany ze szpinakiem Schab z pończoch y Schab z powidłami śliwkowymi Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony
Kuchnia na wzgórzucukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka rodzynki, orzechy Kromki chleba pokroić w grubą kostkę i uprażyć na patelni, by otrzymać grzanki. 4 łyżeczki cukru wymieszać z łyżeczką cynamonu. Mleko, jajko, cukier waniliowy i 1 łyżeczkę cukru wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać połowę grzanek. Dodać(...)ułożyć drugą warstwę grzanek, jabłek, baklii i posypać resztą cukru cynamonowego. Na końcu całość równomiernie zalewamy masą mleczno - jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 40 - 45 minut aż całość się zetnie. Jakaś "nieogarnięta" się dzisiaj czuję :) I jestem w bojowym nastroju by włączyć piekarnik :D Pudding dodaję do akcji
My simple kitchenDziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno(...)plastry 5 g świeżego tymianku, posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło
My Culinary Artciasto 2 szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek(...)potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut
Jadło i czytadłojest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C 20 min. Ostudzić(...)posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone pieczarki (doprawione sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUłyżka oliwyPrzygotowanie:Aby zrobić babkę dyniową nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy, że zetrzemy na tarce 1 kg dyni (ja zrobiłam to mechanicznie), odciskamy , dodajemy 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody, ok. 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, trochę soli do smaku, oraz trochę przypraw: czosnek niedźwiedzi, tymianek, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne. Najpierw podsmażamy(...)dodajemy to do masy dyniowej (część boczku zostawiamy do dekoracji), mieszamy po czym ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. 45 minut, aż babka dyniowa się zarumieni. Zapiekankę dyniową możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną skwarkami z boczku. Smacznego! Polecam.The post Dyniowa zapiekanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniakow.Obrana dynie kroimy na nieduze kawalki i obtaczamy ja w oliwie z oliwek tak by wszystkie kawalki byly dobrze naoliwione. Przekladamy dynie na blache wylozona papierem do pieczenia. Zapiekamy ja przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu dynie przepuszczamy przez praske i dodajemy ja do ziemniakow. Dodajemy tez starty parmezan.Wszystko dokladnie mieszamy i przyprawiamy do smku sola(...)osolonej wodzie.Podajemy z podsmazona na zloto cebula lub skwarkami z wedzonego boczku.Smacznego!Placuszki z dyni i ziemniakowskladnikifarsz z pierogow1 jajkookolo 5 lyzek makioliwa do smazeniawykonanie:Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia.Placuszki bardzo fajnie smakuja ze sosem tatarskim.Smacznego
Przysmaki Karolkiłyżka oleju Wielkopolskiego, mała cebula, 500 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka cukru. Dodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle(...)formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam plastry cukinii, wylewam pozostały sos i układam kolejną warstwę cukinii. Na wierzchu rozkładam mozzarellę w półplasterkach i posypuję natką pietruszki. Zapiekam 25 minut w 180 stopniach. #OlejKonwenase #OlejWielkopolski Konkurs z Olejem Wielkopolskim - klik
JejKuchnia